Skocz do zawartości
zitah

Samsung UE40C6500 a filmy HD i napisy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post więc prosiłbym o wyrozumiałość jeżeli pomyliłem działy... Jednak mój problem tyczy się w znaczniej mierze napisów także pytam właśnie tutaj. Mianowicie - na święta zakupiłem sobie TV Samsung UE40C6000, który to daje możliwość odtwarzania filmów HD + napisy! Jednak gdy poprzez pamięć USB chce obejrzeć film 1080p wraz z dołączonymi napisami w formacie txt - NIE MA NAPISÓW... poradźcie, święta rozpoczętę w TV po raz kolejny puszczają Kevina samego w domu... oszaleje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisy muszą być w srt (lub txt, ale w formacie klatkowym) i muszą mieć nazwę taką samą jak plik filmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisy muszą być w srt (lub txt, ale w formacie klatkowym) i muszą mieć nazwę taką samą jak plik filmu.

Hmm, napisy mam w formacie txt i np avatar :

[424][459]{y:i}z przestrzeloną duszą,

[460][494]{y:i}śniłem o lataniu.

[498][528]{y:i}Byłem wolny.

[544][594]{y:i}Ale prędzej czy później|musisz się obudzić.

więc to jest system klatkowy, nazwa taka sama jak plik mkv - mimo wszystko Samsung nie chce mi ich wyświetlac, jak wrzuce normalnedo Divx'a z napisami - wszystko dziala super

EDIT:

Przerobiłem napisy na .srt i problem ten sam, obraz idzie piękny żyleta - natomiast napisów jak nie było tak nie ma ... Help

EDIT 2:

Pokombinowałem z nawiasami zastępując " [,]" na " {,}" - Napisy mi się pojawiły! Jednak teraz widzę przesunięcia względem odtwarzanego filmu... w komputerze na odtwarzaczu napisy w starej wersji idą równolegle do filmu, po zmianie niestety wszystko sie chrzani.... Co teraz ?

Edytowane przez zitah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !!

ja też w sumie jestem tutaj nowy i nie wiem czy dobrze umieszczam posta ...

otożposiadam samsunga C6500 i adapter wi-fi przez którego puszczam ściągane torrenty i może nie tyle dvd co ripowane blu-ray nawet 720 zacina i wyskakuje komunikat przygotowanie do odtwarzania dlaczego tak sie dzieje ??? uzywałem i softu samsunga dzisiaj męczyłem troszke wild media server i to samo.prosze o pomoc i pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, napisy mam w formacie txt i np avatar :

[424][459]{y:i}z przestrzeloną duszą,

[460][494]{y:i}śniłem o lataniu.

[498][528]{y:i}Byłem wolny.

[544][594]{y:i}Ale prędzej czy później|musisz się obudzić.

więc to jest system klatkowy, nazwa taka sama jak plik mkv - mimo wszystko Samsung nie chce mi ich wyświetlac, jak wrzuce normalnedo Divx'a z napisami - wszystko dziala super

EDIT:

Przerobiłem napisy na .srt i problem ten sam, obraz idzie piękny żyleta - natomiast napisów jak nie było tak nie ma ... Help

EDIT 2:

Pokombinowałem z nawiasami zastępując " [,]" na " {,}" - Napisy mi się pojawiły! Jednak teraz widzę przesunięcia względem odtwarzanego filmu... w komputerze na odtwarzaczu napisy w starej wersji idą równolegle do filmu, po zmianie niestety wszystko sie chrzani.... Co teraz ?

Znalezione na ceneo wsrod opinii do LE32C650:

"przy odtwarzaniu napisów zapisanych w formacie txt występuje ich przyspieszanie lub opóźnianie na tv (na komputerze jest wszystko idealnie zsynchronizowane) rozwiązaniem tego problemu jest dopisanie dodatkowego (pierwszego) wiersza w pliku tekstowym o treści: {1}{1}25.00. Po dodaniu takiej linijki napisy nie są przyspieszane"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dpisałem pierwszy wiersz {1}{1}25.00 i dalej jest źle na komputerze dobrze a na telewizorze przyspieszona na maxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dpisałem pierwszy wiersz {1}{1}25.00 i dalej jest źle na komputerze dobrze a na telewizorze przyspieszona na maxa

to "25.00" to ilość klatek na sekundę odtwarzanego filmu.

Praktycznie wszystkie filmy z USA są nagrywane z prekością 23.976 .... i to trzeba wpisać.

A najlepiej sprawdzić jakie frame rate (czyli ilość klatek/sek) ma film i tak ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi