Skocz do zawartości
lukash3

Komputer do prostej obróbki materiału HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dostałem zadanie złożenia w miarę niedrogiego zestawu do zadania takiego jak w tytule. Materiał będzie pochodził z kamerki Canona HF20. Filmy oczywiście amatorskie - jakieś urodziny, wakacje. Montaż, jak sądzę, polegał będzie na docinaniu scen, łączeniu jakimiś nieskomplikowanymi efektami, dodawaniu podkładu itp. Mam pewien zamysł i wyszło mi kilka podzespołów, które być muszą:

Nagrywarka: Blue-Ray: LG BH10LS30 - 500 zł

Zasilacz: Cooler Master 600W (wystarczy?) - 200 zł

Obudowa: Cooler Master Elite - 120 zł

Dysk Twardy: Samsung F3 1TB - 260 zł

Pamięć: Kingston DDR3 - 420 zł

Wyszło już 1500zł bez 2-3 najważniejszych elementów. Teraz pytania

1. Intel czy Amd, 2 rdzenie czy więcej i dlaczego?

2. Czy tamte podzespoły wystarczą? (tzn. 4gb ramu, dysk 1TB)

3. Jak bardzo ważna jest karta graficzna jeśli chodzi o obróbkę video - komputer, przynajmniej na początku nie będzie do gier i największym obciążeniem będzie właśnie obróbka video?

4. Jaki jest na dzień dzisiejszy najlepszy program do plików z tej kamery?

i ostatnie

5. Zważywszy na koszta - czy nie lepiej zainwestować w starszą technologie np. Core 2 Duo, ew. Core Quad i na tym bazować?

Ciężko mówić na razie o limicie kwoty, bo muszę na razie poinformować rodzinkę, że kosztu nie do ruszenia to +- 1500 zł (ew. zaproponuje czasowe wstrzymanie się z zakupem nagrywarki), ale jeśli da się na czymś oszczędzić czekam na propozycje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę Ci polecić nowe procesory Intela i3 i oczywiście wyższe! I kartę obsługującą technologię cuda. Do obróbki HD potrzeba dużo mocy!

Powiem Ci tak mój poprzedni komputer z dwurdzeniowym Athlonem 2.11 GHZ i 3 GB Ramu to było zdecydowanie za mało....

Teraz mam Intel Core i3 2.27Ghz, 4GB RAM i Win 7 64, oraz karta graficzna obsługująca technologię cuda z 1GB Ramu i jest zdecydowana poprawa! Dla przykładu na starym komputerze konwersja 1h materiału AVCHD do MPEG2 trwała 7h! Na nowym komputerze odbywa się to w czasie rzeczywistym....

Aha aby ograniczyć koszta możesz zrezygnować z nagrywarki Blu-Ray i materiał zapisywać na płytach DVD jako AVCHD. ( płyta DVD użyta oczywiście jako nośnik!). Jednak do odtworzenia takiej płyty będziesz potrzebować odtwarzacza Blu-Ray, lub konsoli PS3. Można też kupić multimedialny odtwarzacz HD i materiał oglądać z dysku twardego....

Krótko mówiąc rdzeni jak najwięcej i dużo Ramu!!!!

Pozdrawiam

Edytowane przez marciniozo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Do edycji/montażu wykorzystany będzie tylko procesor CPU, więc im mocniejszy tym lepszy, aktualnie wybrałbym i5 (lub i7 jeśli budżet pozwoli).

2. Edycja wideo HD zagospodaruje każdą ilość RAMu, 4GB wystarczy dla każdego programu do edycji jako podstawa, a reszta i tak będzie mieliła plikiem wymiany na dysku.

3. Karta graficzna nie jest ważna przy samej edycji/montażu, ale później następuje eksport zmontowanego materiału do finalnego pliku H.264 i tu karta z ATI STREAM lub NVIDIA CUDA znacznie skróci czas tworzenia finalnego pliku. Ale nie są to aż tak istotne zyski czasu by inwestować w jakąś drogą kartę.

4. Jeśli człowiek chce montażu z dobrymi efektami, przejściami, napisami, animacjami itd. i możliwością eksportu do formatu Blu-ray to polecam Cyberlink PowerDirector, albo jeśli potrzebuje programu w języku polskim to Corel VideoStudio Pro. Jeśli prosty montaż, parę efektów i plik zachowany do oglądania na komputerze, to wystarczy darmowy Windows Live Movie Maker.

5. Nie lepiej, bo moc procesora to w edycji podstawa, i5 ma chyba najlepszy przelicznik moc/cena.

I jeszcze kwestia dysku - przy edycji wideo szybkość dysku to podstawa, więc jeśli faktycznie będzie się tym człowiek często zajmował to poradź mu, by zamiast dysku 1TB kupił 2x500GB i ustawił jako RAID0, ma wtedy również dysk 1TB za to 2 razy szybszy co przy montażu jest mocno odczuwalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam używanie BD 25GB jak i AVCHD DVD, ale jeśli chcesz zaoszczędzić 500zł to AVCHD DVD

a kompa to mocnego, no chyba ze nie będziesz robił jakiś głupich przejść, baloników itd

Ja wybieram soft który nie ingeruje w obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli budżet będzie ograniczający to będę proponował jednak rezygnacje z Blu-Ray, AVCHD na DVD też tymczasowo da radę. Procesor - wychodzi na to, że będzie Intel, pewnie i5, muszę poczytać tylko jak z ich wydajnością, podkręcania się nie boje, także mogę mu sprawić tańszy egzemplarz, który po @ będzie miał parametry lepszego. Najlepiej by było jakby wziął Core i5 750, ale jak nie starczy kasy to będzie trzeba poradzić sobie z czymś gorszym. Jak karta jest tylko przydatna do konwersji to nie ma sensu w nią tyle inwestować, bo raczej filmy będą krótsze i dużo niż długie a mniej. Nad RAID-em też myślałem, jednak RAID0 jakby się miął sypnąć z materiałem nie zbackupowanym to by było średnio :)

@Ghrom

A jak z programami Pinnacle lub Vegas?

Edytowane przez lukash3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się pojedynczy dysk sypnie to tak samo źle :) Z pinnacle mam złe doświadczenia bo słabo radził sobie z .mov, wysypywał w środku edycji, nawet zapisany wcześniej projekt nie wczytywał mediów jak należy. Ale to była sporo czasu temu, pewno już dawno poprawili. O Vegas nie umiem nic powiedzieć. Oczywiście jest jeszcze Premiere, ale jeśli gość jest początkujący, to może się zniechęcić, tam prosta klikologia nie wystarczy żeby zrobić "holyłód w 5 minut. Według mnie PowerDirector jest najlepszy, dla początkującego są wizardy i palety gotowych przejść, animacji, napisów itd., a zaawansowany może pobawić się w blue-box, tworzenie własnych efektów i animacji itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pinnacle jest znacznie łatwiejszy niż Sony Vegas, jak coś więcej i większe aspiracje to jednak Sony Vegas 10 za 270zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi