Skocz do zawartości
dragonfly

NTR 82/83 nadal kiepsko obsługuja dyski => 1.5 TB

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy HHD Samsung 1.5 TB wykrywany jest 50 razy na 100 włączeń. Nadal nie naprawiono w firmware tego poważnego błędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, też mam Samsunga 1.5 TB i zdarzają się problemy z wykryciem przez NTR83.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wynika to ze złej współpracy busy boxa z tym kernelem z dużymi dyskami w NTFS? Nie ma na forach linuxowych informacji o problemach ze wsparciem duzych dysków z NTFS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja rowniez mam problem z wykrywaniem dysku samsung... tylko ze moj jest 750Gb. 3/10 nie widzi dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja rowniez mam problem z wykrywaniem dysku samsung... tylko ze moj jest 750Gb. 3/10 nie widzi dysku.

Witam.

Znalazłem na obcojęzycznych forach informacje,że aby poprawić wykrywalność dysku trzeba zmienić jeden parametr

w sofcie Novatrona.

Mianowicie potrzebny jest telnet (dostępny np. w softach *MOD by DMD), następnie po zalogowaniu do Novatrona poprzez ftp

Total Commanderem lub podobnym narzędziem znaleźć /usr/local/etc/mos/services a tam w 22 linii jest parametr sleep 10 i zmienić go na 15 lub 20.

Powinno pomóc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, sprawdzę to. Zmianę zrobiłem, teraz pozostaje testować. U mnie nie wykrywało dysku 1/10-15 razy, więc dość rzadko, ale zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, sprawdzę to. Zmianę zrobiłem, teraz pozostaje testować. U mnie nie wykrywało dysku 1/10-15 razy, więc dość rzadko, ale zobaczymy.

Mam nadzieję że to pomoże :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak na razie - ze 20 włączeń i działa za każdym razem. Tfu, odpukać, może będzie dobrze. Zmieniłem tego sleep'a na 20.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak na razie - ze 20 włączeń i działa za każdym razem. Tfu, odpukać, może będzie dobrze. Zmieniłem tego sleep'a na 20.

Jednak pomogło.To mnie cieszy. Zawsze to jeden problem mniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiście mam 2TB WD20EARS i nie jest wykrywany sporadycznie, może raz na 15. Swoją drogą to chyba najcichszy dysk na rynku w tym rozmiarze (mój ma prędkość obrotową 5400, bo teraz chyba pokazały się z regulowaną prędkością do 7200 o takim samym oznaczeniu). Przy pierdzeniu wentylatorka NTR'a w ogóle go nie słychać ani przy pracy, ani w idle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi