Skocz do zawartości
mamin13

Nowy cennik w Telewizji N, idą zmiany? Nowe kanały HD? Co jeszcze?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

SlawekR

To zrozumiale że można. Ja osobiscie juz wymowiłem 2 dni temu.

Chodzi mi o to, że ITI nie dopełniła obowiazków. Bo skąd mam się dowiedziec z zmianach, skoro nie zawiadomiła mnie, ani listownie, ani telefonicznie, czy też poprzez e-mail. Nie widziałem tez żadnego komunikatu na stronie WWW N-ki ( czy to na stronie głównej czy to w sekcji news). Nowy cennik wprawdzie jest ale trzeba sie naszukac aby go znaleźć. A najważniejsze, że choć o mozliwości zaistnienia takiej sytacji, czyli nie przyjecia przez klienta zmian w cenniku, skutkujacym rozwiazaniem umowy, regulamin w rozdziale XII pkt 16 wspomina ( to z pamieci mam nadzieje ze sie nie myle), o tyle co do trybu i okresu wypowiedzenia delegnuje do komunikatu, którego ja i inni na czas nie dostali.

Gdybym, nie przeczytal informacji na forum, mógłbym po prostu nie zdażyć. Nie chcę deliberować nad ewentualnym dalszym rozwojem wypadków, ale nie wydaje mi się, aby N-ka chciała spojrzeć przychylnym okiem na moje potencjalne "spóźnienie", wynikające przecież z niedopelnienia jej obowiązków i sprawę załatwic polubownie.

Przykładów klientów uwikłanych w nieprawdopodobne spory i pułapki N-ki na internecie nie brakuje.

Dlatego uważam krytykę postepowania ITI za uzasadnioną.

Celowo wcześniej nie wspomniałem o możliwości powiadomienia abonentów przez komunikat poprzez dekoder, bo po prostu moj dekoder lezy od roku nieuzywany ( niepodlaczony), więc nie jestem pewien czy aby tego nie robią ta droga. Z treści rozmow odbytych z konsultantami BOK-u wnioskuje jednak, że nie stosuja tej metody przekazu.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok, ja tego absolutnie nie neguję. Podałem tylko informację, że można działać i bez niego, tym którzy czekają na pismo aby móc się do niego odnieść "w odpowiedzi na pismo".

Nie komentuję działań dostawcy usług. Na komentarze przyjdzie jeszcze zapewne czas. W każdym razie, coś mi się obiło o uszy, że pisma nie dostali na razie ci, którzy mają gwarancje ceny zapisaną w swoich umowach terminowych. Im formalnie nic się nie zmienia w umowach. Ale nie wiem na ile jest to sprawdzona informacja z tymi wysyłkami.

Co do pozostałych, jeśli nie zostaną dochowane odpowiednie terminy, to zapewne będzie można podnieść ten argument, w przypadku ewentualnej opóźnionej rezygnacji. Prawo obowiązuje obie strony umowy.

Przyznam szczerze, że nie wnikam w to w tym momencie. Ja zareagowałem, zaraz jak tylko cennik pojawił się na stronie, nie czekając na pismo. To dla mnie była wystarczająca przesłanka do kontaktu z BOKiem i renegocjacji warunków umowy.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

NO ale gdybys nie wiedział o zmianach ( nie wszedł na te strone?), to jak mógłbyś zareagowac?

Bo to jest głowny problem.

edit:

Tylko prosze nie argumentuj, że nic by się nie stało, bo zmiana cennika Cię nie dotyczyła. Mnie dotyczyła, nawet zostałem poinformowany w BOKU ile wynosi zwyżka.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , ci co mają ( tak jak ja ) opcję Full za 99 zł z gwarancją ceny to i tak nic się nie zmienia co do ilości kanałów i ceny , no cyba że sie mylę więc proszę o odpowiedz jak jest to w opcji jak mam FULL .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam , ci co mają ( tak jak ja ) opcję Full za 99 zł z gwarancją ceny to i tak nic się nie zmienia co do ilości kanałów i ceny , no cyba że sie mylę więc proszę o odpowiedz jak jest to w opcji jak mam FULL .

Nic się nie zmienia czyli nadal płacimy 99zl,ale i tak otrzymałem nowy regulamin,poza tym jest informacja o nowym numerze konta na który należy wpłacać kasę za abonament

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
NO ale gdybys nie wiedział o zmianach ( nie wszedł na te strone?), to jak mógłbyś zareagowac?

Bo to jest głowny problem.

edit:

Tylko prosze nie argumentuj, że nic by się nie stało, bo zmiana cennika Cię nie dotyczyła. Mnie dotyczyła, nawet zostałem poinformowany w BOKU ile wynosi zwyżka.

Widzę, że się nie rozumiemy. Ja nie argumentuję na korzyść kogokolwiek czy przeciw komukolwiek.

Podałem prostą informację osobom, które być może nie są tego faktu świadome. Jest to informacja w stylu: "posiadasz wiedzę o zmianie regulaminu, możesz zacząć działać. Otrzymanie pisma nie jest warunkiem koniecznym do podjęcia działań. Nie otrzymałeś pisma, nie musisz czekać".

Logicznym jest, że jeśli ktoś takiej wiedzy w ogóle nie posiada na dziś, to i żadnych działań nie podejmie i terminy mu "przelecą". A konsekwencje tego stanu rzeczy pojawią się dla niego w przyszłości.

Pisanie czegokolwiek innego, czyli: "Działaj nawet jeśli nie wiesz, bądź jasnowidzem" byłoby z gruntu idiotyzmem i wykręcaniem kota ogonem. Więc nie pisz, że w taki sposób argumentuję, bo nic takiego nie ma miejsca :(.

A na wnioski co do działań N-ki przyjdzie czas niebawem, jak już wszelkie terminy na 100% miną. Na razie jeszcze jest po temu za wcześnie. Sytuacja musi nabrać "mocy urzędowej", czy jak kto woli "dojrzeć". Wtedy ktoś zaznajomiony z prawem, na pewno dokona odpowiedniej analizy zaistniałej sytuacji i określi możliwe sposoby działań i konsekwencje prawne takiego stanu rzeczy.

Póki co, dobra rada do tych co czekają na pismo, a wiedzą że zmiana ich dotknie. Dzwońcie nawet jeśli go nie dostaliście, czekać nie ma co i na co. Pomimo, że problem nie leży po waszej stronie i zapewne wygracie późniejszy spór, to po prostu szkoda czasu na przepychanki. Komu to potrzebne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie propozycja jaką wczoraj otrzymałem ze strony "N"-ki nie jest szczególnie atrakcyjna ale się zdecydowałem.

Od 1.06.2010 przez okres 12 miesięcy będę korzystał z promocji Wielka rewolucja + pakiet nFilm HD przez okres 7 miesięcy, czyli do końca listopada. Po kilku godzinach wszystkie pakiety były już aktywne.

Być może, gdybym mówiąc kolokwialnie "przycisnął" miłą panią konsultantkę, otrzymałbym również dekoder z nagrywarką za 48 złotych, kto wie. (?)...

Uważam, że nawet na takich warunkach i w tej cenie nie można wybrzydzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Myślę, że mając "starego Fulla" nie ma co kombinować i zmieniać na nowego. Bo nic na plus nie dostaniesz, do tego przy starej umowie masz zapisaną gwarancję ceny, nawet po przejściu na czas nieokreślony. W nowym Fullu już taki miło nie jest.

Co do ilości kanałów to coś tam się zmienia, przybyło przecież kilka ogólnie i coś tam ubyło. Więc tak patrząc, to formalnie zmiana następuje. Przy czym nawet używając takiego argumentu do zmiany na nowego fulla, będziesz i tak do tyłu o ten zapis, o którym napisałem wyżej, o gwarancji ceny.

No chyba, że w ogóle chcesz wykorzystać sytuację do zmiany na inną promocję, to wtedy może i warto. Ale o taki przypadek, to lepiej zapytaj na forum N-ki. Zapewne nie jesteś jedynym, który stoi przed podobnym dylematem. Tam powinno być ze 3 setki podobnych postów i tyleż odpowiedzi na nie.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jestem po rozmowie z konsultantem i rzeczywiście nie ma żadnych widełek do negocjacji.

Obecnie mam stary recorder i 4 pakiety tematyczne + HBO + NFilm za 73zł/m. Dodatkowo Polsat Mini za 10zł/m.

Oczywiście złożyłem rezygnację z N ze względu na zmianę regulaminu (umowa wiązała mnie z N do sierpnia br.)

Moim planem było przejście w całości do PC z pełną ofertą z HD za 90zł/m bo N mnie wnerwiało od dłuższego czasu.

Tyle, że musiałbym wyłożyć 198zł za recorder CP.

Gostek z N namawiał mnie na pozostanie w N z tym pakietem za 68zł, o którym wszyscy wiedzą plus 228zł za turborecorder z kartą DVB-T do Polsatu i umową na 27 miesięcy (14 + 13).

Wobec tego mam pytanie: jak sprawują się te karty? Czy są jakieś zwiechy itp.

Generalnie w wersji CP jest więcej różnorodnych kanałów, którymi zainteresowana jest żona i Cinemaxy, którymi jestem mało zainteresowany.

Ponadto podejrzewam, że sytuacja może wyglądać tak, że zapłacę te 228zł Polsat bedzie się rwał (30km od centrum Warszawy) przez 14 miesięcy będę płacił 68zł a potem mi domiar dowalą na 116zł/m przez 13 miesięcy i będę pluł sobie w brodę, że dałem się naciągnąć.

Co o tym myslicie dobrzy ludzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie nowy cennik- darmowy dotychczas pakiet info i rozrywka juz jest platny - 6 zlotych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie jestem po rozmowie z konsultantem i rzeczywiście nie ma żadnych widełek do negocjacji.

Obecnie mam stary recorder i 4 pakiety tematyczne + HBO + NFilm za 73zł/m. Dodatkowo Polsat Mini za 10zł/m.

Oczywiście złożyłem rezygnację z N ze względu na zmianę regulaminu (umowa wiązała mnie z N do sierpnia br.)

Moim planem było przejście w całości do PC z pełną ofertą z HD za 90zł/m bo N mnie wnerwiało od dłuższego czasu.

Tyle, że musiałbym wyłożyć 198zł za recorder CP.

Gostek z N namawiał mnie na pozostanie w N z tym pakietem za 68zł, o którym wszyscy wiedzą plus 228zł za turborecorder z kartą DVB-T do Polsatu i umową na 27 miesięcy (14 + 13).

Wobec tego mam pytanie: jak sprawują się te karty? Czy są jakieś zwiechy itp.

Generalnie w wersji CP jest więcej różnorodnych kanałów, którymi zainteresowana jest żona i Cinemaxy, którymi jestem mało zainteresowany.

Ponadto podejrzewam, że sytuacja może wyglądać tak, że zapłacę te 228zł Polsat bedzie się rwał (30km od centrum Warszawy) przez 14 miesięcy będę płacił 68zł a potem mi domiar dowalą na 116zł/m przez 13 miesięcy i będę pluł sobie w brodę, że dałem się naciągnąć.

Co o tym myslicie dobrzy ludzie?

Zaproponował ci sensownie. I tak zyskasz. Ta karta dvb-t sama kosztuje na allegro cos ok 130zł. Odnośnie cięcia polsatu to ja mieszkam 80km od wawki, dodatkowo mam przed sobą osiedle i spokojnie daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zaproponował ci sensownie. I tak zyskasz. Ta karta dvb-t sama kosztuje na allegro cos ok 130zł. Odnośnie cięcia polsatu to ja mieszkam 80km od wawki, dodatkowo mam przed sobą osiedle i spokojnie daje radę.

Autorus korzystasz z anteny bo mnie na Bielanach warszawskich tnie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi