Skocz do zawartości
dragonfly

popcorn c200

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jakie jest najnowsze oprogramowanie do c200?

2. Czy c200 czyta napisy (srt, txt)?

3. Jakiego rzędu transfer w sieci potrzebny do bezproblemowego odtwarzania MKV po lan?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Oprogramowanie najnowsze i starsze jst publikowane tu

2. SRT tak, TXT nie

3. Nie da się jednoznacznie odpowidzieć. MKV to kontener. Można w nim zapisać materiał np, w mpg4 SD, jak i avchd z dźwiękim HD w 1080p. Wideo może mieć stały bitrate 1Mbps, 60Mbps, lub zmienny bitrate dający jakąś średną wartość - zależy od kodeka.

Przepustowość sieci powinna być dopasowana do bitrate. Przepustowość średnia, mierzona np. przez kopiowanie plików, to też nie wszystko. Transfer nie może spadać mocno na dłużej, aby film szedł płynnie. Chwilowe spadki często mogą wystpować np. przy łączności bezprzewodowej.

Najczęściej spotykane są pliki MKV 1080p kodowane w h264 ze średnim bitrate 12-17Mbps, co zazwyczaj daje pliki 8-12MB dla filmu 2g. H264 ma zmienny bitrate w niektórych scenach chwilowa wartość może osiągać nawet 40Mbps. Odtwarzacze buforują sobie zawsze materiał, ale brak informacji ile i jak.

Jaką trzeba mieć sieć aby szło to płynnie? Z praktyki powiem że jakieś 20Mbps bez wyraźnych spadków.

C200 ze swoją kartą WiFi na PCI, pracującą w N, da radę. Po kablu - z dużym zapasem. Po Wifi przez kartę USB (też w N) - mogą być już problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wreszcie kolega dojrzaleś do zmiany sprzetu :)

Ale ja wybrałbym (i wybrałem) DUNE Smart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee, znajomy kupił c200 ale jest zielony w wielu kwestiach i nie potrafi zadać pytania na forum ;)

Ja tam z mojego NTR 82 jestem zadowolony ale gdybym nie potrzebował nagrywania to kupiłbym pewnie c200 ;)

Dzięki za pomoc.

Chociaż i tak myślę, że niebawem produkty google, które zaprezentowane były w Las Vegas wyprą niebawem NMT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Oprogramowanie najnowsze i starsze jst publikowane tu

2. SRT tak, TXT nie

3. Nie da się jednoznacznie odpowidzieć. MKV to kontener. Można w nim zapisać materiał np, w mpg4 SD, jak i avchd z dźwiękim HD w 1080p. Wideo może mieć stały bitrate 1Mbps, 60Mbps, lub zmienny bitrate dający jakąś średną wartość - zależy od kodeka.

Przepustowość sieci powinna być dopasowana do bitrate. Przepustowość średnia, mierzona np. przez kopiowanie plików, to też nie wszystko. Transfer nie może spadać mocno na dłużej, aby film szedł płynnie. Chwilowe spadki często mogą wystpować np. przy łączności bezprzewodowej.

Najczęściej spotykane są pliki MKV 1080p kodowane w h264 ze średnim bitrate 12-17Mbps, co zazwyczaj daje pliki 8-12MB dla filmu 2g. H264 ma zmienny bitrate w niektórych scenach chwilowa wartość może osiągać nawet 40Mbps. Odtwarzacze buforują sobie zawsze materiał, ale brak informacji ile i jak.

Jaką trzeba mieć sieć aby szło to płynnie? Z praktyki powiem że jakieś 20Mbps bez wyraźnych spadków.

C200 ze swoją kartą WiFi na PCI, pracującą w N, da radę. Po kablu - z dużym zapasem. Po Wifi przez kartę USB (też w N) - mogą być już problemy.

20Mbps to jest zdecydowanie za mało. WiFi (N) jak jest w odległości do 5m to faktycznie może dawać rady. Wszystko zalezy ile sieci WiFi jest w sąsiedztwie - najlepiej być samym.

HomePlug na mkv jest za cienkie, DVD idzie bezbłędnie w porównaniu do WiFi. Niestety urodą WiFi jest gubienie pakietów co w przesyłaniu materiału on line jest nie do przyjęcia.

H264 potrafi się też przyciąć po kablu a u mnie kopiowanie dużych plików daje średnią na poziomie 90Mbps - ale to jest tylko średnia.

Mój sprzęt to A-200.

Edytowane przez esem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee, znajomy kupił c200 ale jest zielony w wielu kwestiach i nie potrafi zadać pytania na forum ;)

Ja tam z mojego NTR 82 jestem zadowolony ale gdybym nie potrzebował nagrywania to kupiłbym pewnie c200 ;)

Dzięki za pomoc.

Chociaż i tak myślę, że niebawem produkty google, które zaprezentowane były w Las Vegas wyprą niebawem NMT.

A które konkretnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi