Skocz do zawartości
dawmac

Projektor do kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

z powodu, że 3D narazie jest a racjonalne w zakupie postanowiłem zakupić projektor. Czaiłem się kilka lat z tym pomysłem ale po ostatnich wizytach w IMAX mój 60" TV jakiś malutki jest :(.

Co do projektora to mam jakies tam swoje typy, jak rozmieścić, podłaczenia itd to dam radę ale mam dwa pytania >

1. porównując projektor z przedziału cenowego około 7000zł z projektorami za około 15.000zł czy widać że jest dwa razy lepszy ?? Czy sa to już subiektywne odczucia i róznica jest tak naprawde bardziej psychologiczna niz wymierna.

2. czy normalny domowy projektor full hd da obraz podobny jaki mam z Pioneer LX6080

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. tak :( mam w biurze Epsona TW5000, ktory jeszcze nie dawno byl z przedzialu cenowego ok 7000zl. Porownujac go z np Sanyo Z3000 z zeszlego roku - tak, widac roznice, natomiast sporo zalezy tez od zrodla. Przy ogladaniu Pulp Fiction z DVD po komponencie roznicy nie zauwazysz wiekszej, ale juz jak wrzucisz mu cos wysokiej rozdzielczosci po HDMI...jest roznica. Odwzorowanie kolorow da sie czesciowo polepszyc w kierunku oczekiwanym (kazdy projektor ma tam jakas korekcje RGB, czy niektore maja Gammę), ale odwzorowanie przejscia odcieni szarosci, czy kompensacja ruchu...im drozszy tym lepszy.

2. Wg mnie kazdy porzadny (od 10k wzwyz) projektor FullHD da lepszy obraz niz TV. Natomiast jest to moje subiektywne odczucie, oparte o porownanie wszystkich TV ktore widzialem w zyciu, a przede wszystkim mojego Sony W5500 i kilku projektorow ktore widzialem w biurze (czyli w gorszych warunkach oswietlenia niz bym ogladal w domu).

Edytowane przez setin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale w testach, ocenach, punktacjach itd itd a w siecie są tego tony w klasie obraz tanie projektory wypadają nie gorzej niż dwa razy droższe. O tym , że jakaś różnica jest to zdjae sobie sprawe ale czy jest adekwatna do poniesionych kosztów. Chodzi o to że 1000 funtów za projektor full HD to niewiele a 2500 to już jest jakiś tam wydatek :)

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Wproś się" gdzieś na prezentację, przecież nie kupisz kota w worku.

A jak nie, to kup dwa- jeden zwróć ... będziesz miał MEGA doświadczenie . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a nad jakimi modelami sie zastanawiasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no a nad jakimi modelami sie zastanawiasz?

nie przepadam za prezentacjami bo zachwalają i sprzedawają to co maja i na czym jest najwieksza marża. Praktycznie kazdy sprzedawca w sprzedazy kieruje sie wytycznymi od "góry" co sprzedawać itd itp. Opinie i zachwalnie towaru przez takie osoby jest dl amnie nieobiektywne. Wole opinie osoby postronnej niz "doświadczonego" sprzedawcy :)

Niesttey otorzonego projektora nie mozna zwrócić :) dzowniłem i pytałem.

Nawet najlepsza prezentacja nie da porównania między kilkoma modelami więc zostają opinie uzytkowników i jakies tam testy.

Modele to:

- Mitsubishi HC3800 ( odpowiada mi bo pokazane jest ż emoż ebyc umieszczony poniżej dolnej kawędzi ekranu a będzie zabudowany w ławie / stoliku

- Panasonic PT AE3000 - bardzo dobre opinie

- Optoma HD8200

- Epson EH TW5500

i coś tam jeszcze sobie poczytam i wybiore. Sprawdzam rozmieszczenie w moim pokoju i dopasowuje do ekranu.

Jestem najbardziej za DPL. Dawno temu jakieś 6 - 7 lat miałem całkeim fajne kino domowe z projektorem sony VPL15 czy coś takiegio + denon + B$W 602 z AWS750. Niedawno kupiłem Gladiatora na BR i odpaliłem. Myślę sobie będzie super a tu odzyły wspomnienia z projekcji na projektorze. Pomimo ż ebyło wtedy to zwykłe DVD i dźwięk chyba DTS to do dziś pamiętam wrażenie jaki na mnie zrobił ten film i sceny walki. Teraz, obejrzałem na wypasionym sprzecie ten firm i ... bez emocji. Nie wiem czy to "znudzenie" człowieka po przez ciągłe bombardowanie nowościami kinowymi czy po prostu brak klimatu jaki daje nam projektor.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
- Mitsubishi HC3800 ( odpowiada mi bo pokazane jest ż emoż ebyc umieszczony poniżej dolnej kawędzi ekranu a będzie zabudowany w ławie / stoliku

a ile ponizej tej dolnej krawedzi powinien byc umieszczony?

- Panasonic PT AE3000 - bardzo dobre opinie

w (przynajmniej) polsce w oficjalnym kanale juz go nie ma, jest model AE4000, który w zeszlym roku konkurowal z TW5000, a ze Epson w Polsce zrobil super promocje na swój dawny flagowy model...AE4000 nie miał rynku...podobne parametry, wyższa cena.

- Optoma HD8200

a nie HD82? widzialem go w akcji, mielismy kiedys demo w biurze...robi wrazenie, chyba najlepszy obraz jaki widzialem na projektorze do kina domowego, ale...jest GIGANTYCZNY!!! jezeli jego wielkosc ma jakiekolwiek znaczenie :) poza tym HD82 też jest (przynajmniej w Polsce) slabo dostepny bo u dystrybutora wisi jeszcze 1 szt. Zastapil go HD86, ktory rzekomo ma lepsze parametry (nie wiem, nie widzialem, chyba w Polsce nie pojawila sie ani 1szt tego projektora i szybko zniknela z oficjalnych cennikow...a szkoda)

- Epson EH TW5500

Z projektorow LCD uwazam ze jest najlepszy. Jak wspomnialem wczesniej, bawilem sie jego poprzednikiem i jezeli zmieniony kontrast (200 000:1 !!!) rzeczywiscie przeklada sie na obraz to jest wart swojej ceny.

jak nie chcesz narazie duzo wydawac (bo w przyszlosci moze byc 3D) i jestes w stanie kupic cos w miare dobrego ale "na chwile" to moze Epson TW3500?

Jestem najbardziej za DPL. Dawno temu jakieś 6 - 7 lat miałem całkeim fajne kino domowe z projektorem sony VPL15....

tez mi sie wydaje subiektywnie ze wolalbym DLP do kina domowego, pomimo ze podoba mi sie jakosc kolorow w LCD a przez to odwzorowanie calej sceny. LCD rzeczywiscie przy niektorych filmach nie potrafi zrobic klimatu, szczegolnie tam gdzie czarny jest wiodący, czyli w gladiatorze chyba polowa scen :) Poza tym ten film musi byc ponury a LCD by go rozjasnil przez wieksza soczystosc kolorow (choc zawsze mozna sie pobawic ustawieniami).

Edytowane przez setin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

ja też zastanawiam sie nad wymina pj, obecnie mam optome hd800x i zastanawiam sie nad Optoma hd82 lub sony hw15, sony widziałem i robiłem bezposrednie porównanie czerń zdecydowanie lepsza i wiecej sczegółów niz moja obecna optoma ale w jasnych scenach według mnie optoma conajmnie tak samo dobra jak i nie lepsza, nie widziałem niestety optomy hd82 ale z opisów i recenzji jest mega ostra z bardzo dobrymi kolorami i czernia na poziomie sanyo z3000 czyli może byc ciut gorzej niż sony, wciąż się waham co wybrac cena praktycznie ta sama.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1. porównując projektor z przedziału cenowego około 7000zł z projektorami za około 15.000zł czy widać że jest dwa razy lepszy ??

Dwa razy lepszy na pewno nie będzie, główna różnica pomiędzy tańszymi, a droższymi projektorami to kontrast i poziom czerni.

Tyle, że jeśli masz jasne ściany i/lub sufit to zakup projektora za tych kilkanaście tysięcy to będzie jak wyrzucenie kasy w błoto - w takich warunkach nie wykorzystasz możliwości projektora nawet w 50 procentach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam

ja też zastanawiam sie nad wymina pj, obecnie mam optome hd800x i zastanawiam sie nad Optoma hd82 lub sony hw15, sony widziałem i robiłem bezposrednie porównanie czerń zdecydowanie lepsza i wiecej sczegółów niz moja obecna optoma ale w jasnych scenach według mnie optoma conajmnie tak samo dobra jak i nie lepsza, nie widziałem niestety optomy hd82 ale z opisów i recenzji jest mega ostra z bardzo dobrymi kolorami i czernia na poziomie sanyo z3000 czyli może byc ciut gorzej niż sony, wciąż się waham co wybrac cena praktycznie ta sama.......

u mnie będzie okolo 50cm projektor od dolnej krawedzi ekranu i jakieś 4,2-4,6m od niego i szerokosć ekranu ok 2,5m - 2,6m

Dziękuje za opinie jest dla mnie bardzo ważna w podjęciu decyzji. Dużo lepsza od 4 stronnicowych testów :)

Z epsonów sa dwa modele w podobnych cenach > EPSON TW3500 i TW3800

z projektorów jeszcze JVC DLA HD350 i własnie sony HW15 ( tylko u mnie nie zabardzo pod względem odległość / przekątna ekranu się zgrywaa :) )

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
u mnie będzie okolo 50cm projektor od dolnej krawedzi ekranu i jakieś 4,2-4,6m od niego i szerokosć ekranu ok 2,5m - 2,6m

to wiekszosc projektorow powinna objac taką projekcje.

TW3800 jest modelem slabszym i starszym od TW3500 i jest juz niedostepny (przynajmniej w Polsce).

Z projektorami Sony nie mialem stycznosci na zywo, ale sadzac po ich parametrach, to placi sie za znaczek Sony, gdyz w podobnej cenie mozna kupic czasami i dwa projektory innej marki o podobnych parametrach :) ...przynajmniej jezeli chodzi o ceny w Polsce.

Edytowane przez setin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z projektorami Sony nie mialem stycznosci na zywo, ale sadzac po ich parametrach, to placi sie za znaczek Sony, gdyz w podobnej cenie mozna kupic czasami i dwa projektory innej marki o podobnych parametrach :) ...przynajmniej jezeli chodzi o ceny w Polsce.

no nie wiem kolego ja moge kupic sony hw15 za około 9800 , świeci naprawde fajnie i gdyby nie fakt że nie widziałem jeszcze optomy to bym go pewnie łyknął, epsona w 5500 widziałem w akcji i ma dla mnie za pastelowe kolry nawet sony ma dynamiczniejszy obraz, czerń natomiast nieznacznie lepsza w epsonie, ja chyba i tak kupie optome

Edytowane przez skalmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się od jakiegoś czasu do taniego projektora dlp (hc3800 lup optoma hd20) ale ciągle mam wątpliwości. Przede wszystkim zastanawiam się jak to będzie z poziomem czerni - w pokoju są białe, no może lekko szare ściany, pokój może być kompletnie zaciemniony a ekran szary 0,9 - czy uzyskam czerń lepsza gorszą niż na przeciętnej plaźmie panasonica? Nie ukrywam, że czerń jest dla mnie istotna. Druga sprawa, mam ograniczoną szerokosć na ekran (150-170 cm) , co z kolei wiąże się z tym, że projektor (w przypadku optomy hd 20) nie może być za daleko od ekranu, powiedzmy gdzies tak 2,5 metra albo jeszcze mniejszych - czy może to mieś wpływ na nieostrość obrazu na skrajach ekranu. W dodatku jak sprawdzałem wg kalkulatora odległość projektora a odległość widza mniej więcej się pokywa - czy to dobry pomysł ze zwględy na hałas, aby projektor umieścić tuż nad widzem? I jak się ma roztawienie kolumn podłogowych a ekranu, który ze względu na swoją wielkość będzie wyżej - czy to ma wpływ na odbiór kierunku dzwięku w pionie? Podejżewam, że nie ale wole się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TW3800 jest modelem slabszym i starszym od TW3500 i jest juz niedostepny (przynajmniej w Polsce).

sony hw15 około 2150 funtów

mitsubishi hc3800 około 1050 funtów

optoma hd82 około 2195 funtów

optoma hd80 około 2000 funtów

optoma HD20 około 900 funtów

optoma EP1080 1850 funtów

panasonic ae4000 około 2100 funtow

mitsubishi hc6800 około 1800 funtów

epson tw3500 około 1400 funtów

jvc hd350 2500 funtów

tak więc sony za bardzo nie odstaje cenowo. Wyróznia sie hc3800 za połowe ceny innych :) Epson tez ciekawa cena i co dziwne TW3800 kosztuje około 1800 funtow i ma lepsze parametry na papierze od TW3500. Dopiero model TW5000 za 2350 funtó jest jak by w tej klasie średniej cenowej.

pozdr. dawmac

Edytowane przez dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sony hw15 około 2150 funtów

mitsubishi hc3800 około 1050 funtów

optoma hd82 około 2195 funtów

optoma hd80 około 2000 funtów

optoma HD20 około 900 funtów

optoma EP1080 1850 funtów

panasonic ae4000 około 2100 funtow

mitsubishi hc6800 około 1800 funtów

epson tw3500 około 1400 funtów

jvc hd350 2500 funtów

tak więc sony za bardzo nie odstaje cenowo. Wyróznia sie hc3800 za połowe ceny innych :) Epson tez ciekawa cena i co dziwne TW3800 kosztuje około 1800 funtow i ma lepsze parametry na papierze od TW3500. Dopiero model TW5000 za 2350 funtó jest jak by w tej klasie średniej cenowej.

pozdr. dawmac

no wlasnie na odwrot z tym TW3500 i TW3800...to TW3500 jest nowsza konstrukcja i o lepszych parametrach!!! TW3800 poza tym jest juz modele ktory wyszedl z oficjalnej oferty Epsona.

HD80 - nie bierz, lepiej dolozyc do HD82.

HD20 w tym zestawieniu to jakis chyba blad :)

EP1080 - skad Ty ja wziales w tym zestawieniu? pomijajac fakt ze jest to projektor juz fizycznie niedostepny, to jest to projektor biznesowy!!! on ma 3500 ANSI lm!!!!!!!!!

Mitsu i JVC nie znam, tzn nie mialem przyjemnosci na zywo...a Sony...no musze przyznac ze w takim porownaniu i w tej specyfikacji wydaje sie ciekawa oferta jezeli rzeczywiscie ma taki obraz jak wszyscy mowia :) musze sobie pozyczyc go z dystrybucji Sony na testy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Epsona TW5000, ktory jeszcze nie dawno byl z przedzialu cenowego ok 7000zl

to ja poproszę namiary, bo chcę go kupić, ale najtaniej w Polsce to 8300zł :)

wracając do wątku: ja zrozumiałem pytanie o różnice cena/jakość w taki sposób, że od razu pomyślałem o porównaniu tw5000 z tw5500.

I sam bardzo jestem ciekaw jak to porównanie wygląda - czy rzeczywiście widać różnicę w cenie (dwukrotnej!)

ja musiałem wybrać tw5000, bo muszę mieć duży lens shift i nie stać mnie na tw5500.

jeśli nie ma dwukrotnej, albo nawet 1/4 różnicy w jakości tp kupiłbym na twoim miejscu tw5000 - po co przepłacać? Albo rzeczywiście jakiś wypasiony DLP.

mozecie coś rozwinąć o tych pastelowych kolorach (czy duża różnica, czy denerwuje itp)?

przeczytałem wiele recenzji i nic o tym nie było... dobrze byłoby usłyszeć coś od użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie z tymi testami tak jest ż ejak by nie patrze cto wszystkie projektory sa naj i och i ach. Np TUTAJ wszytskie mają bardzo, bardzo wysokie oceny i nie ma czego wybrać :)

Mnie tez najbardziej nurtuje to pytanie cena / jakość. Tak jak np. w stereo uważam że osiagnełem poziom że wydanie nawet 4 krotnie więcej pieniędzy poprawi MOŻE jakość dzwieku o kilka małych procent tak samo chodzi mi o projektor. Mogę wydac 2000 czy 3000 funtów na projektor jak warto. Jak mozna miec bardzo dobry obraz za 1200GBP to po co wydawac dwa razy więcej.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to ja poproszę namiary, bo chcę go kupić, ale najtaniej w Polsce to 8300zł :)

napisalem przeciez "z przedzialu cenowego" :) hmm...jakbym mial dojscie to bym cos zalatwil, ale tak jak mowie, w Epson Polska juz go nie ma :/

wracając do wątku: ja zrozumiałem pytanie o różnice cena/jakość w taki sposób, że od razu pomyślałem o porównaniu tw5000 z tw5500.

nie gwarantuje, ale jak mi jutro ktos przypomni na privie to zapytam sie czy Epson Polska ma demo TW5500, wtedy sobie pozycze go i porownam (TW5000 mam demo na stanie :) ). Cena jest dwa razy wyzsza...to oczywiste...ale czy pamietasz ile kosztowal TW5000 w Polsce jeszcze we wrzesniu zeszlego roku? To byl model flagowy i nie schodził poniżej 13000 brutto. Dopiero jak wyszedl TW5500 Epson Polska zrobil rewelacyjna promocje ktora zagial wszystkich pozostalych producentow...ten projektor schodzil w dziesiatkach miesiecznie :)

mozecie coś rozwinąć o tych pastelowych kolorach (czy duża różnica, czy denerwuje itp)?

pastelowych? moze napisac o co chodzi bo chyba mnie minal temat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JVC HD350 za 2500 funtów ? Tak z ciekawości to gdzie taka dobra oferta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak mozna miec bardzo dobry obraz za 1200GBP to po co wydawac dwa razy więcej.

To jakbys byl moim Klientem to bym Ci powiedzial zebys kupil TW3500, albo nawet TW2900 (ta sama optyka, ta sama elektronika do przetwarzania obrazu, mniejszy kontrast i lekko mniejsza jasnosc) i czekal na rozwiazania 3D, jezeli na tym Ci zalezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To jakbys byl moim Klientem to bym Ci powiedzial zebys kupil TW3500, albo nawet TW2900 (ta sama optyka, ta sama elektronika do przetwarzania obrazu, mniejszy kontrast i lekko mniejsza jasnosc) i czekal na rozwiazania 3D, jezeli na tym Ci zalezy.

tak, 3D to jest to na co czekam ale obawiam się ze jeszcz epoczekam bo zalezy mi głównie dobrym obrazie. Kupując projektor nie chce za każdym razem jak zaczne ogladac film sie wqr..... i mysleć, tzreba było te pare stówek dołożyć i bylo by o niebo lepiej.

pozdr. dawmac

PS. dzisiaj zamóiełem sobie nową sofe LAZY BOY 3 osobową aby wygodnie film obejrzec i teraz trzeba projektor z ekranem skompletować :)

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w takim razie masz ciezki orzech do zgryzienia, gdyz albo kupisz dobry projektor i juz teraz wydasz kase bez funkcji na ktorej Ci tam jakos zalezy, albo kupisz cos slabszego i bedziesz narzekal do czasu kiedy zainwestujesz w cos porzadnego z 3D :)

Innych opcji nie widze :) Jezeli chcesz cos z okolicy 2000 funtow a widze ze w tej sredniej oscylujesz...to HD82 Cie nie zawiedzie wg mojej subiektywnej opinii. Choc szczerze powiedziawszy to poszukaj dobrej oferty na nia w GB, bo w Polsce ten projektor moznaby taniej zalatwic niz podana przez Ciebie cena (o ile by mozna bylo go jeszcze zalatwic).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

setin, to dla ciebie:

epsona w 5500 widziałem w akcji i ma dla mnie za pastelowe kolry nawet sony ma dynamiczniejszy obraz, czerń natomiast nieznacznie lepsza w epsonie, ja chyba i tak kupie optome

fakt pomyliłem 5000 z 5500.

ale skoro to lepszy model to pewnie 5000 też ma ten problem, dlatego zapytałem

Edytowane przez prezes79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tutaj musi sie skalmen wypowiedziec, co mial na mysli...ja tam pastelowych kolorow nie zauwazylem :/ i nie bardzo rozumiem co maja pastelowe kolory do "dynamicznego obrazu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi