Skocz do zawartości
gmsenior

Wszystko na temat nagrywania: nbox HDTV oraz nbox HDTV recorder

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz tylko jedno Euro w magnetowidzie to najprosciej puscic przez euro z nboxa do magnetowidu a stamtad zwykla antena... ale jakosc ci spadnie do minimum. Mozna tez rozgalezic sygnal z nboxa, ale to powoduje spadek jakosci wiec najlepiej zrobic to przez rozdzielacz aktywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kablem.

Konkretnie Euro SCART.

Jeśli twój magnetowid nie ma wejścia Euro, kupujesz w ulubionym sklepie elektronicznym przejściówkę z Euro na to, co twój magnetowid ma - kompozyt albo S-Video (to drugie jest lepsze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fajnie, ale jakos mam wrazenie, ze kolega nie ma nigdzie cyfrowych wejsc, wiec podlaczenie kablem euro z nboxa bezposrednio do magnetowidu spowoduje brak polaczenia do tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.
Niestety nie znalazłem na forum tematu na temat nagrywania obrazu na komputer z nbox-a za pomocą kabla USB-FireWire ,chyba że jest ,a ja ślepy nie zauważyłem za co przepraszam.
Wracając do tematu .Czy ktoś z was robił już coś takiego? Czy to wogóle jest możliwe.
Jeżeli tak to jaki program potrzeba do ów nagrywania .
Dzięki za jaką kolwiek odpowiedź.
Pozdrawiam
chmurny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ile da się nagrać materiału SD na dysk ? Edytowane przez besson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='besson' post='27570' date='08.12.2006, 14:49 ']
Ile da się nagrać materiału SD na dysk ?
[/quote]
Z materiałem SD nie ma problemu jeżeli chodzi o złącze scart - można nagrywać na DVD lub komputer o ile jest do tego przystosowany. Problem jest z nagrywaniem materiału HD na urządzenia zewnętrzne. Edytowane przez Sydon777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sydon777 przeczytaj pytanie jeszcze raz. Ja nie chcę kupować nagrywarki ja chcę wiedzieć ile wejdzie materiału SD i nic więcej, no może oprócz tego kto zabił Johna Kennedy’ego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='besson' post='28292' date='11.12.2006, 19:07 ']
Sydon777 przeczytaj pytanie jeszcze raz. Ja nie chcę kupować nagrywarki ja chcę wiedzieć ile wejdzie materiału SD i nic więcej, no może oprócz tego kto zabił Johna Kennedy’ego ;)
[/quote]
Istotnie, źle przeczytałem pytanie. Przed oczyma miałem zdanie z poprzedniego postu: "Nie jest możliwe i pewno nigdy nie będzie możliwe" i stąd Twoje pytanie w moich oczach było: Nie da się nagrać materiału SD na dysk ?
Ja nie nagrywam SD tylko HD i mogę podać, że mam na dysku materiał o czasie trwania 841 min (14 godz.) i w diagnostyce mam informacje, że pozostało jeszcze 24% wolnego miejsca na dysku. Można to przeliczyć na SD ale wynik będzie zależał od przyjętej szybkości transferu danych. Transfer danych dla SD jest bardzo zróżnicowany dla poszczególnych kanałów bo jest stosowany zróżnicowany stopień kompresji oraz różny rodzaj kodeków (dla MPEG2 czy MPEG4). Myślę, że na postawione przez Ciebie pytanie, żadna odpowiedź nie będzie dobra - bo takiej nie ma. Rozbieżności sumarycznych czasów trwania nagranego materiału SD na całym dysku wg. mnie mogą być bardzo duże w zależności z jakich kanałów się nagrywa. W przypadku materiału HD pochodzącego tylko z kanałów n-ki zróżnicowania takie będą o wiele mniejsze i chyba dane podane powyżej powinny być dość miarodajne.

Edytowane przez Sydon777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czytając powyzej Wasze posty moge byc pewnym że kupując taka zwykłą nagrywarke Samsung DVD-R 129:
[url="http://www.hoopla.pl/product_info.php?products_id=11628&ref=16"]http://www.hoopla.pl/product_info.php?prod...1628&ref=16[/url]

bedę mógł zgrywac obraz SD na nosniki typu dvd r np. audycje z nsport? chciałbym stworzyć sobie taką własnie kolekcje czysto sportową a chciałbym byc pewny że bedzie mi to działać... (poprzez złacze scart) i co nalezy oprócz tego jeszcze zakupić? jaki kabel łączacy nagrywarke z tv? dzieki i licze na odpowiedz,bardzo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='paweldubiel' post='30969' date='22.12.2006, 22:08 ']
czytając powyzej Wasze posty moge byc pewnym że kupując taka zwykłą nagrywarke Samsung DVD-R 129:
[url="http://www.hoopla.pl/product_info.php?products_id=11628&ref=16"]http://www.hoopla.pl/product_info.php?prod...1628&ref=16[/url]

bedę mógł zgrywac obraz SD na nosniki typu dvd r np. audycje z nsport? chciałbym stworzyć sobie taką własnie kolekcje czysto sportową a chciałbym byc pewny że bedzie mi to działać... (poprzez złacze scart) i co nalezy oprócz tego jeszcze zakupić? jaki kabel łączacy nagrywarke z tv? dzieki i licze na odpowiedz,bardzo!
[/quote]

Nie ma problemu. U mnie z n-ki nagrywa JVC M-10 @ euro (na nboxie ustawione SD3 czyli RGB) i oprocz upierdliwego zmieniania rozdzielczosci na skrzynce (jasna cholerrrra niech dadza to na pilota!) chodzi bezproblemowo, a co najwazniejsze material z takiego MGM HD wyglada baaaardzo zacnie - jest to jakosc bardzo dobrego, dwuwarstwowego DVD moim zdaniem - cos czego nie da sie osiagnac przy nagrywaniu z kablowki (ktora mam i mimo naprawde niezlego sygnalu roznica jest spora na korzysc n-ki). Na upscalowanych kanalach takiej roznicy nie ma, choc tvn-y nagrywa takoz bardzo ladnie, lepiej niz ze zrodla kablowkowego. To taki dodatkowy plus n-ki wzgledem dostepnych zrodel sygnalu (cyfry HD nie licze, bo dopiero wyjdzie w praniu jak to bedzie wygladalo)
A tak na marginesie, to porownywalem material zgrany na plyte DVD z nagrywarki (JVC ma calkiem mocne uklady poprawy jakosci obrazu) z materialem zgranym na dysk przez nboksa rekordera i... stacjonarna nagrywarka robi to lepiej! To znaczy jakosc materialu na plycie ze zgrywanego kanalu (TVN superkino, nie HD) byla imho lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawialem sie dlugo nad wyborem "uslugodawcy" jezeli chodzi o telewizje z satelitki. Ostatecznie wybor padl na "N", bo to nowa siec pomyslalem, rozwijajaca sie :) a do tego oferuja nBOX Recordera z dyskiem az 250GB i to jakby przesadzilo. Ale dowiedzialem sie ze Cyfra tez cos obiecuje, wiec postanowilem sie dowiedziec.
Dzisiaj dzwonil do mnie przedstawiciel z Cyfry i opowiadal jak to Cyfra bedzie wprowadzac kanaly HD, mowil o dekoderach ( ktorych o dziwo jeszcze nie ma, bo podobno trafila im sie partia wadliwa ) a co najwazniejsze powiedzial ze dekodery nie beda posiadaly dysku twardego, ewentualnie mozna sobie bedzie cos podlaczyc przez usb. [b]A co najciekawsze, powiedzial ze Recorder nie pozwala na nagrywanie :).[/b] Nie to zebym byl jakos uprzedzony, bo nie jestem, ale nie lubie jak sie mnie robi w konia. A N-ke i tak sobie wezme bo lubie dobry sprzet i TVN :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja z nboxa tanim sposobem bede nagrywał co chce (wkrótce) wystarczy do tego pecet.
By tanim kosztem zrobic nagrywanie z nboxa zwykłego wystarczy kupic kartę wideo np. Leadtek WinFast VC100 XP PCI i kabel komponent - s-video (przejściówka) Kompresje mamy w locie do wyboru mpeg1,2, 4, WMV, czy nawet DVD.
[img]http://img.ktr.pl/t/tunleadwfvc100xp/db.jpg[/img]
Karta ta kosztuje około 80zł i po takim nagraniu na dysk twardy w kompie mozna sobie puzniej wypalic na płytkę DVD jakis materiał z telewizji. Tani sposób i nie trudny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko dotyczące Recordera. W najbliższym tygodniu chciałbym go zamówić. Jednak nie interesuje mnie VOD bo mój brat ma wypożyczalnie video :rolleyes: Sprawa dotczy nagrywania programów TV za pomocą Nrecordera. Z tego co wiem to HDD recodera ma 250GB. Czy można wykorzystaćć całe 250GB na nagrywanie programów jeśli nie zamówię VOD? Pytam bo słyszałem o tym że dysk dzielony jest a patrycje. Jednak jeśli jeśli nie zamówię VOD a na dysku będzie miejsce na VOD to uważam taką sytuację za szczyt głupoty.
I jeszcze pytanie: Ile materiału można nagrać na recodeze w zależości od jakości?

Pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie nurtujących mnie spraw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='roweroman' post='50196' date='13.06.2007, 21:31 ']Mam pytanko dotyczące Recordera. W najbliższym tygodniu chciałbym go zamówić. Jednak nie interesuje mnie VOD bo mój brat ma wypożyczalnie video :P Sprawa dotczy nagrywania programów TV za pomocą Nrecordera. Z tego co wiem to HDD recodera ma 250GB. Czy można wykorzystaćć całe 250GB na nagrywanie programów jeśli nie zamówię VOD? Pytam bo słyszałem o tym że dysk dzielony jest a patrycje. Jednak jeśli jeśli nie zamówię VOD a na dysku będzie miejsce na VOD to uważam taką sytuację za szczyt głupoty.
I jeszcze pytanie: Ile materiału można nagrać na recodeze w zależości od jakości?

Pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie nurtujących mnie spraw[/quote]

80GB jest dla Ciebie (czy masz VOD czy nie). To około 20h HD lub 40SD (zależy też czy kanał MP2 czy MP4). Od sierpnia nowe oprogramowanie do recordera: możliwość ustawienia timera, bufora itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='austrian' post='42999' date='26.03.2007, 16:00 ']A ja z nboxa tanim sposobem bede nagrywał co chce (wkrótce) wystarczy do tego pecet.
By tanim kosztem zrobic nagrywanie z nboxa zwykłego wystarczy kupic kartę wideo np. Leadtek WinFast VC100 XP PCI i kabel komponent - s-video (przejściówka) Kompresje mamy w locie do wyboru mpeg1,2, 4, WMV, czy nawet DVD.

Karta ta kosztuje około 80zł i po takim nagraniu na dysk twardy w kompie mozna sobie puzniej wypalic na płytkę DVD jakis materiał z telewizji. Tani sposób i nie trudny.[/quote]

1. [b]Nie nagrasz HD[/b] i to juz jest wystarczający powód, żeby zainwestować w n recorder
2. Dźwięk to pewnie [b]tylko stereo[/b] nagrasz. Chyba że kupisz odpowiednia kartę, ale to juznie jest takie tanei rozwiązanie.
2. Nie zapmnij o [b]kablu do nagrywania dźwięku[/b]. Wiem z swojego doświadczenia, że z nagraniem dźwięku w dobrej jakości też można się namęczyć. W laptopie miałem tylko MIC IN, więc było ciężko.
2. Musisz mieć naprawdę [b]mocny komputer[/b], żeby nagrać za pomocą tanich kart telewizyjnych cokolwiek bez zacięć w mpeg2, a o mpeg4 już nie wspomnę.

Bardzo chciałbym przeczytać Twoją opinię po pierwszym dniu użytkowania, coś mi się wydaje, że nie będzie to już takie super rozwiązanie dla Ciebie.
JA miałem kartę, która nagrywała mi w mpeg2 na laptopie, ale przez kłopoty z jakością dźwięku, plątaniną kabli do laptopa, brakiem miesca na dysku, w końcu i wolałem nagrywać filmy na kasety VHS, bo tak było wygodniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Gmeru' post='50215' date='13.06.2007, 23:57 ']80GB jest dla Ciebie (czy masz VOD czy nie). To około 20h HD lub 40SD (zależy też czy kanał MP2 czy MP4). Od sierpnia nowe oprogramowanie do recordera: możliwość ustawienia timera, bufora itd.[/quote]

To w takim razie jak to możliwe że na 80GB można nagrać 20h HD skoro przykładowo BR jednowarstwowy ma ok 25GB i nagany na płytce jest jeden film? Czy to to samo HD? Czy BR nie jest zapełniony w całości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='roweroman' post='50240' date='14.06.2007, 12:38 ']To w takim razie jak to możliwe że na 80GB można nagrać 20h HD skoro przykładowo BR jednowarstwowy ma ok 25GB i nagany na płytce jest jeden film? Czy to to samo HD? Czy BR nie jest zapełniony w całości?[/quote]

Wszystko zależy od tzw. bitrate i kodowania czy MPEG2 czy MPEG4. Na BD masz bardzo wysoki bitrate (jak nie wiesz co to jest to albo google albo poszukaj na forum :) ale mówiąc prosto to jak słaby bitrate to widzisz pixele ;p ). rzędu 30-40mbps a na satcre max 20mbps (w n na oko ten naj to pod 10mbps-12). A MP2 zajmuje dwa razy więcje miejsca niż MP4.

TVP1 - SD, MPEG2,
Wojna i pokój - MPEG4, SD (2x mniej miejsca niż TVP1)

Discovery HD MPEG4 HD połowe mniej miejsca niż jakiś kanał w HD MPEG2..

itd itd. Nie da się z góry ustalić ile masz miejsca na dysku recordera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.
No tak. Polityka ITI idzie w kierunku - jak chcesz nagrywać to
kup nbox recorder.
Zresztą uważam, że jest to po części uzasadnione.
Nagrywarki HD DVD i Blu-ray to inna sprawa.
Jeszcze nie teraz.
Do tego dochodzi ochrona HDCP.
No cóż, ale co zrobić kiedy chcemy nawet materiał HD z N-ki
nagrać na zewnętrznym urządzeniu w jakości SD.
Praktycznie pozostaje złącze EURO.
Jednak chciałem zapytać.
W nbox jest aktywne albo Euro albo HDMI/Component.
Nie mam nbox, ale się nad tym zastanawiam.
Jeśli połączymy nbox z TV poprzez HDMI to może możnaby
zastosować kabel [url="http://profigold.pl/index.php?theme=cennik&task=print_product&product_id=904"]Component/Euro[/url] do połączenia nbox
z zewnętrzną nagrywarką DVD ?
Jednak połączenie to musiałoby działać : WYJŚCIE-Component, WEJŚCIE-Euro, ale czy tak jest ?
Pozostaje jeszcze sprawa audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jedyne wyjście to zakup nagrywarki z wejściem component.
np to [url="http://www.elliondigital.com/eng/product02.html"]http://www.elliondigital.com/eng/product02.html[/url]
w wersji amerykańskiej ma wejści component.

Wtedy można nagrywać z n, nawet z kanałów HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='psus' post='64165' date='20.10.2007, 07:58 ']Jedyne wyjście to zakup nagrywarki z wejściem component.
np to [url="http://www.elliondigital.com/eng/product02.html"]http://www.elliondigital.com/eng/product02.html[/url]
w wersji amerykańskiej ma wejści component.

Wtedy można nagrywać z n, nawet z kanałów HD.[/quote]

Tak? I nagrasz coś w HD po componencie z nki i potem sobie to na kompa wrzucisz tym urządzeniem? Sprawdzałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Gmeru' post='64214' date='20.10.2007, 14:10 ']Tak? I nagrasz coś w HD po componencie z nki i potem sobie to na kompa wrzucisz tym urządzeniem? Sprawdzałeś?[/quote]
Jeśli nagrywarka ma wejście component i potrafi nagrać sygnał analogowy HD przez to wejście to dlaczego akurta z n-ki miałoby się nie nagrać? Przecież kanały HD z n-ki można oglądać przez wyjście component.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za informację.
Myślę jednak, że rozwiązanie z tą nagrywarką
to rozwiązanie nieekonomiczne.
Wtedy zdecydowałbym się na nbox recorder.
Chodziło mi raczej o rozwiązanie związane
z wykorzystaniem wyjścia component na
wejście scart (nie chodzi mi o jakość HD)
Pozostaje więc tylko wykorzystanie wyjścia Euro
z nboxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='psus' post='64220' date='20.10.2007, 15:47 ']Jeśli nagrywarka ma wejście component i potrafi nagrać sygnał analogowy HD przez to wejście to dlaczego akurta z n-ki miałoby się nie nagrać? Przecież kanały HD z n-ki można oglądać przez wyjście component.[/quote]

Chciałbym właśnie kiedyś dorwać taką nagrywarkę i zobaczyć jak zachowa się nbox... ponoć nie da rady. Mam nadzieję, że kiedyś się sprawdzi ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi