Skocz do zawartości
bynio2

co kupić

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowy,szukam pomocy w zakupie amplitunera.

Mam dylemat,nowy yamaha 767,czy starszy cięższy ale bez bajerów yamaha 1900,proszę o opinie i rady,najlepiej od posiadaczy.

Pozdrowionka...bynio2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam

Jestem tu nowy,szukam pomocy w zakupie amplitunera.

Mam dylemat,nowy yamaha 767,czy starszy cięższy ale bez bajerów yamaha 1900,proszę o opinie i rady,najlepiej od posiadaczy.

Pozdrowionka...bynio2...

Mam wielokanałową yamahę , ale starszą.

Ja bym się nie zastanawiał , bez wątpienia bym wziął cięższą , bez bajerów których i tak nie będę wykorzystywał.

Nie mam porównania , ale uważam że yamaha ważąca 17,1 kg. na pewno zagra o wiele lepiej od yamahy ważącej 11, 2 kg.

Rx-v 1900 na stronach adioklanu to produkt archiwalny , z stąd tak przystępna cena.

W szczytowym okresie musiała być droższa . Yamaha ta zalicza się do średniej serii amplitunerów wielokanałowych tego producenta.

EDYTUJĘ : Różnice między półkami w Yamahach są bardzo wyraźne. Wybierając model wyższy nie niższy ( rx-v 767 kończy serię niskobudżetową ) , różnica będzie duża .

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz,

Przyznam ze moje zdanie było podobne,ale zawsze sa jakieś za i przeciw.Tak szczerze to mam starą yamaszke,wzmacniacz AV595,to coś ma 16lat!!

I wywaliłem z domu kupionego w tamtym roku Pioneera 820K,bo do pięt nie dorastał mojej babci,a najbardziej w basie ,którego soczystośc i skuteczna dawka w odpowiednim momencie wywalała mi włosy na podłoge.Waham sie jeszcze troszke,bo sądze że 1900ka stanieje jeszcze troszke:))co będzie nie wotpliwie,nie bez wpływu na moja decyzje:).Jesli ktoś moze wydac obiektywną opinie na temat Yamahy 1900,będę bardzo wdzieczny.

Z góry pozdrawiam i serdecznie dziękuję...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Rozważania teoretyczne.

A czy nie kusiło Cię nigdy to :

http://allegro.onet.pl/yamaha-dsp-z9-i1477027429.html

EDYTUJĘ : Flagowe wzmacniacze wielokanałowe ( nie mają wbudowanego tunera ) zaganiają podobno w kozi róg dwukanałowe do 5000 zł w stereo ( no może trochę przesadziłem )

Taki wzmacniacze wielokanałowe ważą blisko 40 kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze-gdybym miał wydatki zwiazane tylko ze sprzętem,to w/w propozycja jest wielce kusząca.

Bo tak naprawde do zmiany wzmacniacza zmusiy mnie wymagania narzucone z góry przez producentów płyt,na których to bez pytania zamieszczają dzwiek wielokanałowy akurat w systemie który starszy wzmacniacz nie zgryzie.

A przecież można by było obok DTS HD,wstawic zwykły dygital AC-3,i było by ok.

Swiata nie zmienie,dlatego muszę się dopasowac,optymalnie i bez fisiowania.

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Szczerze-gdybym miał wydatki zwiazane tylko ze sprzętem,to w/w propozycja jest wielce kusząca.

Bo tak naprawde do zmiany wzmacniacza zmusiy mnie wymagania narzucone z góry przez producentów płyt,na których to bez pytania zamieszczają dzwiek wielokanałowy akurat w systemie który starszy wzmacniacz nie zgryzie.

A przecież można by było obok DTS HD,wstawic zwykły dygital AC-3,i było by ok.

Swiata nie zmienie,dlatego muszę się dopasowac,optymalnie i bez fisiowania.

Pozdrawiam...

Trochę nie zrozumiałem tego zdania : A przecież można by było obok DTS HD,wstawić zwykły dygital AC-3,i było by ok.

Ale nie ważne , ten flagowy co Ci podałem nie ma najnowszych dekoderów Audio HD. To starszy model.

Prawdopodobnie zwykły DTS odtworzy z taką samą jakość jak rxv 797 DTS MA.

Wszystkie nowe dekodery są kompatybilne wstecznie ( ze starymi ).

Trochę droższe amplitunery wielokanałowe mają wejścia do podłączenia zewnętrznego dekodera multi chanel input.

Takim dekoderem może być odtwarzacz BR z budowanymi dekoderami wewnętrznymi które potrafią zdekodować nowe formaty Audio HD np. DTS MA. do analogu i wypuścić na wyjścia wielokanałowe.

TAKIE KTÓRE TO ZROBIĄ DOBRZE I JAKOŚĆ BĘDZIE POPRAWNA. ( NIE ŻADNE TAM CORE , czyli odtworzyć rdzeń tzn. wstecznie stary format.

Twoja stara yamaha ma wejście multi chanel input ( u mnie to tak się nazywa )

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.yamaha.com/yec/products/productdetail.html%3FCNTID%3D200244%26CTID%3D5000300&ei=dJNzTdndAc7CtAatm4WEDg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCQQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dyamaha%2BV%2B595%2Bspecyfikacja%26hl%3Dpl%26newwindow%3D1%26safe%3Doff%26sa%3DX%26biw%3D1126%26bih%3D603%26prmd%3Divns

Cytuję : 6-kanałowa karta wejścia dla zewnętrznego dekodera *

The RX-V595's rear panel has input jacks to accommodate an external 6-channel decoder. tylnym panelu RX-V595 posiada gniazda wejściowe w celu dostosowania zewnętrznego dekodera 6-kanałowego. So the receiver is ready for any other 5.1 channel format, should one be developed. Tak więc jest gotowy do innych w formacie 5.1 kanał, należy się rozwijać.

Teoretycznie no i praktycznie mógłbyś podłączyć do swojej yamahy dekoder zewnętrzny , czyli odpowiedni BR , i mieć nowe formaty , było by trochę taniej.

Koledzy , fachowcy podpowiedzieli mi , jaki BR potrafią to zrobić. Ale czy według Ciebie gra jest warta świeczki ?

http://hdtvpolska.com/topic/23335-pomoc-w-dobraniu-odtwarzacza-br/page__p__227862__fromsearch__1#entry227862

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

So the receiver is ready for any other 5.1 channel format, should one be developed. Tak więc jest gotowy do innych w formacie 5.1 kanał, należy się rozwijać.

Ano należy się rozwijać. Na początek językowo.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę ze na każdym forum,znajdzie się ktos kto udzieli"radę"(przytyk do literówki,ortografii itp.) :(

Czester15.30,dzieki za przypomnienie o opcji przełaczenia na zewnętrzny decoder w mojej"babuni".Przypomniałem sobie ze kiedyś dawno temu, jak nowością na rynku były wzmacniacze z dekoderem AC-3,sprawdzaliśmy z kumplem na mojej 595,DVD Sonego(niepamiętam nazwy),kupionego za 2000zł,co było wówczas ceną mojego wzmacniacza.Soniak jak pamietam grał,czyściej i wygrał w tym tescie,co nie zmienia faktu ze 16 letni wzmacniacz dał w [beeep]ę nowości Pioneer 820K :) (i dlatego zmienił właściciela).

Ciekawe czy nowe amplitunery(i nie tylko),sa tak długowieczne,bo jak pomyśle o wieku mojego startego wzmacholka,to myślę ze mozna rozważyć kupno sprzetu sprowadzanego z zachodu(z gwarancją sklepu) po naprawde dobrej cenie.Oczywiście zawsze w takim przypadku należy wziąśc pod uwagę fakt że można mieć pecha,częsciej jednak te żeczy po prostu się nie psuja.

YAMAHA DSP Z9 to naprawde flagusek,sądzę jednak ze nawet teraz(dla mnie) za droga i gdybym(hipotetycznie)ją kupił to musiał bym pomyśleć o wymianie kolumn(obecnie używam B&W 602,601+jamo center bez wofa(moim zdaniem zbedny wydatek)

Przekonałeś mnie do masywnej 1900, i chyba muszę się pospieszyć z zakupem bo z tego co widziałem tylko (wg.cenowo.pl)kilka sklepów ma go jeszcze w sprzedaży.

Gratuluje wiedzy i dzieki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano należy się rozwijać. Na początek językowo.. ;)

Translator przetłumaczył mi w goglach stronę , wkleiłem kawałek , żeby pytający nie szukał.

Zauważyłem , gdy się pisze często to , na co dzień zaczynam się posługiwać językiem zbliżonym do akademickiego. Gdy bym wrócił do czytania książek , to bym się dopiero podciągnął językowo. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zwróciłem uwagę przede wszystkim na to, że tłumaczenie wyszło nie tyle nieprawidlowe, co zabawne, więc niech się Kolega bynio2 nie napina. Sam piszę nieuważnie, niegramatycznie

i z błędami więc też nie mam w zwyczaju nikogo w tej materii poprawiać.

No offence czester15.30. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy nowe amplitunery(i nie tylko),sa tak długowieczne,bo jak pomyśle o wieku mojego startego wzmacholka,to myślę ze mozna rozważyć kupno sprzetu sprowadzanego z zachodu(z gwarancją sklepu) po naprawde dobrej cenie.Oczywiście zawsze w takim przypadku należy wziąśc pod uwagę fakt że można mieć pecha,częsciej jednak te żeczy po prostu się nie psuja.

Jeżeli chodzi o yamahę to raczej awaryjność jest znikoma.

Oprócz yamahy wielokanałowej którą posiadam , miałem podpiętą pod pre - out , yamahę dwukanałową AX - 396 kupioną jako używkę na allegro. Nic się nie działo.

Sprzedałem ją dalej dla znajomego , nadal chodzi.

Wymieniłem dwukanałową na pionieera a 9 ,z tego powodu że dobrze współpracuje z moimi frontowymi kolumnami. Później dokupiłem do tego odtwarzacz SACD CD pioneer d 6

Te dwa pudełka strzeliłem bardzo tanio na allegro . Sklep prywatny , import , nie przez dystrybutora , rachunek , rok gwarancji , a nie dwa tak jak oficjalnie ( prawdopodobnie jak by się popsuło to by nie uwzględnili gwarancji ), ale sprzęt jest fabrycznie nowy , tyle że przy zakupie o wiele tańszy.

Jeszcze jedno nie było instrukcji , ale to nie problem.

Twój przyszły nabytek 1900 ma wyjście wielokanałowe analogowe pre-out.

Do takich monitorów w stereo to tylko dwukanałowy . Nie namawiam , nie nalegam , ale zerknij na to :

http://hdtvpolska.com/topic/24043-pomoc-w-doborze-glosnikow-do-51/page__p__233862__fromsearch__1#entry233862

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zwróciłem uwagę przede wszystkim na to, że tłumaczenie wyszło nie tyle nieprawidlowe, co zabawne, więc niech się Kolega bynio2 nie napina. Sam piszę nieuważnie, niegramatycznie

i z błędami więc też nie mam w zwyczaju nikogo w tej materii poprawiać.

No offence czester15.30. :)

Ja noł offence , kolega Bynio wziął mnie w obronę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt,binary to było za ostre z mojej strony(czasami tak mam)

A może masz cos na temat 1900tki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze byłem zdania że jest sprzęt pasuje ci muzycznie to po co zmieniac.

Nasze subiektywne odczucia co do walorów dzwiękowych,oferowanych w czasie odsłuchu są bardzo różne,dlatego też należało by się skupić na tym czego tak naprawde oczekujemy,słuchając muzyki czy KD.

Oczywiście mozna całe zycie szukać ideału,ale po co.

Na dobry początek,minimum 1900ka,a potem może jakies 2 kanały dołącze dla stereo,no i oczywiście zmienie BD,bo sammsung 1600 to nie był dobry wybur,tak to jednak się kończy jak się człowiek na nowości przesiada,i pojęcia nie ma:)

Czester jestes niezwykle pomocny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zawsze byłem zdania że jest sprzęt pasuje ci muzycznie to po co zmieniac.

Nasze subiektywne odczucia co do walorów dzwiękowych,oferowanych w czasie odsłuchu są bardzo różne,dlatego też należało by się skupić na tym czego tak naprawde oczekujemy,słuchając muzyki czy KD.

Oczywiście mozna całe zycie szukać ideału,ale po co.

Na dobry początek,minimum 1900ka,a potem może jakies 2 kanały dołącze dla stereo,no i oczywiście zmienie BD,bo sammsung 1600 to nie był dobry wybur,tak to jednak się kończy jak się człowiek na nowości przesiada,i pojęcia nie ma:)

Czester jestes niezwykle pomocny...

Nie jestem zbyt praktykujący ale powiem w przenośni tak: kołaczcie aż wam otworzą , za pierwszym razem trzeba mieć szczęście , lub mieć mniejsze wymagania ( mam na myśli audio )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie jestem zbyt praktykujący ale powiem w przenośni tak: kołaczcie aż wam otworzą , za pierwszym razem trzeba mieć szczęście , lub mieć mniejsze wymagania ( mam na myśli audio )

Czasami mam wrażenie że przez zbytnie drążenie tematu,sami wpędzamy się w"kozi róg".

Sam nie jestem audiofilem,i aż strach pomyśleć jak bym zaczoł fisiować gdybym posłuchał naprawde Hi-endowego sprzętu.

Już teraz żona puka się w głowę jak zaczynam kombinować z zakupami audio,dla niej muzyka to po prostu jakiś kawałek a czy słucha go z kompa czy z komórki to naprawde bez różnicy:)

A co do wymagań,to bez skosztowania dobrej kuchni nie wyrobie sobie dobrego smaku ;)

Edytowane przez bynio2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami mam wrażenie że przez zbytnie drążenie tematu,sami wpędzamy się w"kozi róg".

Sam nie jestem audiofilem,i aż strach pomyśleć jak bym zaczoł fisiować gdybym posłuchał naprawde Hi-endowego sprzętu.

Już teraz żona puka się w głowę jak zaczynam kombinować z zakupami audio,dla niej muzyka to po prostu jakiś kawałek a czy słucha go z kompa czy z komórki to naprawde bez różnicy:)

A co do wymagań,to bez skosztowania dobrej kuchni nie wyrobie sobie dobrego smaku ;)

I tu trafiłeś w sedno , życzę udanego taniego i bezawaryjnego zakupu ( prawdopodobieństwo awarii jest znikome ).

Nara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi