Skocz do zawartości
  • 0
kszhu

nbox HDMI 50 czy 60Hz?

Pytanie

witam,

podłączając nboxa do lcd-tv via YUV jest ok a przez HDMI tylko w 720p (na dodatek obraz przesunięty w lewo) a w 1080i tv zgłasza bład i oczywiście nic nie wyświetla;
przy 720p via HDMI w diagnostyce nbox-a jestem w stanie dojrzeć, że tv jest prawidłowo wykryty i obsługuje wszyskie rozdzielczości HDTV przy częstotliwości 60Hz co jest (prawie) prawdą; jednoczesnie poniżej nbox wypisuje, że aktualnie wyświetla 720p ale w 50Hz - stąd wg mnie to przesunięcie ekranu w tej rozdzielczości i brak wizji w wyższej; (dodatkowo ewidentnym błędem nboxa jest to, że pokazuje, że wg niego tv obsługuje 1080p co oczywiście jest bzdurą w wypadku mojego tv);

czy nbox nie potrafi wyswietlać 60Hz jak przystało na aktualne standardy? czy ktoś ma/miał podobny problem? czy ktoś sobie z tym w jakikolwiek sposób poradził?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
[quote name='kszhu' post='16507' date='21.10.2006, 23:36 ']podłączając nboxa do lcd-tv via YUV jest ok a przez HDMI tylko w 720p (na dodatek obraz przesunięty w lewo) a w 1080i tv zgłasza bład i oczywiście nic nie wyświetla;
przy 720p via HDMI w diagnostyce nbox-a jestem w stanie dojrzeć, że tv jest prawidłowo wykryty i obsługuje wszyskie rozdzielczości HDTV przy częstotliwości 60Hz co jest (prawie) prawdą;[/quote]
A jaki to telewizor?
Czyżby ktoś sprerzedał ci telewizor przeznaczony na rynek amerykański?

[quote]czy nbox nie potrafi wyswietlać 60Hz jak przystało na aktualne standardy?[/quote]

W Europie telewizja jest transmitowana w standardzie 50Hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dokładnie 50 Hz to system nadawnia HDTV w Europie i N-box nie ma na to żadnego wpływu.

Jakim cudem n-box pokazuje że twój TV może odbierać 1080p ??? Przecież sam n-box podaje HDTV tylko do 1080i.

Napisz co to za TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
[quote name='Lizarazu' post='16532' date='22.10.2006, 00:49 ']Dokładnie 50 Hz to system nadawnia HDTV w Europie i N-box nie ma na to żadnego wpływu.

Jakim cudem n-box pokazuje że twój TV może odbierać 1080p ??? Przecież sam n-box podaje HDTV tylko do 1080i.

Napisz co to za TV[/quote]

TV to coś takiego: [url="http://www.vertura.de/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=32"]http://www.vertura.de/index.php?option=com...6&Itemid=32[/url] (w opisie jest błąd, TV nie ma wejścia DVI tylko HDMI)

a nbox wykrywa takie rozdzielczości obsługiwane przez TV:

[img]http://e-alfa.com/_pics/hdmi.jpg[/img]

(aby zrobić to foto musiałem oszukać nboxa najpierw podłączając via HDMI i nic nie widząc a później przełączyć na YUV)

wg mnie żaden cud iż nbox wykrywa, że TV obsługuje 1080p chociaż sam sam nbox nie potrafi w takiej rozdz. podawać, dziwne tylko, że wykryta jest rozdzielczość 1080p, której TV nie obsługuje (wg. mnie kwestia zastosowania w TV najnowszej płyty Tridenta, która jest uniwersalna i obsługuje 1080p)

dziwi mnie tylko, że TV wyświetla świetnie 1080i/50Hz przez YUV a przez HDMI nie (???)

odnośnie nboxa to powinien wyświetlać 60Hz jeśli inne urządzenia europejskie to potrafią (np. dekoder premiere HDTV na którym oglądałem mundial własnie na tym TV w 1080i)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
kszhu: czytaj ze zrozumieniem: pewno jakby n-ka nadawala w 60Hz to nbox by to przyjal, a twoj telewizor wyswietlil. czestotliwosc odchylania zalezy od nadawcy. jakby nadawali 60Hz to bylby problem, ze nie daloby sie tego pokazac na zlaczu scart jako PAL (tylko NTSC) a to juz bylby duzy problem. raczej to ty dales sie nabic w butelke, kupujac ten tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Tylko że wyświetlanie sygnału w innej częstotliwości niż jest on nadawany powoduje przycięcia przy ruchomym obrazie. Innymi słowy nie jest wskazane. Od takiego oglądania bolą oczy. Jak ktoś ma Snazio czy Kiss-a to może sobie to sprawdzić przestawiając tryb out-put.

Po za tym Humax dołączany do pakietu premier HD nie miał wyboru częstotliwości 50/60 Hz. Wszystkie sygnały podawał w 50 Hz.

Reasumując nie można wymagać od n-box-a aby podawał sygnał w 60 Hz. Takiej opcji nigdy nie będzie bo jest ona kompletnie bez sensu dla europejskiego nadawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
[quote name='Lizarazu' post='16647' date='22.10.2006, 13:52 ']Tylko że wyświetlanie sygnału w innej częstotliwości niż jest on nadawany powoduje przycięcia przy ruchomym obrazie. Innymi słowy nie jest wskazane. Od takiego oglądania bolą oczy. Jak ktoś ma Snazio czy Kiss-a to może sobie to sprawdzić przestawiając tryb out-put. [...][/quote]

jest kilka kanałów FTA nie nadawanych w PAL-u, które na nbox-ie wyglądają całkiem nieźle; w związku z tym czy jest może jakieś urządzenie, które potrafi przeskalować 50 do 60Hz po HDMI lub przez co to przepuścić? poza tym nbox mógły też to robić aby być bardziej uniwersalnym i ew dobrze wyświetlać kanały NTSC jeśli ktoś zechce je oglądać (mam cyfraka i głupią komórkę - oba z wyjściem TV w PAL i NTSC)

kolejne pytanie - YUV - podłączam nboxa do TV średniej klasy dedykowanymi kablami coaxial ale z ciekawości podłączyłem też najprostrze, nieekranowane kabelki z najtańszymi plastikowymi wtykami chinch (czyli najgorsza z możliwych jakość) i nie widzę różnicy w wyświetlanym obrazie - zawsze jest niezły i zawsze na kontrastowych przejściach (np wszystkie ekrany ustawień dekodera z białym na niebieskim tle) z lewej strony jaśniejszych fragmentów pojawia się lekka czarna poświata; czy kable z najwyższej półki za cenę średniej klasy auta mogą tu coś pomóc?

i jeszcze z ciekawości - dlaczego ten mój TV wyświetla 50Hz przez YUV a już przy HDMI nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
[quote name='kszhu' post='16712' date='22.10.2006, 18:41 ']jest kilka kanałów FTA nie nadawanych w PAL-u, które na nbox-ie wyglądają całkiem nieźle; w związku z tym czy jest może jakieś urządzenie, które potrafi przeskalować 50 do 60Hz po HDMI lub przez co to przepuścić? poza tym nbox mógły też to robić aby być bardziej uniwersalnym i ew dobrze wyświetlać kanały NTSC jeśli ktoś zechce je oglądać (mam cyfraka i głupią komórkę - oba z wyjściem TV w PAL i NTSC)

kolejne pytanie - YUV - podłączam nboxa do TV średniej klasy dedykowanymi kablami coaxial ale z ciekawości podłączyłem też najprostrze, nieekranowane kabelki z najtańszymi plastikowymi wtykami chinch (czyli najgorsza z możliwych jakość) i nie widzę różnicy w wyświetlanym obrazie - zawsze jest niezły i zawsze na kontrastowych przejściach (np wszystkie ekrany ustawień dekodera z białym na niebieskim tle) z lewej strony jaśniejszych fragmentów pojawia się lekka czarna poświata; czy kable z najwyższej półki za cenę średniej klasy auta mogą tu coś pomóc?

i jeszcze z ciekawości - dlaczego ten mój TV wyświetla 50Hz przez YUV a już przy HDMI nie?[/quote]

Jest takie urządzenie: skaler DVDO VP30 np. Ale kosztuje ok. 6 tys netto.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
a czy taki amplituner jak Onkyo 674 nie uporałby się z tym?
ma 2 wejścia hdmi i 3 komponent i potrafi przeskalowywać wejścia analogowe na hdmi więc może mógłby też przeskalować hdmi na inne hdmi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi