Skocz do zawartości
gmsenior

Wszystko na temat nagrywania: nbox HDTV oraz nbox HDTV recorder

Rekomendowane odpowiedzi

jest też ryzyko, że nagle wszystko co jest w HD z n-ki zostanie zakodowane i dostępne w hd tylko przez hdmi tak jak vod teraz.

Pewnie już taką możliwość technicznie mają, ale nie korzystają z niej bo takie nagrywarki są i tak niedostępne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='psus' post='64280' date='20.10.2007, 22:08 ']jest też ryzyko, że nagle wszystko co jest w HD z n-ki zostanie zakodowane i dostępne w hd tylko przez hdmi tak jak vod teraz.

Pewnie już taką możliwość technicznie mają, ale nie korzystają z niej bo takie nagrywarki są i tak niedostępne.[/quote]

Mają taką możliwość. Kurek się zakręci gdy będzie jak napisałeś. Chociaż ponoć teraz też jest jakaś softowa blokada. Nie sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić, żeby dało się zabezpieczyć wyjście component w dekoderze tak, żeby dało się oglądać na telewizorze, a jednocześnie nie dało się podłączyć i nagrać na nagrywarce z wejściem component.

Jedynym sposobem jest, zablokowanie sygnału HD na wyjściu component wogóle.

Jeśli powstałaby nagrywarka z wejściem HDMI to wtedy już nie byłoby tak łatwo. Każdy chip ma swój uid i można w nboxie aktualizować listę chipów z którymi nbox nie ma prawa gadać.
Więc jeśli ktoś spotkałby nagrywarkę z wejściem HDMI i zrobiłby test, że nagrywa to i tak ja nie polecałbym kupować, bo od następnej aktualizacji może przestać działać wogóle, lepiej już kupić taką z wejściem component.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='psus' post='64165' date='20.10.2007, 07:58 ']Jedyne wyjście to zakup nagrywarki z wejściem component.
np to [url="http://www.elliondigital.com/eng/product02.html"]http://www.elliondigital.com/eng/product02.html[/url]
w wersji amerykańskiej ma wejści component.

Wtedy można nagrywać z n, nawet z kanałów HD.[/quote]
Oczywiście dysponując nagrywarką, która umożliwia zapis z jakością HD materiału HD dostarczonego w formacie YPbPr nie ma problemu, aby zgrywać z nboxa lub nbox recordera wszystkie materiały z kanałów HD dostępnych na platformie n.

Tyle tylko, że nagrywarka do jakiej dałeś linka raczej takiej funkcji (nagrywania w jakości HD z YPbPr) nie oferuje. Gdyby oferowała, to raczej producent by się tym pochwalił. Najprawdopodobniej amerykańska wersja tej nagrywarki (ta co ma wejście YPbPr) przeskalowuje wszystko co wchodzi wejściem COMPONENT do formatu 480p lub 480i, po czym nagrywa to z taką samą jakością jak sygnał ze złącza SCART.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[b]fan HDTV[/b]
Trochę zagalopowaliśmy się.
Istotą mojego pytania było wykorzystanie wyjścia component.
Nie chodzi mi o zgrywanie w jakości HD.
Przy wykorzystaniu złącza Euro w nbox trzeba przełączać na SD
i wówczas HDMI/component jest wyłączone i obraz na TV trzeba oglądać
w jakości SD poprzez nagrywarkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='fan HDTV' post='64305' date='21.10.2007, 01:17 ']Oczywiście dysponując nagrywarką, która umożliwia zapis z jakością HD materiału HD dostarczonego w formacie YPbPr nie ma problemu, aby zgrywać z nboxa lub nbox recordera wszystkie materiały z kanałów HD dostępnych na platformie n.

Tyle tylko, że nagrywarka do jakiej dałeś linka raczej takiej funkcji (nagrywania w jakości HD z YPbPr) nie oferuje. Gdyby oferowała, to raczej producent by się tym pochwalił. Najprawdopodobniej amerykańska wersja tej nagrywarki (ta co ma wejście YPbPr) przeskalowuje wszystko co wchodzi wejściem COMPONENT do formatu 480p lub 480i, po czym nagrywa to z taką samą jakością jak sygnał ze złącza SCART.[/quote]

Odnośnie tej nagrywarki pewnie masz rację. Skoro nie pochwalili sie tym w specyfikacji to pewnie tego nie ma. Wersja europejska nie ma tego wejścia, a pewnie obie maja te same chipy i firmware, więc chyba tylko w SD można na niej nagrywać, inaczej o wiele bardziej musiałby się różnić między sobą.

Napisałem do nich pytanie, jeśli odpowiedzą to będziemy mieli pewność.

Narazie dostałem potwierdzenie od automatu:
"Dear Customer,
Thank you for your inquiry.
Please be informed that your inquiry was automatically forwarded to Customer Service & Support Team and you will have reply from the team. Please be kindly understood it may takes few hours or days to provide you with answer according to the inquiry contents.
Thanks and regards,"

Więc może to potrwac kilka dni. Edytowane przez psus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a oto odpowiedź jaką otrzymałem:

The maximum resolution for recording is 480i or 576i, not HD.

After recording, it will go out with HD output (720P/1080i) with upscaling.

Regards,

Ellion Support

Czyli kicha, a może to dobrze :D
dzięki temu nie ma jak skopiopwać filmów z n, a więc wciaż można oglądać n w HD na telewizorach bez HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświerzę ten temat bo pojawiła się ciekawa informacja. Cytując za SatKurierem:
[quote][b]Dekodery HD CanalSat z funkcjonalnością Semi PVR[/b]
NDS, dostawca rozwiązań technologicznych na potrzeby platform cyfrowych, ogłosił, że francuski nadawca płatnej telewizji Canal+ Group (CanalSat) wybrał najnowszą generację oprogramowania MediaHighway, by pozwolić abonentom na przekształcenie ich dekoderów HD na Semi PVR z opcją rejestracji materiałów na zewnętrzne dyski twarde.

[center] [/center]
Abonenci CanalSat będą mogli podłączyć zewnętrzny dysk twardy do swoich dekoderów HD poprzez port USB. CanalSat dopuści do listy zalecanych tylko te zewnętrzne HDD, które spełniają wymogi działania, stabilności i bezpieczeństwa. Canal+ Group już teraz na swojej stronie internetowej opublikował listę akceptowalnych dysków twardych, które można aktualnie kupić w sklepach.

[img]http://w3.satkurier.pl/pliki/6603.gif[/img]
W ramach przejścia na nową wersję MediaHighway, obecne oprogramowanie automatycznie pobiera z satelity (OTA) nową wersję do każdego dekodera HD. Dekodery HD wykrywają podłączony nowy zewnętrzny dysk twardy i jego format dla wykorzystywania jako PVR. Abonenci, jeśli tylko zechcą, mogą korzystać z więcej niż jednego zewnętrznego dysku twardego.

Canal+ rozpoczął właśnie program marketingowy, by zachęcić klientów do aktualizacji do funkcjonalności HD i PVR.

Dodatkowo, NDS ogłosił, że CanalSat wprowadzi system MediaHighway NDS także dla swoich odbiorników Twin HD PVR na potrzeby francuskiego rynku.[/quote]
Tak więc Panie prezesie Macieju Sojka. Gdy się panu takie pytania zadaje na po konferencji to proszę-bez ironicznego uśmiechu pod nosem. Bo to z czego Pan się śmieje dla konkurencji może być całkiem normalnym etapem rozwoju technologicznego i skończy się hasełko o byciu kilka kroków przed konkurencją. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Chciałbym prosić o pomoc ponieważ nie wiem jak skonfigurować tuner żeby nagrywał na dysk sieciowy

A ja mam inne pytanie.Mam n-ke turbo recorder.Dwa podwojne konwertery i... Z hot birda moge nagrywac,a z astry nie.Dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kolejne pytanie z tej serii. Mam n-box Hd i dokupilam zeby nagrac film HDD rekorder panasonic DMR EH 535. Jak ma go podlaczyl do n-boxa. Bo jezeli polacze je scarten to slysze tylko dzwiek ale niestety nie mam obrazu. Nawet jak zmienie rozdzielczosc. Czy cos robie zle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kolejne pytanie z tej serii. Mam n-box Hd i dokupilam zeby nagrac film HDD rekorder panasonic DMR EH 535. Jak ma go podlaczyl do n-boxa. Bo jezeli polacze je scarten to slysze tylko dzwiek ale niestety nie mam obrazu. Nawet jak zmienie rozdzielczosc. Czy cos robie zle?

Jeżeli chodzi o nagrywanie z N-ki to trzeba kilka razy nacisnąć przycisk "RES" aż na wyświetlaczu pokaże się "SD1 (CVBS)".

Oczywiśsie materiałów z VOD nie można nagrać z powodu blokady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz załączyć wyjście SCART nboxa (SD1, SD2 lub SD3), gasząc wyjścia HDMI i YPbPr. O innych opcjach przy nagrywaniu z nboxów pisałem tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi