Skocz do zawartości
rikardomoto

odtwarzanie plików i płyt blu-ray na pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Z góry przepraszam ale jestem lekko zielony w owej kwesti dlatego licze na pomoc.

Posiadam napęd Blu-Ray firmy LG. Posiadam bardzo mocną konfogurację PC. Min. procesor 980x i karte graficzną GTX 580. Posiadam program do odtwarzania PowerDvd 10. Podczas odtwarzania płyt Blu-Ray pojawiają się straszne przycięcia praktycznie nie da się płynnie oglądać materiałów z płyt. Ostatnio pobrałem pewien film z sieci pełny blu-ray waga 47GB. W katalogu są dwa foldery BDMV i CERTYFICATE. Niestety powerdvd wywala informacje "unsuportet format" tez nie wiem o co chodzi. Moze to wina kodeków. Mam zainstalowany klite mega codec pack. Prosze o pomoc i z góry dzięki.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zainstalowałeś okrojoną wersje PDVD 10, poszukaj najnowszej PowerDVD 10 Ultra Mark II 2325 z tym że ze ściągniętych plików musisz utworzyć jeszcze prawidłowe ISO, chyba że będziesz odtwarzać ten film w TotalMedia Theatre 3 lub Arcsoftu ten radzi sobie bez większych kombinacji z takimi materiałami. Najnowszy MPC HC właściwie skonfigurowany także odtworzy "ściągnięty" sam film (bez menu) po wczytaniu w nim pliku index.bdmv.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Z góry przepraszam ale jestem lekko zielony w owej kwesti dlatego licze na pomoc.

Posiadam napęd Blu-Ray firmy LG. Posiadam bardzo mocną konfogurację PC. Min. procesor 980x i karte graficzną GTX 580. Posiadam program do odtwarzania PowerDvd 10. Podczas odtwarzania płyt Blu-Ray pojawiają się straszne przycięcia praktycznie nie da się płynnie oglądać materiałów z płyt. Ostatnio pobrałem pewien film z sieci pełny blu-ray waga 47GB. W katalogu są dwa foldery BDMV i CERTYFICATE. Niestety powerdvd wywala informacje "unsuportet format" tez nie wiem o co chodzi. Moze to wina kodeków. Mam zainstalowany klite mega codec pack. Prosze o pomoc i z góry dzięki.

pozdrawiam

Spróbuj Total Media Theatre 5. LINK do wersji trial.U mnie PowerDVD 10 też nie chodził(zacinał się obraz),a odtwarzacz Arcsoftu działa bez problemu.

Edytowane przez Irek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem sobie trial powyższego programu ale i on nie rozwiązał mojego problemu ...

ja nie mogę odtworzyć żadnego filmu Blu-Ray na PC od listopada ub.roku,kiedy kupiłem nowy monitor i napęd BD / mam tylko czarny ekran / - można powiedzieć że już się przyzwyczaiłem do tego ( konsola PS3 filmy odtwarza ale dźwięk z monitora jest okropnie słaby ),tylko szkoda mi tych 400 zł za napęd BD wyrzuconych w błoto ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lis22 ale napisz na jakim systemie, jakie instalowałeś kodeki, i czy np. pojedyncze pliki m2ts z płyty BD poprawnie odtwarzają się w Media Player Classic - Home Cinema .

Tu jest mój temat:

http://hdtvpolska.com/topic/23035-problem-z-odtwarzaniem-filmow-bd-w-pover-dvd/

niestety,nikt nie potrafił mi pomóc ...

mój PC to:

płyta główna: ASUS M3A78 - EH

procesor: AMD Phenom X3 8650 2,3 GHz

pamięć: Patriot 2x2GB DDR2 800 MHz

karta grafiki: ATI Radeon HD4870 512

Windows Vista Ultimate 64 bit Service Pack 2

nie próbowałem otwierać pojedynczych plików z płyty BD w żadnym odtwarzaczu ( gdzie szukać tych plików m2ts? ),próbowałem natomiast otwierać pliki z katalogu STREAM w MPC i w TotalMedia Theatre 5 i nic: " cannot render the file "

beztytuusju.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lis22 rozumiem, że kartę z monitorem masz połączoną kablem DVI lub HDMI? Może to jakiś problem z HDCP? Próbowałeś zainstalować AnyDVD HD by ominąć HDCP? Wersja trial działa 21 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC podłączony do monitora poprzez DVI

AnyDVD mam / choć chyba nie HD / i nic to nie dało - zainstaluję ten i zobaczę,co to da.

P.S: zainstalowałem,uruchomiłem ponownie kompa,uruchomił się program,zeskanował dysk BD z filmem " Robin Hood ",otworzył go w PowerDVD i ... nic - nadal tylko czarny ekran

w statusie mam taki opis:

" Summary for drive F: (AnyDVD 6.7.9.0)

HL-DT-ST BDDVDRW CH08LS10 2.00 4 001026095E98EM0728

Drive (Hardware) Region: 2

Current profile: BD-ROM

Media is a Blu-Ray disc.

Total size: 23192192 sectors (45297 MBytes)

Video Blu-ray label: ROBIN_HOOD_G52

Media is AACS protected!

AACS MKB version 18

Removed AACS copy protection!

Note: automatic detection of region code not possible with this disc.

Removed UOPs!"

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli od tej strony wszystko gra. Ciężki przypadek ;) Jeśli próbowałeś już wszystkiego z kodekami itd. i nadal wywala "cannot render the file" to może jest jakiś problem z DirectShow (quartz)?.

Może wygeneruj graf dla jakiegoś większego pliku m2ts z płyty (to właśnie te pliki w katalogu stream) za pomocą programu GraphStudio - (znajdziesz go tu -> http://blog.monogram...aphstudio-0320/ ) .

U mnie dekoderem jest FFDShow, działa wszystko bez bólu (albo bulu jak uważa Prezydent ;) ) graf na screenie poniżej. Po kliknięciu zielonego "play" plik odtwarza się zgodnie z grafem. Zobaczmy co graf pokaże u Ciebie, może będzie widać na którym etapie się coś wali.

1dc7adc1fb4fe7f6.jpg

Edytowane przez Ghrom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wygeneruj graf dla jakiegoś większego pliku m2ts z płyty (to właśnie te pliki w katalogu stream) za pomocą programu GraphStudio

A jak to zrobić?

jak w programie wybieram ' open ',potem napęd BD z filmem,BDMV,STREAM to pisze: " żadne elementy nie pasują do kryteriów wyszukiwania "

udało mi się to w końcu znaleźć eksplorując płytę / C:/pliki programów/Lite-Codec-Pack/Tols / ale tym sposobem otwiera się sam program ale nie ma żadnego wykresu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierz "Open", rozwiń listę "Pliki typu" i na dole tej listy jest "All Files". I wtedy wybierz któryś plik m2ts z katalogu stream na BD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety,nie pomogło: " cannot open file " - i tak przy każdym pliku ...

w każdym programie,czy to Media Player Classic czy VLC Media Player czy TotalMedia Theatre nie może otworzyć żadnego pliku z katalogu STREAM: " cannot open file ".

Może trzeba by wywalić wszystkie kodeki które zainstalowałem i zainstalować jakieś jedne? - na pewno instalowałem to:

1. K-Lite Mega Codec pack w najnowszej wersji,

2. najnowszej wersji FFDshow,

3. najnowszej wersji Haali Media Splitter,

4. odtwarzacza Cyberlink PowerDVD8,

5. kodeków CoreAVC,

6. a). KMPlayera, B). zmodowanego Media Player Classic (wersja Home Cinema) i c). SubEdit Playera

to było polecane na tym forum w jakimś poradniku i nic nie dało - tyle że i przed instalacją tych kodeków filmy uruchamiały się tak samo / czarny ekran /

polecono mi gdzieś żeby zamiast tego zainstalować CCCP - Combined Community Codec Pack - tylko czy to coś da i jak znaleźć wszystkie kodeki które do tej pory zainstalowałem? / nie jestem pewien czy wymienione wyżej to wszystkie /.

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instalowanie kolejnych kodeków i paczek mija się z celem, bo każdy kolejny filtr rejestruje się w systemie po czym z reguły ustawia swój merit jako normal albo preferred. Jako, że niestety często nie obniża przy tym meritu poprzednika, w systemie pojawiają się kolejne filtry dla tego samego formatu o tym samym mericie. I wtedy zaczynają się problemy, bo system w tym momencie nie wie który filtr jest aktualnie domyślny itd.

Jeśli można coś doradzić, to wykonałbym na Twoim miejscu takie ruchy po kolei:

1. Odinstaluj paczki i pojedyncze filtry które wrzucałeś. Odinstalowuj tylko przez zwykły systemowy "dodaj usuń programy". Niestety w wielu przypadkach paczki odinstalowują się tylko pozornie - nie wyrejestrowując niektórych kodeków, nie przywracając poprzednich meritów itd., ale jeśli zaczniesz sam wyrejestrowywać i usuwać filtry "ręcznie" nie do końca znając temat, to może być jeszcze większy bałagan.
  2. Zainstaluj GSpot -> http://gspot.headbands.com/ , w nim wybierasz System -> List codecs and other media files -> na liście wyświetlone na czerwono będą zarejestrowane w systemie a faktycznie nieistniejące filtry, a na różowo te które mogą sprawiać problem (np. dublujące się merity "preferred"). Dzięki temu zorientujesz się w sytuacji, tzn. czy paczki pozostawiały po sobie jakieś poważniejsze śmieci.
  3. W Windows Vista masz DirectX10.1 ale dodatkowo ściągnij i zainstaluj najnowsze DirectX 9 -> http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=3b170b25-abab-4bc3-ae91-50ceb6d8fa8d , playery korzystają również z rendererów wersji 9. Po instalacji restart systemu.
  4. Zainstaluj darmowy DivX Plus -> http://www.divx.com/downloads/divx/1 , doda do systemu splittery i dobry dekoder H.264 , nie gorszy niż CoreAVC a darmowy. Po tej operacji i restarcie systemu spróbuj otworzyć w Windows Media Playerze pojedynczy plik m2ts z płyty BD.
  5. Jeśli zadziała to OK, jeśli nie, to spróbuj puścić graf w GraphStudio i zobaczyć czy nadal "cannon open file" czy może jest już inny błąd.
  6. Zainstaluj najnowszy ffdshow tryouts -> http://www.xvidvideo.ru/ffdshow-tryouts-project-x86-x64/ - to pozwoli odtwarzać znakomitą większość różnych formatów plików w playerach korzystających z systemowych filtrów. (Media Player Classic Home Cinema ma zintegrowany właśnie ten filtr, ale wewnętrznie, nie instaluje go w systemie.)
  7. Ffdshow tryouts zawiera dekodery RealMedia ale nie instaluje ich splittera, więc jeśli oglądasz np. pliki RMVB to doinstaluj RealMedia Splitter -> http://www.free-codecs.com/download/realmedia_splitter.htm
  8. Czasami ścieżka audio AC3 czy DTS jest w filmie bardzo cicha i nawet suwak dźwięku "na maksa" nic nie zmienia. Dlatego warto doinstalować jeszcze AC3 Filter który w takich wypadkach pozwala zwiększyć poziom głośności - http://www.free-codecs.com/download/AC3_Filter.htm

Taki zestaw filtrów pokrywa praktycznie wszystkie popularne formaty, nie ma sensu doinstalowywać jakiś paczek. No, ewentualnie jeszcze QuickTime dla niektórych plików .MOV "przycinających się" na ffdshow. Dziś większośc playerów i tak korzysta z własnych, zintegrowanych filtrów a nie systemowych. Warto spróbować np. rewelacyjnego Splash Pro rodzimej produkcji (jest wersja trial) -> http://mirillis.com/en/products/splashpro.html

A jeśli nadal nie będzie Ci to działało, to nie wiem... wyrzuć Viste i przejdź na Windows 7 - DirectX11, prócz DirectShow nowe splittery MediaFoundation itd., raczej nie ma problemów jak we wcześniejszych okienkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zainstaluj GSpot -> http://gspot.headbands.com/ , w nim wybierasz System -> List codecs and other media files -> na liście wyświetlone na czerwono będą zarejestrowane w systemie a faktycznie nieistniejące filtry, a na różowo te które mogą sprawiać problem (np. dublujące się merity "preferred"). Dzięki temu zorientujesz się w sytuacji, tzn. czy paczki pozostawiały po sobie jakieś poważniejsze śmieci.

Którą wersję pobrać bo nie widzę tu chyba wersji pod vistę?:

http://gspot.headbands.com/gspot252dl.html

Zainstaluj darmowy DivX Plus

Mam zainstalowany Divix Plus Player - czy to to samo?

Zainstaluj najnowszy ffdshow tryouts

ffdshow instalowałem w listopadzie,ten będzie nowszy,lepszy?

P.S: sprawdziłem przez jakiś CCCP ilość kodeków i wychodzi że mam tylko K-Lite Codeck Pack:

http://forum.gram.pl/upl/forum/2011_12/20110323172356.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Którą wersję pobrać bo nie widzę tu chyba wersji pod vistę?:http://gspot.headban...gspot252dl.html

Dlaczego klikasz akurat na stara wersję? Przecież jest pod Vistę, v2.70a (na Windows 7 również działa) -> http://gspot.headbands.com/v26x/index.htm

Mam zainstalowany Divix Plus Player - czy to to samo?

DivX Plus to pakiet w którym są, player, splittery, kodeki i konwerter. Po prostu zainstaluj całość w najnowszej wersji.

ffdshow instalowałem w listopadzie,ten będzie nowszy,lepszy?

Jak widzisz na stronie którą podałem jest nawet dzisiejszy build tego programu, więc zgadnij, czy jest nowszy od listopadowego? ;)

P.S: sprawdziłem przez jakiś CCCP ilość kodeków i wychodzi że mam tylko K-Lite Codeck Pack

Kodeków to masz setki, K-lite to paczka kodeków, tak samo jak CCCP i wiele innych paczek. Czyli ktoś zbiera 200 różnych kodeków w jeden plik i robi do nich wygodny instalator, tak żeby ludzie nie musieli szukać i instalować wielu filtrów po kolei tylko dostali je w jednej paczce. Wygodne, jednak jeśli ktoś nie ma większego doświadczenia i instaluje paczkę z domyślnymi ustawieniami to często coś nie działa, więc instaluje nastepną paczkę itd. I później bywają problemy. Według mnie zdecydowanie zdrowiej jest nie tykać paczek jak K-lite tylko samemu zainstalować wyłącznie to co potrzebne, np. jak w opisie wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
DivX Plus to pakiet w którym są, player, splittery, kodeki i konwerter. Po prostu zainstaluj całość w najnowszej wersji.

Czyli ten mój player odinstalować i zainstalować to z linku?

Kodeków to masz setki, K-lite to paczka kodeków, tak samo jak CCCP i wiele innych paczek. Czyli ktoś zbiera 200 różnych kodeków w jeden plik i robi do nich wygodny instalator, tak żeby ludzie nie musieli szukać i instalować wielu filtrów po kolei tylko dostali je w jednej paczce. Wygodne, jednak jeśli ktoś nie ma większego doświadczenia i instaluje paczkę z domyślnymi ustawieniami to często coś nie działa, więc instaluje nastepną paczkę itd. I później bywają problemy. Według mnie zdecydowanie zdrowiej jest nie tykać paczek jak K-lite tylko samemu zainstalować wyłącznie to co potrzebne, np. jak w opisie wyżej.

Problem w tym że ja się w ogóle na tym nie znam i kompletnie nie wiem,co odinstalować ... mogę tylko odinstalować to co wiem ze zainstalowałem a co było podane w poradniku na Waszym forum - niestety,nie pamiętam co jeszcze poza tym zainstalowałem ...

Pobrałem i zainstalowałem GSpot i rzeczywiście,na różowo jest sporo - tylko jak to znaleźć i odinstalować? ...

Aha - K-lite też odinstalować?

beztytuu1cik.jpg

beztytuu2ks.jpg

beztytuu3c.jpg

beztytuu4mv.jpg

beztytuu5v.jpg

beztytuu6jt.jpg

beztytuu7.jpg

beztytuu8p.jpg

beztytuu9q.jpg

sorry za dużą ilość fotek ale chciałem być jak najbardziej dokładny bo się na tym wszystkim po prostu nie znam ... i niestety,codeków wypisanych w tym programie nie ma na liście ' programy i funkcje ' więc nie wiem jak je zlokalizować i usunąć ...

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na różowo w GSpot to nie jest jeszcze źle, gorzej jak na czerwono, bo wtedy system odwołuje się do kodeków których nie ma.

Odinstaluj K-lite i inne paczki jak CCCP. DirectX 9 i DivX Plus po prostu zainstaluj, same zastąpią starsze wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwestii tego: http://www.xvidvideo.ru/ffdshow-tryouts-project-x86-x64/ - tutaj jest wszystko po rosyjsku i kompletnie nie mam pojęcia,co i skąd pobrać ...

po wywaleniu K-Lite nic się nie zmieniło,film nadal wygląda tak ( nawet całe menu playera znika ):

beztytuuhib.jpg

a nie - różnica jest taka że teraz pliki w katalogu STREAM wyglądają tak:

beztytuu2ik.jpg

a gdy próbowałem otworzyć większy plik w Divix Plus Player wyskoczyło takie coś:

beztytuuiql.jpg

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy link od góry czyli svn 3784, na następnej stronie na dole wersja 64 bity ffdshow tryouts project, svn 3784 (x64) - MSVC2010, po kliknięciu pojawia się na czerwono zgoda na licencję, zaznaczasz "Я согласен(на). / I agree." i klikasz "Continue".

ps. jak robisz screenshoty to nie cały pulpit tylko samo okienko programu. Jeśli robisz zrzuty klawiszem PrtScr to przytrzymaj przy tym lewy Alt, wtedy zrzuci tylko aktywne okienko.

ps2. znikneło bo kodeki znikneły, poinstaluj po kolei jak w poście wyżej i wtedy sprawdzaj.

Edytowane przez Ghrom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zainstalowaniu tych kodeków nadal mam ten sam komunikat:

beztytuuup.jpg

chyba się poddam i oddam kompa do komputerowego,gdzie mi go przeczyszczą i przy okazji pobawią się z tym odtwarzaniem płyt BD ...

szczerze,gdybym wiedział że oglądanie filmów z BD na PC jest tak skomplikowane to nie zawracałbym sobie tym głowy ...

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lis22 ale to nie powinno być ani trochę skomplikowane, to jest jakiś jednostkowy problem u Ciebie. Przecież instalujesz potrzebne filtry a komunikat nadal głosi, że ich nie masz. Może nie instalujesz ich z uprawnieniami administratora? Może UAC blokuje? Wyłącz chwilowo UAC i spróbuj zainstalować DivX Plus i FFDshow tryouts jeszcze raz.

Proste wyłączenie UAC (filmik) -> http://dai.ly/eJbiGI (po wyłączeniu restart komputera)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.JA odnośnie programu Total media theatre 5.Mam filmy blu ray iso na komputerze i jest jeden problem.Jeszcze niedawno ogladałem film i teraz komunikat taki this disc cannot be played i to przy każdym filmie!!!! co jeszcze odtwarzałem niedawno go!!..;( o co chodzi??Ktoś zna ten problem z was??

Edytowane przez robertuss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo jakiś czas temu z tym ze ten komunikat miałem przy probie odtwarzania z płyty, doszedłem w końcu ze prawdopodobnie winna była zainstalowana Java, odinstaluj i daj znać czy pomogło.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za zainteresowanie i wskazanie ewentualnego problemu.Odpowiedzi ci na razie nie dam bo JAVy nie mogę odinstalować.Chyba wgram od nowa system:) mam nadzieję że nie straciłem wszystkich filmów?? hmmm wypakowałem film z ISO do folderów bdmv i stream i programem Total Media nie może odtworzyć folderu bdmv bo jak wskazuje folder to opcja "OK" jest niedostępna...hmmmm jak wejdę w pliki to mogę odtworzyć film ale nie mam dostępu do wybierania subtiles , ok jeszcze się odezwę .Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam folder BDMV nie otwiera sie tylko nadrzędny. STREAM ma byc w BDMV.

Jak to Javy nie możesz odinstalować ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi