Skocz do zawartości
  • 0
silent22

Zagadka! Dźwięk DTS HD z laptopa!

Pytanie

Witam Państwa

Mam problem z poprawnym puszczeniem sygnału dts-hdma z laptopa na amplituner. Najpierw parę słów o sprzęcie

Laptop ACER 7738G z wyjściem HDMI i SPDiF karta dźwiękowa jaką pokazuję windows to NVIDIA High definition audio.

Amplituner Yamaha rx-v663

Programy:

System Windows 7 x64

PRogram do odtwarzania Total Media Theatre 3

Film

Bękarty wojny Blue-ray

I teraz tak przez kabel SPDiF udało mi się puścić sygnał DTS ale zwykły nie nie DTS-HDMA, natomiast kablem HDMI nie udaję mi się nawet uzyskać DTS, format zostaje zmieniony na DD.

Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy jest możliwość puszczenia sygnału DTS-HDMA z laptopa na amplituner, Chciałbym w końcu móc usłyszeć jak to pięknie brzmi.

Pozdrawiam serdecznie i liczę na Waszą pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jest to rzadkość i zależy od karty dźwiękowej/graficznej - zasięgnij porady w serwisie poducenta.

Program odpowiedni, ale sprzęt chyba nie spełnia wymagań ...

Poprzez SPDIF poleci tylko "RDZEŃ" sygnału HD , a chyba Twój sprzęt więcej nie uciągnie ze względu na licencje (zamiana DTS na DD w HDMI)

Zaraz zapewne ktoś kompetentny Ci wytłumaczy co i jak ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

English DTS-HD MA 5.1, 48 kHz, 24 bit, ~3513 kbps lossless (core: DTS 5.1, 48 kHz, 24 bit, 1536 kbps)

a co to znaczy jakbyś mógł powiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Znaczy to :

Dźwięk angielski w formacie DTS-HD MA 5.1 kanałowy , kodowany w parametrach : próbkowanie 48kHz , długość słowa 24 bity - ten strumień ma wartość szczytową 3513 kb/s ( w tym jest zawarty rdzeń , czyli "CORE" o maksymalnej dla DTS gęstości 1536 kb/s - ii to leci przez OPTICAL )

Wyobraź sobie okrąg, a w nim mniejszy okrąg - to w środku to jest rdzeń DTS, a w około niego dane dodatkowe, czyli w komplecie jest to

DTS-HD MA , a sam rdzeń to zwykły DTS , choć i taj bardzo gęsty 1536 kb/s - w DVD z reguły był to tylko powyżej 700 kb/s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A jaką masz tam kartę graficzną? Podałeś jedynie początek symbolu laptopa, czyli serie, ale reszta też jest ważna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Karta graficzna Geforce GT 240M 1GB DDR3 ale czemu pytasz o kartę graficzną, ma ona coś wspólnego z dźwiękiem?

Pamięć 4gb Ram ddr3

Procesor Intel Core 2 Duo T6600 2.2ghz 800MHZ

Edytowane przez silent22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ok, wystarczy, że podałeś mi model karty, tutaj poczytaj nieco więcej o specyfikacji. Niestety tylko po angielsku, ale z tego co ja już się dowiedziałem, to Twoja karta ma wsparcie dla dźwięku HD, zatem nie pozostaje Ci nic innego, jak pobawić się w ustawieniach, tak aby dźwięk był wysyłany przez HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Oj, przepraszam, mój błąd zamiast podać Ci specyfikację GT 240M, to podałem GT 420M. Czyli z tego co wynika, to Twoja karta nie posiada Bitstream HD audio, czyli z lapka nie uzyskasz dźwięku ani DTS HD, ani Dolby True HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Niestety nie. Dźwięk HD możesz osiągnąć jedynie poprzez kabel HDMI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No trudno, czyli rozumiem że z PS3 chociaż ma odtwarzać blue-ray to również nie odtworzę dźwięku HD? No bo kabel HDMI muszę podłączyć do tv a konsole do ampli podłączam optykiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A po co optykiem? Twój amplituner posiada 2 wejścia HDMI, więc do jednego możesz podłączyć PS3 i sprawa rozwiązana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

no tak ale jak podłącze obraz z konsoli na tv? PS3 ma tylko jedno wyjście HDMI

Edytowane przez silent22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
no tak ale jak podłącze obraz z konsoli na tv? PS3 ma tylko jedno wyjście HDMI

Laptopa łączysz na pierwsze wejście HDMI w amplitunerze a PS3 na drugie wejście HDMI.

Z wyjścia HDMI amplitunera jednym kablem do TV.

Co w tym trudnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No już o tym nawet nie pisałem, bo stwierdziłem, że posiadając taki amplituner, wiesz do czego służą wszystkie wejścia i wyjścia z tyłu obudowy. Ale jak widać kolega Fantom mnie wyręczył i wszystko dość jasno wyjaśnił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Skoro laptop ma GT240 to powinien wypuścić wielokanałowy PCM po HDMI (mój wypuszcza z ze słabszej karty GT220).To jest jak najbardziej dźwięk HD.

Ustawiasz w opcje w windows i TMT 3 i masz HD audio.Nie zapalą się lampki w amplitunerze ale zagra jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Czyli po prostu Core, zwykły DTS i DD. A jemu chodziło o to aby uzyskać DTS HD i Dolby True HD, a tego nie zrobi ani jego ani Twoja karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

chyba już wiem o co chodzi, tylko ampli mi wtedy wyświetla że idzie DD zwykłe, no i mam problem bo jak podłącze kablem hdmi laptopa do ampli i z ampli hdmi do tv to obraz na tv nie jest za fajny, bezpośrednio z laptopa mam lepszy, czy są w ampli jakieś ustawienia obrazu?

pozdrawiam i dziękuję za pomoc której już udzieliliście

Kurcze mam to teraz podłączone samym kablem hdmi i mam dźwięk w divx-ach bo idą dekoderem Ac3filter ale w filmach .mkv nie mam dźwięku i nie wiem jak to ustawić

Edytowane przez silent22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi