Skocz do zawartości
lol111

Amplituner do Jamo S606HCS3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zabieram się za zakup kina i mam dylemat co do amplitunera.

Głośniki już sobie upatrzyłem i są to Jamo S606HCS3 5.0.

Na amplituner mam przeznaczone 1 tys.z haczykiem. W grę wchodzą : Pioneer, Denon, Yamaha.

Zastanawiam się nad Pioneerem VSX-520K oraz DENONem AVR-1311 lecz czy nie będą one za słabe do tych kolumn ?

Zestaw będzie służył przeważnie do filmów i czasami do muzyki. Pokój 25m2.

A może lepiej jest kupić nieco tańsze kolumny Jamo S506HCS3 i dołożyć do lepszego amplitunera ?

Bardzo proszę o opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dobrze ci radze :), ale mam podobny dylemat i jeśli chodzi o głośniki chce te same, a co do ampl. to z tego co czytałem obiecująco wygląda ONKYO TX-SR608, być może się mylę więc jak coś niech ktoś mnie poprawi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dobrze ci radze :), ale mam podobny dylemat i jeśli chodzi o głośniki chce te same, a co do ampl. to z tego co czytałem obiecująco wygląda ONKYO TX-SR608, być może się mylę więc jak coś niech ktoś mnie poprawi :)

ONKYO TX-SR608 napewno był by dobrym wyborem ale niestety cena dla mnie zbyt wysoka 1700 - 1900 zł. Mój budżet na kolumny i amplituner to 3 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby masz racje, ale ja chcę kupić głośniki w sklepie zwykłym, a nie internetowym. Chciałbym je obejrzeć przed zakupem czy nic im nie jest i mieć gwarancję na miejscu. W moim mieście znalazłem narazie tylko jeden w którym je mają RTV Euro AGD a tam kolumny kosztują 1899 zł. Więc na amplituner zostaje mi 1100 zł ewentualnie niewielką kwotę się dołoży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj przez neta kolego. Coraz więcej osób tak robi. Gwarancję również masz taką samą. Nawet jak się zepsuje to odsyłasz kurierem i nadal jesteś na plusie.

Kolega pigul81 dobrze Ci radzi.

Najlepiej będzie jak weźmiesz wszystko w jednym sklepie :) i raz zapłacisz za przesyłkę.

Amplituner jest ważniejszy niż głośniki. Po co Ci dobre głośniki jeśli nie pokażą swojej mocy na słabszym sprzęcie ?

Edytowane przez moonfall84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak napisał moonfall84, to nie te czasy żebyś miał coś nie tak z gwarancją czy czymś takim, sprzęt dostaniesz oryginalnie zapakowany i tak jak z każdego innego sklepu :), ja osobiście też sobie robię mały prezent w postaci takiego sprzętu, do tej pory miałem jakiś zestaw kina sony za 700zl :P, więc takie coś dla mnie będzie i tak dużym przeskokiem, a z tego co czytałem sprzęt jest spoko,

więc się nie bój i kupuj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol111 skoro zdecydowałeś się na zakupy w sklepie to posłuchaj czego się da w założonym przedziale cenowym i potem decyduj. Ja doradzam wycieczkę do salonu audio i przesłuchanie kilku sprzętów, a potem walkę o cenę. :D

Z ampli masz do wyboru jeszcze kilka marek. Dorzuciłbym choćby Sony Sony STR-DH500 i Yamahę RX-V367 (względnie 467 jeśli coś dorzucisz więcej).

A jeśli chodzi o moc wzmacniacza w stosunku do kolumn to orientacyjnie przy kolumnach producenci podają zalecaną moc wzmacniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat tutaj się nie zgodzę:

"Amplituner jest ważniejszy niż głośniki. Po co Ci dobre głośniki jeśli nie pokażą swojej mocy na słabszym sprzęcie?"

Otóż jest dokładnie odwrotnie.

Zawsze zalecało się głośniki 2-3 razy droższe niż wzmacniacz. Zadam pytanie: Po co Ci, najlepszy nawet wzmacniacz, do badziewnych głośników? Przecież to one generują dźwięk?

Może nie pokażą "swojej mocy przy słabszym sprzęcie" ale na pewno pokażą jakość, praktycznie przy każdym.

Przy lepszym, po prostu wyciągniesz z nich więcej. A zapewniam cię, że w klasie cenowej o której się tu mówi, raczej nie zaistnieje problem "zbyt słabego wzmacniacza" by te kolumny rozbujać. Zresztą gdzie i po co, bo pewnie w blokach?

Tu zdecydowanie bardziej liczy się fajne brzmienie niż moc... Ale rób jak uważasz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety sprzedawcy są dość leniwi i nie chce im się podłączać wszystkich głośników. Dlatego właśnie proszę o opinię forumowiczów znawców.

Prawdopodobnie zdecyduję się na jeden z tych amplitunerów :

- Pioneerem VSX-520K - 5x130W

- DENON AVR-1311 - 5X110W

Czym należy się kierować w doborze amplitunera do kolumn ( np moc, impedancja itd. ?)

Moc znamionowa kolumn przednich zestawu Jamo S606HCS3 to 130W więc amplituner nie powinien przekraczać tej wartości (czy dobrze myślę ?)

W DENON AVR-1311 jest złącze USB , ale brak jest korektora dźwięku (czy jest to ważna funkcja).

Edytowane przez lol111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety sprzedawcy są dość leniwi i nie chce im się podłączać wszystkich głośników. Dlatego właśnie proszę o opinię forumowiczów znawców.

Prawdopodobnie zdecyduję się na jeden z tych amplitunerów :

- Pioneerem VSX-520K - 5x130W

- DENON AVR-1311 - 5X110W

Czym należy się kierować w doborze amplitunera do kolumn ( np moc, impedancja itd. ?)

Moc znamionowa kolumn przednich zestawu Jamo S606HCS3 to 130W więc amplituner nie powinien przekraczać tej wartości (czy dobrze myślę ?)

W DENON AVR-1311 jest złącze USB , ale brak jest korektora dźwięku (czy jest to ważna funkcja).

Nie czytałem testów wymienionych przez ciebie maszyn, ale chyba wolałbym Denona. Korektor możesz olać. Nie używa się go, to nie komputer... ;) USB jak najbardziej się przyda. Z tym watażem nie szalej ;), spokojnie możesz go podzielić przez dwa, te 5x100, przy tak niskiej klasie sprzętu i obciążeniu wszystkich kanałów, to marketingowy bełkot. Dobrze będzie, jak przy obciążeniu dwóch kanałów będziesz miał te 2X100. I tak wystarczy...

Jeśli nie kupisz jakiś dziwolągów, większość kolumn ma impendancję 6-8omów. I raczej nie stwarza problemów przy podłączeniu czegokolwiek. Moc powinna być teoretycznie dwa razy wyższa od mocy wzmacniacza. Oczywiście moc nominalna, a nie jakieś wymysły. Robi się tak dla bezpieczeństwa głośników i po to, by kolumny miały "zapas" mocy.

Ale oczywiście jak nie zamierzasz odkręcać wzmacniacza na maksa, to patrz na moc szczytową, czyli taką, którą głośnik przeniesie przez krótki czas, a potem się sfajczy... ;)

Spokojnie możesz kupić na przykład 120-150 watowe kolumny o mocy szczytowej 150-200W. Zresztą jak kolumna przestanie przenosić dźwięk i zacznie charczeć, na pewno usłyszysz. To znak, że nie należy już mocniej odkręcać wzmacniacza... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi