Jump to content
Sign in to follow this  
nicponik

Kino domowe HD (nagłośnienie + projektor)

Recommended Posts

Witam,

urządzam sobie mieszkanie o powierzchni 62 m2. W największym pokoju (30 m2) planuję zrobić salon połączony z jadalnią.

Plan mieszkania:

http://img23.imageshack.us/img23/7069/plannowyb.jpg // błąd na planie: pomiędzy pokojem 05. a 06. ściana będzie w całości wyburzona.

W salonie myślę o kinie domowym, składającym się z głośników 5.1, projektora HD i telewizora 37". Zależy mi na tym, żeby odtwarzać w dobrej jakości zarówno filmy jak i muzykę.

Pozostawiając na razie telewizor:

1) Czytając forum myślałem o projektorze HD Mitsubishi HC7000 (9000 zł), zestawie kina domowego Harman Kardon BDS 800 (5500 zł) + jakieś urządzenie odbierające sygnał WiFi, żeby muzykę można było puszczać bezpośrednio z komputera lub dysku przy routerze wifi // razem ok. 15000 zł

2) Z kolei dzisiaj udałem się do sklepu ze sprzętem HI-FI i usłyszałem, że sprzęt, który wymieniłem może służyć jedynie jako gadżet, ale nie sprawdzi się jako zestaw kina domowego. Usłyszałem, że najlepszym dla mnie zestawem byłoby:

Nagłośnienie: Focal Chorus 716V (4000 zł para), Focal CC700 (1200 zł), Focal SW700 (2200 zł), Focal Dome 2.0 (1500 zł) // 8900 zł

Amplituner: NAD T747 (5000 zł)

CD z WiFi: T+A Media Plener (?? tego nie mogłem znaleść w internecie, nie wiem czy nie chodziło o to http://allegro.pl/t-a-e-series-music-player-ministerstwo-dzwieku-i1294820157.html) - (w sklepie 5000)

Projetor: EPSON TW 5500 (9500 zł)

Razem: 28 400 zł

Reasumując: Ja jestem laikiem, a pokój nie będzie w stu procentach przystosowany do kina domowego. Czy naprawdę dla osiągnięcia wystarczającego efektu dla średnio wymagającego klienta trzeba wydać aż tyle pieniędzy? Czy może moglibyście polecić mi jakieś trzecie rozwiązanie? Szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się wydanie w tym momencie takiej kwoty na kino domowe. (A przecież trzeba doliczyć jeszcze 2000 zł na elektryczny i podobną kwotę na telewizor)

Pozdrawiam i pomocy!

edit:

zapomniałem dodać.

Źródło obrazu: telewizja n, cyfra plus, PS3 (z blu-ray)

Źródło dźwięku: CD, DVD, komputer, dysk wifi

Odległość ekranu od projektora: ok 3,5 m (projektor podwieszony mniej więcej tam gdzie obecnie jest ścianka)

Edited by nicponik

planujesz 3D czy nie ? bo to sa dwie calkiem odmienne drogi i inne klocki.

Z tego co piszesz to raczej nie ale nie wiem czy to wynika z twojego wyboru czy braku wiedzy w temacie lub brakiem zainteresowania ta technologia.

Ja na dzien dzisiejszy jak bym mial zrobic sobie fajny pokoj bez zbednych komplikacji to:

TV 3D 65" panasonica za okolo 15000zl

amplituner np denonka 2311 za okolo 4000zl

player 3d panasonica okolo 1000zl

komplet 5.1 np z JBL ES80 za okolo 4000zl

okablowanie z 1000zl

razem 25000zl i masz i super TV do 2D i super kino w 3D , switna muzyke jak na twoje potrzeby i super dziwek w kinie. Jak dla mnie taki zestawik da duzo radosci.

pozdr. dawmac

Nie interesowałem się 3D z tego względu, że wolałbym zainstalować projektor, niż TV, a projektory 3D są już piekielnie drogie... Wyobrażam sobie siebie ze znajomymi siedząc przed 100" ekranem, a na nim finał ligi mistrzów... Rozumiesz? :P

Czyli nagłośnienie zaproponowane przez człowieka w sklepie niekoniecznie jest jedynym rozwiązaniem dla osiągnięcia dobrej jakości?

Nie ma na planie zaznaczonych kierunków geograficznych. Z praktyki wiem, że najważniejszymi rzeczami w kinie (oprócz samego sprzętu oczywiście) jest zaciemnienie (rolety) i przede wszystkim klimatyzacja :rolleyes:.

Projektor jest bardzo fajną i przydatną rzeczą ale telewizor to podstawa (o tym później)

Do PS3 proponuję pociągnąć jednak sieć przewodową bo miałem przez wi-fi i dorobiłem przewodzik ( jak gra się przycina to nie ma pewności czy nie przez łącze bezprzewodowe). Zresztą i tak przyda się do n-ki.

Nic nie napisałeś o drugiej połowie znaczy się użytkowniczce tego mieszkania, moja żona nie jest fanką kina domowego, natomiast oglądanie na projektorze pokochała bardzo. Najlepiej jakby wszystko na nim oglądać :D . Chyba nie wyobrażasz sobie, że wszystkie nseriale będzie oglądać na Twoim projektorze B)

To tyle praktycznych uwag na szybko, zapraszam do obejrzenia moich zdjęć z "budowania" kin (w stopce) i życzę powodzenia.

Nie interesowałem się 3D z tego względu, że wolałbym zainstalować projektor, niż TV, a projektory 3D są już piekielnie drogie... Wyobrażam sobie siebie ze znajomymi siedząc przed 100" ekranem, a na nim finał ligi mistrzów... Rozumiesz? :P

Czyli nagłośnienie zaproponowane przez człowieka w sklepie niekoniecznie jest jedynym rozwiązaniem dla osiągnięcia dobrej jakości?

jak projektor to tak jak wspomnial commor odpowiednie rolety ( najlepiej zewnetrzne aby w pokoju bylo ciemno ) do tego podczas emisji najlepiej aby nie bylo zewnetrzynych zrodel swiatla no i jakas wentylacja tez mile widziana. Projektor 100" swietna sprawa ale albo ogladamy w nocy albo dostosujemy pokoj bo tak to szkoda wydanych pieniedzy. Masz duzy taras obok pokoju wiec w dzien zapomni o ogladaniu bez zaluzji zewnetrznych.

Jak tylko z tym mozesz sobie poradzic to jak najbardziej 100" z projektora jest duzo lepsze niz 60" z TV :)

Co do sprzetu jaki zaproponowano Ci w sklepie. Jest to dobry system. Nie jest tani ale pozadne klocki.

pozdr. dawmac

Witam

mam troszkę doświadczenia w temacie projektorów więc może kilka spostrzeżeń:

jesli to bedzie pierwszy projektor to jakiego full HD nie kupisz i tak będziesz wniebowziety , mysle ze jako pierwszy projektor spokojnie wystarczy ci Mitsubishi ale HC4000, albo np Epson TW3600, ja osobiscie jestem fanem DLP i dlatego polecam mitsu( zresztą mam go obecnie w domu i jestem super zadowlony) ale trzeba miec zawsze wybór .

Mitsubishi to jakies 5800 PLN Epson bardzo podobnie. Do tego jakiś amplituner stacjonarny np Onkyo 808 nie ma wifi ale mozesz go podpiac do sieci po kabelu do routera dzwiekowo z dobymi kolumnami zabije ten zestaw harmana o którym pisałeś - jeszce jedna wazna sprawa dobrze jesli ampli ma 2 wyjscia hdmi bo nie masz problemu z przełaczanie odbiornika miedzy telewizorem a projektorem, Onkyo 808 ma te funkcje koszt to około 3700 PLN, do tego głosniczki 5.1 np Avance , czy JBL, czy inne .Fajnie graja tez głosniki firmy Akkus czy Qba, zestawy 5.0 są do wzięcia za około 4500 PLN, do tego sub woofer np B&W ASW610 czy velodyne CHT-10Q oba za około 2400 PLN i na 30 metrów masz super zestaw i prawie miescisz sie w 17000 PLN,ekran koniecznie rozwijany elektrycznie to koszt około 2000 PLN , mam podobna wielkosc pokoju i podobny układ tyle że skosy i u mnie sprawdza sie super zarówno projektor jak i Onkyo, Jesli masz jakies pytania wiecej napisz do mnie na priva. Kilka fotek mojej konfiguracji:

a6c1c13f1f00f829med.jpg

6e36b9ca5abc5d16med.jpg

f661e2aaf495f780med.jpg

i kilka fotek z projekcji:

dscn6615l.jpg

dscn6607.jpg

dscn6661.jpg

rszdscn6713w.jpg

pozdr

Jak się bawić, to się bawić . 120" w takiej kubaturze to wcale nie jest zbyt wiele .... No i koniecznie MROK - rolety zewnętrzne to absolutne minimum - zaufaj .