Jump to content
Sign in to follow this  
mac999

Ryzyko zakupu lcd tv tzw refurb

Recommended Posts

Witam

Mam zagwozdke w kwestii wyboru tv 46-47 cali.

Mam okazję zakupu 47LH9000 tzw refurbished czyli po przeglądzie technicznym. Trochę sie boje ze sprzet może być powystawowy i nawet jeśli w super stanie zewnętrznym może miec spory przebieg w sklepie. Sprzedawca nie pisze nic na temat sklepowej przeszlosci , jedynie ze refurbished, ale jedno drugiego nie wyklucza.

Sprzet jest za ok 3k

Czy to prawda ze kilka mies uzytkowania tv w agresywnych nastawach sklepowych jest rownoznaczne z kilkoma laty normalnej pracy w domu ( mam na mysli oczywiscie zuzycie panelu)

Tivik jjest z 30 dniowa gwarancja sprzedawcy. Warto sie tym zainteresowac ?

Druga opcja to 47SL8000 - nowka za 500zl drozej. (12 mies gwar) . Moglbym dolozyc ...ale moze ten LH9000 lepszy.

Doradzcie szybko

Dzięki

Dziwię Ci się. Bierzesz pod uwagę zakup telewizora, którego przeszłości nie możesz być pewien. I do tego gwarancja 30 dni. Jak na towar za 3,000 zł, to trochę krótko, nie uważasz?

Gwarancja krotka bo to rozruchowa, od firmy ktora robi ten refurbishing. Nie wiem jak jest w LG czy gwarancja przerchodzi na kolejnego wlasciciela.

Ogolnie idea jest taka że to są sprzęty zarówno zwrócone przez niezadowolonych klientów (np za duży tv lub kolor etc- to ta korzystniejsza opcja). jak i te nieszczesne powystawowe.I bądz mądry zgadnij jak ta przeszlosc odbije sie na matrycy.

Na pewno oglądałbym sprzet przed kupnem. Tylko czy cokolwiek da sie sprawdzic poza ewentualnie liczba przepracowanych godzin ?

Ten Lh9000 jak wypada w konfrontacji z sl8000 ?

Bardzo optymistycznie do tego podchodzisz - zwrócony przez klienta bo był za duży. A może zwrócony bo miał clouding taki, że nie dał się oglądać? Lub inne dyskwalifikujące wady. Poza tym jeśli jest powystawowy, to może ma za sobą granie non stop po kilkanaście godzin dziennie, plus dociekliwych klientów, którzy chcą sprawdzić czy ekran się nie rysuje gdy go potrzeć kluczem, czy plastik jest wystarczająco trwały itp. Idź np. do Euro i zobacz jak wyglądają telewizory, które stoją tam kilka miesięcy. tragedia.

No, ale to Twoje pieniądze. Jeśli nie szkoda Ci ich wydać na sprzęt, który może Cię niejednym zaskoczyć, to kupuj.

Edit. A co do tej rozruchowej gwarancji, to świetny sposób na pozbycie się klienta, który po okresie ekscytacji nowym zakupem, zaczyna odkrywać jego wady.

Edited by blue_voyager

Akurat jedyne czego się obawiam to nadmierne zyzycie panelu. Sprzet sprzedawany jest jako A1 czyli w " w doskonalej kondycji" i taki stan rzeczy jestem w stanie wyegzekwowac. Sprzedawcy ktorzy maja po ok 100% feedback i zyja z aukcji intrernetowych nie pozwola sobie na jawne oszustwo. Jedynie na.... niedopowiedzenie :rolleyes:

A wracajac do kwestii technicznych... jak sie ma LH9000 do sl8000 ? To podobna klasa? chodzi mi o glownie o wspolprace z kompem, SD, HD, divix. Czy to sa matryce VA czy IPS ?

ani jeden ani drugi nie współpracuje z kompem jeżeli masz na myśli dlna-pobierz sobie instrukcję obsługi ze strony producenta i tam się dowiesz jakie pliki czyta przez usb,a czyta nawet HD - osobiście bym brał lh9000 bo już jest full ledem

no wlasnie dlna mnie nie interesi. Net na tv to dla mnie ostatnia rzecz. Wspolpraca z kompem to dla mnie ogladanie filmow z kompa i zeby troche zagiercowac czasem (offline). Tv bedzie podpiety na stale do kompa wiec USB tez niekoniecznie

Wiem ze ciezko zdecydowac .

Moja wiedza na dzien dzisiejszy jest taka ze lh9000 w kwestii jakosci obrazu stoi wyzej ( nie wiem czy ma to zwiazek z jego LED-owością :)

Nie wiem jak sie ma sprawa elektroniki i obrobki obrazu ( SD, HD)i czy to matryce matowe ...

Na ostatnim miejscu wrzucam wygląd zewnetrzny ( co nie znaczy ze zupelnie bez znaczenia) - tu sl8000 jednak wygrywa

Do porownania dorzucam jeszcze sharp 46le811 ( 5lat gwar) , 3500pln

czy ten sharp jakos sie wybija ponad sl8000 ( wiem ze ma ogolnie slabe SD i jakies drobne problemy z kalibracja) ?

Edited by mac999