Skocz do zawartości
pmcomp

HDTVPolska.com : Relacja IFA 2010

Rekomendowane odpowiedzi

ifa2010logo400.jpg

IFA 2010

Największe w Europie targi elektroniki użytkowej!

Witam,

Wreszcie nadszedł czas aby uporządkować i zdjęcia i ... myśli z odwiedzin jubileuszowych targów IFA Berlin 2010.

Byłem na nich wraz z rodziną, po powrocie z wakacyjnego jakże zasłużonego wyjazdu. Rodzina łaziła po sklepach, ja łaziłem po targach. Nogi rozbolały mnie okrutnie bo założyłem, że poświęcę tym razem tylko jeden dzień. Za to mogłem się trochę odświeżyć bo z powrotem prowadziła moja małżonka ;) .

Oto co moim subiektywnym zdaniem najciekawszego widziałem, utrwaliłem i co było godne pokazania WAM, wiernym czytelnikom naszego portalu:

dscn3742u.jpg

Wszystko zapowiadało się pięknie ... WIELKA kolejka przed wejściem, jak zwykle w sobotę:

dscn3622z.jpg

dscn3621u.jpg

i szok:

dscn3737.jpg

bo na początku chciano wyprasować mi koszulę. Masakra, zacząłem się nawet zastanawiać czy targów sprzętu AGD nie przeniesiono czasem z Kolonii do Berlina:

dscn3741t.jpg

dscn3740tb.jpg

Jakiś odkurzacz? Czemu nie:

dscn3738f.jpg

A to pytanie za dwa punkty ... co to jest, zwycięzca otrzyma uścisk ręki pmcompa:

dscn3739w.jpg

Za gorąco na zewnątrz nie było ale tak oryginalna lodówka robiła wrażenia ... prawdziwa bryła lodu:

dscn3736w.jpg

dscn3735.jpg

Jak AGD to nie mogło zabraknąć niekwestionowanego lidera ... ich sprzęt naprawdę robił wrażenie:

dscn3734q.jpg

dscn3733i.jpg

No ale dosyć tego czego miało nie być, przechodzimy szybko do sprzętu brązowego ... czas na koreańskiego tygrysa nr 2 czyli LG:

dscn3730u.jpg

Ponieważ ja osobiście za tą firmą nie przepadam po ichstoisku przemknąłem w wielkim pędzie. Zawitałem na pokaz czegoś co na IFA 2010 zrobiło na mnie największe wrażenie czyli projektora 3D. A LG ma taki w swojej ofercie. Nawet dwa: migawkowy i z okularami polaryzacyjnymi. Ja obejrzałem migawkowy i ... inni producenci zrobili na mnie większe wrażenie:

dscn3731.jpg

Żeby dobrze dudniło skośne chłopaki poustawiali parę dodatkowych klocków:

dscn3732g.jpg

Podobno pokazali też 31" OLED'a ale ponieważ, podobnie jak SED, OLED umarł zanim się narodził, nawet nie zaszczyciłem go swoja obecnością. No i trafiłem do giganta ... SONY

dscn3713a.jpg

gdzie w wielkiej, zaciemnionej i czarnej jak w zeszłym roku sali, gdzie królował wielki LED-owy ekran, a każdy przy wejściu dostawał polaryzacyjne okulary 3D (niektórzy nie oddawali :angry: :

dscn3725o.jpg

Obok puszczanych co 30 min różnych filmów w 3D, ja miałem przyjemność trafić na Berlińskich Filcharmoników, prezentowano gawiedzi magię 3D na żywo ... na przykładzie sześcianów, gdzie każdy mógł je widzieć na żywo oraz w 3D na wielkim ekranie. Efekt znakomity:

dscn3729j.jpg

dscn3728.jpg

Po drugiej stronie, od kuchni, można było podejrzeć jak "robi sie" taką transmisję w 3D:

dscn3727.jpg

dscn3726x.jpg

Co jak co ale na stoisku SONY nie mogło zabraknąć płaskich telewizorów. I było ich od groma, LCD-ków oczywiście, jak napisałem powyżej OLED zdechł. Telewizorki LCD wyglądają jak cacane ale ... wersje 3D mają jedną małą okropną moim zdaniem wadę: obraz 3D jest jak patrzysz na ekran z głową prosto. Jeśli pochylisz głowę w prawo bądź w lewo o 45 czy do 90-u stopni to obrazu 3D nie będzie, wszystko się rozjeżdża. Czyli z oglądanie 3D leżąc na kanapie nici. Napiszę odrazu, że telewizory LCD konkurencji takiej wady nie posiadają, posiadają natomiast inną. Pochylając głowe w lewo czy w prawo obraz ulega dużemu ściemnieniu i jest to widoczne i dokuczliwe. Dodam na koniec, że powyższej wady nie mają plazmy Panasonica. Niestety nie byłem w stanie zweryfikowac 63-ki Samsunga, poniewaz pokazywano ją wyłacznie z obrazem 2D.

Oto jak wygląda najnowsza linia LCD od Sony, jest fajny design, są płaskie i pochylone:

dscn3723x.jpg

dscn3722l.jpg

dscn3724p.jpg

Ot, mała ciekawostka jak wygląda nowoczesny cienki notebook, a może raczej netbook od środka:

dscn3721.jpg

dscn3720ik.jpg

Dla fanbojów PS3 SONY pokazało zapewne przedsprzedażowe Grand Turismo 5 ale na mnie największe wrażenie zrobiło Playstation Move czyli połaczenie PS3 z Wii. Do łapek dwa sterowniki ze świecacymi kuleczkami (prawie jak świetlne miecze Jedi, tyle że prawie rozłozone :D ) i zabawa i gimnastyka na całego. Co powiecie na strzelanie z łuku, tenis czy walke na miecze? Moim zdaniem rewelacyjny pomysł:

dscn3719w.jpg

dscn3718g.jpg

Nie mogłem oprzeć się zrobieniu zdjęcia szafy grającej na 400 dysków Blu-Ray, choć ja ostatnio wolę kolekcjonować ripy moich płyt na twardym dysku. Fakt, że na 400 ripów potrzeba duuuuuuzo tych dysków :) :

dscn3715h.jpg

dscn3714w.jpg

I na koniec od SONY smakowity kąsek czyli projektor 3D, który świecił ... miodnie. Ale moim zdaniem, w jak najbardziej subiektywnym i niemiarodajnym porównaniu wygrał ktos inny, o czym dalej. Voila:

dscn3717g.jpg

dscn3716u.jpg

Czas na PANASONICa.

dscn3689q.jpg

Tam też było duzo okularów 3D, choc albo uwiązane na sznurku albo postawione na patykach. Dema były bardzo fajne i sugestywne, szczegónie rafa koralowa i rybki. Widzowie wyglądali jak ci z ewnego filmu (kto zgadnie z jakiego) gdzie aby zobaczyć kosmitę w ludzkim ciele też trzeba było nosić ciemne okulary:

dscn3712.jpg

dscn3711.jpg

dscn3710tx.jpg

Niekwestionowanym liderem jesli chodzi o jakość obrazu 3D jest PANASONIC. W róznych rozmiarach do 65-u cali w serii domowej i nawet 80 i 100coś w serii profesjonalnej. BTW dowiedziałem się, że opóźnienia z wprowadzeniem plazmy 3D o przkątnej 65" opóźnia się ponieważ Panas ma z nią jakies kłopoty technologiczne. Nie chcieli obiecywać kiedy wejdzie ale wyczułem, że jeszcze w tym roku. Wreeeeszcie, bo to mój typ na najbliższy zakup.

Ponieważ 3D było wszędzie, nawet u dziwnych i bardzo egzotycznych marek, typuję Panasonica do zwycięzcy targów IFA 2010 w jakości obrazu 3D. LCD-ki zostały pobite na głowę. Epoka Lodowcowa 3 w 3D wyglądała naprawdę bardzo miodnie. Ponizej przykłady technologii Panasonica zaimplementowanych do tych plazm, dzieki którym mamy 3D-łinera:

dscn3709.jpg

dscn3708n.jpg

dscn3707.jpg

dscn3706v.jpg

Panasonic także pokazywał występy 3D-Live, montując wszystko na bieżąco:

dscn3705g.jpg

dscn3704.jpg

dscn3703z.jpg

dscn3702t.jpg

Moglismy zobaczyć już prototypową nagrywarkę Blu-Ray z twardym dyskiem i podwójnym tunerem SAT oraz czytnikiem najnowszych karta pamięci SDXC o dużej pojemności:

dscn3701k.jpg

dscn3700r.jpg

No i coś bardzo mniam czyli amatorska kamera 3D:

dscn3699.jpg

dscn3697.jpg

dscn3696a.jpg

Jak zwykle wszyscy ścigali się na ... długości ... przekatnej. Panasonic pokazał coś więcej niż "zwykłe HD" czyli 4k2k, próbowałem oddać szczegóły obrazów na duzych zbliżeniach. Ale polałbym w majty z wrażenie gdyby to było ... 3D. Ale i tak było super, jakość powalała:

dscn3690.jpg

dscn3695l.jpg

dscn3694k.jpg

dscn3693.jpg

dscn3692t.jpg

dscn3691x.jpg

Jak co roku Technisat pokazywał swoje mocno zintegrowane telewizory oraz wszelkiej maści dekodery SAT i kablowe. Na uwage zasługują dostepne także w Polsce wysokiej jakości aluminiowe anteny satelitarne:

dscn3688c.jpg

A co słychac u producenta wysokiej jakości golarek i żarówek? Ano mówi się, że PHILIPS, a konkretnie jego dział elektroniki uzytkowej jest na sprzedaż. Na uwagę zasługiwała moim zdaniem ciekawa i nieźle grająca (choć ja preferuję w takim segmencie JVC z drewnianymi membranami) wieża:

dscn3687m.jpg

Haaa, 3D tez nie mogło zabraknąć, tutaj w wydaniu 21:9. Tylko po co?

dscn3686t.jpg

dscn3685z.jpg

Czas na kolejnego producenta czyli ... TOSHIBA, który miewał ostatnio na naszym portalu złą passę związaną ze słynnym telewizorem z serii ZF i ... jego podejściem do serwisu i do nas konsumentów. To co pokazali w tym roku świadczy, że dalej potrafią zrobić dobre telewizory, zobaczymy jak bedzie z serwisem :P.

dscn3674x.jpg

Rozpoczynamy od duzych nośników pamięci (w tym jest przyszłość), i USB i SDXC:

dscn3684f.jpg

dscn3683p.jpg

Wróćmy do telewizorów. Naprawdę fajne pojawią się na wiosnę. Najnowszy procesor i jak zwykle u Toshiby znakomity system kompensacji ruchu:

dscn3682a.jpg

oraz 512-o polowe lokalne podświetlenie gdzie Toshiba wychodzi z założenia, że dobry LCD-ek ma dobrze świecić, a nie być cienki. Niestety konsumenci na świecie wolą cieniasy, ai są to tzazwyczaj także cieniasy w kategorii obrazu:

dscn3681.jpg

dscn3679k.jpg

dscn3678.jpg

Oba te systemy działały znakomicie ale największe wrażenie zrobił na mnie system Toshiby konwertujący zwykła 2D na 3D. To była rewelacja !!! Obraz 3D może nie był tak spektakularny czy czasami wręcz sztuczny jak u konkurentów ale działałznakomicie beż żadnych zniekształcen czy wad i końcowe 3D było przyjemne dla oka, naturalne a nie sztuczne:

dscn3677f.jpg

EPSON pokazywał oczywiście najnowsze projektory, zabrakło niestety wersji 3D i w ogóle nie chcieli o tym gadać. Jak by tej IFA'y nie było i 3D nie istniało. Dziwna filozofia, zobaczymy jak czas się potoczy. Obraz jak zwykle znakomity, do tego w sali demonstracyjnej niezłe klocki audio:

dscn3673k.jpg

dscn3672j.jpg

dscn3671.jpg

dscn3670.jpg

dscn3669b.jpg

dscn3668.jpg

Jak o projektorach mowa byłem i u Mitsubischi ale zdjęc nie pokażę bo mnie wkurzyli. Znowu udawali, że ich telewizor laserowy nie istnieje i nie chcieli mi go pokazać :angry::P .

Hah, doszlismy do giganta. Bez dwóch zdań ... SAMSUNG.

dscn3632.jpg

Zacznijmy od telewizorów. Nie tylko ja sprawdzałem, czy są cienkie. Wreszcie LCD z podświetleniem LED są duże (65") i cienkie, oczywiście z podświetlaniem krawędziowym. Duzo Herzów robi dobrze:

dscn3667w.jpg

dscn3666z.jpg

dscn3665.jpg

dscn3664t.jpg

dscn3663a.jpg

I to co mnie osobiście interesowało czyli plazma 63". Jak wspomniałem wcześniej jak świeci w 3D nie pokazali. Spodziewałem się czegos więcej niż 63", byłbym zadowolony z 70-u :lol: :

dscn3662.jpg

dscn3661z.jpg

dscn3660s.jpg

Też niezły system kompensacji ruchu z marketingowym 800, a co:

dscn3659d.jpg

dscn3658p.jpg

Też się ścigali na pobór watów, plazma też potrafi zjadać już mało prądu:

dscn3657n.jpg

Wszelkiej maści materiał video odczytamy juz z wbudowanych w telewizor playerów:

dscn3656d.jpg

No i coś co mi sie osobiście podoba czyli aplikacje ... na telefon, na telewizor, wszędzie internet, sterowanie wszystkim przez telefon i takie tam inne czyli próba integracji i udowodnienia klientowi, że tak powinno byc i normalny człowiek żyć bez tego nie może. Mnie się pomysł podoba choć jestem sceptyczny co do wdrożenia. Pozyjemy ... zobaczymy"

dscn3655.jpg

dscn3654.jpg

dscn3653y.jpg

dscn3652r.jpg

dscn3651j.jpg

dscn3650.jpg

W końcu moim zdaniem hit czy jak kto woli szlagier targów IFA 2010 czyli projektor 3D od Samsunga. Obraz pozbawony wad telewizorów 3D, nawet plazmy ... czyli sztuczności obrazu. Oczywiście okulary migawkowe ale aż przyjemnie się oglądało. Chyba sie poważnie zastanowię nad projektorem 3D do mojego domu:

dscn3649.jpg

dscn3648r.jpg

dscn3647h.jpg

dscn3646.jpg

Oczywiście pokazano 3D bez okularów ale to dalej porażka. Lepiej niż rok temu, lepiej widać z róznych kątów ale obraz tak tragiczny i "warstwowy" że hej. Upłynie jeszcze z 5 lat zanim mooooooże coś z tego wyjdzie:

dscn3645v.jpg

Takie granie mi się podoba:

dscn3644.jpg

Panasonic ma pierwszego Blu-Ray recordera, a Samsung ma ... pierwszego 3D Blu-Ray HDD Recordera :o :

dscn3636l.jpg

dscn3643xs.jpg

dscn3641.jpg

dscn3640f.jpg

dscn3639o.jpg

dscn3637c.jpg

dscn3635.jpg

Bardzo ciekawy, designerski system audio jako uzupełnienie telewizora:

dscn3634.jpg

dscn3633s.jpg

I na koniec, na deser SHARP:

dscn3623.jpg

I znowu znakomity obraz z projektora 3D, odgrażali się że wprowadzą na rynek jeszcze w tym roku:

dscn3631.jpg

dscn3629.jpg

dscn3628r.jpg

A jakże i 3D:

dscn3630o.jpg

Czy każdy musi mieć swojego cieniasa? Oni mieli innego:

dscn3627.jpg

dscn3626.jpg

I jak zwykle u Sharpa dobre jak na LCD telewizory i wreszcie duże:

dscn3625w.jpg

dscn3624k.jpg

Czas na podsumowanie:

Po pierwsze nie odwiedzałem żadnych chińskich hal i innych wynalazków.

Po drugie skoncentrowałem się na obrazie, pomijając totalnie (no prawie) aspekty dźwiękowe (co do mnie przecież niepodobne :blink:)

Po trzecie wszystkie opinie i komentarze są tylko moje i sa jak najbardziej subiektywne. Jak ktoś ma inne zdanie ... jego prawo.

Co mi się najbardziej podobało:

+ zimne piwo Erdinger w jednym ulubionym miejscu :)

+ drugie zimne ..., a tak ... o ty przecież juz mówiłem ;)

+ kolejne zimne ... DOŚĆ juz o tym :P

+ wszędzie 3D, nie ma bata, od tego nie uciekniemy

+ projektory 3D, przede wszystkim od Samsunga, potem na równi Sharp i SONY, na końcu LG. Przyznam bez bicia, że nie oglądałem polaryzacyjnego od LG

+ ekran LED-owy z polaryzacyjnym 3D, na którym SONY pokazywało wystepy 3D na zywo oraz materiał demo 3D

+ słuchawki HD800 od Sennheisera ... po prostu miodzio, słucha się jakby słuchawek nie było na głowie (tylko ta cena :( )

+ plazmy 3D od Panasonica, bez dwóch zdań najlepsze w tej chwili telewizory 3D na rynku, kompletne i komplementarne

+ system przetwarzania 2D do 3D od Toshiby

+ Playstation Move

Co mi sie nie podobało:

- 3D bez okularów

- ten sprzęt AGD na targach IFA jakoś tak dziwnie wyglądał. Gdzie tu Funk i elektronika uzytkowa? I żadna lodówka wbudowanego telewizora 3D nie miała ... normalnie szok.

- przykro to napisać ale to prawda ... jakość 3D z LCD-ków 3D ... i od SONY i od wszystkich innych

- czy prawie każdy producent MUSI mieć swojego IPada?

- gdybym zamieścił trochę zdjęć z zeszłorocznych targów to nawet byście się nie zorientowali

To wszystko sam widział i sam opisał wasz megatester pmcomp.

Pozdro

Edytowane przez Gmeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...