Skocz do zawartości
Fantom

Karta Low Profile do HTPC o "przyzwoitych" osiągach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Wczoraj odpaliłem na swoim komputerku Dragon Age II i ... stwierdziłem że, trzeba chyba zmienić kartę graficzną :)

Komputerek do typowy HTPC. Procesor E5200 2.5 GHz, 4GB RAMu, SSD 40GB, grafika Radeon HD4350.

Warunki:

- low profile,

- energooszczędna (HD4350 bierze 19W),

- w miarę cicha (mój HD4350 ma prawie niesłyszalny wiatraczek),

- wyjście HDMI i pełne wsparcie dekodowanie audio/video,

- osiągi przynajmniej o klasę lepsze niż obecny HD4350,

- cena raczej bliżej 200zł niż 1000 zł ;)

Jak na razie typy mam dwa:

1) Radeon HD5570

2) GeForce GT 430

Ceny podobne(200-250 zł). Pobór mocy podobny(~40W). Na podstawie parametrów Readeon wydaje się trochę szybszy (3 do 5 razy szybszy niż HD4350).

Nie wiem jak z hałasem, ale obie mają regulowany pobór mocy, więc nieobciążone powinny być ciche.

Ktoś ma doświadczenie z tymi kartami? A może inne propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny dylemat, tylko szukam modelu z pasywnym chłodzeniem ponieważ przekonałem się na własnej skórze, że nawet bardzo ciche chłodzenia mogą być uciążliwe. Niestety jedyny model z pasywnym chłodzeniem GT430 to ZOTAC, którego radiatory wystają ponad zarys karty. Natomiast mam wątpliwości odnośnie Radeona XBMX i linuxa - ponoć nie jest to zbyt szczęśliwe połączenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny dylemat, tylko szukam modelu z pasywnym chłodzeniem ponieważ przekonałem się na własnej skórze, że nawet bardzo ciche chłodzenia mogą być uciążliwe. Niestety jedyny model z pasywnym chłodzeniem GT430 to ZOTAC, którego radiatory wystają ponad zarys karty. Natomiast mam wątpliwości odnośnie Radeona XBMX i linuxa - ponoć nie jest to zbyt szczęśliwe połączenie.

No ja nie mam aż takich dylematów :)

Mój HTPC ma, w chwili obecnej, w miarę zwykły zasilacz który nie jest najcichszy.

Więc jakoś specjalnie karta graficzna już nie dokucza.

Na razie moją sympatię zyskuje HD5570.

Na http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html można sobie porównywać karty.

Jest zdecydowanie szybsza od mojej obecnej HD4350, jak również od GT 430.

W sieci wyczytałem również, że przy zastosowaniu odpowiedniego radiatora, można pozbyć się wiatraczka. Czyli chyba dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się. Karta Sapphire HD5570 kupiona.

Do mojej poprzedniej HD4350 przepaść.

Dopiero co wydana gra Dragon Age II zaczęła mi nareszcie płynnie chodzić w 1920x1080 z teksturami ustawionymi na HIGH i antyaliasingiem x2.

Pomimo aktywnego chłodzenia (jest wiatraczek) karta jest praktycznie niesłyszalna.

Polecam niedzielnym graczom którzy na swoich HTPC chcieli by czasem w coś zagrać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam GeForce GT 430 - posiadam i uzywam np. tez czesto akceleracji CUDA i PsyhX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam GeForce GT 430 - posiadam i uzywam np. tez czesto akceleracji CUDA i PsyhX

Brałem pod uwagę ale wybrałem Radeona pod względem:

- wydajności. Różnego rodzaju testy pokazują że chodzi odrobinkę szybciej. Choć różnica niewielka. Kwestia pewnie dyskusyjna.

- pobieranej mocy (40W kontra 60W)

- jest podobno cichsza od GT 430. Wiatraczek musi schłodzić mniej watów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również kupiłem Radeona 5570 i nawet jestem mile zaskoczony, rzeczywiście można pograć w miarę komfortowo. Kupiłem HIS z pasywnym chłodzeniem - w spoczynku radiator niemal zimny w stresie sporo cieplej ale nie jest źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nvidia z energooszczędnością nie ma od lat nic wspólnego - przy podobnej wydajności amd wypada lepiej często znacznie - cuda cudów nie robią a physx i tak w niewielu grach działa a w tych co działa to na niewiele się zda przy tak nikłej wydajności karty graficznej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba że to HTPC to pod linuxem, wtedy sytuacja wygląda "troszkę" inaczej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi