Skocz do zawartości
Drash

TV+wieża+sub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem na kupnie jakiejś dobrej wieży którą będzie można podłączyć do TV LCD i dobry subwoffer. Chcę to wszystko połączyć.

Mój zakres cenowy dla wieży waha się w granicach 1800 -2300 zł , natomiast subwofer - 1000 -1200 zł.

Sprzęt ten ma służyć jak i do oglądania filmów (DVD, TV - Telewizja N full pakiet ) jak i do słuchania muzyki.

Zależy mi na czystym głębokim basie.

Posiadam TV LCD :Sony KDL 40W5500

Proszę doradźcie jakiś sprzęt w tym przedziale cenowym.

Pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej ci kupić amplituner i zestaw kolumn 5.0 lub 5.1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie z kinem domowym jest raczej problem chodzi o miejsce- nie ma sensu kupować kina na 9 metrów kwadratowych pokój.

Dlatego wybrałem takie rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu tak uważasz,ja miałem rozstawione KD na takim metrażu i w niczym nie przeszkadzał metraż pokoju

zamieść jakiś rysunek pokoju i dokładne wymiary

gdzie tv,wyro szafa itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z rezonansem ? nie przenosi na ściany ? ja mam jeszcze w tym pokoju biurko ze stacjonarnym komputerem wiec trochę ciasno jest... ale co uważasz że to zły pomysł z wieżą i sub? ja tam 5.1 nie potrzebuje.

jak byłem w Top HiFi to mi sprzedawca powiedział że będzie problem z czystym dźwiękiem bo będzie się odbijało od ścian.

Miałem właśnie też taki zamiar kupna kina domowego do tego małego pokoiku.

Byłem w sumie zaskoczony jak mi gość powiedział żebym sobie dał spokój z kinem domowym, byłem przekonany że będzie mi próbował wcisnąć jak to się mówi " byle sprzedać" ale chyba to nie ta jakość usług co w innych prostych sklepach z niedrogim sprzętem.

Zdjęcia zamieszczę jak wrócę do domu z pracy koło 16.00

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli będziesz miał rozkręcony na maxa to i w większym pomieszczeniu będzie rezonans

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy 3000 zł za kino domowe dobrej jakości czyli z czystym dźwiękiem i basem to mało? , dużo ? jakiej firmy polecasz amplituner , kolumny, dvd/bd ? ( a co do bd to się raczej chyba nie opłaca jeszcze w naszym "kochanym" kraju ? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BD się opłaca

polecił bym ci odsłuchać kolumny 5.0 Quadral Quintas 5000 http://www.ceneo.pl/3427390 przyszłościowo będą też bardzo dobre na większy metraż spokojnie do 25m,ale już będzie je trzeba wspomódz subem

http://www.maxaudio.pl/serwisy/aktualnosc/id/795 różnica w bass reflex w 500,a 5000

i do nich ampli Onkyo TX-SR608 http://www.skapiec.pl/site/cat/27/comp/1005778 i trzeba zwrócić uwagę na gwarancję E.I.C http://www.frazpc.pl/aktualnosci/455471,EISA-dla-ONKYO-TX-SR608-najlepszego-europejskiego-amplitunera-kina-domowego-201011.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No powiem że nie źle 3000 zł w sumie za taki sprzęt hmmm ciekawe jak gra :) - byle nie huczało tylko grało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejedz się do najbliższego MM tam powinni mieć i sam się przekonasz,ja uważam że za tą kasę naprawdę dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie grają te kolumny wyśmienicie (ale mam dodatkowo suba) - metraż ~21 m2 (wcześniej na 15 m2) - także z czystym sercem mogę polecić i Tobie.

Ale i tak koniecznie sam je odsłuchaj bo możesz mieć inne "odczucie" dźwięku niż ja.

Specyfikację sprzętową masz w mojej stopce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie grają one z 808 i przyszłościowo chcę je wspomódz dwoma subami :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Jak mówiłem dodaje fotki pokoju w którym ma być kino domowe jest to 9 m kwadratowych.Zdjęcia mojego pokoju

Trochę u poupychane :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej... ciasno. Chociaż sam mam niewiele większe pomieszczenie i upchnąłem 5.0 to na Twoim miejscu nie zdecydowałbym się. Może wzmak stereo plus kolumny podstawkowe by sobie poradziły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt ciasno,czy to będzie stereo czy kd to i tak najciężej będzie ustawić fronty praktycznie przed segmentem,z centralnym i satelitami nie będzie problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mówiłem że lipa z miejscem. będę coś musiał pokombinować z kompem trochę przesunąć łóżko w stronę biurka to może wtedy wsadzę tam głośniki tylne...

tylko nie wiem co z lewym głośnikiem frontowym :D heh dlatego szukałem wieży z subem - wieże na meble suba na podłogę gdzieś gdzie nie będzie przeszkadzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz troszkę za duży TV - nie wchodzi we wnękę segmentu. mniejsza przekątna, więcej miejsca nad ekranem, miejsce na jakieś małe głośniki, może Logitech Z5500 [tak mocno zachwalane - nie słuchałem].

innym rozwiązaniem o jakim nikt, nie wspomniał jest zestaw 2.1 - są one mało popularne, a u ciebie aż prosiłby się projektor dźwięku [soundbar] - listwa głośnikowa ze wzmacniaczem i bezprzewodowy subwoofer.

możesz wierzyć [lub nie], ale u mnie na 25 m2 ten zestaw zdaje egzamin, lecz w moim przypadku nie zależało mi na 6 głośnikach, tylko na polepszeniu dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze opcja z małymi głośnikami na podstawkach (np. takimi -> link chodzi mi o rozmiary, nie markę czy tym bardziej model) i amplitunerem. Albo jakieś porządniejsze głośniki komputerowe. Chyba, że faktycznie ten soundbar...

No jest nad czym myśleć. W okolicach 3k PLN jest czego szukać... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie z kinem domowym jest raczej problem chodzi o miejsce- nie ma sensu kupować kina na 9 metrów kwadratowych pokój.

Dlatego wybrałem takie rozwiązanie.

Do twojego pokoju pasowałyby tego rodzaju głośniki ( ale są one cholernie drogie ):

http://audiofila.pl/site/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=61

Najlepiej serii slim , ( to są rozważania teoretyczne , są one na pewno jeszcze droższe )

Zejdź niżej strony i spójrz na zdjęcie :

http://audiofila.pl/site/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

To co Ci podaję to nie jest ten przedział cenowy , ale sugeruję , że można kupić niższej klasy takie głośniczki do kina domowego , dźwięk z małych głośniczków będzie rozchodził się w małym pomieszczeniu lepiej .

Możliwość następna to wzmacniacz dwukanałowy i jakieś niezłe monitory ( bezwzględnie zalecany odsłuch stereo ) i do tego odpowiedni subbufer podłączony przez wejścia i wyjścia głośnikowe ( filmy w stereo też będą odpowiednio chodzić )

Jeżeli jeżeli kładziesz większy nacisk na muzykę w stereo , to drugie rozwiązanie jest lepsze .

Jeszcze jedno ,do tego są potrzebne standy , takie podstawki pod monitory .

Ogólnie trzeba się liczyć z przekroczeniem budżetu ( im w większym stopniu tym lepiej dla jakości dźwięku , ale o tym każdy wie , tylko że trzeba kupić z głową )

Edytuję jeżeli zależy Ci na , cytuję : Zależy mi na czystym głębokim basie.

To musisz system stereo w całości kupować jako używki.

To nie jest złe rozwiązanie .

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim to duże kolumny na podłodze u Ciebie chyba będą przeszkadzać (choćby w dostępie do mebli czy w chodzeniu). Jeśli zestaw 5.1 to raczej małe kolumny i smukłe standy (podstawki pod nie). Tak samo monitory, jeśli chciałbyś zostać przy pomyśle ze stereo, ja bym postawił na standy.

Jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe to ciężko coś powiedzieć na odległość, ale ideału nie będzie prawdopodobnie. Myślę, że spotkasz się ze zjawiskiem odbicia dźwięku z przednich głośników (ściana za plecami jest pusta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi