Skocz do zawartości
karelmar

Odtwarzacz Ainol 8000 HDW

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem wreszcie dzisiaj odtwarzacz Ainol V8000HDW 16Gb. Ainol v8000HDW to PMP portable media player z 6" wyświetlaczem LCD w rozdzielczość 800x600 pikseli. Ku mojemu zaskoczeniu

jestem naprawdę zadowolony. Odtwarzacz czyta wiele plików VC-1,h264,mpg,rmvb,ts,m2ts oraz kontener mkv.Doskonale radzi sobie z rozdzielczością 1080p. Sprawdziłem plik z Avatara

(obraz blueraya ).plik nieskompesowany m2ts. Czyta pliki 1080p mkv oraz 1080i ts nagrane z dreamboxa 8000. Przy plikach mkv jest mały mankament z napisami aby je wyłączyć. W menu napisów nie ma opcji wyłącz wewnętrzne napisy .Poradziłem sobie jednak z tym dodając jako

fikcyjny pierwszy plik napisów srt no name w programie mkv merge. Odtwarzacz podłączylem

do kompa i sformatowałem pod Vistą na exFAT. Fabrycznie komputer widzi go jako zewnętrzny

dysk fat32 z ograniczeniem 4Gb. Po sformatowaniu można nagrywać na niego pliki większe niz 4gb.

Można do niego podłączyć zewnętrzy twardy dysk z filmami 1080p ,lecz dysk musi mieć własne

zasilanie. Posiada wyjście HDMI 1080p, 720p , component 1080p,720 oraz composite pal lub ntsc.

Naprawdę bardzo fajna zabawka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dostałem wreszcie dzisiaj odtwarzacz Ainol V8000HDW 16Gb. Ainol v8000HDW to PMP portable media player z 6" wyświetlaczem LCD w rozdzielczość 800x600 pikseli. Ku mojemu zaskoczeniu

jestem naprawdę zadowolony. Odtwarzacz czyta wiele plików VC-1,h264,mpg,rmvb,ts,m2ts oraz kontener mkv.Doskonale radzi sobie z rozdzielczością 1080p. Sprawdziłem plik z Avatara

(obraz blueraya ).plik nieskompesowany m2ts. Czyta pliki 1080p mkv oraz 1080i ts nagrane z dreamboxa 8000. Przy plikach mkv jest mały mankament z napisami aby je wyłączyć. W menu napisów nie ma opcji wyłącz wewnętrzne napisy .Poradziłem sobie jednak z tym dodając jako

fikcyjny pierwszy plik napisów srt no name w programie mkv merge. Odtwarzacz podłączylem

do kompa i sformatowałem pod Vistą na exFAT. Fabrycznie komputer widzi go jako zewnętrzny

dysk fat32 z ograniczeniem 4Gb. Po sformatowaniu można nagrywać na niego pliki większe niz 4gb.

Można do niego podłączyć zewnętrzy twardy dysk z filmami 1080p ,lecz dysk musi mieć własne

zasilanie. Posiada wyjście HDMI 1080p, 720p , component 1080p,720 oraz composite pal lub ntsc.

Naprawdę bardzo fajna zabawka.

A u mnie jest problem z plikami mts , bo trzeba zmienić nazwę na np. avi i wtedy go czyta.

I jeszcze mam pytanie o format , bo mam FAT 32 i po podłączeniu do komputera nie widać

poszczególnych folderów systemowych jak : filmy , muzyka czy e-book , co przeszkadza w

precyzyjnym kopiowaniu konkretnych plików do odpowiednich katalogów.

Czy exFat wyeliminował tą niedogodność i pozwala na kopiowanie już do konkretnego folderu

Ainola ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Formatownie do exFAT pod windows nie powoduje zmiany firmare oraz plików systemowych. Najprawdopodobnie pliki te są na ukrytej partycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Formatownie do exFAT pod windows nie powoduje zmiany firmare oraz plików systemowych. Najprawdopodobnie pliki te są na ukrytej partycji.

To jak najlepiej kopiować do konkretnego folderu ??? I mam problemy z odtwarzaniem plików

wideo w kodeku x264...najczęściej tylko fonia i...czarny ekran !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw utworzyłem folder filmy pod windows a następnie wklejam kolejne filmy. Nie działa mi tylko przycisk blokada . Moje doświadczenia z filmami h264 .Wszystkie jakie

mam odczytuje prawidłowo. Jedynie przy wysokich rozdzielczościach 1080p po hdmi się zawiesza . Dotyczy to tylko czasami momentu przy zmianie ścieżki dźwiękowej lub zmiany napisów. Jeżeli nie zmieniam nic w ustawieniach podczas wyświetlania filmu to jest

ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie.

Od przeszło 2 miesięcy nosze się z zamiarem nabycia takiego malucha do oglądania w podroży/na wakacjach.

Szczerze mówiąc trochę odstraszają mnie raportowana przez użytkowników kiepskie katy wyświetlaczy odtwarzaczy Ainola. Ale tak naprawde naistotniejsza jest jakość obrazu na duzym TV.

Powiedzcie proszę jak wygląda wyświetlanie po HDMI na telewizorze. Na filmikach z Youtube'a widziałem jakieś rwanie obrazu. Czy u Was to tez występuje przy odtwarzaniu 1080p(zdrowy mkv >10mbps)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najpierw utworzyłem folder filmy pod windows a następnie wklejam kolejne filmy. Nie działa mi tylko przycisk blokada .

A jak to się ma do katalogu "film" będącego w menu Ainola ???

U mnie po otwarciu katalogu film (tego firmowego) pokazuje inne pozycje również , bo jak pisałem po

podłączeniu do komputera...odtwarzacz jest widoczny tylko jako napęd bez własnych folderów jakie

są w jego menu OSD.

A wtedy jest kłopot , bo kopiując pliki na niego są one widziane bez względu na zawartość w każdym jego

folderze a to potem prowadzi do bałaganu , gdy mam 15 filmów , 500 fotek i podobną ilość mp3 a dodatkowo pliki tekstowe.

Jak to zrobić , aby z poziomu komputera kopiować plik wyłącznie do firmowych katalogów odtwarzacza

zgodnie z ich zawartością a więc filmy do katalogu "film" a mp3 do katalogu "muzyka" itd. ???

Co to oznacza ,że blokada nie działa ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie.

Od przeszło 2 miesięcy nosze się z zamiarem nabycia takiego malucha do oglądania w podroży/na wakacjach.

Szczerze mówiąc trochę odstraszają mnie raportowana przez użytkowników kiepskie katy wyświetlaczy odtwarzaczy Ainola. Ale tak naprawde naistotniejsza jest jakość obrazu na duzym TV.

Powiedzcie proszę jak wygląda wyświetlanie po HDMI na telewizorze. Na filmikach z Youtube'a widziałem jakieś rwanie obrazu. Czy u Was to tez występuje przy odtwarzaniu 1080p(zdrowy mkv >10mbps)?

Wyświetlacz nie jest taki zły i nawet da się oglądać w różnych miejscach w sposób dobry a przy braku

zewnętrznego oświetlenia nawet b.dobry !!

Na kilku posiadanych filmikach w kontenerze Matroski nie miałem przeszkód w odtwarzaniu po

HDMI aczkolwiek , zależy to od marki telewizora , bo u znajomego na "Funai" nie było pełnej

płynności ,ale zasadniczo nawet 25MBps działa bez zarzutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie działa blokada to znaczy nie potrafię zablokować przycisków. Suwak z boku nie reaguje i na ekranie kłódka jest stale otwarta. Nie wiem jeszcze czy to bedę reklamował. Dla mnie najważniejsze to że czyta pliki 1080p. mkv odczytuje napisy srt oraz sub ,można zmieniać ścieżki dźwiekowe nawet dts. Czasami tylko się zawiesza przy zmianie ściezki dźwiekowej w 1080p. Obraz po hdmi 1080p bardzo dobry i chyba powiem szczerze lepszy od słynnego Tvixa

4100 którego mam już 3 lata. Można też w opcji transmiter fm odsłuchać dźwiek z filmów na radiu na przykład w samochodzie, w przypadku dźwieku wielokanałowego. Na prawdę dobre kino

domowe w samochodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarzam moje pytanie:

Jak to zrobić , aby z poziomu komputera kopiować plik wyłącznie do firmowych katalogów odtwarzacza

zgodnie z ich zawartością a więc filmy do katalogu "film" a mp3 do katalogu "muzyka" itd. ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi