Skocz do zawartości
Irek39

Teselacja i bitstreaming - czyli NVIDIA GTX 460

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem tu , że wzorem Intela i Ati , również Nvidia dodaje obsługę bitstream w nowym chipie GF104 (wymagany PowerDVD10).

Właścicieli nowej serii kart zapraszam do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.Tu są nowe sterowniki ale nie mogę potwierdzić czy obsługują bitstream , bo karta jeszcze do mnie nie dotarła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo to miło uslyszeć ze wkoncu obsluguje bitstreaming ;) moze kiedyś doposarze swojego htpc o cos takiego bo by sie czasami pogralo :) na duzym ekranie w jakies wyscigi a uklad intela jest za slaby ale w LFS'a pocinam hehe i jest znosnie z fpsami pod warunkiem ze nie ma za duzo aut.

No i jaki pobór jeszcze przy odtwarzaniu Blu-ray'a maja te karty

Jak bedziesz juz ją posiadał napisz co i jak bo jestem b.ciekawy.

Ciekawi mnie tez jak sobie te karty radzą z materiałem 24p i płynnoscią bo na Intelach bez Reclocka sie nie obejdzie, chociaz w najnowszym TMT patchu 3.180 zablokowali bitstreamu z Reclockiem.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy odtwarzaniu płyt Blu Ray Nvidia obsługuje tryb 24p perfekcyjnie - bez używania Reclocka.O innych formatach (ts. m2ts. mkv) się nie wypowiem , bo nie używam.Mój HTPC na jest zbudowany na płycie Gigabyte GA-E7AUM-DS2H (zintegrowany GeForce 9400) i do tej pory nie znalazłem nic na zamianę.Mam nadzieję , że z tą nową kartą będzie podobnie.

Edytowane przez Irek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholewka no wlasnie tez to zauwazyłem u siebie na desktopie z GTX280 ze monitor odświeża mi 59.94hz a filmy na Blu-Ray z 24p idą idealnie, czego nie moge powiedzieć na HTPC z Corei3 i H55 na TV który tak samo idze na 59.94Hz a jednak tutaj są szarpniencia :(

Tylko teraz jest pytanie czy bedzie równie płynnie na nvidii jak bedzie wypuszczać bitstream :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy nie jest tak, że Core i3 materiał 23,976 Hz odtwarza jako 24 Hz, i stąd szarpnięcia?

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1172451

...tylko 106 stron... :)

Jest dokładnie tak jak piszesz.Co gorsza Intel nie widzi w tym problemu , więc na zmianę nie ma co liczyć.

A miało być tak pięknie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle czy by nie dołozyć HD5450 zeby nie miec problemów z tym nieszczesnym 24p a raczej 23.976 ;)

Warto ? ma to ktoś jak sie sprawdza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
myśle czy by nie dołozyć HD5450 zeby nie miec problemów z tym nieszczesnym 24p a raczej 23.976 :)

Warto ? ma to ktoś jak sie sprawdza ?

Miałem Sapphire HD5450.Bitstream działa pod Windows7 zarówno z TMT3 jak i PowerDVD9.Tryb 24p też działa , przez kilka , kilkanaście minut ;) .Potem następuje "czkawka".Pomaga zrobienie pauzy w odtwarzaniu na chwilę.Potem od nowa to samo.Sprawdzałem na dwóch egzemplarzach karty i na pięciu!!! róznych płytach głównych.Zjawisko występuje za każdym razem.Jeśli jednak zaryzykujesz zakup to opisz jak działa u ciebie.Może nowe sterowniki wniosły poprawę.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozglądne sie jeszcze w tym temacie na AVSForum, bo w sumie jak kupować to albo ma chodzić wszystko perfekt albo zostaje przy intelu i modle sie o nowe stery co to poprawia ;)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rozglądne sie jeszcze w tym temacie na AVSForum, bo w sumie jak kupować to albo ma chodzić wszystko perfekt albo zostaje przy intelu i modle sie o nowe stery co to poprawia ;)

Przeglądałem forum AVS.Są tam wpisy potwierdzające to co zaobserwowałem u siebie nawet na wyższym modelu 5750.Również na forum Arcsoftu o tym piszą.

Próbowałeś z Intelem Reclocka z 24p ? Jest płynny obraz?Nie ukrywam , że obserwuję platformę Intela od początku wejścia na rynek.24p i bitstream ma dla mnie podstawowe znaczenie.

Gdyby chciało to działać jak należy... wtedy składam nowy HTPC :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem Reclocka jest drobna poprawa w płynności (TMT3) ale to jeszcze nie to czego oczekuje ma iść idealnie jak z PS3, czy tez u mnie w desktopie GTX280, bo mnie kazde szarpniencie wnerwia niemiłosiernie i juz nie ogladam filmu takiego, tym bardziej mając TV z MotionFlow 200Hz hehe jedno z drugim nie pasuje zdeczka, TV poprawi płynność a komp i tak spapra płynność niemiłosiernie :) (ludzie z intela maja coś nie teges z głową ;) to powinno być w trybie natychmiastowym poprawione)

W Reclocku jak sie ustawi zeby wypuszczał bitstream to nie znalazłem takiego ustawiena zeby było idealnie, pewnie by sie dało ale bez bitstreamu a mnie to tez nie interesuje zawsze mam ikonke na zółto takze nie jest idealnie.

No i chyba ten Reclock wcale nie działa np z XBMC pomimo ze go dodałem w ustawieniach zeby działał w XBMC.

Pewnie działa tylko z MPC-HC, TMT3, PDVD10.

Czekam na sterki od Intela jak to poprawią, jesli nie to kupie jakąś grafe tylko taką z podobnym poborem do HD5450.

Czyli na chwilę obecną nie ma idelanego rozwiązania :) ani Intel ani Ati a wszystkie przez durne niedopracowane stery, napisz wrażenia z GTX460 jak Ci bedzie śmigał ale zapewne ok bo mam GTX280 i z 24p nie ma najmniejszego problemu, no tylko brakuje bitstreamu seri 2xx ale w 4xx juz będziesz i to miał takze miodzio, szkoda tylko ze to ma duzy pobór nawet w idlu i nie moze sie równać z intelem czy hd5450 :).

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczymy czy koles odpisze jak to ustawić i wtedy sprawdze co i jak u siebie i dam znać.

edit:

Przestawiłem odświeżanie na 23Hz w sterownikach Intela i teraz filmy 24p chodzą jak po maśle ultra plynnie, np. w XBMC pokazuje mi 1920x1080 @ 23.98Hz.

Jedyny minus takiego rozwiazania to ze jak cos bedzie miało 29.97, czy wiecej fps to znowu trzeba przełączać, ale i tak wiekszość BD czy MKV to 23.976fps, takze jest dobrze.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak jest z tym bitstreamingiem HD audio w GTX 460? Bo mam ochotę na tego GTXa.

Szukam informacji w sieci i jedynie ZOTAC podaje, że jego GTX 460 wysyła DTS-HD MA i Dolby true HD. U innych producentów żadnych informacji.

Czyżby tylko Zotac wysyłał HD audio? Jeżeli tak, to szkoda, bo to jedna z gorszych wersji tej karty, z głośnym chłodzeniem.

Edytowane przez grzesiek811

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W programie Corel WinDVD10 najnowszym ,wkoncu swieci sie ten magiczny czerwony napis DDTrueHD. DTSHD nie testowalem gdyz nie mam sciezki jeszcze. W windowsie GTX 460 dziala jako PCM MULICHANNEL 7.1, 24bit 192kHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^można by rzec w końcu nvidia ruszyła [beeep]sko w tej sprawie :) i chyba bardzo nie dawno bo GTX480 i 470 jeszcze tego nie obsługiwały - śmiech na sali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
^można by rzec w końcu nvidia ruszyła [beeep]sko w tej sprawie :) i chyba bardzo nie dawno bo GTX480 i 470 jeszcze tego nie obsługiwały - śmiech na sali.

wyjąłem hd5750 włożyłem gainward gtx 460 wszystko działa (mkv dts-hd true-hd) tak samo jak w radeonie + 3d :) na 100hz troche bardziej rozmyte tez działa :)

bez zmian,obraz juz tak nie rwie (tv led 100hz) jak w radeonie jestem bardzo zadowolony karta jest cicha w idlu z 1,5 metra nic nie słychać (otwarta buda)

potwierdzam bitstreaming działa sterowniki 258.96

Edytowane przez huj666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) no łaski nie robi prawdopodobnie wszystkie GTX460 wysyłają bitstream nie tylko Zotac :) tylko oni ładnie o tym informują, kolega by mógł sprawdzić jak działa ta karta z materiałem 24p czy jest idealnie plynnie nie ma najmniejszych szarpnięć itp. najlepiej na materiale Blu-Ray 24p w TMT3 Platinum. Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi