Skocz do zawartości
djrobus

Alienware

Rekomendowane odpowiedzi

Sieć MM rozpoczęła na rynku polskim dystrybucję notebooków Alienware (marka kontrolowana przez Dell), określanych jako "maszynki dla graczy":)

http://www.mediamarkt.pl/alienware

Konfiguracja/cena ze średniej półki jednak i nie zachwyca. Za taką cenę powinien być na pokładzie przynajmniej Radek 5870M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry ale dla mnie ten notek przypomina choinkę kupioną od wietnamców na bazarze

Generalnie 95% noteboków wykonana jest tandetnie i bylejak

Jedyny sprzet który dobrze wyglada to SONY (wykonanie lipa) oraz Apple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to mnie zastanawia - procesor niczego sobie a grafika do bani - to ma być sprzęt dla gracza? ten sam manewr stosują w stacjonarkach i7 920 + radek 5750. w polsce z powodzeniem brak alienware wypełnił asus i msi swoimi 'maluchami' dla graczy i myślę że nie długo pojawi się odświeżona linia asusa wyposażona w coś mocniejszego niż i7-720M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tu widzę, że zabawa zaczyna się od 7880 PLN. co nie zmienia faktu że CLEVO jako baza to solidny produkt, a wybór komponentów do środka i procki od i7-930 w górę dobrze wróży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam, że ogólnie taki wynalazek jak "notebook dla gracza" to chory pomysł. Taki sprzęt jest jak świnka morska, ani to świnka, ani morska.

"Notebookowość" i przenośność w tym kulawa. Głośne, gorące, ciężkie, mały ekran. Wydajność też marna. 5870 w wersji mobile, ze stacjonarną HD5870, to łączy jedynie nazwa, bo na pewno nie wydajność. Poza tym w bezwzględnych kategoriach gamingowych to nędza.

Za takie pieniądze to można kupić "prawdziwego" notebooka, w którym kości BGA nie odkleją się od gorąca po roku i do tego porządny stacjonarny komputer do gier.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam, że ogólnie taki wynalazek jak "notebook dla gracza" to chory pomysł.

To zależy też od oczekiwań, świadomości i możliwości finansowych potencjalnego nabywcy. Kupując wypasionego klocka przykładowo od Alienware bądź Clevo należy się pogodzić, że będzie on w domu robił za stacjonarny (podłączony praktycznie na stałe do prądu), bo o mobilności (waga) i pracy na bateriach nie ma mowy. Jednak będzie zajmował o WIELE MNIEJ miejsca w mieszkaniu od pudła pod biurkiem i dodatkowo np. 24 calowego monitora na biurku, plus klawiatura obok, masa kabli z tyłu itd. Wielkość ekranu lapka zawsze przecież można "poprawić" łącząc maszynkę z LCD na ścianie (zwłaszcza przy giercowaniu). W dodatku bez zbędnych ceregieli można przenieść lapka do drugiego pokoju, tarasu, balkonu, sąsiada, itp.

Przykład Radka 5870M to tylko przykład. Miałem przyjemność zobaczyć w praniu praktyczne możliwości GTX 480M i mam swoje, b.pozytywne zdanie na ten temat pod kątem wydajności, hałasu i ciepła.

Słowem wybór takiego laptopa to plus dla zajmowanego miejsca w chałupie i możliwości "lokalnej" mimo wszystko mobilności ale minus dla finansów w kieszeni. Co kto lubi i ile ma na koncie. Jeśli sporo to kupi też sobie netbooka do pracy w terenie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za takie pieniądze to można kupić "prawdziwego" notebooka, w którym kości BGA nie odkleją się od gorąca po roku i do tego porządny stacjonarny komputer do gier.

jest klient - jest towar. niektórym wystarczy kartka papieru i ołówek, inny zadowoli się tabletem bamboo a5, kolejny wciągnie intuosa a4, a jeszcze inny monitor-tablet 21.5 calowy za fure siana.

wiadomo, są tacy którzy się z kasa nie liczą i kupują bo ich stać. ale jak ktoś się już zdecyduje na zakup takiego 'notebooka' to robi to świadomie - mnie nie stać na kaprys za 6k, a poważnie rozważam zakup czegoś mocniejszego dla 'mobilnej' pracy. djrobus bardzo sensownie wyliczył zalety takiego rozwiązania - mam w domu power stacjonarkę, żona ma notebooka z dodatkowym monitorem, a mi z racji wykonywanego zawodu przydałby mi się jeszcze zamiennik potwora na pracę w podróży. może nie mam zamiaru na nim grać, ale producenci nie oferują i7-930 i mocniejszych z grafą zintegrowaną lub słabymi mobilnymi gpu, więc albo się bierze z balastem albo wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi