Skocz do zawartości
karas2002

TV LCD 40-42" do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dziś ojciec poprosił mnie o poradę, a ja o tak ową proszę was. Chce on bowiem zrobić mojej mamie "niespodziankę" i kupić telewizor.

Ma to być 40-42 calowy LCD, może być LED, do 2500zł miło by było jakby był tańszy.

Telewizja będzie oglądana z odległości 5m, telewizor ma stać na szafce. Będzie on przy oknach, także czasem słońce będzie świeciło wprost na niego.

Na zakup mamy czas do jutra, także zakup przez internet raczej odpada.

Miło by było gdyby miał 100Hz i posłużył tak chociaż na 5lat. Na razie obraz będzie odbierany z telewizji naziemnej, ale jestem w zasięgu DVB-T, także z tego będziemy korzystać. Musiałby mieć z 3 HDMI i z 2 euro złącza, wiem że z tym w led'ach cienko(mam jeszcze pod stary podłączony "telewizję na kartę", z użytkowania której raczej zrezygnujemy, video, dvd i amplituner). Oczywiście już FullHD

Z ofert sklepów:

EURO:

-SAMSUNG LE40B550 1990zł

-LG 42LD550 2490zł

MM:

-SONY KDL-40EX401/2 2099zł

-LG 37LD450 1499zł (ale to już 37cali, czyli trochę mało)

I to tyle, oczywiście inne TV z oferty Media Markt oraz EURO RTV AGD również wchodzą w grę. Proszę o pomoc i wasze opinie, może jednak warto zaczekać i zamówić przez internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli miałbym kierować się marką to w pierwszej kolejności brałbym Sony. Naturalne. Później samsung i LG - Nie mam zbyt dużych doświadczeń z telewizorami. Kupiłem jakiś czas temu LG i służy mi do tej pory więc nie mam konieczności szukania nowego. Ja jestem z niego zadowolony, ale to starszy model i ma tylko 1 wejście HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odległość dość duża najlepszą opcją byłby model 46 calowy, ale przy założonej kwocie faktycznie lepiej będzie się skupić na 37-40", jeśli pomieszczenie masz mocno nasłonecznione to warto spojrzeć czy matryca jest matowa/półmatowa wtedy nie będzie takich problemów z refleksami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołóż kilka stówek i kupuj Sony 40ex500

Mam, polecam ;)

znalazłem taką opinię na temat 40ex500:

Telewizor bardzo solidny, elegancki, perfekcyjnie wręcz wykonany, z ponadstandardową dbałością o szczegóły. Pierwsze wrażenie: dobrze wydane pieniądze. Jednak, wrażenie to pryska niczym bańka mydlana. Na sygnale analogowym kolory nie wytrzymują porównania nawet ze starym 15to letnim, analogowym Thomsonem. Kolory płaskie, chłodne, chemiczne - nienaturalne. Masa opcji, ale co z tego, kiedy nie wiele wnoszą. Stara Bravia 1, model 32S2010 ma znacznie lepsze odwzorowanie barw niż najnowszy EX500. Sony ??? Co się Tobą stało ? Przecież, telewizor służy także do oglądania telewizji analogowej, naziemnej, a nie tylko do Blueraya, DVD, telewizji cyfrowej czy PS3.

czy to wina kalibracji ? czy też ten telewizor nie nadaje się dla sygnału SD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze pytanie z jakiej odległości użytkownik ogląda, jeśli z 1,5m miał telewizor 32" to przy kablówce analogowej obraz był znośny, przy 40" niestety już tak nie będzie- są jakieś granice obróbki sygnału SD. Także trochę mało konkretów jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi