Skocz do zawartości
Anteaus

Jaki Odtwarzacz HDD do 2000 zł PORADŹCIE

Rekomendowane odpowiedzi

Co cóż w skrócie tak jak w temacie proszę o doradzenie co kupić?

Wiem ,że pewnie znajdą się głosy aby poszukać podobnego tematu ale proszę wierzyć przeszukałem już wszystko i albo posty są stare jak świat 2008 lub nawet 2006 rok albo kryteria wyboru nie takie jak moje.

Wcześniej miałem słynnego Kissa DP1600 ale wiadomo ,że czasy się zmieniają i odtwarzacz już nie daje rady.

Później znalazłem sprzęt który w parametrach wyglądał przyzwoicie (AC Ryan Playon DVR HD 75100) niestety posiada on szereg wad które dla mnie wykluczyły go z użytkowania .Brak obsługi BD iso żadnej Media biblioteki,Radio internetowe jakieś symboliczne bez obsługi .pls a stacje beznadziejnie poukładane) no i na koniec okazało się ,że nie działa wbudowany tuner.Poza tym czas reakcji na komendy z pilota gorszy niż moim starym Kiss`ie Także sprzęt spakowałem i odesłałem do sklepu

Dlatego teraz proszę was ludzi którzy się na tym sprzęcie znacie na pewno lepiej ode mnie o radę co wybrać. Kryterium finansowe celowo podałem na poziomie 2000 zł aby było jasne ,że mogę dopłacić do sprzętu który na prawdę polecacie.Bo oszczędzenie 100 zł. po to aby być z czegoś niezadowolonym jest dla mnie bez sensu.

Jeżeli chodzi o mnie to wymogi jakie stawiam odtwarzaczowi (poza oczywistymi odtwarzanie mkv, m2ts, flac ) są następujące :

1. Odtwarzanie BD ISO ,najlepiej pełne menu (choć jeżeli uważacie ,ze wystarczające jest uproszczone to także jestem skłonny to przełknąć)

I tutaj od razu mam pytanie czy nie zauważyliście prawidłowości ,że wszystkie odtwarzacze na Realteku nie mają pełnej obsługi menu w BD iso)Obawiam sie z,ę to nie jest kwestia niedopracowania oprogramowania tylko wykupu jakiś licencji itp W związku z tym chyba nie ma co liczyć na wprowadzenie takiej opcji do odtwarzacza opartego na realteku.

2. Radio internetowe z obsługą .pls tak aby można było sobie posłuchać ulubionej stacji radiowej (nie tylko tej dostępnej akurat w odtwarzaczu )

3. Fajna byłaby jakaś biblioteka multimedialna aby spojrzeć chociaż co się ogląda kto gra itp

4. Obsługa popularnych i najbardziej użytecznych formatów audio HD w formacie pass through czyli do zewnętrznego Amplitunera (chodzi mi o ten najczęściej używane i najbardziej przyszłościowe) bo oglądanie filmu BR z dźwiękiem Dolby TrueHD w formie przetworzonej na PCM nie jest chyba szczytem marzeń. Przy okazji doradźcie co warto a co nie warto mieć

Mam pytanie do użytkowników HDI DUNE oraz np w PH C200 o obsługę dysków w NTFS a konkretnie o to ,ze nie możliwy jest zapis na dyskach sformatowanych NTFS. Na ile to jest problemem wg. was ?

Bo zakładam taką sytuację ,że np ściągam jakiegoś torrenta po czym chcę go używać na komputerze PC z systemem np Windows 7 i co z tym fantem zrobić dysk który np wyjmę z kieszeni PH nie będzie w ogóle widoczny w Windowsie w związku z tym dostęp do jego zawartości także będzie niemożliwy

Co więcej gdy np korzystam z dysk sformatowanego w NTFS i po obejrzeniu jakiegoś filmu dojdę do wniosku ,że mi się nie podoba to rozumiem ,ze skasowanie takiego filmy w PH lub Dune nie będzie możliwe ? Jak sobie z tym radzicie ?

Mam też pytanie jakie funkcje w odtwarzaczu który uważacie za najlepszy są dla was najważniejsze i stawiają go przed innymi ?

Na ile uważacie za przydatne takie funkcje jak obsługa e-sata, wbudowany tuner TV, obsługa napisów w formacie TXT

Na koniec proszę o ocenę od strony obsługi upgrade`u oprogramowania. Jakie macie wrażenie czy spełnia to wasze oczekiwania.Czy w razie jakiś problemów macie się gdzie zwrócić ? Wiem ,że cześć odtwarzaczy jest już dostępna na rynku od kilku lat i można jakieś wnioski podać.Np głosowanie na to jaka poprawkę wprowadzić na stronach HDI.

Nie będę ukrywał ,że brałem pod uwagę kilka odtwarzaczy można się zorientować po pytaniach jakie zadaje Hyundai MBox R3150s, Dune HD Base 3.0, Popcorn Hour C200 ale tak jak piszę mogę się mulić i możne jest jakiś lepszy ? DORADŹCIE

Pozdrawiam

Anteaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli chodzi o mnie to wymogi jakie stawiam odtwarzaczowi (poza oczywistymi odtwarzanie mkv, m2ts, flac ) są następujące :

1. Odtwarzanie BD ISO ,najlepiej pełne menu (choć jeżeli uważacie ,ze wystarczające jest uproszczone to także jestem skłonny to przełknąć)

I tutaj od razu mam pytanie czy nie zauważyliście prawidłowości ,że wszystkie odtwarzacze na Realteku nie mają pełnej obsługi menu w BD iso)Obawiam sie z,ę to nie jest kwestia niedopracowania oprogramowania tylko wykupu jakiś licencji itp W związku z tym chyba nie ma co liczyć na wprowadzenie takiej opcji do odtwarzacza opartego na realteku.

2. Radio internetowe z obsługą .pls tak aby można było sobie posłuchać ulubionej stacji radiowej (nie tylko tej dostępnej akurat w odtwarzaczu )

3. Fajna byłaby jakaś biblioteka multimedialna aby spojrzeć chociaż co się ogląda kto gra itp

4. Obsługa popularnych i najbardziej użytecznych formatów audio HD w formacie pass through czyli do zewnętrznego Amplitunera (chodzi mi o ten najczęściej używane i najbardziej przyszłościowe) bo oglądanie filmu BR z dźwiękiem Dolby TrueHD w formie przetworzonej na PCM nie jest chyba szczytem marzeń. Przy okazji doradźcie co warto a co nie warto mieć

Polecam HD Dune BD Prime 3.0

Ad1. Tak działa na razie nie miałem problemów. Czyta menu z obrazu bez żadnych problemów

Ad2. Działa. Sprawdzałem czy hula DI.FM nie ma problemu.

Ad3. Jest tu masz link

Ad4. Nie wiem nie mam jak sprawdzić.

Mam też pytanie jakie funkcje w odtwarzaczu który uważacie za najlepszy są dla was najważniejsze i stawiają go przed innymi ?

Obecnie urządzenie ma wszystko czego byśmy od niego oczekiwali. A wiec po kolei:

- Napęd a wg mnie to duży plus,

- przeglądarkę internetową działa aż miło popatrzeć,

- tuner dvb-t ale jako opcja nie wiem jeszcze nie zdążyłem zakupić więc nie powiem jak się prezentuje.

- czyta bd z menu z obrazu.

- złączę esata

- no i co ważne w tego typu urządzeniach częste aktualizacje

- oraz wiele wiele innych

Urządzenie Dune BD Prime 3.0 gorąco polecam. Nie wiem jak się prezentuje konkurencja ale nie przekonały mnie te urządzenia jak sam miałem podobny problem miesiąc temu. Wg niby rankingu chip oba urządzenia które wymieniłeś stoją wyżej niż Dune. Ja bym się jednak nie sugerował tego typu rankingami.

Ps. Na Youtube wpisz HD Dune BD Prime 3.0. Masz pełno filmików z prezentacja tego urządzenia.

Edytowane przez Prescot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie, ale są też pewne małe minusy.

Napęd jest głośny nawet przy słuchaniu Audio CD.

Wszelkie pliki muzyczne (mp3, flac, ogg) są odtwarzane z długimi przerwami między utworami (chyba, że już poprawili).

W realu odtwarzacz wygląda tandetnie/brzydko. Za tą cenę powinien mieć obudowę w stylu sprzętu HiFi.

Dwie pierwsze cechy skreśliły go z mojej listy. Ale ja mam inne wymagania niż Ty.

Edytowane przez Sanctrum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszystko ładnie, ale są też pewne małe minusy.

Napęd jest głośny nawet przy słuchaniu Audio CD.

Moje urządzenie nie. Może trafiłem na dobry egzemplarz. Zakupiony miesiąc temu.

Wszelkie pliki muzyczne (mp3, flac, ogg) są odtwarzane z długimi przerwami między utworami (chyba, że już poprawili).

Hm tu również nie masz racji. Jak dla mnie jest w porządku. Inny minus właśnie zauważyłem że player nie odtwarza obrazu audio a dokładnie pliku cue. Spojrzę w specyfikacje czy powinien.

W realu odtwarzacz wygląda tandetnie/brzydko. Za tą cenę powinien mieć obudowę w stylu sprzętu HiFi.

No może nie jest to szczyt piękności i wykonania ale za to prawdziwy kombajn. Jeszcze jakby można było nagrywać z TV to więcej bym nic nie potrzebował. Ciekaw jestem jak prezentuje się ten tuner do Dune-y

Edytowane przez Prescot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie te wymagania spełnia bez problemu TViX M6500A. Fakt, nie jest on pierwszej młodości, ale wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hm tu również nie masz racji. Jak dla mnie jest w porządku. Inny minus właśnie zauważyłem że player nie odtwarza obrazu audio a dokładnie pliku cue. Spojrzę w specyfikacje czy powinien.

Jak testowałem Dune BD Prime 3.0 jakieś dwa miesiące temu to nie było takiego przypadku aby pliki muzyczne były odtwarzane jedne po drugim bez niepotrzebnej dłuższej bądź krótszej pauzy (ciszy) między nimi (na zapełnienie bufora). Czyli nie było całkowicie płynnego przejścia między utworami, a dla mnie jest to absolutny mus. Dlatego napisałem, że może teraz poprawili.

Jeśli chodzi o głośność to jest to sprawa subiektywnego odczucia. Nie chodziło mi o odgłosy zrywające czapkę... ale denerwowało mnie cykanie napędu przy odtwarzaniu muzyki z Audio CD - a jak się słucha muzy to nic nie ma prawa denerwować. Napęd BluRay LiteON iHOS104 stosowany w C200 jest znacznie cichszy.

Podsumowując, jak ktoś może z tym żyć to jest to najlepszy wybór - zdecydowanie urządzenie jest bardziej dopracowane niż c200, który ciągle ma problemy ze stabilnością i poprawnym odtwarzaniem niektórych formatów i płyt BluRay.

Ale za jakiś czas sytuacja może się odwrócić, bądź też nie.

Edytowane przez Sanctrum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy DUNE BD Prime 3.0 - czy ten odtwarzacz faktycznie wygląda tak źle? Właśnie przymierzam się do jego zakupu i chciałbym poznać opinie na temat wyglądu. Nie interesuje mnie streaming, torrenty, radia internetowe itp. Sprzęt ma się ładnie komponować z Onkyo 608, bez problemów odtwarzać płyty i obrazy Bluray oraz .mkv i pokazywać okładki filmów. Więcej wymagań nie mam :) Na chwilę obecną posiadam Popcorna A-110 i prócz ładnego wyglądu niczego mu nie brakuje. Znalazłem takie coś

i z tego co widzę, to DUNE jest najładniej prezentującym się odtwarzaczem. Macie może jakieś domowe fotki tego sprzętu w dobrej rozdzielczości? Bo te "sklepowe" to pożal się Boże....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie do posiadaczy DUNE BD Prime 3.0 - czy ten odtwarzacz faktycznie wygląda tak źle? Właśnie przymierzam się do jego zakupu i chciałbym poznać opinie na temat wyglądu. Nie interesuje mnie streaming, torrenty, radia internetowe itp. Sprzęt ma się ładnie komponować z Onkyo 608, bez problemów odtwarzać płyty i obrazy Bluray oraz .mkv i pokazywać okładki filmów. Więcej wymagań nie mam :( Na chwilę obecną posiadam Popcorna A-110 i prócz ładnego wyglądu niczego mu nie brakuje. Znalazłem takie coś
i z tego co widzę, to DUNE jest najładniej prezentującym się odtwarzaczem. Macie może jakieś domowe fotki tego sprzętu w dobrej rozdzielczości? Bo te "sklepowe" to pożal się Boże....

nie widziałem w realu tego odtwarzacza ale on bardzo z wyglądu przypomina mi moje stare dvd mediona tyle ze dvd było srebrne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szukac ci sie nie chce?a google po co jest?

czy forum?

http://hdtvpolska.com/lofiversion/index.php/t17684.html

:) Proszę Cię, chłopie...... Spójrz na datę mojego posta, od tamtej chwili przeglądałem te zdjęcia z tysiąc razy a od 2 tyg. DUNE stoi w salonie. Chciałeś zabłysnąć to trzeba było podesłać ten link w godzinę po moim pytaniu a nie po blisko miesiącu :lol: Poza tym, roztropku, w jęz. polskim zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery, liter ć, ę też jakoś do tej pory nie zniesiono. Ale szacun dla Ciebie, bo jako nieliczny, mimo, że trochę Ci to zajęło, odpisałeś :P

A do malkontentów, którym design "nie pasi" - nie macie racji. DUNE Base 3.0 godnie zajmuje miejsce na równi z resztą sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś więcej o Diune, bo tutaj niestety są sami "popcorniaki"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuknij na asrock ion i nojnowsze xbmc. Wymiata i nie ma z niczym problemu

jakies konkrety?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie warto

za pol roku bedą klocki na nowej sigmie

A co Ci się nie podoba w tej Sigmie?

Zawsze za chwile będzie cos szybszego, wydajniejszego, ładniejszego, tanszego itp.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co kupować cos co na starcie jest przestarzałe ?Nowa Sigma jest zapowiedziana i już ją tłuką na Tajwanie

Nie wiem jak dla ciebie ale ja widze roznice pomiedzy zegarkiem 667 a 800 Mhz

Mając 2 patyki na zbyciu - lepiej zainwestować w nowy chip niż w stary

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co kupować cos co na starcie jest przestarzałe ?Nowa Sigma jest zapowiedziana i już ją tłuką na Tajwanie

Nie wiem jak dla ciebie ale ja widze roznice pomiedzy zegarkiem 667 a 800 Mhz

Mając 2 patyki na zbyciu - lepiej zainwestować w nowy chip niż w stary

No to sobie odpowiedz jakiej jakości będzie firmware na tą nową Sigmę, której jeszcze w żadnym odtwarzaczu nie ma. A jak nie wiesz to przypomnij sobie kiedy Popcorn do flagowego C-200 wprowadził poprawne odtwarzanie plików ts i m2ts s dźwiekiem HD. Po ponad roku od premiery !!! Dlatego nie kupiłem tego super wynalazku.

Idąc tokiem Twojego rozumowania nigdy nie kupisz sobie nowego PC-a bo "jutro" będzie nowy szybszy procek.

Mając dwa patyki na zbyciu lepiej je wydać i cieszyć się nową zabawka, a nie zamartwiac czy dobrze zostały zainwestowane.

Zapamiętaj: sprawianie sobie przyjemności nigdy nie jest najlepszą inwestycją.

He, he ... przykład z wizytą w agencji towrzyskiej będzie tutaj na miejscu :lol:;)

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i znowu coś przez rok, będzie niedopracowane :)

no tak, myślę, że utrafiłeś w sedno ;) stety czy niestety, postęp jest taki, że czekanie "aż wyjdzie coś lepszego" mija się z celem, bo i tak po chwili wyjdzie coś jeszcze lepszego od tego lepszego... ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi