Skocz do zawartości
  • 0
zuf

antena analogowa i SAT do 1-go wejścia w TV SONY

Pytanie

Prosze o informację w jaki sposób do modelu KLD46EX500 podłączyć jednocześnie przewód od anteny satelitarnej do modułu CAM (poprzez wejście antenowe w TV) oraz analogową antenę (również poprzez wejście antenowe w TV) - gdyz telewizor posiada jedno wejście antenowe. Czy zastosowanie rozgałęźnika wejścia i połączenie 2 przewodów do ant. w telewizorze nie poskutkuje zakłóceniem obrazu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

TV nie ma wbudowanego tunera satelitarnego, więc bezpośrednie podłączenie przewodu od anteny satelitarnej odpada.

Edytowane przez czarga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
TV nie ma wbudowanego tunera satelitarnego, więc bezpośrednie podłączenie przewodu od anteny satelitarnej odpada.

Raczej jesteś w błędzie, gdyż zgodnie z instrukcją ma dekoder mpeg2 i 4 oraz DVB-T i C oraz wejście na moduł CAM do którego po włożeniu karty np. TNK lub Polsat Cyfrowy (ten drugi sprzedaje sparowane karty z modułem) telewizor nie potrzebuje nic więcej jak podłączenia poprzez wejście antenowe w TV koncentrykiem do talerza. Ale wtedy działa tylko TV SAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Przeczytaj instrukcję jeszcze raz i jeszcze raz i zacytuj fragment o tunerze Sat czyli DVB-S

Edytowane przez ratlesnake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Raczej jesteś w błędzie, gdyż zgodnie z instrukcją ma dekoder mpeg2 i 4 oraz DVB-T i C oraz wejście na moduł CAM do którego po włożeniu karty np. TNK lub Polsat Cyfrowy (ten drugi sprzedaje sparowane karty z modułem) telewizor nie potrzebuje nic więcej jak podłączenia poprzez wejście antenowe w TV koncentrykiem do talerza. Ale wtedy działa tylko TV SAT.

Sprawdzałeś czy tylko opowiadasz bajki które ci wcisnął sprzedawca ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Sprawdzałeś czy tylko opowiadasz bajki które ci wcisnął sprzedawca ?

na razie sprawdziłem na module CAM od sąsiada - TV kablowa nadaje cyfrowo, wypożycza do wyboru tuner, tuner z dyskiem oraz moduł CAM. Sąsiad ma wejście takie jak ja i wbudowane wszystkie 3 DVB (jak ja, naziemnej,satelitarnej i kablowej), tez Sony, tylko mniejszy. po podłączeniu kabla i włożeniu modułu bez karty znajduje kanały cyfroew, jednak obraz jest czarny ze znaczkiem małej szachownicy w górnym lewym rogu. Po włożeniu do modułu karty dostępowej odbieram pakiet , jaki wykupił sąsiad (tzn. np. C+ HD dalej jest zakodowane, ale Filbox jest odkodowany, itd). Pytałem również o to w Polsacie i twierdzą , że po włożeniu modułu i podłączeniu anteny SAT będzie działać. Ale sprawdzić na 100% się nie da, bo aktywowanego modułu nie można zwrócić. Stą pytam na forum - może ktoś już próbował i wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

chwila moment,

Piszesz bez ładu i składu tak że trudno zrozumieć co sprawdziłeś a czego nie.

zadam jescze raz pytanie:

Czy podłączałeś antenę satelitarną do swojego TV i odbierałeś cokolwiek?

Ne interesuje mnie ani TV naziemna (DVB-T) ani kablowa (DVB-C) , pytam tylko i wyłącznie o sygnał satelitarny (DVB-S)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
chwila moment,

Piszesz bez ładu i składu tak że trudno zrozumieć co sprawdziłeś a czego nie.

zadam jescze raz pytanie:

Czy podłączałeś antenę satelitarną do swojego TV i odbierałeś cokolwiek?

Ne interesuje mnie ani TV naziemna (DVB-T) ani kablowa (DVB-C) , pytam tylko i wyłącznie o sygnał satelitarny (DVB-S)

aby odbierać sygnał satelitarny potrzeba włożyć moduł CAM. Nie podłączałem anteny , bo jeszcze nie kupiłem ani anteny , ani modułu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Aby odbierać sygnał satelitarny potrzebny jest tuner satelitarny a nie moduł CAM. moduł CAM jest potrzebny TYLKO i WYŁĄCZNIE do tego żeby rozkodować sygnał zakodowany w systemie warunkowego dostępu.

Z tego co wcześniej napisałeś domyślam się że twój TV nie jest wyposażony w tuner DVB-S i o odbieraniu TV-SAT bez zewnętrznego dekodera DVB-S możesz zapomnieć. Gniazdo CI w TV nie ma żadnego związku z tym czy telewizor ma możliwość odbioru TV-SAT czy nie

Edytowane przez Pizzojad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Aby odbierać sygnał satelitarny potrzebny jest tuner satelitarny a nie moduł CAM. moduł CAM jest potrzebny TYLKO i WYŁĄCZNIE do tego żeby rozkodować sygnał zakodowany w systemie warunkowego dostępu.

Z tego co wcześniej napisałeś domyślam się że twój TV nie jest wyposażony w tuner DVB-S i o odbieraniu TV-SAT bez zewnętrznego dekodera DVB-S możesz zapomnieć. Gniazdo CI w TV nie ma żadnego związku z tym czy telewizor ma możliwość odbioru TV-SAT czy nie

dzięki za odpowiedż. To jak to zrobić, aby nie kupować osobnej skrzynki, tylko ew. jakiś moduł dekodujący sygnał z "talerza" a dostęp warunkowykodowanej telewizji mieć w module CAM i co za tym idzie obsługę mieć w jednym pilocie poprzez TV??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
nie da się

... konkretny jesteś - mam podobny dylemat ... ale TV Philips 32 PFL 5405 z gniazdem na moduł CAM, wszystkimi dvb itp ... intryguje mnie ten slot ... chętnie bym z niego korzystał zamiast ferdka ... po co go producent zrobił :) do naziemnej cyfrówki, która będzie za 5 - 10 lat ??? ...pozdro ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

@silvox

Problem w tym czy faktycznie tak jak piszesz masz "wszystkie DVB", z tego co znalazłem na stronie producenta to masz jedynie DVB-T, natomiast nie ma słowa o DVB-S które byłoby ci potrzebne. Oczywiście o niczym nie przesądzam bo sprawdziłem jedynie pobieżnie.

Co do slota, zapewne ten model nie był robiony jedynie na rynek polski. Poza tym z marketingowego punktu widzenia lepiej go mieć niż nie mieć. Zresztą powody mogly być jeszcze \inne i producenta należałoby pytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Posprawdzałem tu i tam i niestety. Moduł CAM będzie pomocny tylko przy DVB naziemnej i kablowej. Szukałem również modelu telewizora, który ma wbudowany tuner satelitarny (DVB-S) - ale jeszcze takowego na rynku Polskim nie znalazłem.

Czyli - jeśli satelita - to dodatkowe pudełko.

Jeśli kablówka - to można się cieszyć jednym pilotem i bez pudełka przy TV (jak np. moja kablówka oferuje, ale najtańszy pakiet 55 zł złodzieje)

Jeśli naziemna - jak wejdzie płatna - to też się przyda - ale to chyba wcześniej zostanę prezydentem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam,

Aby odbierać sygnał satelitarny trzeba kupić specjalny model SONY. Jest to model EX505, który wg Sony Center nie jest dostępny w Polsce (jest np. w Niemczech, gdzie jest większy popyt niż w Polsce ). Można taki telewizor kupić w niektórych sklepach internetowych, pytanie jak wygląda w praktyce gwarancja europejska. Podobnie Toshiba XV743, która posiada ten tuner, a oferowany w Polsce XV733 już nie.

Jedyny telewizor, który znalazłem z podobnej półki cenowej, który jest oficjalny przez oficjalny kanał sprzedaży w Polsce to Panasonic LED model D25.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Witam,

Aby odbierać sygnał satelitarny trzeba kupić specjalny model SONY. Jest to model EX505, który wg Sony Center nie jest dostępny w Polsce (jest np. w Niemczech, gdzie jest większy popyt niż w Polsce ). Można taki telewizor kupić w niektórych sklepach internetowych, pytanie jak wygląda w praktyce gwarancja europejska. Podobnie Toshiba XV743, która posiada ten tuner, a oferowany w Polsce XV733 już nie.

Jedyny telewizor, który znalazłem z podobnej półki cenowej, który jest oficjalny przez oficjalny kanał sprzedaży w Polsce to Panasonic LED model D25.

teraz to się zdenerwowałem - ;):) NIE DOŚĆ ŻE SPRZEDAJĄ NIEMCOM Z DVB-S2 - TO JESZCZE w tej SAMEJ CENIE ! (1299E CS)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Pozostają hybrydy w stylu Technisat'a

co masz na myśli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi