Skocz do zawartości
rbx

Xtreamer a sprawa DTS-HD/Dolby TrueHD

Rekomendowane odpowiedzi

o ile się nie mylę co całe to sata w realtekach jest na interfejsie usb dlatego to taka tragedia

co do xtreamera zwykłego to tylko modele oznaczone jako 2010 mają mozliwośc puszczenia hd audio ale z racji obsługi tylko 2.5" i to o grubości 9.5mm to lipa na maksa

gdzie sprawdzic ze to model 2010 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...Nowe Xtreamery....

Po licznych opóźnieniach i perturbacjach, od lipca 2010 na rynek polski docierają nowe urządzenia z logo Xtreamer.

* Zapowiadany od klilku miesięcy odtwarzacz XtreamerPro, pozwalający na zamontowanie dysków twardych o łącznej pojemności 4TB i wyposażony w uaktualnioną wersję proceora pozwalającą na uruchomienie pełnej obsługi formatów Audio HD.

* XtreamerSW (Xtreamer Sidewinder) - jako następca pierwszego modelu, fabrycznie wyposażony w radiatory zapewniające pasywne chłodzenie (wiatraka brak), zbudowany w oparciu o ten sam procosor, co model PRO, a więc z opcją pełnej obsługi formatów Audio HD....".

http://www.humanmedia.pl/news.html

Ciekawe, czy stary X z chipem 1283 DD nieobsługującym dźwięk HD oraz z wentylatorem będzie jeszcze produkowany?

Edytowane przez windmill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ma ktoś z Was ten model (PRO) ?

Jeśli tak, to czy mógłby zweryfikować prędkość kopiowania pomiędzy dyskami ( duży plik + zegarek z sekundnikiem wystarczy) ?

Obawiam się, że ten testowany może być uwalony, bo to przecież skandaliczna prędkość.

jeśli jeszcze Cię interesuje ta sprawa, to mam Xtreamera w domku na jakiś czas ( nie PRO, tylko tego http://www.humanmedia.pl/pic/xtreamer_03.jpg ) - kopiowałem na nim już kilka filmów, czasu nie mierzyłem, ale jak coś to nie ma sprawy, mogę to jakoś wieczorem zrobić, bo za pewne moja zabawa z tym urządzonkiem jeszcze się nie skończyła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam jeszcze mydelniczkę z wiatrakiem. Wczoraj zaktualizowałem firmware do wersji 2.4.2. W czasie oglądania filmu z DTS HD MA zwyczajowo wcisnąłem przycisk "info". Na ekranie pojawiło się "DTS HD"!. Zaintrygowany wrzuciłem materiał z DD TrueHD. Po wciśnięciu "info" - DD HD!. Czyżby stary Xtreamer też zaczął wspierać gęste formaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne co pokazuje ampli , samo info o źródle to oczywiście tylko puste info.

W dalszym ciągu są problemy z "cofaniem" rozdziałów ... :D

No i nierozwiązany problem z plikami FLAC + CUE ( brak możliwości przeskakiwania - czyta tylko całe płyty CD :) )

Takich bugów jest więcej, ale nie ma za bardzo gdzie zgłaszać .... ot taka polityka.

Edytowane przez BoDeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ważne co pokazuje ampli , samo info o źródle to oczywiście tylko puste info.

Ampli nic nie pokazuje:). Audio na wyjście z Xtreamer mam takie same jak z "grubą" PS3 (bez bitstream). Tylko że konsola więcej pokazuje na ekranie (poza rodzajem dźwięku jeszcze bitrate)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeśli jeszcze Cię interesuje ta sprawa, to mam Xtreamera ( nie PRO )

Ta wersja sie nie nada .... PRO ma 2 kieszenie na dyski SATA i chodzi o kopiowanie pomiędzy nimi z

prędkością dysków SATA (4-5 GB/min , a nie jak USB 1 GB/min)

Ale dzięki za dobre chęci . :)

EDIT; nic sie nie zmieniło - pomiędzy 2 dyskami SATA kopiuje wolniej niż USB : 42 min 21 GB plik - TRAGICZNIE !!!!!!!!!!!!!!!

Firmware 2.4.2 - najnowsze.

Edytowane przez BoDeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ah, teraz skumałem ;p ale wyniki mnie zaskoczyły... jak to można wyjaśnić ? myślałem że prędkość kopiowania pomiędzy dyskami jest taka sama jak np jednej partycji dysku na drugą... chociaż jeśli się nad tym zastanowić, to te dyski muszą być jakoś połączone, no i na pewno nie jest to połączenie tak szybkie jak połączenie partycji z partycją ( a więc praktycznie brak połączenia )... chyba że znowu coś źle zrozumiałem ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa dyski SATA II umieszczone w PRO i spięte poprzez taki właśnie interfejs ( a nie zew. USB ) - teoretycznie idealne warunki ( w kompie takie

podłączenie to ~ 4GB/min.) lecz Xtreamer nie radzi sobie i kopiuje pliki 0.5GB/min. Jakiś BUG kontrolerów , albo diabeł wie co .......

Kopiowanie partycji dysku na ten sam dysk, to nie to - głowice muszą czytać i znajdowac miejsce do zapisu - to byłoby obciążające.

Gdy jeden dysk tylko wysyła dane do drugiego, który tylko zapisuje, to wówczas możemy miec nadzieję na max. transfer pomiędzy nimi.

Xtreamer ma oczywiście coś w tym temacie skopane - to nawet nie jest połowa praktycznych możliwości USB

Edytowane przez BoDeX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mhm, tenk ju - teraz już wszystko rozumiem... i faktycznie, jest to dziwne i zastanawiające. Jeśli kiedyś uda się znaleźć odpowiedź, to liczę na update ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi