Skocz do zawartości
rybolon

LE40C650 brak sygnału po HDMI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem pojawił się nagle, po wyłączeniu prądu. LCD przestał odbierać obraz i dźwięk po HDMI (mam podłączony dekoder Nki i konsolę PS3 przez HDMI). Komputer jest podłączony przez PC-IN i obraz odbieram tak jak zwykle, czyli bardzo dobrze. Po podłączeniu pendrive'a też wszystko działa bez zarzutu.

Dodam, że po przełączeniu na sygnał z HDMI1 i HDMI2, najpierw pojawia się komunikat o wyszukiwaniu, później o braku sygnału i ciemny obraz. Nie zmieniałem kabli, jest tak jak było. W dekoderze sprawdziłem na wszelki wypadek, czy przez zresetowanie (brak prądu) nie przestawiła się rozdzielczość, ale jest tak jak było na 1080.

Bardzo proszę o podpowiedź co mogę zrobić, żeby problem rozwiązać.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz trochę jaśniej. Czy na obu wejściach hdmi nie masz sygnału (z nki i ps3) czy tylko na jednym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz trochę jaśniej. Czy na obu wejściach hdmi nie masz sygnału (z nki i ps3) czy tylko na jednym ?

Sprawdzałem na wszystkich wejściach HDMI jakie mam, czyli na czterech i na wszystkich nie ma sygnału. Podłączałem na zmianę nkę i ps3.

Nka działa po euro złączu (po przestawieniu na sd1), do ps3 jeszcze nie namierzyłem przejściówki, żeby sprawdzić, czy po euro zadziała.

Edytowane przez rybolon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdzasz to na jednym przewodzie? Bo wygląda mi to na uszkodzenie kabla.

Oj chciałbym, żeby to był kabel. Mam 2 kable, jeden do Nki, drugi do ps3. Oczywiście sprawdzałem na obu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj zresetować TV do ustawień fabrycznych.

ps. nie cytuj jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod postem, którego dotyczy odpowiedź.

Edytowane przez blue_voyager

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znalazłem sensownych opcji resetowania tv do ustawień fabrycznych oprócz ustawień obrazu. Zrobiłem aktualizację oprogramowania, ale bez zmian. Wszystkie HDMI nie działają. Na wszelki wypadek podłączyłem Nkę i ps3 do innego tv po HDMI i działa (te same kable). Czyli wygląda na to, że problem tkwi w tv.

Mam nową informację, która może być istotna. Wyłączenie prądu było spowodowane spięciem i trzeba było włączyć bezpiecznik (wyciągnąłem od żony dokładnie jak to było). TV, Nka i ps3 są podłączone do prądu poprzez listwę z bezpiecznikiem i ta działa bez zarzutu, podobnie jak inne urządzenia do niej podłączone (drukarka, komputer). Może to przepięcie mimo listwy z bezpiecznikiem jednak przeszło do układu odpowiedzialnego za wejścia hdmi w tv i go uszkodziło?

Edytowane przez rybolon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby zresetować tv musisz wejść do menu serwisowego.

wyłącz tv i wciśnij na pilocie po kolei: info, menu, mute, power

wybierz Reset

jak to nie pomoże pozostaje oddać tv do naprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobię tak, tylko powiedz mi, czy przypadkiem wchodząc w menu serwisowe nie stracę gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź gwarancję czy jest tam napisane że włączenie menu serwisowego ją unieważnia.

W sumie jeżeli tv jest na gwarancji to możesz od razu dać do naprawy, bez resetowania - zrób jak uważasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadzwoniłem do Samsunga zapytać jak to jest z tą gwarancją. Faktycznie po wejściu do menu serwisowego straciłbym ją. Dzisiaj podjadę podstemplować gwarancję i dzwonię po serwis. Przyjeżdżają po zepsuty tv co mnie bardzo ucieszyło :)

Dam znać jaką diagnozę postawili i co trzeba było naprawić.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby zresetować tv musisz wejść do menu serwisowego.

wyłącz tv i wciśnij na pilocie po kolei: info, menu, mute, power

wybierz Reset

jak to nie pomoże pozostaje oddać tv do naprawy

Nie jest tak jak piszesz. Wystarczy przy włączonym telewizorze przytrzymać wciśnięty klawisz EXIT. Wyskoczy komunikat o przywróceniu wartości domyślnych wszystkich ustawień. Zatwierdzić OK i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja obstawiam, że przy wyłączeniu prądu nastąpiło jakieś spięcie i wszystkie wejścia HDMI trafił szlag. Ja miałem kiedys podobny problem - spaliłem wszystkie wejscia HDMI wyjmując i wkładajac kabel HDMI przy włączonym telewizorze i dekoderze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma to sens nawet w przypadku aktualizacji oprogramowania na najnowsze? Nie ma problemów po takim resecie z gwarancją? W sumie w arkuszu gwarancyjnym nie ma również nic o menu serwisowym, a na infolinii twierdzą, że przez takie odwiedziny traci się gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Menu serwisowe to co innego. Sposób na reset, który podałem wyżej, podają konsultanci na infolinii Samsunga (nie wierzysz, zadzwoń). Chyba nie podawaliby czegoś co groziłoby utratą gwarancji. Zresztą w końcu jest to ogólnodostępna funkcja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi