Skocz do zawartości
Marcin J 13

Za duże wymagania.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Planuję zakup odtwarzacza Blue-Ray i wszystkie moje wymagania są spełniane przez jeden lub więcej model. Jednakże nie ma takiego który spełniłby wszystki. Dlatego ograniczyłem listę i jeżeli ktoś zna model który spełniałby poniższe, to byłbym niezmiernie zobowiązany. Nie zdecydowałem czy zakupię osobny odtwarzacz czy zestaw kina domowego, więc obydwie opcje są rozważane.

Zacznę od wymagań obowiązkowych:

a ) Musi czytać (oczywiśćie oprócz płyt blue ray) pliki mkv (h.264) z niezacinającym się dźwiękiem (niektóre LG mają problem z DTS).

b ) Musi czytać napisy wmuksowane w pliki mkv. Aby nie było zbyt łatwo, mam dodatkowe wymagania: musi wyświetlać literę ś (sorry Sony) oraz wyświetlać napisy wmuksowane w mkv w czasie przesyłania DLNA.

c ) Musi czytać pliki z dysków zewnętrznych zarówno w FAT32 jak i NTFS.

d ) Musi mieć albo złącze ethernet albo wbudowane wi-fi.

e ) dobre up-scalowanie do 1080 z płyt DVD.

f ) Jeżeli jest to zestaw home cinema to przynajmniej 5.1

Opcjonalne, ale bardzo mile widziane:

g ) Blue-ray 3D

h ) HDMI 1.4

i ) poprawnie wyświetlać sformatowany tekst w napisach (pochyłe napisy).

i ) Wbudowana lub dołaczana podstawka do iPhone/iPod

k ) Jeżeli jest to zestaw home cinema to możliwość podłączenia tylnych głośników bezprzewodowo.

l ) Cholernie wygodny pilot ;)

m ) Przy wyświetlaniu napisów czytelna czcionka i obramowanie.

Jeżeli sprzęt który posiadacie lub do którego macie dostęp spełnia wymagania (lub wiekszość z nich) to proszę podzielcie się opisem.

Z góry bardzo dziękuję.

MJ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Testowałem Dune prime 3.0 u znajomego i przyznam się że bardzo szybko się zniechęciłem:

- DLNA działa bardzo kiepsko (ten znajomy używa Twonky).

- Głośność napędu mieści się w granicach przeznaczonych dla odkurzaczy.

- Czas startu filmu BD był wystarczający abym zapomniał jaki film tak właściwie włączyłem (ok 1.5 minuty).

Przyznaję, że wszystkie te uwagi dotyczą tylko tego konkretnego urządzenia. Może to był po prostu wadliwy egzemplarz. Jednak wystarczyło abym zrezygnował z Dune.

A co do popcornu, to jest tylko jeden mały problem: gdzie się tam wkłada płytę Blue ray?

Tak czy inaczej, jescze raz dziękuję za sugestie i z niecierpliwością oczekuję następnych.

Pozdrawiam

MJ

Edytowane przez Marcin J 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie o nowe rady w tym temacie. Po prostu takiego odtwarzacza nie znajdziesz.

Można podjeść do tematu inaczej, kupić w miarę tani odtwarzacz Blu-Ray i do tego odtwarzacz sieciowy HDD i do tego twardy dysk. Zamkniesz się w kwocie 1tys zł i będziesz mógł odtwarzać praktycznie wszystko.

Edytowane przez marciniozo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do popcorna montuje sie standardowy model na zatokę 5" - najczesciej sa to modele SONY

wtedy dysk leci na stałe do srodka a reszta idzie z sieci lub przez usb

Jest jeszcze rozwiazanie "HiEND" /dune/ kosztujace 8 patoli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złodziejskie High-End to chyba siedzi w jego DAC-audio , bo reszta bebechów to przecież DUNE MAX - czterokrotnie tańszy ( 2000pln.) Koledze chyba nie o to chodzi ....

Myślę, że jak liźnie tego tematu więcej i sprecyzują mu się potrzeby, to wróci do DUNE , bo jak by nie patrzeć, to najmocniejszy tego typu kombajn .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Testowałem Dune prime 3.0 u znajomego i przyznam się że bardzo szybko się zniechęciłem:

- DLNA działa bardzo kiepsko (ten znajomy używa Twonky).

- Głośność napędu mieści się w granicach przeznaczonych dla odkurzaczy.

- Czas startu filmu BD był wystarczający abym zapomniał jaki film tak właściwie włączyłem (ok 1.5 minuty).

Przyznaję, że wszystkie te uwagi dotyczą tylko tego konkretnego urządzenia. Może to był po prostu wadliwy egzemplarz. Jednak wystarczyło abym zrezygnował z Dune.

A co do popcornu, to jest tylko jeden mały problem: gdzie się tam wkłada płytę Blue ray?

Tak czy inaczej, jescze raz dziękuję za sugestie i z niecierpliwością oczekuję następnych.

Pozdrawiam

MJ

1.Nie wiem jak jest z DIUNE ale z Popcorna C200 film na pewno nie startuje 1,5 minuty - nawet z udostępnionych zasobów na PC.

2.W jakim celu potrzebne ci jest kombinowanie z DLNA?

Udostępniasz foldery gdzie masz materiały do oglądania czy słuchania i wszystko chodzi.

3.W Popcornie montujesz napęd LG GGC H20L - jest cichszy niż czytnik w Sony 370.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.W jakim celu potrzebne ci jest kombinowanie z DLNA?

Udostępniasz foldery gdzie masz materiały do oglądania czy słuchania i wszystko chodzi.

Hmm... może masz rację. Dzieisaj rozejrzę się za odtwarzaczami.

Dzieki,

MJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi