Skocz do zawartości
kropek

Zostałem abonentem "n" - opinie, narzekania, biadolenie, zachwyty

Rekomendowane odpowiedzi

dla "emigranta" czerwona kartka. tak na marginesie to zawsze jest tak, że skłonność do obrażania innych jest przywarą ludzi małych i zakąpleksiałych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sprawa jest prosta @ART74.
Problemy z HDMI to raczej wina twego telewizora. Sama specyfikacja i zamieszanie jakie powoduje HDMI też dokłada swoje. Poczekaj na nowy soft gdzie będzie wybóHDMI albo DVI.
Problem z dźwiękiem-wina amplitunera. Ktoś w Panasonicu nie przyłożył się do dekodowania Dolby Digital z tunera sat. Bo strumień DD dostępny z kanałów sat. jest trochę inny niż z odtwarzaczy DVD !
Dobry amplituner w połączeniu z tunerem posiadającym logo Dolby Digital na obudowie powinien działać bez zarzutu. Stwierdzone na własnym przykładzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='heling' post='25220' date='29.11.2006, 16:51 ']
dla "emigranta" czerwona kartka. tak na marginesie to zawsze jest tak, że skłonność do obrażania innych jest przywarą ludzi małych i zakąpleksiałych
[/quote]

seriously? co ty powiesz... , poza tym nie jestem maly i nie ma zadnych kompleksow i w tym momencie to Ty mnie obrazasz, poza tym w tamtym poscie na nikogo nie wskazalem palcem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='zibi61' post='25131' date='29.11.2006, 10:15 ']
Jak to co? Nas już mają w kieszeni więc mogą nas olać. Teraz przez miesiąc będą recorderki leczyć bo buble wypuścili, a muszą nałapać kolejne 40 tysięcy naiwniaków. Pozdrawiam.

Tak jest ja tez mam wrazenie ze dalem sie nabrac!!!!
[/quote]

Znalezji ca 40000 naiwniakow i teraz robie testy na wytrzymalosc.HDMI do [beeep] ,Gdzie Film HD te normalne filmowe kanaly to smietnisko kinematografi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='lopi' post='25205' date='29.11.2006, 16:35 ']
Frajerzy to mają cyfre lub pol... Płacą spora kasę za jakość VHS ....
[/quote]
I W PEŁNI MASZ RACJE !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='s2k2' post='25212' date='29.11.2006, 18:14 ']
Dziwna sprawa. Ciekawe jak długi masz kabel optyczny, może w tym problem. Jeśli chodzi o hdmi to w tym tv powinno działać. Proponuję jak najszybciej wysłać pismo listem poleconym do n-ki w celu wyjaśnienia tego problemu (koniecznie powołaj się na niezgodność towaru z ofertą - złącze hdmi).
Jeśli stwierdzą, że to nie ich wina to będziesz miał podstawę do przesłania takiej informacji do servisu tv.
To będzie trochę trwało ale: albo n-ka to poprawi albo będziesz mógł zażądać zwrotu pieniędzy na kupiony tv.
Prawdopodobnie nie chcesz niczego zwracać ale to jedyna metoda aby zmusić do działania.
Na samoistne naprawienie się możesz czekać miesiące lub lata.
Pozdrawiam.
[/quote]
Kable mam dwa po 0.5m i na dwóch to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='arsenal' post='25224' date='29.11.2006, 17:01 ']
Problem z dźwiękiem-wina amplitunera. Ktoś w Panasonicu nie przyłożył się do dekodowania Dolby Digital z tunera sat. Bo strumień DD dostępny z kanałów sat. jest trochę inny niż z odtwarzaczy DVD !
Dobry amplituner w połączeniu z tunerem posiadającym logo Dolby Digital na obudowie powinien działać bez zarzutu. Stwierdzone na własnym przykładzie.
[/quote]
Tutaj bym się z Tobą nie zgodził :) Aplituner mam jeszcze z czasów kiedy nikt za bardzo nie wiedział co to Kino Domowe :D ONKYO 575.Również w tamtych czasach był dostepny tuner TV Satelitarnej Humax CI- seria 5000, z wyjściem DD.Do tej pory aplituner,humax i n-box po wejścu optycznym śmigają rewelacyjnie.
Ale....ten ostatni czasami na DD się przycina tzn jakby dżwięk miał padaczke :D .Zmiana kanału i powrót przywraca wszystko do normy.
Ja twierdzę,że wina leży po stronie softu n-boxa.W zasadzie jestem pewny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie zero problemów, kable optyki też mam dwa i też po 0,5m. Jeden idzie do cd z ampli a drugi z nbox do amplitunera technics 950. Zero problemów. Po hdmi jak i po component też wszystko szaleje. Ale wydaje mi się ze o twoim tv czytałem ze wszystko było ok. Więc może masz go skopanego?

Jak myślicie ze na początku cyfra i polsat nie będą miały problemów z hdmi to się zdziwicie.

Autorus

[quote name='ART74' post='25235' date='29.11.2006, 18:30 ']
[/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ART74' post='25235' date='29.11.2006, 17:30 ']
[/quote]Jeśli chodzi o audio po optyku to może arsenal ma rację. Ja nie mam na Samsungu żadnych problemów i do nie dawna nie pomyślałbym, że u kogokolwiek mogą wystąpić takie problemy po tak długim czasie od wprowadzenia specyfikacji połączenia optycznego.
Mimo dużego szacunku w stosunku do wiedzy arsenal nie chce mi się wierzyć, że to może być wina twojego sprzętu.
Czy próbowałeś restartować oprogramowanie n-boxa (wyłączyć z prądu na chwilę) lub inaczej jak to proponowali na forum zdesperowani użytkownicy i co ciekawe w kilku przypadkach udawało się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='autorus' post='25239' date='29.11.2006, 19:37 ']
U mnie zero problemów, kable optyki też mam dwa i też po 0,5m. Jeden idzie do cd z ampli a drugi z nbox do amplitunera technics 950. Zero problemów. Po hdmi jak i po component też wszystko szaleje. Ale wydaje mi się ze o twoim tv czytałem ze wszystko było ok. Więc może masz go skopanego?

Jak myślicie ze na początku cyfra i polsat nie będą miały problemów z hdmi to się zdziwicie.

Autorus
[/quote]
na infolini n mówią że zmienią oprogramowanie nboxa i będzie ok z kablem hdmi tylko że mówią to od początku i nic ciągle to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='s2k2' post='25241' date='29.11.2006, 17:41 ']
Jeśli chodzi o audio po optyku to może arsenal ma rację. Ja nie mam na Samsungu żadnych problemów i do nie dawna nie pomyślałbym, że u kogokolwiek mogą wystąpić takie problemy po tak długim czasie od wprowadzenia specyfikacji połączenia optycznego.
Mimo dużego szacunku w stosunku do wiedzy arsenal nie chce mi się wierzyć, że to może być wina twojego sprzętu.
Czy próbowałeś restartować oprogramowanie n-boxa (wyłączyć z prądu na chwilę) lub inaczej jak to proponowali na forum zdesperowani użytkownicy i co ciekawe w kilku przypadkach udawało się.
[/quote]
Pisząc, ze stwierdziłem na swoim przykładzie miałem na myśli następującą sytuację: Szajsowaty Ferguson 7018( bez licencji Dolby) po Spdif czy też optyku+ mój amp. Sony= przerwy w dźwięku. Dzwonię do Sony. Mówią, że ich amplituner spełnia wszelkie normy i przykazania. Radzą zmienić tuner. O.K. Potem mam nBoxa( a licencją Dolby)+ ten sam amp. Sony= zero problemów. Dźwięk DD jak i cyfrowe stereo bez zarzutu. Problemy w drugą stronę( czyli wina amplitunera)też są jak najbardziej możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kamcyk26' post='25210' date='29.11.2006, 15:58 ']
Na N jakosc jest identyczna (oprocz 2 kanalow HD) Nie wierzysz to kup. Pozniej bedziesz zalowal.
[/quote]
Bardzo chętnie zrobię dla ciebie u mnie porównanie. Ale dekoderów od operatorów. Nie żadnych Dreamboxów czy też Humaxów. Tylko tego co daje nam Cyfra+ i N. Będzie sprawiedliwie, prawda :D:D
Zresztą, nawet z Humaxem czy innym Topfieldem nBox wygrywa. Nie wierzysz mi? Nie szkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie i panowie bez przeginania. :D To że abonenci czegoś wymagają jest jak najbardziej zrozumiałe.
Porównania do C+ czy CP śmieszne i bezzasadne chyba że chodzi o ofertę programową ale n-ka dopiero zaczyna. Dzięki wielkie tym wszystkim którzy piszą o usterkach platformy i o wymaganiach w stosunku do niej.
To właśnie po to jest forum aby dzielić się uwagami i spostrzeżeniami. Według mnie Ci którym wszystko pasuje nie powinni tu zaglądać przecież im wszystko pasuje. Powiem inaczej dla mnie C+ nie, CP nie a n-ka jak sobie zasłuży być może też nie. Nie zapominajcie dobry klient ma być wymagający jeśli nie chcecie tandety, przecież za to płaci. A platformie wyjdzie to tylko na dobre bo ma okazję przy pomocy tychże zaawansowanych i doświadczonych użytkowników stworzyć coś dobrego w dziedzinie przekazów medialnych. Nie mówimy że już chcemy ale że oczekujemy. Testować, obserwować i pisać takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez wzap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. [b]N[/b] jak ... [b]naiwność[/b]. Ja się cieszę,że my Polacy jesteśmy coraz bardziej wymagający.I na nic zdadzą się komentarze niektórych kolegów,że im to wytarczy.Jakoś przed oficjalną premierą n- ki nikt nie wspomniał,że menu będzie dla moherów czy debilów a możliwości dekodera ograniczy się do 20%!!!.W dobie konkurowania platform tylko samobójcy i naiwniacy sądzą,że pozbawienie użytkownika swobodnego dostępu do kanałow HB i Astry w n boxach nie wykorzysta konkurencja.Twierdzę,że większość z nas używała dotąd dekoderów pozwalających na pełną swobodę korzystania z DISEQ'a i menu.Jestem pewien,że ITI już starciła ok.20% potencjalnych klientów,którzy "odpłynęli" po naszych uwagach na różnych forach.Sam mam kilku znajomych,którzy zrezygnowali z n-ki i poczekają na propozycje innych platform a te zapewne nie śpią i takich rażących błędów w pośpiechu tworzonym sofcie (badziewie) nie popełnią.Czego sobie i innym wymagającym życzę.Nie zapomnijmy,że ITI winna jest nam za to przeproszenie. [b]N jak naiwność!!![/b]
P.S. Muszę się przyjrzeć umowie,może da się w niej coś podważyć ,na coś się powołać aby podziękować Nce za "miłą i przyjazną współpracę".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='arsenal' post='25246' date='29.11.2006, 18:01 ']
Bardzo chętnie zrobię dla ciebie u mnie porównanie. Ale dekoderów od operatorów. Nie żadnych Dreamboxów czy też Humaxów. Tylko tego co daje nam Cyfra+ i N. Będzie sprawiedliwie, prawda :);)
Zresztą, nawet z Humaxem czy innym Topfieldem nBox wygrywa. Nie wierzysz mi? Nie szkodzi.
[/quote]

Nie chodzi o to w co wierze. Mam N, mialem kiedys CYFRE. Telewizor mam odpowiedni (37PV60 polaczone przez HDMI). W tej chwili moge porownac N tylko z kablowka i ... na kanalach ktore maja dobry sygnal w kablowce ciezko dopatrzyc sie roznicy! Jest troszke lepiej ale bez przesady, z 3 metrow juz tej roznicy nie widac!

Zreszta lepsza jakosc w N to tylko mit. Jakim cudem ma byc lepsza skoro:

- prawie polowa kanalow jest nadawana z tych samych transporderow (wszystkie TVN, Eurosporty, Viva, Mtv i cos jeszcze)
-wszystkie kanly AXN,CINEMAX maja fatalna jakosc bo zwyczajnie taki jest dosyl od nadawcy. Paczka DISCOVERY - tu sie zawiodlem najbardziej, niby z innego zrodla ale jakosc kiepska.
-jakosc kanalow TVP jest gorsza niz z dobrej anteny dachowej (w analogu nie ma sladow kompresji MPEG szczegolnie widocznej przy ciemnych scenach.

Edytowane przez kamcyk26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poczytaj sobie minusy tu:

[url="http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/2006/10/15/co-mi-sie-w-n-nie-podoba/#comments"]http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/2006...odoba/#comments[/url]

na razie odradzam 'n' i radzę poczekać z powodu :

- braku profesjonalnej obsługi klienta - krótko mówiąc po zakupie mają Cię głęboko ... no wiesz gdzie ?
- uboga oferta
- tak naprawdę brak oferty w HD - tylko nsport(nie w HD) i pętla(to samo w kółko) na Discovery i na dodatek się czasem tnie
- nie działającego HDMI - nawet sami nie wiedzą na jakich telewizorach działa oprócz SONY z promocji
- nie działającego/źle działającego EPG i braku programu np na stronie N-ki
- beznadziejnego softu - nie mozna nawet samemu listy zrobić tylko kulawą w kolejności domyślnej
- braku astry

Robert Edytowane przez robert71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='09kk' post='25260' date='29.11.2006, 20:59 ']
N to nędza do potęgi N
cyfra 2000 razy leprza i też będzie w HD
[/quote]

Może nie Syfra bo ta jest za droga, ale Polsat jest przyzwoity jak za tą kaskę :-)

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale po co Ci Recorder z 80 MB za dodatkowe 349 PLN ??

Zastanów sie dobrze.
N przycięła sobie w człona z posiadaczami i na siłę wycina pozostałą część dysku na VOD-a, czy chcą czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A myślisz, że POLSAT będzie z tymi wszystkimi kanałami HD zawsze za tą samą kasę :]
BO Ja na to nie liczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kamcyk26' post='25257' date='29.11.2006, 20:43 ']
Nie chodzi o to w co wierze. Mam N, mialem kiedys CYFRE. Telewizor mam odpowiedni (37PV60 polaczone przez HDMI). W tej chwili moge porownac N tylko z kablowka i ... na kanalach ktore maja dobry sygnal w kablowce ciezko dopatrzyc sie roznicy! Jest troszke lepiej ale bez przesady, z 3 metrow juz tej roznicy nie widac!

Zreszta lepsza jakosc w N to tylko mit. Jakim cudem ma byc lepsza skoro:

- prawie polowa kanalow jest nadawana z tych samych transporderow (wszystkie TVN, Eurosporty, Viva, Mtv i cos jeszcze)
-wszystkie kanly AXN,CINEMAX maja fatalna jakosc bo zwyczajnie taki jest dosyl od nadawcy. Paczka DISCOVERY - tu sie zawiodlem najbardziej, niby z innego zrodla ale jakosc kiepska.
-jakosc kanalow TVP jest gorsza niz z dobrej anteny dachowej (w analogu nie ma sladow kompresji MPEG szczegolnie widocznej przy ciemnych scenach.
[/quote]

Zgadzam się z przedmówcą:

- nie widzę tu żadnej rewolucji jakości
- TVP tylko niewiele lepsze od Polsatu, TVN naprawdę OK, reszta to ... nędza
- najgorszy tuner jaki w życiu widziałem, niedopracowany i nieintuicyjny soft
- 2 kanały prawie jak HD ... a prawie robi dużą różnicę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='boo' post='25269' date='29.11.2006, 21:11 ']
A myślisz, że POLSAT będzie z tymi wszystkimi kanałami HD zawsze za tą samą kasę :]
BO Ja na to nie liczę.
[/quote]

Nie myślę...

A gdzie na N masz naprawdę prawdziwe kanały HD ?

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='lopi' post='25205' date='29.11.2006, 17:35 ']
Frajerzy to mają cyfre lub pol... Płacą spora kasę za jakość VHS ....
[/quote]

dokałdnie.. też jestem tego zdania. tamci to juz wogóle, frajerzy.

ale z drugiej strony patrzeć, to jednym moze pasować, jakośc, VHS i będą oglądać to co będzie. więc na niech nie mówmy frajerzy... nie obrażjmy ich.

ale jak ciągle ktos ci coś obiecuje i ciagle tego nie ma to za kogo cie ma? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi