Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
piotrsopot

ASRock ION 330HT

Question

Od wczoraj rozmawiam z 'panem google' , próbuje różnych rzeczy czyli innej kolejności instalowania sterowników, zmian w ustawianiach karty przez moment udało mi się doprowadzić do takiego stanu że słyszałem dźwięki systemowe z Windowsa (zainstalowany mam XP z Sp3) jednak film odtwarzany z MediaPlayera, vplayera niestety nie był słyszalny przy żadnej z prób. Ze strony nvidi-i pobrałem nowe sterowniki (196.21_desktop_winxp_32bit_english_whql.exe) i niestety dalej w TV cisza. Wyczytałem gdzieś że trzeba przełączyć urządzenie wyjściowe na HDMI nie mam nic takiego mam inne pozycje na których zresztą też próbowałem. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł będę wdzięczny bo już powoli wymiękam :/

pozdr

piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
Od wczoraj rozmawiam z 'panem google' , próbuje różnych rzeczy czyli innej kolejności instalowania sterowników, zmian w ustawianiach karty przez moment udało mi się doprowadzić do takiego stanu że słyszałem dźwięki systemowe z Windowsa (zainstalowany mam XP z Sp3) jednak film odtwarzany z MediaPlayera, vplayera niestety nie był słyszalny przy żadnej z prób. Ze strony nvidi-i pobrałem nowe sterowniki (196.21_desktop_winxp_32bit_english_whql.exe) i niestety dalej w TV cisza. Wyczytałem gdzieś że trzeba przełączyć urządzenie wyjściowe na HDMI nie mam nic takiego mam inne pozycje na których zresztą też próbowałem. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł będę wdzięczny bo już powoli wymiękam :/

pozdr

piotr

Wejdż w Urządzenia do odtwarzania na pasku zadań (głośnik) i ustaw HDMI jako domyślne powinno być dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Wejdż w Urządzenia do odtwarzania na pasku zadań (głośnik) i ustaw HDMI jako domyślne powinno być dobrze.

Rozumiem że chodzi o Realtek HD Audio Manager, już tam próbowałem wszystko zmieniać we wszystkich zakładkach jednak nie mam tam nigdzie (tzn nie widzę) ustawienia wyjścia HDMI. Mam w zakładce Audio I/O takie pozycje jak Digital PCM Output, DTS interactive, 2CH Speaker,3CH ect jednak HDMI tam nie mam. Oczywiście instalowałem sterowniki. Znalazłem wczoraj na googlach na stronie ASROcka Faq w którym na opisany problem proponują przeinstalować cały system od początku i zainstalować sterowniki w odpowiedniej kolejności jednak średnio mi się chce teraz instalować wszystko od samego początku tym bardziej że 100% pewności że będzie dobrze nie mam :/

Oczywiście grzebałem też w oknie MultiMedia gdzie w zakładce Audio w pozycji Default device mam tylko jedną pozycję do wybrania a mianowicie Realtek HD output tak że nie wiem gdzie może być HDMI jako domyślne wyjście. Albo nie wiem gdzie szukać jeszcze albo nie mam tego sterownika tzn system go nie widzi albo to nie HDMI ale np HD tak jak już mam

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Na pewno dźwięku na wyjściu HDMI nie znajdziesz w opcjach Realteka, bo ten nie obsługuje takiej funkcji. Jest drugie urządzenie dźwiękowe, nVidia... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Na pewno dźwięku na wyjściu HDMI nie znajdziesz w opcjach Realteka, bo ten nie obsługuje takiej funkcji. Jest drugie urządzenie dźwiękowe, nVidia... ;)

tam mam tylko sekcje od 3d, video i display nie ma nic o audio...hm

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Miałem to samo. Poszukaj w ustawieniach odtwarzacza. Ja znalazłem. W opcjach Realteka nie ma takiej możliwości.

Ja korzystam z odtwarzacza PotPlayer.

Pozdrawiam,

[email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Miałem to samo. Poszukaj w ustawieniach odtwarzacza. Ja znalazłem. W opcjach Realteka nie ma takiej możliwości.

Ja korzystam z odtwarzacza PotPlayer.

Pozdrawiam,

[email protected]

z jakiej wersji korzystasz? właśnie go zainstalowałem i widzę że jest tam sporo ustawień dotyczących audio między innymi 'Audio Output device' nie mam tak też na liście HDMI choć poszuam jeszcze innej wersji bo moja w połowie jest w krzaczkach i jedno z urządzeń wyjściowych oznaczone jest jako ??? poszukam innej wersji i jeszcze popróbuje. W między czasie pościągałem najnowsze sterwoniki po grafike,HDMI i chipset tak że łapię się wszystkiego :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Rozumiem że chodzi o Realtek HD Audio Manager, już tam próbowałem wszystko zmieniać we wszystkich zakładkach jednak nie mam tam nigdzie (tzn nie widzę) ustawienia wyjścia HDMI. Mam w zakładce Audio I/O takie pozycje jak Digital PCM Output, DTS interactive, 2CH Speaker,3CH ect jednak HDMI tam nie mam. Oczywiście instalowałem sterowniki. Znalazłem wczoraj na googlach na stronie ASROcka Faq w którym na opisany problem proponują przeinstalować cały system od początku i zainstalować sterowniki w odpowiedniej kolejności jednak średnio mi się chce teraz instalować wszystko od samego początku tym bardziej że 100% pewności że będzie dobrze nie mam :/

Oczywiście grzebałem też w oknie MultiMedia gdzie w zakładce Audio w pozycji Default device mam tylko jedną pozycję do wybrania a mianowicie Realtek HD output tak że nie wiem gdzie może być HDMI jako domyślne wyjście. Albo nie wiem gdzie szukać jeszcze albo nie mam tego sterownika tzn system go nie widzi albo to nie HDMI ale np HD tak jak już mam

Chodzi oto abyś ustawił HDMI jako domyślne dla systemu............. panel sterowania>dżwięk>odtwarzanie>HDMI i ustaw jako domyślne..........jeżeli niema tam HDMI to musisz zainstalowac odpowiednie stery.

Edited by kontakton

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Chodzi oto abyś ustawił HDMI jako domyślne dla systemu............. panel sterowania>dżwięk>odtwarzanie>HDMI i ustaw jako domyślne..........jeżeli niema tam HDMI to musisz zainstalowac odpowiednie stery.

tak tyle że mam tam tylko realteka, mimo tego ze mam stery do nvisi a dokladnie jak kilka postow wyżej do HDMI mam tam tylko użądzenie realteka

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Brakuje ci czegoś takiego:

http://www.nvidia.com/object/hdmi_audio_xp...1.00.00.59.html

Nie jestem pewny czy to akurat ten driver ale coś podobnego.

Karta graficzna musi się zainstalować jako dodatkowa karta muzyczna w systemie.

mam ten driver..co więcej instalowałem kilka jego wersji ale nic się nie zmieniło...

tzn już się zmieniło, po nie wiem której instalacji w systemie sterowników HDMI pojawił się on w Propertisach i mogłem go w końcu ustawić. Niestety moje szczęście nie trwało zbyt długo bo okazało się że zamiast dźwięku na TV mam jakieś charczenie. Sprawdzałem różne filmy i niestety za każdym razem to samo. załamka

Edited by piotrsopot

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
tak tyle że mam tam tylko realteka, mimo tego ze mam stery do nvisi a dokladnie jak kilka postow wyżej do HDMI mam tam tylko użądzenie realteka

........a ustawione są te stery jako domyślne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
........a ustawione są te stery jako domyślne?

no już nie udało mi się jak pisałem wyżej w końcu ustawić HDMI jednak zamiast dźwięku mam rzężenie ;)

ufff mam w końcu wszystko chodzi jak powinno i chyba już wiem jakie popełniłem błędy:

1. Sprawdzając kolejne ustawienie w ustawieniach dźwięku nie zawsze miałem podłączonego ASRocka poprzez kabel HDMI do TV. JAk się okazuje tylko i wyłącznie wtedy można wybrać ten sterownik.

2. Jak już wszystko poprawnie ustawiłem musiałem jeszcze skorygować ustawienia w kodekach do dźwięku które choć nie ruszane wcześniej weszły w jakiś dziwny tryb i rzęziły.

co mogło pomoc jeszcze? myślę że nowe sterowniki ze strony nvidi ale to już domysły.

Dziękuje wszystkim za pomoc i przydatne uwagi bo dzięki nim też sporo się dowiedziałem i w końcu zwalczyłem problem. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI pozdrawiam

Edited by piotrsopot

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

no już nie udało mi się jak pisałem wyżej w końcu ustawić HDMI jednak zamiast dźwięku mam rzężenie ;)

[

/quo

Zobacz w właściwościach tego HDMI musisz improwizować

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
...nie zawsze miałem podłączonego ASRocka poprzez kabel HDMI do TV. JAk się okazuje tylko i wyłącznie wtedy można wybrać ten sterownik...
Zapomniałem o tym. Zas....ne HDMI/HDCP! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
z jakiej wersji korzystasz?

Korzystam z wersji angielskiej 1.5.(bulit 22245) - beta którą częściowo spolszczyłem.

W menu w zakładce "AUDIO" zmieniłem na HDMI Device.

Pozdrawiam,

[email protected]

Ps.

Czy masz AUDIO HD ?.

Edited by andsie1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Korzystam z wersji angielskiej 1.5.(bulit 22245) - beta którą częściowo spolszczyłem.

W menu w zakładce "AUDIO" zmieniłem na HDMI Device.

Pozdrawiam,

[email protected]

Ps.

Czy masz AUDIO HD ?.

tak teraz mam już wszystko ok ...gra i furczy :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...