Skocz do zawartości
kropek

Zostałem abonentem "n" - opinie, narzekania, biadolenie, zachwyty

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Gupik' post='22891' date='18.11.2006, 17:54 ']
[b]Witam, czy ktoś z was zamówił juz tą telewizję N, bo sam już nie wiem co wybrać , Cyfrowy Polsat czy N ?? za poradę dzięki.[/b]
[/quote]
W sumie dobre pytanie. Moim zdaniem z telewizji "n" będzie zadowolony klient który:
1) Świadomie zakupił telewizor HD Ready - i chce wykorzystać jego możliwości
2) Zasmakował jakości dźwięku przestrzennego - ma dobrej klasy amplituner z wejściem optycznym
Powyższe opinie wynikają z tego, że nie traktuję "n-ki" jedynie jako kolejnej TV SAT ale jako pierwszego i jak na razie jedynego dostawcę telewizji HD w Polsce. Reasumując, jeśli masz stary telewizor CRT i nie masz kina domowego - poza ofertą programową nie zauważysz różnicy pomiędzy n, CP i C+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='telemaniak' post='25275' date='29.11.2006, 21:23 ']
dokałdnie.. też jestem tego zdania. tamci to juz wogóle, frajerzy.

ale z drugiej strony patrzeć, to jednym moze pasować, jakośc, VHS i będą oglądać to co będzie. więc na niech nie mówmy frajerzy... nie obrażjmy ich.

ale jak ciągle ktos ci coś obiecuje i ciagle tego nie ma to za kogo cie ma? ;)
[/quote]

Podaj proszę listę, ale sensownych kanałów w 'N' które maja lepszą jakość od prostego Polsata.
Nie pisz proszę o HD bo tego w 'N' na razie NIE MA i nie są sensowne.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='m_art' post='25276' date='29.11.2006, 21:26 ']
W sumie dobre pytanie. Moim zdaniem z telewizji "n" będzie zadowolony klient który:
1) Świadomie zakupił telewizor HD Ready - i chce wykorzystać jego możliwości
2) Zasmakował jakości dźwięku przestrzennego - ma dobrej klasy amplituner z wejściem optycznym
Powyższe opinie wynikają z tego, że nie traktuję "n-ki" jedynie jako kolejnej TV SAT ale jako pierwszego i jak na razie jedynego dostawcę telewizji HD w Polsce. Reasumując, jeśli masz stary telewizor CRT i nie masz kina domowego - poza ofertą programową nie zauważysz różnicy pomiędzy n, CP i C+
[/quote]

Ad 1.
-Ale nie wiadomo czy HDMI Ci zadziała.
-Tak ale tylko po to żeby sie pochwalić znajomym, bo do ogladania non stop na razie się to nie nadaje.
Ad 2
Gdzie posmakował ? Nie żartuj sobie z kolegi.
W tej chwili tylko na DiscoveryHD w nocy lub z samego rana pół godziny. Nie pamietam kiedy TVN nadawało w 5.1.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Tak sobie czytam to forum i zauważyłem, że niektórzy daliby się pokroić za N-kę. Ja nie wiem czy to z tego powodu, że próbują usprawiedliwić swój wybór. Ale przecież na telewizji życie się nie kończy. Obecnie mam C+ i CP. Jestem zadowolony z C+. Trzeba więcej płacić ale mnie np. interesuje piłka nożna i mam to czego chcę. Przecież nie można oczekiwać, że ktoś da nam coś za darmo. Nie ma takiej opcji. Narzekanie na jakość programową Nki jest też trochę śmieszne. Przecież za te pieniądze jest przyzwoicie. U mnie cienka kablówka kosztuje 40zł za miesiąc. CP... no cóż. Trochę drogo jak na to co dają w ofercie. Jak dla mnie:)
Niezbyt ciekawe ligi itd. Ja płace 48 zł za pełną ofertę bo wziąłem w promocji. Ale wypowiedziałem już CP i zastanawiam się nad N. Jednak jest to tylko TV do pokoju córki żeby nie płacić za kablówkę te 40zł. A tak naprawdę to musicie się przyzwyczaić do tego, że za wszystko trzeba płacić. Płacisz mniej masz gorzej. trzeba się określić czego oczekujemy od platformy cyfrowej. Jeśli piłka nozna ma byc priorytetem to C+. Jesli coś innego to lepiej CP lub N. Chocież ja optuję za Nką w zestawieniu z CP. Ale pewnie zrobię tak, że kupię spliter i podzielę sygnał z C+ na dwa pokoje. Warto jeszcze rzucić okiem na promocje. Ja co roku wypowiadam umowę C+ i na drugi dzień podpisuję nową na promocyjnych warunkach. To też się liczy w kalkulacjach. Przcież bilans roczny jest najważniejszy.

Pakiet Tematyczny z C+ = 38 zł przez 6 miesięcy
Przez kolejne 6 to 76zł. Jednak mozna płacic poleceniem zapłaty i obniżą się koszty 0 10%. Czyli 69 zł.

Suma sumarum za cały rok zapłacimy 642 zł. czyli 53,5 zł/miesiąc.

Co do HD to C+ wprowadza już ten system.

Także do fanów piłki noznej zastanówcie się nad wyborem.

Malkontentów nie brakuje i wszędzie się znajdą.

Oczywiście jest to punkt widzenia fana piłki nożnej i przez ten pryzmat oceniam platformy cyfrowe.

Takze wg mnie podstawa to dobranie telewizji do swoich potrzeb.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mysle ze traktowanie Klienta w taki sposob jest nak najbardziej nie fer, jezeli jest juz dostepny jakikolwiek update softu, to powinien w tym przypadku byc jednoczesnie przesylany na wszystkie boxy.
Odnosnie jakosci obrazu, z przykroscia musze stwierdzic ze wszystkie kanaly, pomijajac HD sa zdecydowanie gorszej jakosci anizeli te same na odbiorniku Dreambox w polaczeniu z platforma Cyfra+.
Konfiguracja sprzetu:
TV- Panasonic TH-42PX63E
N-Box na kablu Vivanco HDMI
Dreambox na Kablu Scart Oehlbach XXL Serie 90.
Szkoda, ale takie sa fakty .......!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='robert71' post='25278' date='29.11.2006, 21:31 ']
Ad 1.
-Ale nie wiadomo czy HDMI Ci zadziała.
-Tak ale tylko po to żeby sie pochwalić znajomym, bo do ogladania non stop na razie się to nie nadaje.
Ad 2
Gdzie posmakował ? Nie żartuj sobie z kolegi.
W tej chwili tylko na DiscoveryHD w nocy lub z samego rana pół godziny. Nie pamietam kiedy TVN nadawało w 5.1.
Robert
[/quote]
ad 1) - Od tego jest to np to forum - "lista przetestowanych telewizorów", Jeżeli HDMI nie działa jest wyjście COMPONENT
- Cóż niestety nie jestem w stanie oglądać non-stop telewizji ;) nawet "n" :) Jeżeli chodzi o chwalenie - to trochę nie tak. Telewizja "n" tylko uzasadnia celowość zakupu telewizora nowej generacj np. LCD. Nie jest tajemnicą, że obraz z telewizji naziemnej wygląda na takim TV gorzej niż źle - wystarczy pójść do MM.
ad 2) TVN - np. MagdaM, Taniec z Gwiazdami, a poza tym MGM HD od grudnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='m_art' post='25288' date='29.11.2006, 22:07 ']
ad 1) - Od tego jest to np to forum - "lista przetestowanych telewizorów", Jeżeli HDMI nie działa jest wyjście COMPONENT
- Cóż niestety nie jestem w stanie oglądać non-stop telewizji ;) nawet "n" :) Jeżeli chodzi o chwalenie - to trochę nie tak. Telewizja "n" tylko uzasadnia celowość zakupu telewizora nowej generacj np. LCD. Nie jest tajemnicą, że obraz z telewizji naziemnej wygląda na takim TV gorzej niż źle - wystarczy pójść do MM.
ad 2) TVN - np. MagdaM, Taniec z Gwiazdami, a poza tym MGM HD od grudnia
[/quote]

Ad1
Nie do końca, KOMPONENT nie będzie działał w HD na VOD i nie wiadomo czy na MGM. Ponadto to chyba powinien wiedzieć dostawca usługi i tez nie do końca bo na forum były takie przypadki że na tym samym telewizorze jeden miał problemy a inny nie.
Ad2
Sorry, ale jak ktoś nie ogląda chłamu to gdzie jeszcze usłyszy ?
MGM - pogadamy jak będzie, na razie nie ma i nie mydl gościowi oczu

Robert

Edytowane przez robert71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja staram się być zawsze krytyczny gdy za coś płacę nawet gdy jest to tak relatywnie mało jak za n-kę.
że niech kupią sobie za 3-4kPLN ukochanego Dreamboxa.
Mam nboxa od miesiąca i to mogę powiedzieć ,że:
Jakość kanałów SD mam bardzo wysoką rzekłbym super , szczególnie kanałow należących do TVN.
Przecież jakoś tego co widzicie na ekranie to wypadkowa następujących czynników:
1) duża i dobrze ustawiona antena 80-90cm. (siła i jakośc sygnału mam 95% i jakość 70-90% zalezznie od kanału. Najwyższe liczby na HD kanałach,
2) dobry konwerter 0,2 dB np.
3) dobre kable antenowe łączeniowe od konwertera do nboxa,
4) dobry TV , zdecydowałem sie jakiś czas temu na pionka 436xde,
5) jeżeli chodzi o kable TV do nboxa najlepsze połaczenie mam na Scart RGB.
Pionek rozpoznaje 625i.
6) Twierdzę ,że jeżeli TVN dostaje dobry sygnał od dostawcy to i wychodzi mu silny sygnał.
Prosze o zaprzeczenie ,że powyższe czynniki nie maja wpływu na wynik obrazu.
Protestanci zastanówcie sie czy zrobiliście rachunek sumienia po kolei od 1 do 6.
Protestanci zachowują sie jak albo stare baby albo znerwicowani i odbijają sobie niepowodzenia w szkole albo robocie na nce.
Czy nie mam krtycznych uwag , alez tak.
Denerwuje mnie gimnastyka przy nagrywaniu na RDR GX7 czegokolwiek z nboxa niedoskonałości softu itp.
pozdrowienia
zadowolony z dystansem
leszek2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Gupik' post='22891' date='18.11.2006, 15:54 ']
[b]Witam, czy ktoś z was zamówił juz tą telewizję N, bo sam już nie wiem co wybrać , Cyfrowy Polsat czy N ?? za poradę dzięki.[/b]
[/quote]

Jak chcesz się nauczyć na pamięć np. ,Cichy Don, (Wojna i Pokój) lub życie węży lub krokodyli (HD Discovery) - TO KUP N-kę . ;):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='leszek2006' post='25293' date='29.11.2006, 20:21 ']
Ja staram się być zawsze krytyczny gdy za coś płacę nawet gdy jest to tak relatywnie mało jak za n-kę.
Jakość kanałów SD mam bardzo wysoką rzekłbym super , szczególnie kanałow należących do TVN.
Przecież jakoś tego co widzicie na ekranie to wypadkowa następujących czynników:
1) duża i dobrze ustawiona antena 80-90cm. (siła i jakośc sygnału mam 95% i jakość 70-90% zalezznie od kanału. Najwyższe liczby na HD kanałach,
Pionek rozpoznaje 625i.
6) Twierdzę ,że jeżeli TVN dostaje dobry sygnał od dostawcy to i wychodzi mu silny sygnał.
Protestanci zastanówcie sie czy zrobiliście rachunek sumienia po kolei od 1 do 6.
Protestanci zachowują sie jak albo stare baby albo znerwicowani i odbijają sobie niepowodzenia w szkole albo robocie na nce.
Denerwuje mnie gimnastyka przy nagrywaniu na RDR GX7 czegokolwiek z nboxa niedoskonałości softu itp.
pozdrowienia
zadowolony z dystansem
leszek2006
[/quote]

Mylisz sie. 1,2,3 nie maja zadnego wplywu na jakosc obrazu na TV - to nie analog.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='leszek2006' post='25293' date='29.11.2006, 22:21 ']
Pionek rozpoznaje 625i.
pozdrowienia
zadowolony z dystansem
leszek2006
[/quote]
Drogi Leszku :-)

Robię rachunek:
1. ok
2. ok
3. ok
4. co ma telewizor do pixelozy i jakości np Cinemaxów i AXN?
5. no to super masz HD na ... RGB (Scart)
6. to po co ma takich dostawców co mają kijowy sygnał ? Może warto ich zmienić jak się reklamujesz jako NOWA GENERACJA.

No i zrobiłem rachunek i wychodzi mi zawsze to samo - przeciętna, niska i bardzo niska jakość na kanałach innych niż TVN

Robert Edytowane przez robert71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='lukas' post='25294' date='29.11.2006, 22:22 ']
Jak chcesz się nauczyć na pamięć np. ,Cichy Don, (Wojna i Pokój) lub życie węży lub krokodyli (HD Discovery) - TO KUP N-kę . ;):):)
[/quote]

Trafiłeś w samo sedno tarczy :-)

Taka oferta po 1,5 miesiąca to żenada

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='leszek2006' post='25293' date='29.11.2006, 21:21 ']

Pionek rozpoznaje 625i.
[/quote]

[b]mówisz masz ........zaprzeczam.......nie mają żadnego wpływu na jakość obrazu[/b]

pozdrawiam radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fiant' post='23985' date='24.11.2006, 01:14 ']
Witam wszystkich userów tego forum.

Jestem (tak jak wielu userów) osobą, która o HD usłyszała dzięki pojawieniu (nomen omen bardzo szumnemu w necie i cichemu w innych mediach) nowej platformy cyfrowej. Muszę przyznać, że trochę mnie to zainteresowało, tak jak wielu pewnie zwykłych ludzi.

Ale chciałbym dziś poruszyć inny temat - sens powstania N. No oczywiście powiecie - dzięki N ten rynek ruszył pełną parą, wzrasta jakość usług, ilość kanałów u innych operatorów itp. Z tym się zgadzam, ale chciałbym poruszyć temat z innej strony...

Do końca listopada sprzedano/sprzeda się 45 tys nboxów. To daje max 150 tys potencjalnych widzów.
Załóżmy, że na 3/4 nboxach jest pakiet Sportowy czyli 31 tys nboxów może odbierać kanał nsport. Wiadomo - żony, córki raczej sportem się nie interesują, więc liczba potencjalnych klientów bardzo maleje. Możemy przyjąć, że zainteresowanych tym kanałem jest ok. 50 tys osób. Jest to ilość bardzo mała a warto zwrócić jeszcze uwagę, że nie każdą transmisję te 50 tys będzie oglądać (bo leci np. film, teleturniej itp. albo nie mają możliwości - praca). Tak więc najlepsze kąski ogląda (LM w HD) ogląda tylko 20-30 tys. To pół biedy. A jaką oglądalność ma ten kanał np. w godzinach 10:00 - 14:00 kiedy to ludzie pracują ? 1 tys ? jeszcze mniej ?

Oczywiście powiecie - to dopiero początek z czasem będzie więcej klientów. OK - zgoda, ale ile więcej ? Załóżmy, że w dość bliskim czasie (6 miesięcy) będzie 200 tys klientów co sprawi tylko, iż moje podane dane dotyczące widzów (które i tak są zawyżone) trzeba przez 4 pomnożyć i to i tak da bardzo małą liczbę widzów.

Do czego zmierzam. A no właśnie sensu takiej platformy. Pomijam już fakt, że zaledwie ułamek Polaków ma odpowiedni TV do oglądania tej platformy w pełni.
Czy nie lepiej było podjąć współpracę z np. Cyfrą + ?
Pojawienie się nowego, trzeciego "gracza" jest dla mnie bardzo podobne to czwartego operatora na rynku telefonii komórkowej (nic wielkiego nie osiągnie).

Pozdrawiam i życzę N wszystkiego N-ajlepszego ;)
[/quote]

Sam się zastanawiam po co :-(

Złapałem się na tą papkę marketingową, zakupiłem i jeśli się nic nie zmieni to będę jeszcze przez 13,5 miesiąca:

- oszukiwał się że mam wsparcie na dezINFOLINII
- oszukiwał się że mam HD
- oszukiwał sie że jest fajnie i jest zajefajna oferta programowa
- oszukiwał sie że mam zaje..sty dekoder HI-FI

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam problem tego typu :
Po zainstalowaniu calego sprzetu(nbox recorder)...uruchamiam i co?brak sygnalu......wchodze zółty 728 (przy podłączeniu jednego przewodu konwertera)wszystkie ustawienia transpondera ok...siła sygnału 79% jakość sygnału 60-69% mimo wszystko na głównej ze tak powiem planszy komunikat "BRAK SYGNAŁU" :/ kiedy podlaczam drugi przewod konwertera siła sygnału nie zmienia sie ale jakosc sygnału raz 0% raz 60% i wacha sie tak non-stop...jezeli chodzi o sygnal "drugiej anteny" to siła synału 79% a jakość 0%....w infolini mowia ze trzeba pozmieniac ustawienia diseqc ale probowalem juz wszystkiego i nic....Teraz nie moge sie do nich dodzwonic...heheh szkoda gadac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyberkokosz: po pierwsze jak masz jeden kabel to podłącz go do drugiego wejścia bo ono odpowiada za aktywacje i sygnał.

po drugie, zeby w obecnym czasie korzystac z czegos wiecej niz ogladanie jak na zwykłym nboxie musisz miec dwa kable i twina

po trzecie jak podłaczysz ten kabel z pierwszego wejscia gdzie jest sygnał na drugie i nie masz sygnału to masz zapewne jak i ja miałem uwalony tuner, właśnie chwile temu zrobiłem sobie wymiane sam. <_< Objaw był takie że był niby sygnał, a jakość zerowa. Drugi tuner wyjęty z pudełka przy tych samych ustawieniach zadziałał od razu.

Oczywiście rozumiem że kwestie diseq i ustawien są ci znane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po paru godzinach moge powiedziec że dekoderek jest b. fajny.
Już sobie "zaprogramowałem" skoki w ten weekend, i pare innych rzeczy (niestety będę pracował). Jednak ten PVR to fajna rzecz.
HDD dla mnie chodzi b. cichutko i szybko.

Wada? - lista kanałów, te dziury od pakietów których nie wziołem denerwują, no i dobrze by było móc ułożyc swoją.
....i zowu musze wiercic w ścianach pod drugi kabel. brr..
Bardzo mi brakuje tego co robią twórcy DBOXA 2. Edytowane przez k@li111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

se programuj co chcesz... heheheeh... a doczytałes że nowe oprogramowanie które dostaniesz 1 lub 2... grudnia wszystko ci skasuje... ( automatyczne zresetowanie dysków ) abys sie nie zdziwił... chyba że sam sobie poskaczesz... :angry::D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='k@li111' post='25360' date='30.11.2006, 00:39 ']
...Wada? - lista kanałów, te dziury od pakietów których nie wziołem denerwują no i dobrze by było móc ułożyc swoją....
[/quote]
chyba o czymś nie pomyślales załóżmy że startuje kanał filmowy tvp film ale ze nie ma przerw to ma numer 567 a mgm 504 a np axn 24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
powiem tak :
Syfra + dla (beep)
cyfrowy polsat dla ludzmi z crt
a n dla ludzmi z plasmami i LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak narazie... N = pasztet (no ale taki z górnej półki... w takim lepszym flaku... hahaha...) !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"Sens powstania N ..." ?

Pozwolę sobie zauważyć iż N nie powstała w celu zaspokojenia oczekiwań kogokolwiek poza akcjonarjuszami ITI.
Pan Sojka na spotkaniu rady nadzorczej nie jest pytany czy Kowalski jest zadowolony z usług N, tylko kiedy i ile spółka zacznie na tym zarabiać. Cała reszta nie jest celem (sensem) tylko środkiem do osiągnięcia zysku. Czy Ty naprawdę uważasz, podjeżdżając na stację paliw, że prezes PKN czy Lotosa przyszedł dziś do pracy aby zaspokoić twoje pragnienia? Czy Ty, wstajesz rano do roboty po to by zadowolić swojego szefa/klienta ?

Co do konkurencji i wolnego rynku to sprawdziła się tutaj zasad "rynek nie znosi próżni". ITI dostrzegło na nim miejsce dla siebie i zaryzykował. Rynek telewizji HD w Polsce nie istniał, a teraz proszę bardzo. Z pewnością N'ka jest ułomna, ale gwarantuję Ci że prezesi zarządów C+ i CP "obgryzają paznokcie" zastanawiając się co zrobić z milionem użytkowników z przestarzałym sprzętem.

Osobiście, jako zwykły konsument, cieszę się że ITI zdecydowało się na ten krok. Gdyby mieli czekać aż banda ... z KRRiT wybierze w końcu standard dla DVB-T to czekalibyśmy na jakiekolwiek HDTV jeszcze minimum pięć lat.

Czy ITI na tym zarobi? Tego nikt nie wie. Nie znam rynku mediów / TV od kuchni, ale generalnie rozkręcając nowy biznes trzeba ciężko pracować minimum dwa lata na pokrycie poniesionych kosztów inwestycyjnych. Atutem ITI jest fakt że na tym rynku, choć w trochę innej roli, istnieje z powodzeniem od lat. Widać mieli kasę, więc policzyli i zainwestowali. Myślę że mają spore szanse na sukces, ale nie można wykluczyć klęski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Leszek ma rację. Nie uwierzę, że antena, konwenter i kabel nie mają znaczenia, bo to nie analog. Mają i to spore inaczej mógłbym sobie miskę powiesić i byłoby dobrze.
Mam dobrą antenę, konwenter i kabel i obraz na każdym kanale mam lepszy od kablówki i to widać na CRT. Przy instalacji podłączyłem tani kabel, a później lepszej jakości (długość ta sama) i róznica w jakości była 20-30%, więc niech mi nikt nie pisze, że kabel nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='airjack' post='25413' date='30.11.2006, 10:36 ']
Leszek ma rację. Nie uwierzę, że antena, konwenter i kabel nie mają znaczenia, bo to nie analog. Mają i to spore inaczej mógłbym sobie miskę powiesić i byłoby dobrze.
Mam dobrą antenę, konwenter i kabel i obraz na każdym kanale mam lepszy od kablówki i to widać na CRT. Przy instalacji podłączyłem tani kabel, a później lepszej jakości (długość ta sama) i róznica w jakości była 20-30%, więc niech mi nikt nie pisze, że kabel nie ma znaczenia.
[/quote]

Oczywiscie ze ma znaczenie ale nie jesli chodzi o jakosc obrazu. Tzn albo cos widzisz (wtedy sygnal jest wystarczajacy) albo nie (za slaby sygnal) Ale jak juz jest plynny obraz to dalsze zwiekszanie sily sygnalu nic nie zmieni! Jakosc obrazu widzianego na ekranie bedzie taka sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi