Skocz do zawartości
Albert

Full HD. Co to jest ?

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Bero' post='13533' date='10.10.2006, 14:44 ']1080p[/quote]
A możesz coś więcej o 1080 p napisać ? Czym się różni od np 1080 i ? I czy można kupić TV 1080 p ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1080i to obraz z przeplotem, 1080p bez przeplotu. Obraz bez przeplotu jest dużo lepszy zwłaszcza przy dynamicznych scenach (sport, teledysk...). Na rynku są już pierwsze TV obsługujące 1080p jednak nie ma co liczyć że jakaś platforma będzie nadawała w 1080p (zajmuje to za duzo pasma). 1080p będzie wykorzystywane do HDDVD czy BD.
Obecnie żadna platforma nie nadaje w 1080p. Edytowane przez Bero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Bero' post='13539' date='10.10.2006, 15:05 ']1080i to obraz z przeplotem, 1080p bez przeplotu. Obraz bez przeplotu jest dużo lepszy zwłaszcza przy dynamicznych scenach (sport, teledysk...). Na rynku są już pierwsze TV obsługujące 1080p jednak nie ma co liczyć że jakaś platforma będzie nadawała w 1080p (zajmuje to za duzo pasma). 1080p będzie wykorzystywane do HDDVD czy BD.
Obecnie żadna platforma nie nadaje w 1080p.[/quote]
Czy można zatem założyć, że TV 1080i jest wystarczające do HDTV ? Jaka jeat rozdzielczość TV 1080i i 1080p ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albert
ty tak specjalnie,żeby sobie pogadać albo sprawdzić,jak tu traktują leniwych ignorantów
ja też jestem ignorantem/i gościem :blink: /,ale przynajmniej wypatrzyłem okienko NAWIGACJA na stronie głównej
i nie zaśmiecam świata takimi pytaniami
pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Full Hd,albo nazywane też True Hd,to jak narazie najwyzsza możliwa rozdzielczość Tv.Oznaczeniem go jest "1080p"czyli rozdzielczośc 1920x1080.Niektóre tlewizory o wielkic przekątnych mają taką rozdzielczość,ale mało który jest w stanie obsłużyć w pełni 1080p.Taki Tv z FullHd w Polsce to narazie luksus tylko dla bogaczy,bo tak naprawde mało kogo stać na telewizor za bagatela 20 000zł;/ Ale w niedalekiej przyszłości napewno ceny spadną.Zresztą i tak żadna telewizja nie odbierze 1080p.Ale Xbox 360 i PS3 jest w stanie wyswietlic gry w takim formacie.;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
;) [quote name='Albert' post='13544' date='10.10.2006, 14:37 ']
Czy można zatem założyć, że TV 1080i jest wystarczające do HDTV ? Jaka jeat rozdzielczość TV 1080i i 1080p ?
[/quote]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Albert' post='13544' date='10.10.2006, 14:37 ']
[/quote]
1080p=1980x1080
co do 1080i to hmmm, niby jako powyzej ale nie koniecznie ;)

ja osobiscie majac do wyboru miedzy 1080i a 720p wybralbym ta druga ze wzgledu na lepsza jakosc /kontrowersyjny temat :) /

Edytowane przez vvit0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale pieprzycie!!! jak ktos nie wie co to jest full HD czy ogółem HD (high definition - wysoka rozdzielczosc) to niech ta osoba poszuka sobie na google i bedzie wiedziec a nie zadajecie głupie pytania!!! Do usunięcia temat bo sie powtarzał!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem tego samego zdania. Jeszcze jak powyżej czytam, że 720p (1280x720) jest lepsze od 1080i (1920x1080 - fizycznie wyższa rozdzielczość, po to kupujemy odbiornik Full HD) to poprostu :o Kolega powyżej niech najpierw obejrzy chociaż z 10 materiałów takich i takich i się wypowie O_o na telewizorze 32 wzwyż. Polecam poczytać HD Pedie itd oraz google. Temat w stylu ile jest 2+2.

[b]Gmeru:[/b] Albo Hardcore HD: [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showforum=19"]http://hdtvpolska.com/index.php?showforum=19[/url]

Edytowane przez Gmeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...