Jump to content
Sign in to follow this  
mamin13

Nowy cennik w Telewizji N, idą zmiany? Nowe kanały HD? Co jeszcze?

Recommended Posts

Różne informacje krążą po sieci od paru dni. Wystarczy sledzić ludzi piszacych pod newsem na satkurierze albo oficjalnym forum n.

http://satkurier.pl/news/54444/724-tys-abo...latformy-n.html

http://media2.pl/media/63570-telewizja-n:-...owe-kanaly.html

http://nhdtv.pl/forum/showthread.php?p=312...VNHD#post312937

list: http://img638.imageshack.us/img638/196/img0050gs.jpg

Komentarz z satkuriera

miki 2010-04-22 09:52:46

Coś się chyba dzieje. Od 1 czerwca zmiana regulaminu, cennika i 3 kanały:

FoxLife HD

BBC HD

TVN HD+1

Edited by Mario

Myślę, że podwyżka musi wiązać się z dodaniem czegoś nowego. Tylko gdzie oni to zmieszczą? :angry:

he he ktos napisal ze pakiet za 20 zeta i info i rozrywka tez za 20 zl a nie darmowo jak dotychczas. To chyba konkurencja dal atakie info bo jezeli bylaby to prawda to znaczy ze w siedzibie N chyba konopie zaczely rosnac i wszyscy tam strasznie weseli sa. Podwyzka o 30% bylaby rynkowym ewenementem no i biznesowym harakiri. Taka podwyzka nawet z bbc, fox, 3d i darmowa cola przez rok oznaczalaby tylko jedno :) W Y P O W I E D Z E N I E ;)

ehhh trzeba winka sie napic

No cóż ... jakiś czas temu złożyłem wypowiedzenie. Umowa zakończy mi się 31 maja.

Chciałem się załapać na jakaś nową promocję a tu takie nowiny ....

Nie wiem czy się cieszyć czy martwić :)?;)?

Nie widze powodu do radości ale też pewnością nie ma się co martwić takimi głupotami.

Oferta N-ki jest taka , że pożal się Boże. Przyznam się, że płace, bo musze (tak się złożyło, że taniej było zaplacic niz oddać) ale już dawno przestałem ogladać polską TV.

Naprawdę nie macie tam w Polsce sensownej konkurencji? A jak oferta C+ wyglada w porównaniu do N-ki? Może pora dać jednoznaczny impuls N-ce i się przepisać do konkurencji. Paść raczej nie padna, ale może wyciągną jakieś wnioski w przyszłych kwartałach

Jak to jest z trwaniem starych promocji?

Mam wszystko za 99zł i mi pasi.

W jakimś komentarzy słyszałem ze stare promocje trwają tylko do września a potem wszystko jest w standardowych cenach?

Autorus

Jak wygląda kwestia ew. zwrotu opłaty jednorazowej za dekoder w przypadku zmiany regulaminu i zerwania umowy? Dobrze kombinuję że można zapomnieć o tych pieniążkach? Ciekawe też czy tak jak zawsze w takich wypadkach będzie jakaś tajna promocja dla ludzi chcących odejść.

No, to mamy podobny dylemat.

Po wcześniejszej rezygnacji w grudniu połakomiłem się na promocję + TURBO i krótką umowę. Mam nadzieję, że wspommniana "podwyżka" nie

dotyczy umowy właśnie zawartej, bo to byłoby lekkie przegięcie ....

Jak wygląda kwestia ew. zwrotu opłaty jednorazowej za dekoder w przypadku zmiany regulaminu i zerwania umowy?

Bezpłatna infolinia powinna dać jednoznaczną odpowiedź na to bardzo ciekawe pytanie ! :)

Bezpłatna infolinia powinna dać jednoznaczną odpowiedź na to bardzo ciekawe pytanie ! :)

No właśnie opcje chyba są trzy:

- podpisana umowa obowiązuje obie strony do jej zakończenia (płatności zostają na tym samym poziomie)

- ITI proponuje nowe warunki (nowe płatności) a gdy klient się nie zgadza to umowa zostaje rozwiązana (ale co z kaucją za dekoder? zwracają?)

- klient w związku ze zmiana regulaminu sam rozwiązuje umowę (zapewne kaucja za dekoder przepada)

Ciekawe ....

Bo jeśli umowa zawarta jest np w styczniu, trwa 24mies a w czerwcu zmieniają regulamin to można rozwiązać umowę, to jasne.

Ale jeśli sie nie rozwiąże to co? Będę miał tą umowę do września a potem standardowe ceny ale jestem już wtedy uwolniony z umowy?

Gdybyśmy wiedzieli więcej to by można było zdecydować co i jak.

Autorus

Podobnie jak Wy mam za mało danych, aby jednoznacznie się wypowiadać. Jednak lekkie ćwiczenie logiczne, może udzielić odpowiedzi.

Mam zawartą umowę na określonych warunkach, na określony okres. Zmienia się cennik i regulamin. Dostaję odpowiednią informację od nadawcy. Mam dwa prawa:

1/ akceptacja nowych warunków (czytaj: płacę więcej)

2/ nie przyjmuję nowych warunków - następuje zerwanie umowy i zwrot dekodera w określonym czasie. Natomiast zwrot jakichkolwiek opłat nie wchodzi w grę. Pobrana opłata dotyczyła aktywacji dekodera. Tę usługę nadawca wykonał i dalsza dyskusja w tym temacie jest bezprzedmiotowa.

Podobne sytuacje miały już w przeszłości miejsce. Po raz pierwszy (jak dobrze pamiętam) przed Olimpiadą w Pekinie, gdzie wprowadzono opłatę za pakiet podstawowy (info - rozrywka). Później nastąpiła zmiana regulaminu, w związku z kontrolą UOKiK (zdaje się około maj/czerwiec 2009). Wtedy też można było zerwać umowę, pomimo, ze zmiany regulaminu świadczenia usług, były korzystne dla abonentów.

Te wszystkie BIZNESY zatrudniają dobrych prawników i znaleźć dziurę naprawdę będzie ciężko . Fakt, to opłata za AKTYWACJĘ i kropka ... tak

jak cwaniackie Beverlly Hills cenę wypożyczenia filmu rozbija ( oczywiście w celach podatkowych) na jakieś idiotyczne członkowstwo w klubie + cena

za wypożyczenie .... ja np. nie mam ochotę być w tym klubie :) - ktoś powinien IM się dobrać do D..Y, bo prawo jakie mamy, każdy widzi ! :)

Wieslawef, też mi się wydaje, że jest tak jak piszesz z opłatą aktywacyjną. Chciałem się upewnić. Inna sprawa, że logicznie rzecz biorąc, w sądzie pewnie N by musiało udowodnić że faktycznie poniosła koszta z tytułu aktywacji, bo jak dla mnie ta "aktywacja" to po prostu taka przedpłata abonamentu. Przecież dajmy na to aktywacja turbo chyba ich nie kosztuje 650zł tak jak podają w cennikach ;-) Równie dobrze cały abonament mógłby być płatny z góry (wliczony w "aktywację") - co wtedy?

Co do innych dywagacji o cenach od września, to trzeba poczekać na jakieś konkretne informacje - na razie to gdybanie.

Z tą "aktywacją" to faktycznie jest coś nie tak.

Wyobraźmy sobie sytuację że ogłaszają nową promocję:

aktywacja 399 zł, dekoder 500GB, wszystkie pakiety (również premium) za 0zł, umowa na rok

Już widzę jak się ludzie rzucają do punktów sprzedaży.

Po czym po miesiącu ..... zmieniają regulamin na: opłata za każdy pakiet np. 100 zł (czyli nowy abonament wychodzi np. 600zł/miesięcznie)

Jeśli się komuś nie podoba to może rozwiązać umowę .... oczywiście nie zwracają za aktywację ....

Sytuacja hipotetyczna ale ... możliwa :)

Oczywiście, taka sytuacja jest możliwa.

Ja wielokrotnie pisałem o tym, że firmy powołują działy marketingu i prawne, nie po to, aby świadczyć usługi na wysokim poziomie, tylko po to, aby "wyczesać" klienta.

eŃka nie należy pod tym względem do jakiś wyjątków. Powiedziałbym nawet, że mocno zabiega o pozycję lidera. :lol:

Wprowadzenie 6 zł dopłaty do pakietu info-rozrywka, na dwa tygodnie przed rozpoczęciem Olimpiady, to najlepszy dowód (wtedy w ofercie pojawił się TVP HD, które realizował tę transmisję).

O wyciągnięciu kasy za pakiet Nfilmowy nie będę się rozpisywał - sami wiecie jak to wygląda. Teraz mamy kolejną próbę z całej serii marketingu konwulsyjnego.

Moim zdaniem logiczne by było jakby opłata "aktywacyjna" była rozumiana jako opłata za wypożyczenie dekodera na czas trwania umowy. Logiczne by było wtedy, że jeśli umowa jest rozwiązywana z winy operatora dajmy na to w połowie trwania, to operator powinien zwrócić połowę tej kwoty. Myślę, że dobry adwokat by to wywalczył. Tylko w praktyce każdy machnie ręką na taką kwotę.

Myślę, że podwyżka musi wiązać się z dodaniem czegoś nowego. Tylko gdzie oni to zmieszczą? :D

Och tam. Tu się wciśnie tam się bitrate znów obetnie i jakoś to będzie , prawda? ;)

Zapewne część nowości poleci z Cyfrowego, Orange zaczyna powoli likwidować duble u siebie więc pewnie reszta od nich. W zakup nowego transpondera przez ITI już nie nie wierzy i nie uwierzy. :lol:

Edited by arsenal

Otóż niekoniecznie. Pewnie będą osoby, które opiszą tę sytuację do UOKiK, oczywiście jak już będzie wiadomo, o co kaman.

Ostatnio takie właśnie zgłoszenie spowodowało kontrolę Urzędu w eŃce. Tylko dzięki "współpracy" z inspektorami uniknęli wielomilionowej kary (10% przychodów z roku poprzedniego). Wtedy rzecz dotyczyła obsługi abonentów przez BOK. Ludzie płacili nieprawdopodobne rachunki telefoniczne, bo pracownicy BOKu nie odbierali telefonów. Wydawało się, że to błahostka, ale byli tacy, którzy pomachali szabelką i wygrali. Dodatkowo urzędnicy przyjrzeli się całemu systemowi obsługi abonentów i było wielkie "bum".

Cytat przedstawiciela handlowego Telewizji Nowej "Generacji"

W najbliższym czasie oferta programowa telewizji nowej generacji n ulegnie zmianie, poszerzona też zostanie oferta kanałów HD.

Szczegółowe informacje dotyczące zmian, oraz wszelkie związane z tymi zmianami dokumenty wszyscy abonenci platformy n otrzymają już wkrótce drogą pocztową.

Dokument zawierający te informacje znajduje się TUTAJ

Niestety nie wiadomo na razie nic co mogłoby potwierdzić lub zaprzeczyć tym informacjom, pozostaje czekać.

Edited by krzysztof2010