Skocz do zawartości
  • 0
zielonyrobal

Ustawienia trumotion w lg ld650

Pytanie

Witam,

mam problem z ustawieniem Trumotion w telewizorze LG LD650 42". Moje ustawienia to judder 3; blur 8. Na Trybie obrazu kino.

Czy ktoś posiada taki telewizor podłączony do telewizji n przez hdmi, i czy ogarnął temat ustawień. U mnie nie mogę się pozbyć efektu klatkowania ruchu w szybkich ruchach obrazu.

Edytowane przez zielonyrobal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U mnie nie mogę się pozbyć efektu klatkowania ruchu w szybkich ruchach obrazu.

I to nie zależnie, czy ustawie truMotion na wysokie,czy niskie.

Kolejna sprawa to ustawienia obrazu, cieżko osiągnąć kompromis. Jak ustawie wzmocnioną czerń to ciemne sceny wyglądają ok, ale w jasnych jest blado, z kolei jak dam na niskie jest odwrotnie.

Edytowane przez gresten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

a nie pomyśleliście że jest to wina sygnału? a na pewno jest! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Masz na myśli dekoder, czy kabel? Mam przez HDMI z pozłacanymi końcówkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Nie jest to wina dekodera ani kabla. Jest to wypadkowa takiej sobie jakości nadawanego sygnału z i trudności ustawienia telewizora LCD, który nie wybacza nieoptymalnych nastaw. Kalibracja by się przydała. To by rozwiązało przynajmniej kwestie za ciemne - za jasne.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ktoś ma może dobre ustawienie obrazu do tego telewizora?

Edytowane przez gresten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

dokładnie jak moderator napisał,a co do kalibracji to zresetuj obraz i przełącz na inteligentny sensor i sprawdź czy ci będzie pasował obraz,sama kalibracja dużo nie wniesie bo LG już fabrycznie są bardzo dobrze skalibrowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A to ciekawa teza, z którą raczej bym się nie zgodził. Telewizory LG są tak samo kiepsko fabrycznie skalibrowane, na zasadzie "dawaj po oczach w sklepie ile wlezie", jak telewizory wszystkich innych firm. Wyjątkiem od tej reguły są modele z fabrycznie dostępną preselekcją nastaw THX.

Mogą co najwyżej sprawiać wrażenie lepiej skalibrowanych, z racji na właściwości matryc IPSowych, które nieco więcej wybaczają w porównaniu z matrycami PVA w telewizorach innych firm. Ale w żadnym razie nie ma mowy o dobrej fabrycznej kalibracji, co ewidentnie widać po tym jak już się taką porządną kalibrację wykona, jaka potrafi być różnica :).

Ba, telewizory tej firmy z racji na dostępność profesjonalnych nastaw kalibracyjnych i właściwości samych matryc, dają się rewelacyjnie kalibrować i efekt końcowy jest w nich najbliższy ideałowi. Akurat w tych telewizorach porządna sprzętowa kalibracja jest "warta grzechu", bo efekt końcowy potrafi być znakomity. Zresztą to nie tylko moje zdanie. Potwierdzają to wszystkie dostępne recenzje w miarę nowych modeli tej firmy, do których D650 również się zalicza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Posiedziałem dobrą godzine nad ustawieniem obrazu i powiem wam, że nadal nie jestem zadowolony. Przydały by sie jakieś gotowce <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

kalibrowałem LE8500 i zaufaj że jest minimalna zmiana w obrazie,w moim poprzednim też szału nie robiła,ale będę niedługo u znajomego ustawiał w LE5500 zobaczymy ile zmieni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ale LE8500 ma przecież tryb THX, więc zasadniczo jest już wstępnie skalibrowany. To i nie dziwne, że nie będzie dużej różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

oczywiście zgadzam się z tobą MOD,ale ja nie porównywałem obrazu skalibrowanego w LE8500 z trybem THX w tym przypadku tylko na inteligentny sensor,a w tym trybie zaufaj że nie poszalejesz z ustawieniami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ogólnie to ten inteligentny sensor nie jest za inteligentny. Za bardzo przyciemnia obraz.

AR-kadius może jakiś mały poradni na temat ustawień albo jakiś gotowiec mi podeślesz? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

ja nie narzekam na sensor :)

do tego nie mam,ale jak znajdę to podeślę ci,lub możesz spróbować ustawieniami do LE5500 akurat może ci przypasuje

Edytowane przez AR-kadius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Oszczędzanie energii mam wyłączone, ale ten pasek, który nas o tym informuje nie jest pełny co oznacza, że 30% to oszczędzanie. Tego już nie moge zmienić?

Edytowane przez gresten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi