Skocz do zawartości
truskawka

Samsung ue46c7000 czy ue46c8000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z gory przepraszam jeśli ten temat byl poruszony, przeglądałam rozne strony i forum i nie znalazłam nic konkretnego na ten temat.

Chodzi mi o to ktory z tych dwoch modeli wybrac.

roznica w cenie wynosi okolo 900zl i dlatego sie tak nad tym zastanwiam.

w jednej promocji jest dodawany gratis uchwyt scienny i adapter wifi, wiec musze w miare szybko podjac decyzje.

Ja szukam telewizora juz kolo roku i ciagle nie moge sie zdecydowac, zwlaszcza po tym jak weszly te z serii c.

Juz sie wlasciwie zdecydowalam na c7000, ale wyczytalam gdzies, ze ma podswietlanie krawedziowe (wiem wiem, nie ma telewizora full led), ale ze niby c8000 ma krawedziowe ale dodatkowo jakies ze strefowym wygaszaniem i w zwiazku z tym jest lepszy kontrast i obraz. Podobno tez nie widac (przy c7000 podobno widac) jakis bialych smug czy odbic w ciemnych scenach.

Nie wiem na ile jest to prawda, dlatego zwracam sie do Forumowiczow ktorzy cos wiecej wiedza na ten temat i sie orientuja w temacie.

Masm jeszcze pytanie czy standardowo w c7000 sa dolaczane okulary? (chociaz to chyba troche slabe sa te okulary bo na baterie i pewnie najtansze jakie sa)

Dziekuje bardzo za odpowiedz.

Pozdrawiam.

Edytowane przez truskawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,proponuje C8000,ma lepsze podswietlenie(Clouding,chmurki)dodatkowo modele wyprodukowane po 1.08.2010 powinny miec okulary w pudelku.pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

Gdybys ktos cos jeszcze mial do powiedzenia na ten temat, prosze o odpowiedz i dziekuje za ta juz napisana.

Tyle sie naczytałam o tym cloudingu, nierównym podświetleniu i pozostalych rzeczach, ze juz nie wiem czy nie wziac 46c750. Wydawalo mi sie ze lepszy bedzie led, ale nie wiem juz ktory wybrac. Czy to nierówne podświetlenie jest tak bardzo zauważalne w c8000 i czy jednak w mniejszym stopniu niz w c7000?

czy to bardzo przeszkadza w ogladaniu?

Prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

Gdybys ktos cos jeszcze mial do powiedzenia na ten temat, prosze o odpowiedz i dziekuje za ta juz napisana.

Tyle sie naczytałam o tym cloudingu, nierównym podświetleniu i pozostalych rzeczach, ze juz nie wiem czy nie wziac 46c750.

Witam serdecznie.Ja osobiście w tym roku zakupiłem telewizor LCD LE46C750 i po dwóch miesiącach wymieniłem (to znaczy sprzedałem go) i zakupiłem model UE46C8000.Po pierwsze w tych telewizorach zawsze chodzi o czerń i ta jest o niebo lepsza w UEC8000,który to dodatkowo posiada lokalne wygaszanie diód ,a po drugie z moich osobistych obserwacji wynika jasno że z obrazem w technice 3D lepiej i to znacznie lepiej ,bez drgań i sekundowych rozmazań z gier czy filmów radzi sobie ten właśnie model.Nie wiem ale zapewne wynika to pewnie zastosowanych technologi a za te zawsze warto troszkę dopłacić.Pozdrawiam :)

Edytowane przez mike-f

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.Ja osobiście w tym roku zakupiłem telewizor LCD LE46C750 i po dwóch miesiącach wymieniłem (to znaczy sprzedałem go) i zakupiłem model UE46C8000.Po pierwsze w tych telewizorach zawsze chodzi o czerń i ta jest o niebo lepsza w UEC8000,który to dodatkowo posiada lokalne wygaszanie diód

Z funkcją "local dimming" to różnie bywa.

C7000 nie ma, C8000 ma, ale do swojego flagowego modelu C9000 już tego Samsung nie wsadził?

Ciekawe dlaczego?

Można gdybać, ale jak poszukasz, to na forach znajdziesz różne opinie n/t działania tej funkcji. Po prostu czasami to wygaszanie wygląda dziwnie (zresztą całościowe wygaszanie w C7000 też jest dziwne/wkurzające).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C8000 beznadzieja, wszystkie tv z wygaszaniem strefowym to nieporozumienie, te rozbłyski, cienie i chmurki porażka. Jedynie tv ze stałym ciągłym podświetleniem i lepiej te bez podświetlenia diodowego krawędziowego.! Jedyny chyba tv z podświetleniem tylnym bez wygaszania to Philips niskiej serii 5 i za śmieszne pieniądze.

Edytowane przez piotr_the

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. To teraz to juz nie wiem co myslec o tym telewizorze:) myślałam, ze może jednak jest dobre to podświetlanie w c8000 i nie ma tam chmurek i nierównomiernego podświetlania, a tu się okazuje ze jednak jest? czytalalm juz tyle informacji na ten temat ze powaznie nie wiem co wybrac.. jak to jest z tym podświetlaniem w c8000, warto kupić ten telewizor czy jest niewarty tych pieniedzy i ma te chmurki i plamy?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, mam 55C7000 i też zastanawiałem się nad wersją C8000. Co do problemów z podświetlaniem (clouding), to C8000, też nie jest od tego wolny. A swojej opinii nie opieram wyłącznie na przeczytanych opiniach, ale również na obserwacji takiego tv u znajomego. Jest trochę lepiej niż na moim C7000, ale jest.

Nad C8000 zastanawiałem się głównie dlatego, że jeszcze fajniej wygląda niż C7000 (srebrny). CO do funkcji, to nic w C8000 tak bardzo mnie nie powaliło abym wydawał 2000 zł więcej za wyższy model. Tak jak już napisałem, lokalne podświetlanie nie było zupełnie dla mnie czymś "super-hiper". Teraz, jak różnica cenowa między C7000 i C8000 zmalała, to może jednak skusiłby się na droższy model - lepiej pasowałby do kina domowego i przyznaje, że ogólnie jest "cool design" B)

Edytowane przez benek07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benek07 czy w tym c7000 masz problemy z oglądaniem ze względu na nierównomierność podświetlenia i te chmurki? czy nie jest az tak zle? a u tego kolegi jak oceniasz obraz? lepszy niz w c7000? i czy bardzo daja sie zauwazyc chmurki i plamki?

Powiedzcie czy naprawdę są denerwujące te plamki i czy występują często czy tylko jak ktos wczesniej pisal, w ciemnych scenach i jak sie ogląda telewizje w nocy bez żadnego oświetlenia?

Poradzcie:)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam żadnego problemu z oglądaniem jakichkolwiek materiałów na tym tv. Powiem więcej, ogląda się bardzo przyjemnie.

Chmurki są widoczne tylko w bardzo ciemnych scenach. Najlepiej widać to na napisach końcowych.

Ale zaznaczam, sam problem widoczności chmurek występuje właściwie tylko w bardzo zaciemnionym pomieszczeniu lub jeśli oglądasz film w nocy i w pobliżu nie pali się w zasadzie żadna lampka.

W dzień, czy wieczorem, kiedy jednak jakieś oświetlenie działa, to ten clouding w zasadzie nie istniej jako zjawisko wkurzające.

U znajomego ten C8000 miał mniej chmurek. Może fakt, że to droższy modele, to jakość lepiej selekcjonują do niego panele. Z drugiej strony gdzieś czytałem, że komuś trafił się też bardzo dobry egz. C7000 - prawie pozbawiony cloudingu.

Jeśli nigdy się nie zetknąłeś z tymi chmurkami, to wybierz się do jakiegoś marketu RTV, ale takiego, który ma salkę do testów kina domowego i poproś aby Ci przynieśli C7000 czy C8000. A najlepiej obydwa. Taka salka powinna mieć jako takie zaciemnienie, które da Ci możliwość oceny, czy ta ew. ułomność jest dla Ciebie do zaakceptowania, czy nie. No i pamiętaj, że są różnice pomiędzy egzemplarzami. Jak poszukasz, to być może trafisz na dobrą sztukę - z bezchmurnym niebem :D

Generalnie, to jestem zwolennikiem nienagannego obrazu (na ile się oczywiście da - i jak chyba wszyscy tutaj na forum ;) ), ale w wypadku zakupu tego telewizora zadziałał też aspekt designu. Nie chciałem po prostu klasycznego "grubego LCDeka ze świetlówkami".

Mając taką żyletkę na ścianie jestem wstanie jakoś przełknąć kilka niedogodności. Niewykluczone jednak, że niedługo zacznę się rozglądać za czymś lepszym, jeśli chodzi o obraz, ale cały czas w smukłej, atrakcyjnej obudowie.

Przy wyborze C7000 miała też znaczenie cena, bo gdybym zdecydował się przeznaczyć znaaacznie więcej pieniędzy, to być może wybór byłby inny. W przypadku UE55C7000 stosunek jakość/wielkość/design do ceny (plus opcja 3D) był dość atrakcyjny (zakup w lipcu).

Edytowane przez benek07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
problem widoczności chmurek występuje właściwie tylko w bardzo zaciemnionym pomieszczeniu lub jeśli oglądasz film w nocy i w pobliżu nie pali się w zasadzie żadna lampka.

Bardzo rzadko omawiana jest kategoria widza,

widza, który ogląda materiał w całkowitych ciemnościach.

To bardzo wąska grupa fanów sztuki kinowo-filmowej.

Dyskomfort mają jedynie przy dziełach filmowych realizowanych w ciemnościach.

Dla nich zrobiono KURO 9G PIONEER (także KRP-y).

Tymczasem zagadnienie czułości matryc w zakresie szarości 0 - 5% dominuje fora.

Mamy więc do czynienia za zdarzeniem statystycznym:

- 1% ogląda w całkowitych ciemnościach,

- 5% filmów jest w ciemnych klimatach.

Daje łączny efekt 0,01/0,05 = 0,0005

Czyli na 10 000 posiaczy ekranów LED problem cloudingu może mieć 5 ( słownie: pięciu ) widzów.

I to sporadycznie.

Tymczasem na forach clouding to MAINSTREAM = dominujący (modny) obecnie temat "znawców".

Podobnie jest z czernią.

Na moim c8000 na pniu ustaiłem tryb ECO. I walczyłem z opcjami. To była strata czasu.

Jakież było moje zaskoczenie kiedy w trzecim tygodniu exploatacji wyeliminowałem tryb oszczędności energetycznej

TV dostał totalnego czadu !

Co i posiadaczom C8000 polecam.

Edytowane przez janunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam żadnego problemu z oglądaniem jakichkolwiek materiałów na tym tv. Powiem więcej, ogląda się bardzo przyjemnie.

Chmurki są widoczne tylko w bardzo ciemnych scenach. Najlepiej widać to na napisach końcowych.

Ale zaznaczam, sam problem widoczności chmurek występuje właściwie tylko w bardzo zaciemnionym pomieszczeniu lub jeśli oglądasz film w nocy i w pobliżu nie pali się w zasadzie żadna lampka.

W dzień, czy wieczorem, kiedy jednak jakieś oświetlenie działa, to ten clouding w zasadzie nie istniej jako zjawisko wkurzające.

U znajomego ten C8000 miał mniej chmurek. Może fakt, że to droższy modele, to jakość lepiej selekcjonują do niego panele. Z drugiej strony gdzieś czytałem, że komuś trafił się też bardzo dobry egz. C7000 - prawie pozbawiony cloudingu.

Jeśli nigdy się nie zetknąłeś z tymi chmurkami, to wybierz się do jakiegoś marketu RTV, ale takiego, który ma salkę do testów kina domowego i poproś aby Ci przynieśli C7000 czy C8000. A najlepiej obydwa. Taka salka powinna mieć jako takie zaciemnienie, które da Ci możliwość oceny, czy ta ew. ułomność jest dla Ciebie do zaakceptowania, czy nie. No i pamiętaj, że są różnice pomiędzy egzemplarzami. Jak poszukasz, to być może trafisz na dobrą sztukę - z bezchmurnym niebem :D

Generalnie, to jestem zwolennikiem nienagannego obrazu (na ile się oczywiście da - i jak chyba wszyscy tutaj na forum ;) ), ale w wypadku zakupu tego telewizora zadziałał też aspekt designu. Nie chciałem po prostu klasycznego "grubego LCDeka ze świetlówkami".

Mając taką żyletkę na ścianie jestem wstanie jakoś przełknąć kilka niedogodności. Niewykluczone jednak, że niedługo zacznę się rozglądać za czymś lepszym, jeśli chodzi o obraz, ale cały czas w smukłej, atrakcyjnej obudowie.

Przy wyborze C7000 miała też znaczenie cena, bo gdybym zdecydował się przeznaczyć znaaacznie więcej pieniędzy, to być może wybór byłby inny. W przypadku UE55C7000 stosunek jakość/wielkość/design do ceny (plus opcja 3D) był dość atrakcyjny (zakup w lipcu).

czyli to nierownomierne podswietlenie i chmurki widac przy bardzo ciemnych scenach i gdy oglada sie w nocy bez oswietlenia, a tak poza tym to nie widac tego tak normalnie przy oswietleniu badz w dzien? jest to wtedy praktycznie niezauwazalne?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam jeszcze pytanie, chodzi o to, ze zestaw ktory chce kupic nie zawiera okularow, czyli oznacza ze byl wyprodukowany przed sierpniem. W zwiazku z tym mam pytanie, czy jest jakas różnica w tym kiedy telewizor zostal wyprodukowany? czy ma jakies inne oprogramowanie czy jakies inne elementy? Prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym wy piszecie wystarczy iść do sklepu gdzie jest jasno i zaobserwować jak na czarnym tle jest napis biały na środku ekranu i wtedy diody świecą jedynie na środku reszta jest wygaszona w c8000 - wygląda to fatalnie taka poświata od dołu do góry napisu, dla mnie dyskwalifikacja tego lokalnego wygaszania! Płacisz za wygląd i za wygaszanie, które psuje tylko obraz. Nie zmyślam sobie tego bo na co dzień pracuje w sklepie i widzę wszystkie wady tv w szczególności tz. led a te z wygaszaniem to już tragedia! Teraz chyba lepiej kupić hx800 Sonego jeżeli zależ ci na 3d- lepsze okulary i obraz, który ma więcej szczegółów w ciemnych scenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli niewarto kupowac tego telewizora? Forumowicze pisali, ze jednak w dzien czy przy swietle nie ma problemow z chmurkami czy nierownomiernym podswietleniem, nie mowiac juz o tym, ze trudno jest jakos zobaczyc w takich warunkach sklepowych wogole dostrzec te chmurki. takze teraz juz nie wiem czy to widac czy nie. Piotrze a Ty to tylko widzisz w sklepie czy masz moze taki telewizor w domu i cos wiecej bys powiedzial czy to tylko z obserwacji w sklepie, bo jak cos wiecej wiesz odnosnie tego tematu to napisz jak mozesz.

moze to zalezy od ustawien tez?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli niewarto kupowac tego telewizora? Forumowicze pisali, ze jednak w dzien czy przy swietle nie ma problemow z chmurkami czy nierownomiernym podswietleniem, nie mowiac juz o tym, ze trudno jest jakos zobaczyc w takich warunkach sklepowych wogole dostrzec te chmurki. takze teraz juz nie wiem czy to widac czy nie. Piotrze a Ty to tylko widzisz w sklepie czy masz moze taki telewizor w domu i cos wiecej bys powiedzial czy to tylko z obserwacji w sklepie, bo jak cos wiecej wiesz odnosnie tego tematu to napisz jak mozesz.

moze to zalezy od ustawien tez?

Pozdrawiam.

W sklepie chmurek nie widać, ale podświetlanie strefowe tak!

Ogólnie jestem przeciw wygaszaniu strefowemu bo dopóki tego nie zaobserwujesz to jest ok. ale jak zobaczysz jak to działa to będzie to cię denerwować, ogólnie nowe tv stawiają na wygląd nie na jakość obrazu mają być cienkie, ekologiczne i ładne takie marketingowe nabijanie ludzi w butelkę, że kupują oled jak to jest zwykłe lcd z prymitywnym podświetlaniem krawędziowym led. Jak już kup C7000 a za zaoszczędzone pieniądze okulary 3d, odtwarzacz blu-3d, piwo lub inny tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam jeszcze pytanie, chodzi o to, ze zestaw ktory chce kupic nie zawiera okularow, czyli oznacza ze byl wyprodukowany przed sierpniem. W zwiazku z tym mam pytanie, czy jest jakas różnica w tym kiedy telewizor zostal wyprodukowany? czy ma jakies inne oprogramowanie czy jakies inne elementy? Prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam.

Witam, czy rzeczywiscie jest tak jak mowi Piotr czy uzytkownicy telewizora jednak maja odmienne zdanie na ten temat? Czy to podwielenie jest az niedopracowane?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

truskawa ;

zamuliłeś temat,

kupuj C8000 a jak chcesz optymalizować nakłady to kup C7000.

Boję się, ża sam ze soboą dyskutyjesz pod dwoma nikami.

Dla zabicia czasu.

Na marginesie:

Kup SONY albo Panasa.

Mainstream na tym i innych forach.

Masz za mało kasy ; kup akcje GPW (albo HAVE) i poczekaj rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam.

Wg. Moich informacji nawet do telewizorów nie zaopatrzonych w/w okulary SAMUSNG dosyłał brakujący sprzęt.WIęc upominaj się o okulary nawet jeżeli dystrybutor mówi że nie ma.Lub zadzwoń na infolinię SAMSUNGA i zapytaj ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy rzeczywiscie jest tak jak mowi Piotr czy uzytkownicy telewizora jednak maja odmienne zdanie na ten temat? Czy to podwielenie jest az niedopracowane?

Pozdrawiam.

Ma ten tv C8000 i ten czarny obraz bije na głowę inne lcd oraz ledowe modele od samsunga z krawędziowym podświetlaniem ,a to dla tego że gdy oglądasz film w ciemnym pokoju na innych lcd oraz innych ledowych-z krawędziowym podświetlaniem ,gdy wyświetlana jest ciemna nawet sekundowa klatka obrazu tuz po rozpoczęciu filmu lub po reklamach na płycie czy to dvd czy blu-rayu czy nawet w czasie grania w gry ,to ten czarny obraz jest nawet gdy ustawisz czarny na MAXA po prostu powiedzmy sobie MLECZNY może czarno szary , za to na C8000 jest CZARNY i wygląda tak jakby telewizor był wyłączony a ten efekt daje właśnie lokalne wygaszanie.CZARNE JEST PO PROSTU CZARNE A NIE SZARE ALBO MLECZNE.Nie wychwalam specjalnie C80000 ale dobrze jest wiedzieć za co się dopłaciło te kilka złotych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje ostatnie odkrycie na C8000.

W dniu zakupu ustawiłem sredni poziom oszczędzania enegrii.

I to był kolosalny błąd.

Po nastawieniu rezygnacji z trybu oszczędzania TV dostał czadu. Zupełnie inny ekran się zrobił.

Co do okularów:

- sprawdzasz datę produkcji. Jest zakodowana w numerze seryjnym.

Po literze Z (oznaczenie 2010r.) jest cyfra z numerem miesiąca. Np. 8 to sierpień i okulary są dodawane przez sprzedawcę na podstawie dedykowanej przesyłki od Samsunga. Może to potrwać kilka dni.

Są na rynku źle spakowane dostawy w słowackiej fabryce. Zagadnienie jest znane.

Jeżeli po Z jest cyfra 7 lub mniejsza to okulary się nie należą.

Takimi pratiami dysponuje np. EURO AGD. Dlatego obniżyli cenę , bo niewiedzieli, że okulary dojadą za free od producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam.

Ma ten tv C8000 i ten czarny obraz bije na głowę inne lcd oraz ledowe modele od samsunga z krawędziowym podświetlaniem ,a to dla tego że gdy oglądasz film w ciemnym pokoju na innych lcd oraz innych ledowych-z krawędziowym podświetlaniem ,gdy wyświetlana jest ciemna nawet sekundowa klatka obrazu tuz po rozpoczęciu filmu lub po reklamach na płycie czy to dvd czy blu-rayu czy nawet w czasie grania w gry ,to ten czarny obraz jest nawet gdy ustawisz czarny na MAXA po prostu powiedzmy sobie MLECZNY może czarno szary , za to na C8000 jest CZARNY i wygląda tak jakby telewizor był wyłączony a ten efekt daje właśnie lokalne wygaszanie.CZARNE JEST PO PROSTU CZARNE A NIE SZARE ALBO MLECZNE.Nie wychwalam specjalnie C80000 ale dobrze jest wiedzieć za co się dopłaciło te kilka złotych

Lokalne wygaszanie C8000

(8 stref)

1234

5678

Edytowane przez slimak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mike-f

W poniedziałek odbieram 55C8000 3DTV jak możesz to podaj jak ustawić w opcjach najlepszą, jakość obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Po pierwsze nie pisze sobie sama ze soba, tylko chce kupic telewizor, zastanawiam sie który wybrac i w tym celu radze sie innych i nie ma w tym zadnych ukrytych innych motywow.

"Co do okularów:

- sprawdzasz datę produkcji. Jest zakodowana w numerze seryjnym.

Po literze Z (oznaczenie 2010r.) jest cyfra z numerem miesiąca. Np. 8 to sierpień i okulary są dodawane przez sprzedawcę na podstawie dedykowanej przesyłki od Samsunga. Może to potrwać kilka dni.

Są na rynku źle spakowane dostawy w słowackiej fabryce. Zagadnienie jest znane.

Jeżeli po Z jest cyfra 7 lub mniejsza to okulary się nie należą.

Takimi pratiami dysponuje np. EURO AGD. Dlatego obniżyli cenę , bo niewiedzieli, że okulary dojadą za free od producenta."

- to znaczy ze euro ma telewizory, ktore nie maja okularow czy nie wie, ze okulary i tak zostana doslane bo sa zle spakowane? czy nie zostana bo te telewizory maja cyfre 7 czy mniejsza?

dzwonilam tam jakis czas temu i powiedzieli ze okularow nie ma, ale byc moze wynikalo to z niedoinformowania.

a jak sie dowiem jaki numer seryjny ma telewizor dopoki go nie kupie( w euro- zamowie i przysla do domu i dopiero wtedy sie tego dowiem)?

co do filmu na Youtube to rzeczywiscie tak wyglada obraz?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za to na C8000 jest CZARNY i wygląda tak jakby telewizor był wyłączony a ten efekt daje właśnie lokalne wygaszanie.CZARNE JEST PO PROSTU CZARNE A NIE SZARE ALBO MLECZNE.Nie wychwalam specjalnie C80000 ale dobrze jest wiedzieć za co się dopłaciło te kilka złotych

Tylko, że ta czerń, uzyskiwana poprzez wyłączenie części podświetlania, jest czymś ABSOLUTNIE nienaturalnym.

Nie ma takiej czerni w realu, tzn. w momencie realizowania materiału filmowego (jakąkolwiek tachniką/kamerą. Nie występuje też takowa czerń w żadnych, najbardziej nawet profesjonalnych warunkach postprodukcyjnych z hollywoodzkimi studiami włącznie. Czerń uzyskiwana poprzez wyłącznie ekranu jest po prostu ŚCIEMĄ i do tego przypadku to określenie pasuje akurat jak ulał :lol:

Pogadaj z Samsungiem, dlaczego w swoim flagowym modelu C9000 zrezygnował z podświetlania lokalnego.

Z tego co wiem, to jak na jakiś targach w Stanach (to już było oczywiście jakiś czas temu) pokazano pierwsze modele z podświetlaniem lokalnym, to ludzie z branży filmowej to wykpili. C8000 poszedł już do produkcji z tym rozwiązaniem, ale C9000 już został z tego wykastrowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi