Skocz do zawartości
barkam43

PANASONIC P42 G20E a dysk zewnętrzny

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM!!!

Kupiłem dysk zewnętrzny SEAGATE GO FLEX 1TB z myślą, że podłączę go do telewizora P42-g20e poprzez USB i będę mógł nagrywać filmy z telewizji(sygnał ciągnę za pośrednictwem osiedlowej tv kablowej) oraz odtwarzać filmy, zdjęcia i muzykę wrzucone na dysk za pośrednictwem komputera. I w tym momencie pojawił się problem!!!... Podłączyłem dysk do tv i wyskoczyła informacja, że aby można było nagrywać muszę go sformatować w tv, i tak zrobiłem. Po sformatowaniu telewizor widzi dysk i jest wszystko OK. Problem zaczął się gdy wpiąłem dysk pod komputer chcąc poprzerzucać trochę zdjęć i muzyki. Komputer nie widzi dysku zewnętrznego!!!

Jakie jest wyjście z tej sytuacji...!!! Chciałbym przy pomocy tego dysku jednocześni móc nagrywać bieżące filmy z telewizji oraz odtwarzać nagraną z komputera muzykę, zdjęcia, filmy......PROSZĘ O PORADY......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jedyna opcja to 2 partycje? Prawdopodbnie dysk zostal sformatowany na ext3. Wiec pod windowsem dostep do niego bedzie utrudniony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam taki plan, żeby spróbować podzielić go na dwie partycje. Na jedną bym nagrywał a z drugiej bym odtwarzał.

Ale nie wiem czy da się tak to zrobić aby jedną partycję sformatować za pomocą komputera a drugą za pomocą telewizora(nie wiem na ile telewizor będzie widział ten podział na dysku i czy czasem nie sformatuje po całości...)

Jeżeli by tak można to by było chyba dobre rozwiązanie?

Edytowane przez barkam43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem powyższego rozwiązania na vt20 i niestety nic z tego. Telewizor formatuje dysk na swój użytek i można go wykorzystać jedynie do odtwarzania nagranego za pomocą tv kontentu. Z 2 partycji zrobił jedną, niemożliwą do odczytu na kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazuje się, że to wszystko nie jest takie proste jak się wydawało...

Podłączając dysk zewnętrzny aby móc nagrywać trzeba dysk sformatować przez telewizor. Próbowałem sformatować dysk na FAT32 w komputerze. Po formacie w kompie wrzuciłem kilka mp3,divx,jpeg i podłączyłem do tv i okazało się, że tv nie widzi tych formatów. Czyli wynika z tego, że dysk zewnętrzny o pojemności powyżej 160Gb nie może służyć jako duży pendrive bo tv nie widzi zawartości dysku. Jedynie można go sformatować w tv i w tym momencie dysk służy tylko do nagrywania z tv i składowania tych nagrań. Spróbowałem podłączyć pendrive 4gb z filmem divx i tv odtworzył go bez żadnego problemu(nie było żadnej informacji o formatowaniu).

Ostatecznie dysk zewnętrzny podłączyłem do dekodera pvr, który w sobie nie miał dysku i bez problemu mogę nagrywać nawet przy wyłączonym telewizorze i do tego mogę odtwarzać jpeg i również dysk mogę jednocześnie wykorzystać do składowania innych danych ponieważ po sformatowaniu przez dekoder (FAT32) dysk jest również widoczny w komputerze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę otwierał nowych tematów zadam pytanko tutaj.

Mam Panasonica P50G20e podłączonego do routerowego switcha skrętką, wymyśliłem sobie że podepnę do sieci dysk. Mam dysk USB, sformatowany FAT32 podłaczony do NAS-USB 8level. Urządzenie wpiete w sieć skonfigurowane, komputer je widzi natomiast w TV jak Włączę Serwer multimediów cisza :-( Urządzenie obsługuje serwer XBOX 360 ale Panasonic go nie widzi. To kwestia ustawień czy mogę zapomnieć o takiej konfiguracji. Na kompie uruchamiałem PS3 Server i Tv nie ma z nim najmniejszego problemu widzi w sieci filmy, zdjęcia..... udostępnione na PC, jak i dyski USB podpięte do komputera. Jak podepnę dysk prze NAS'a do sieci ciemność. Ktoś może walczył z tym tematem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Panasonica GT20, ale jeśli chodzi o współpracę z dyskami to chyba nie ma różnicy z G20. Faktycznie dysk, tak jak napisano w instrukcji, może być po zarejestrowaniu czytany tylko przez telewizor. Aby go widział komputer trzeba go ponownie formatować z PC. Nie ma więc możliwości, po nagraniu materiału na telewizorze, oglądać na PC. Dyski z którymi współpracuje telewizor też są ograniczone. W/g instrukcji muszą mieć pojemność 160 GB - 2 TB. Najważniejszą funkcją dysku musi być brak wymagania jakichkolwiek sterowników do jego obsługi (np. dyski z czytnikami linii papilarnych lub innymi systemami zabezpieczającymi).

Telewizor odczytuje z pamięci przenośnej USB filmy, ale w ograniczonych formatach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wszystkich!

Panowie w instrukcji jest napisane że jeżeli sformatowałeś dysk w tv a musiałeś tak zrobić żeby był widoczny to po podłączeniu do kompa nie będzie go widział bo trzeba "znowu" sformatować jeśli chcesz go używać w kompie. No ale niestety przez formatowanie tracimy dane:(

A to znaczy ni mniej ni więcej że jest to ochrona przed kopiowaniem.

Taką właśnie informację dostałem w Panasonicu na infolinii.

Poza tym nie wszystkie dyski obsługuje!

Dyski samsunga działają bez zarzutu!!!!!!

Na taki dysk można nagrywać tylko jeśli korzystamy z tunera DVB-T . Ja mam także n-kę i niestety ale mogę nagrywać tylko z DVB-T.

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam tylko pytanie jak zabrać się za formatowanie...

Dysk IPQ H550 zarejestrowałem w telewizorze i teraz jak bo podłączam do kompa to nie widzi go jako dysk (win7)w panelu sterowana jest jako USB 2.0 Drive bez możliwości formatowania jest tylko opcja wysuń...

Już sobie poradziłem Mój Komputer => Prawym => zarządzaj => usuń wolumin => utwórz wolumin

Edytowane przez jas999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi