enceladus 0 Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) UE46D6510- -Version No: -46P1UF6E-Panel-CHILIN(CMI)-Type-S-MVA Czyli nie jest to matryca Samsunga, ani AUO, tylko jedna z najgorszych opcji czyli CMO (S-MVA pochodzi od Chi Mei Optoelectronics). Oznaczenie jest CMI więc wywodzi się z grupy Chi Mei. W oficjalnym serwisie samsunga mówiono mi że w nowych modelach (2011) instalowane są tylko matryce Sama - ciekawe Co za bzdura. Oto dowód że wcale tak nie jest: http://www.digitalversus.com/tv-television/samsung-ue40d5520-p11348/test.html M.in. dlatego osobiście wolę plazmy. Tam nie ma problemów z różnymi matrycami, różnych producentów... Edytowane 4 Lutego 2012 przez enceladus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lookcorner 14 Napisano 6 Lutego 2012 Witaj, z tego testu wynika że kontrast jak i czerń jest gorsza na MVA, z autopsji mogę dodać że dochodzą do tego kiepskie kąty (względem matryc sama: SQ02,SQ04, itd). Zrozumiałbym jeśli chodziłoby o najtańsze modele z całej oferty, jednak mówimy tu konkretnym TV kolegi wyżej, który jak teraz widzę na ceneo stoi za ok 4400 zł. Dosyć że już na samym wstępie mamy loterię co do jakości podświetlenia matrycy, to jeszcze dochodzi niewiadoma co do użytych paneli - jaja jak berety. Sam miałem ochotę swego czasu na model B650, jednak po krótkim teście, obrałem właściwą drogę i przesiadłem się na plazmę, tutaj takich cyrków nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enceladus 0 Napisano 9 Lutego 2012 (edytowane) Sony poinformowało że w swoich modelach na 2012 rok będą już tylko i wyłącznie matryce PVA. Osobiście nie lubię firmy Sony (tak po prostu) ale wypada to pochwalić. Edytowane 9 Lutego 2012 przez enceladus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zymit 0 Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Poproszę o infomacji matryca SAMSUNG UE40ES6800 która wersji mam brać? Edytowane 13 Stycznia 2013 przez zymit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ardik 0 Napisano 22 Lutego 2013 W SERVISIE PAN MI POWIEDZIAL ZE JAKIE KOLWIEK WEJSCIE DO MENU SERVISOWE ROWNA SIE UTRATA GWARANCJI Spytalema co jezeli przez przypadek ktos tam wejdzie -----stwierdzil------mniema takiej mozliwosci poniewaz sekfencja gozikow jest bardzo skaplikowanai nie da sie od tak tam wejsc A ja tam wlazlem i po co cholera -glupek . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gena 0 Napisano 11 Marca 2013 a gdzie moge sprawdzis jaka ja mam matryce w moim 3D na martycy mam LTJ460HQ05-V czy ktos wie gdzie moge sprawdzić jaka to matryca jest ile herców czy butów i td? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RHJG 104 Napisano 11 Marca 2013 a gdzie moge sprawdzis jaka ja mam matryce w moim 3D na martycy mam LTJ460HQ05-V czy ktos wie gdzie moge sprawdzić jaka to matryca jest ile herców czy butów i td? Butów dwie pary,herców 200-matryca samsunga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gena 0 Napisano 11 Marca 2013 a gdzie moge sprawdzis jaka ja mam matryce w moim 3D na martycy mam LTJ460HQ05-V czy ktos wie gdzie moge sprawdzić jaka to matryca jest ile herców czy butów i td? Butów dwie pary,herców 200-matryca samsunga. dziękuje za odpowiedź taką mi założyli po wymianie w moim ue d8000 chcialem sie dowiedziec czy to jest dobra matryca do tego tv bo kolorki przed wymianą były lepsze takie mam odczucia podczas ogladania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gena 0 Napisano 11 Marca 2013 dziękuje za odpowiedź taką mi założyli po wymianie w moim ue d8000 chcialem sie dowiedziec czy to jest dobra matryca do tego tv bo kolorki przed wymianą były lepsze takie mam odczucia podczas ogladania Jeszcze raz miałem awarie matrycy i teraz założyli mi taką: LTJ460HQ05-V moje pytanko czy to jest matryca do mojego tv D8000? do którego powinna być matryca 800 hercowa 3D. Czy po powyższym oznaczeniu można to rozszyfrować? I dlaczego mam gorsze kolory niż przed wymianą , na planszy testowej ściągniętej z internetu na ostatnich czterech ciemnych paskach brak ich różnorodności wszystkie są czarne a w innych tv sprawdzałem jest OK czyli coraz ciemniejsze do czarnego włącznie. Dlatego pytam czy ta matryca jest od mojego modelu i co moge zrobic z zaistnialą sytuacją? Pozdrawiam genek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 12 Marca 2013 na planszy testowej ściągniętej z internetu na ostatnich czterech ciemnych paskach brak ich różnorodności wszystkie są czarne a w innych tv sprawdzałem jest OK czyli coraz ciemniejsze do czarnego włącznie. Dlatego pytam czy ta matryca jest od mojego modelu i co moge zrobic z zaistnialą sytuacją? Pozdrawiam genek Podbij suwak jasności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gena 0 Napisano 13 Marca 2013 Podbij suwak jasności Jasnośc na ful i nadal ostatnie paskisa czarne nie ma zadnej różnicy próbowałem juz z różnymi ustawieniami i mniejszy kontrast i wiekszy i inne i wszystko na ful i bez kolorów efekt taki jak wyzej. Tak jak pisałem po wymianie matrycy mam mniej wyraźny obraz i kolory są jakby "dzikie" dokuczliwe to jest przy ogladaniu filmów zwłaszcza z programów nie HD. Programy studyjne i w HD wygladają OK ale to chyba dlatego ze one są zazwyczaj kręcone w optymalnych warunkach i z bliska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 13 Marca 2013 Podbij suwak jasności Jasnośc na ful i nadal ostatnie paskisa czarne nie ma zadnej różnicy próbowałem juz z różnymi ustawieniami i mniejszy kontrast i wiekszy i inne i wszystko na ful i bez kolorów efekt taki jak wyzej. Tak jak pisałem po wymianie matrycy mam mniej wyraźny obraz i kolory są jakby "dzikie" dokuczliwe to jest przy ogladaniu filmów zwłaszcza z programów nie HD. Programy studyjne i w HD wygladają OK ale to chyba dlatego ze one są zazwyczaj kręcone w optymalnych warunkach i z bliska. Może coś Ci obcina pewien zakres dynamiki. Skąd wyświetlasz te plansze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gena 0 Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) plansze ściągnięte z netu sprawdzałem na tv w sklepie są Ok wszystkie paski ,klatki widoczne do ostatniej najciemniejszej u mnie chociaz dam wszystko na maxa to i tak od połowy ekranu mam jeden ciagły czarny żebym wiedział jak dodać obrazek to bym wstawił mojego i tego w sklepie. obrazy kontrolne są z netu a w tv z pendrive a pod tym adresem są wklejone zdjęcia zrobione telefonem nokia 5800 mojego tv i w sklepie zapewniam że ten w sklepie ma odcienie widoczne aż do ostatniego prostokącika a mój jak widac na zdjecie nawet nie do połowy ekranu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2517308.html I jeszcze jedno czy przez ten defekt jest możliwe że obraz zwłaszcza na filmach nie HD jest bardziej słaby,mniej wyraźny jak był przed wymiana matrycy? Właśnie oglądałem mecz na 1HD a raczej skróty i dawniej to pojedyncze trawki było widac a teraz tylko jednolitą zieloną plame Edytowane 13 Marca 2013 przez gena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 14 Marca 2013 Wzywaj serwis. Po zdjęciach widać, że TV obcina u Ciebie znaczny zakres dynamiki, a przez to gubi większość detali w cieniach i posteryzuje obraz. Takie coś nie ma prawa występować na ustawieniach fabrycznych. Być może jest problem ze sterownikiem matrycy i będzie wystarczająca aktualizacja fw, a może dostałeś wadliwą sztukę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gena 0 Napisano 14 Marca 2013 tak wiec zrobie a co jeśli pan z serwisu stwierdzi że to jest w granicach normy albo coś w tym rodzaju? co mam mu powiedzieć żeby naprawili mi ten tv żeby grał jak przed wymianą matrycy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekkington 0 Napisano 23 Marca 2013 witam niewiem czy to dobry temat mianowicie TV samsung model le46c750r2kxxu pojawil mi sie pionowy pasek na matrycy. Telewizor ma 1.5 roku i serwis stwierdzil przykro nam co mozna zrobic w tej sprawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gena 0 Napisano 28 Marca 2013 a czy ta moja matryca ma 800 herców czy założyli mi jakiś zamiennik i dlatego tak słabo gra? a pan z serwisu porobił zdjęcia i kazał czekać na decyzje z serwisu jak długo? tego nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gena 0 Napisano 28 Marca 2013 kolego tomekkington na pionowy pasek to muszą ci wymienic matryce ja tak miałem ale uważaj na jaką bo teraz mam słabe kolorki i niewyraźny obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomekkington 0 Napisano 29 Marca 2013 ktos moze odczytac co to za matryca bo jesli jest jakas felerna to trzeciego tv z taka juz niechce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek-tychy 4 Napisano 11 Lipca 2013 Cześć. Chciałem zakupić 40 calowego sama f6800 w neonecie. Oglądałem na sklepie, mają model produkowany na Słowacji, przez kratkę udało mi się tylko wyczaić dość długi siakiś serial SK09BN9601030ALM09D5G0143. Ma ktoś info jak go przeczytać i jaka matryca w nim siedzi (czy szukać co innego na tym modelu) , ponoć mieli montować tylko matryca Sama ale jkakoś w to nie wierzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chem101 0 Napisano 11 Września 2013 UE37D5500 vs UE37C6000. Przekładał ktoś może matrycę między seriami? Czy jest to możliwe? A może różnią się sterowaniem (inna taśma, itd)? W moim C6000 mam skaczące kanały i vol. Natomiast D5500 wystawiony jest na aukcji i ma uszkodzoną matrycę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GameKeeper71 1 Napisano 10 Stycznia 2014 Witam wszystkich formumowiczów! Na wstępie chcialbym podziękować uzytkownikowi a_k_o za świetnie przygotowany poradnik. Niemnie jednak po lekturze bieżącego artykułu nt. stosowanych matryc w TV (forum) mam prośbę o aktualizację poradnika o nowe modele TV LED z 2012/2013 (daty produkcji, stosowane matryce). Noszę się z zamiarem zakupu TV LED marki Samsung UE46F6770 Smart 3D. Z dotychczas przeczytanych treści zamieszczonych na forum (testów brak w sieci) wynika, że w tym konkretnym modelu zastosowana powinna być matryca Samsunga S-PVA lub PSA. Dodatkowa prośba kieruję głównie do formumowiczów, którzy są właścicielami tego modelu TV i mogą podzielić się swoimi opiniami. Z góry dziękuję i pozdrawiam GameKeeper71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GameKeeper71 1 Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Witam ponownie, właśnie dokonalem zakupu telewizora LED UE46F6770 Smart 3D. Ustawienia fabryczne są dla mnie nie do przyjecia. Jakośc obrazu nie błyszczy. Ponadto zauważalny jest clouding. Chciałbym poznać opinię forumowiczów co do tego efektu. Z treści zamieszczanych na forach muszę przyznać, że efekt ten nie jest na moim panelu tak duży (nawet do przyjęcia). Tylko gdyby nie ta jakość. W dniu dzisiejszym spędzę czas na poprawie jakości obrazu (na oko). http://bitshare.com/?i=u4jqbswy P.S. Matryca wyprodukowana została przez firmę Samsung. Co do typu matrycy to nie jestem w stanie tego określić. W polu Ver. na etykiecie z tyłu telewizora jest jedynie oznaczenie cyfrowe 05, bez oznaczenia literowego. http://bitshare.com/?i=1o5bh2ac Edytowane 11 Stycznia 2014 przez GameKeeper71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erty0203 0 Napisano 31 Stycznia 2014 Kolego sprawdź model matrycy w menu serwisowym daj fotke i wszystko ci się wyjaśni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GameKeeper71 1 Napisano 1 Lutego 2014 Menu serwisowe?, chyba żartujesz sobie! Poza tym TV już nie mam. Wystarczy dokładnie prześledzić moje posty, P.S. Post z 11 stycznia 2014 r., a kolega odpowiada 31 stycznia 2014 r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach