Skocz do zawartości
ewdziu

P500 dyski SATA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jestem na etapie wyboru odtwarzacza(wybór prawdopodobny to P500),i teraz pytanie(dla większości pewnie oczywiste :rolleyes: dla mnie niestety nie :( -czy P500 obsługuje tylko dyski SATA czy także SATA II?

Jeszcze sprawa współpracy odtwarzacza z komputerem z windows 7,Czy wszystko hula jak należy :rolleyes: ?

Pozdrawiam

Edytowane przez ewdziu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielę się swoim doświadczeniem jeśli chodzi o dysk SATA II w MBox TP01. Otóż Dysk SATA II działa na tym sprzęcie zakupiłem model WD Caviar Green WD10EARS - Hard drive - 1 TB - 3.5" - SATA-600 - buffer: 64 MB. Tylko wpiąłem zworkę 7-8 i wykrył, bez zworek odtwarzacz się zawieszał i dysk nie był wykrywany . Wiem, że to stary temat ale to dla tych którzy by kiedyś mieli wątpliwości.

BTW: Myślę sobie, że producent odtwarzaczy by sobie nie zamykał furtki nie dając możliwości montażu SATA II, pewnie Sata I niedługo zniknie z rynku a odtwarzacze dalej mogą być w produkcji i sprzedaży i nikt by nie mógł sobie montować wspomnianych Dysków SATA I, poza tym dostałem od HumanMedia odp. pozytywną jeśli chodzi o SATA II

Edytowane przez soniak77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm pytanie brzmi czemu widze dysk PC od strony hundaya a nie widze dysku TP01 od strony PC?

pozdr

malony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm pytanie brzmi czemu widze dysk PC od strony hundaya a nie widze dysku TP01 od strony PC?

pozdr

malony

Masz wszystko poustawiane w sieci jaką masz grupę roboczą. Ja mam Workgroup i poustawiałem sobie ręcznie, wszystko ładnie widzi w sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wszystko poustawiane w sieci jaką masz grupę roboczą. Ja mam Workgroup i poustawiałem sobie ręcznie, wszystko ładnie widzi w sieci.

wszystko jest w porzadku poustawiane

zauwazylem ze jestem wstanie zobaczyc w PC dysk od TP01 ale dopiero wtedy kiedy z poziomu TP01 wejde na PC i zaczne jakis przykladowy plik sciagac,dopiero wtedy pojawia mi sie w PC dysk HMB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko jest w porzadku poustawiane

zauwazylem ze jestem wstanie zobaczyc w PC dysk od TP01 ale dopiero wtedy kiedy z poziomu TP01 wejde na PC i zaczne jakis przykladowy plik sciagac,dopiero wtedy pojawia mi sie w PC dysk HMB

Ja normalnie mam w sieci TP01 więc widzę go jako serwer samba, i nie muszę kopiować by widzieć dysk TP01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

podepnę się do tematu

mam taki oto problem w swoim r3250s podpiąłem najpierw jeden dysk 2T i widział mi go na PC bez problemów w systemie Windows 7 teraz dokupiłem drugi dysk 1T i podpiąłem go już do wnętrza odtwarzacza jako dodatkowy dysk, odtwarzacz widzi i czyta oba dyski prawidłowo ale na PC widzę tylko jeden dysk i to ten nowy

dodam tylko że odtwarzacz podłączyłem kablem do routera a z routerem łącze się poprzez wi-fi

proszę o podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki będzie najszybszy sposób na przerzucenia filmów full hd 8GB ?

Jak na P500 postawie sambe i będę przesyłał film do dysku w P500 to jakie są transfery ?

Komputer i p500 będą podłączone przez kabel LAN do Netgear DGN2000

kabel sub 2.0 pc jak może być długi aby nie zmniejszyla się predkosc i wykrywało mi dysk z P500 na kompie ? i jakie prędkości są powyżej 20 Mb/s wysyłanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak w P500 ale w TR11 najszbszym sposobem przesyłu jest podpięcie mboxa przez usb do kompa żeby działał jako dysk (transfer około 30 MB) bo przez sieć idzie tylko 5 MB. Co do kabla to nie wiem bo używam tylko tego co był w zestawie czyli dość krótki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki ;) już wiem że max to 5 m dla klabla usb.Dla większej długości trzeba jakieś wzmacniacze.

Pytanie może nie w temacie ale nie będę zakładał nowego tematu, czy po lanie da rade puścić bez zacinek film mkv z bitrate 10-12 Mb/s ?

Na wdtv live udało mi się nawet puścić m2ts z bitrate 30Mb/s ale przy szybszych scenach już cieło ;)

Jak to wygląda w Mboxach ? Najbardziej zalezy mi na mkv 1080p po lanie żeby nie przesyłać specjalnie na dysk ... tylko puscic po lanie.

M2ts jakby ktoś testował po lanie dajcie znać cz idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do kopiowania dużej ilości materiałów, to pamiętaj, aby w komputerze [ja tak mam] wybrać gniazdo USB 2.0

nieświadomie podłączyłem na początku pod USB 1.0 i szło to jak........ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tym odtwarzaniem mkv 1080p po sieci jak jest ? Nie tnie wam ? średnie bitrate wychodzi w okolicach 11500 kbps czyli 1.44 Mb/s

Jeśli by nie cieło to kupiłbym sobie tego mboxa na realteku i zaoszczędził trochę kasy na playerach z Sigmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie powinieneś mieć problemów z plikami 1080p. Osobiście jeszcze nie spotkałem pliku mkv. który ciąłby mi się po sieci lan. Może nie mam jakichś kosmicznych plików ale np 11GB Avatar nie ma problemu, nie mam aktualnie żadnego programiku który by mi pokazał dokładne właściwości plików video Gspot niestety nie łapie każdego mkv. Nie wiem jak wygląda sprawa z plikami jeszcze większymi bądź plikami z BR

Edytowane przez GregorGM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem odpowiedz od HumanMedia że problemy tzn przycinki mogą być gdy bitrate skoczy do 50-60 mbps

Najwyższy skok na 10 filmów 1080p mkv miałem na poziomie 46 mbps ;)

Więc nie powinno być problemów z mkv.

Super program do badania bitrate w materiałach video

http://www.sciagnij.pl/programy/p/Windows-Wideo-Kodeki_do_filmow-Bitrate_Viewer/14304

Pokazuje średnie i szczytowe bitrate, można sobie sprawdzić w której minucie dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi