Skocz do zawartości
dawmac

Projektor do kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

całkeim ciekawa strona z testami projektorów Wystarczy wybrać firmę i sa praktycznie wszystkie projektory opisane dość dokładnie.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh Dawid, Ty jak zwykle w gorącej wodzie kąpany jesteś... :)

po co Ci półśrodek w postaci taniego projektora, będziesz niezadowolony, tu nie może być kompromisu !

Nie możesz naprawdę zaczekać aż się wysypią projektory z funkcją 3D ?

Co zrobisz za pół roku z tym tanim projektorem ?

IMHO Twoja decyzja jest o te pół roku za wcześnie, przynajmniej do IFY zaczekaj, tam będzie z czego wybierać...

P.S. Ja bym poszedł w tego Sony, ewent. Optoma, ale powtarzam, wstrzymaj się !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawmac ja skladam na JVC model 750 ostatnio widzialem za 4600 :),ale

Ale tak jak AreckiW napisal mam nadzieje,ze jak doskladam to beda wlasnie nowe modele :)

Edytowane przez macek.g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze taka ciekawostka :) czy w przypadku projektorów jakiekolwiek parametry mają znaczenie ? Rozbiezności sa olbrzymie a wszytskie w jednej "klasie".

np:

optoma hd82 kontrast 20000:1 i 1300 lumenów

jvc dla hd350 kontrast 30000:1 i 1000 lumenów

sony hw15 kontrast 60000:1 i 1000 lumenów

epson tw3800 kontrast 18000:1 i 1800 lumenów

panasonic ae4000 kontrast 100000:1 i 1600 lumenów

Czy producentów projektorów obowiązują jakiekolwiek wytyczne co do podawanych parametrów czy poprostu ot tak sobie, papier i tak wszystko przyjmie a czym większe cyferki ty lepiej.

Przeciez różnica np. w kontraście między niektórymi modelami jest 5 krotna !! i co ciekawe taki "gruby" klocek jak JVC HD950 ma 50000:1 a tylko 900 lumenów ! lub Vivitek H9080FD ma 100000:1 i tylko 800 lumenów

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
eh Dawid, Ty jak zwykle w gorącej wodzie kąpany jesteś... :)

po co Ci półśrodek w postaci taniego projektora, będziesz niezadowolony, tu nie może być kompromisu !

Nie możesz naprawdę zaczekać aż się wysypią projektory z funkcją 3D ?

Co zrobisz za pół roku z tym tanim projektorem ?

IMHO Twoja decyzja jest o te pół roku za wcześnie, przynajmniej do IFY zaczekaj, tam będzie z czego wybierać...

P.S. Ja bym poszedł w tego Sony, ewent. Optoma, ale powtarzam, wstrzymaj się !!!

kiedyś Cię posłuchalem i kupiłem KURO 60" i nie żałuje :) Nadal jak ogladam wiele różnych TV w sklepach to bym go nie zamienił, może jakiś LED ale nie ma 60" lub więcej :)

Może poczekam :) Jestem tylko ciekaw czy w 2D nowe projektory 3D będa równie dobre jak aktualne modele.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy producentów projektorów obowiązują jakiekolwiek wytyczne co do podawanych parametrów czy poprostu ot tak sobie, papier i tak wszystko przyjmie a czym większe cyferki ty lepiej.

teoretycznie maja sie stosowac do jakichstam standardow obliczen kontrastow ISO, ale to jest dokladnie tak jak z TV...kazdy podaje swoj dynamiczny kontrast jak woli i ni jak nie ma sie to do rzeczywistosci. Zauwazam natomiast tendencje w przypadku projektorow DLP, ze tutaj nie ma tak jak to sie podaje w biznesowych projektorach (przewaznie 500:1 w LCD odpowiada ok. 2000:1 w DLP). W projektorach do kina domowego DLP ma sporo mniejszy kontrast, ale.......jakos organoleptycznie wydaje mi sie ze jest wyzszy :) Porownujac np HD82 do TW5000 na tym samym filmie...no wg mnie HD82 wypada zdecydowanie lepiej.

Inna sprawa ze im mniejsza jasnosc tym teoretycznie powinien byc wiekszy kontrast (czarniejsza czerń), ale z kolei mniejsza przyjemnosc z ogladania w dzien. Cos za cos.

Viviteka do porownania nie wrzucaj, to model oparty na "żarówkach" LEDowych, wiec on tutaj ma calkowicie inne parametry.

Z modelami 3D watpie zeby na poczatku byly tak dobre jak obecne modele 2D, popatrz chociazby na przyklad tego jak kiepskie projektory maja w tym momencie wrzucana technologie 3D i ...o dziwo...jak jasne są. Nie bardzo łapię technologię 3D, ale wydaje mi sie że tutaj bedzie potrzeba wiekszej ilosci swiatla, albo dzieki projektorowi (co będzie sie wiazac z inna obrobką obrazu i tutaj chyba DLP ktore ma obojetne przy jakiej jasnosci lepsza czern wygra z LCD), albo dzieki ekranom o wyzszym wspolczynniku gain a to sie bedzie wiazac z niekomfortowym ogladaniem zwyklych filmow...moim zdaniem te dwa problemy powoduja ze narazie zaden producent nie chwali sie ze robi porzadny projektor do kina domowego w 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobno w maju ma być dostęny LG CF3D full HD z okularami pasywnymi. Cena 9999$. Nie jest tanio ale jesłi byłby dobry obraz w 2D i 3D to warto przemyśleć temat. Z drugiej strony jest to duuuużo więcej niz za bardzo dobry projektor 2D no i ciagle te okulary.

Może zaraz po wakacjach będzie już jakiś tam wybór projektorów 3D a tym samym ceny normalne. Chyab tak jak pisze AreckiW warto choćby z dwa - trzy miesiące poczekać czy nadal projektory 3D będa jako news na stronach www czy będzie już można coś kupić.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i jeszcze taka ciekawostka :) czy w przypadku projektorów jakiekolwiek parametry mają znaczenie ? Rozbiezności sa olbrzymie a wszytskie w jednej "klasie".

np:

optoma hd82 kontrast 20000:1 i 1300 lumenów

jvc dla hd350 kontrast 30000:1 i 1000 lumenów

sony hw15 kontrast 60000:1 i 1000 lumenów

epson tw3800 kontrast 18000:1 i 1800 lumenów

panasonic ae4000 kontrast 100000:1 i 1600 lumenów

Przeciez różnica np. w kontraście między niektórymi modelami jest 5 krotna !! i co ciekawe taki "gruby" klocek jak JVC HD950 ma 50000:1 a tylko 900 lumenów ! lub Vivitek H9080FD ma 100000:1 i tylko 800 lumenów

Kontrast - JVC od kilku lat w tym względzie miażdzy konkurencję. I nie potrzebuje do tego auto iris. To jest taki projektorowy odpowiednik Kuro.

Zerknij sobie na pomiary np. na cine4home.de. Taki JVC HD-350 ma kilkukrotnie lepszy kontrast natywny od Panasonica AE4000 czy Epsona TW5500. I to nie są cyferki - praktycznie w każdej recenzji tego projektora i jego nowszych braci podkreślane jest, że pod tym względem projektory JVC to jest klasa sama w sobie. Tylko tak jak wcześniej pisałem - trzeba mieć odpowiednie warunki pomieszczeniowe aby wykorzystać w pełni możliwości takiego projektora.

Do tego JVC to technologia D-ILA - podobne możliwości instalacji projektora jak 3LCD (duży zoom, poziomy i pionowy lens shift), do tego bardzo cichy i pozbawiony wad 3LCD czy DLP - nie uświadczysz tutaj efektu tęczy czy problemów z osadzającym się kurzem w optyce (co skutkuje "dust blobami"), rozbieżność paneli też dużo mniejsza niż w 3LCD.

Jasność - każda maszynka ma różne tryby różniące się jasnością, np. do oglądania w całkowitym zaciemnieniu (tryb kinowy - niska jasność, najlepsza możliwa czerń) czy przy świetle zewnętrznym (tryb dynamiczny - duża jasność, zwykle mocno rozjechane kolorki, słabsza czerń). Jeśli będziesz oglądał przy całkowitym zaciemnieniu to jasność projektora jest pomijalna, a wręcz wskazane jest żeby nie świecił zbyt jasno, szczególnie gdy pomieszczenie nie jest przygotowane do projekcji - odbicia światła z jasnego sufitu/ścian przy armacie świetlnej potrafią skutecznie zniszczyć radość z oglądania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podobno w maju ma być dostęny LG CF3D full HD z okularami pasywnymi.

moim zdaniem tutaj najwieksza wada nie jest fakt posiadania okularow co....samo LG :)

Jasność - każda maszynka ma różne tryby różniące się jasnością(...)

teoretycznie tak, ale i tak zeby sie cieszyc jakims znosnym ogladaniem filmow w dzien to musi byc ok 2000 ANSI, jezeli nie mozna calkowicie zaciemnic pomieszczenia, co nie zawsze jest mozliwe, chyba ze tak jak piszesz, ktos ma profesjonalna sale kinowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
teoretycznie tak, ale i tak zeby sie cieszyc jakims znosnym ogladaniem filmow w dzien to musi byc ok 2000 ANSI, jezeli nie mozna calkowicie zaciemnic pomieszczenia, co nie zawsze jest mozliwe, chyba ze tak jak piszesz, ktos ma profesjonalna sale kinowa :)

Jasne - jeśli ktoś zamierza oglądać przy świetle zewnętrznym przez znaczny % czasu to maksymalna jasność projektora ma znaczenie, ale należy też zaznaczyć, że przyjemność z oglądania filmów w takim przypadku jest znikoma, nawet jeśli to będzie 2000 ANSI. Wyznaję zasadę, że jak ktoś nie może sobie pozwolić na rolety to lepiej sobie darować zabawę z projektorami, szczególnie jeśli mówa o projektorach za kilka tyś funtów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie, ja po prostu patrze przez pryzmat Polski i ludzi, ktorzy w Polsce ze wzgledu na stosunek cen do zarobko kupuja Epsona EB-W8 za 2500 zl i jest to dla nich spelnienie marzen o kinie domowym, czemu sie nie dziwie :) a takich osob przewaznie nie stac nie tylko na projektor za 15000zl ale i na rolety. To byl taki moj offtopic ogolnie, odnosnie pseudo kina domowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie uważałem projektora jako jedyne źródło obrazu. Projektor to tylko film, w przygotowanym pomieszczeniu bo w innym przypadku to żadna radość z ogladania filmów na projektorze. Ja mam to szczęście / nieszczęście że w dzien praktycznie nigdy nie mam czasu ogladac TV jedynie póznym wieczorem lub nocą. Na codzien dla pozostałych domowników wystarczy TV.

pozdr. dawmac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zgadzam sie, ja po prostu patrze przez pryzmat Polski i ludzi, ktorzy w Polsce ze wzgledu na stosunek cen do zarobko kupuja Epsona EB-W8 za 2500 zl i jest to dla nich spelnienie marzen o kinie domowym, czemu sie nie dziwie :) a takich osob przewaznie nie stac nie tylko na projektor za 15000zl ale i na rolety. To byl taki moj offtopic ogolnie, odnosnie pseudo kina domowego.

setin

mam pytanko, czy masz dostep do tej optomy hd82,bo jestem zaintersowany zakupem i z checia porównałbym do sony, daj moze jakies namiary bo z checia umówiłbym sie na prezentacje.

Co do pastelowych kolorów w LCD, chodzi mi o ton kolorów , poprostu nie są tak intensywne igłebokie jak w przypadku DLP,czy Dila lub SXrd,trudno mi to jakos inczej wytłumaczyć, sa jakby troche wyprane i łagodniejsze,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dowiem sie:)

eee...to w DLP wlasnie sa wyprane kolory, szczegolnie w projektorach biznesowych. DILA i SXRD nie znam, ale musze sie tym zainteresowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dowiem sie:)

eee...to w DLP wlasnie sa wyprane kolory, szczegolnie w projektorach biznesowych. DILA i SXRD nie znam, ale musze sie tym zainteresowac.

no sorry ale nie wiem jakie dlp widziałeś ,moja optoma hd800x ma lepsze ostrzjsze i barzdiej nasycone kolory w jasnych scenach niż sony i epson, niestety wciemnych nie ma porównaia zarówno do sony jak i epsona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyraźnie przytoczyłem porównanie projektorów biznesowych :lol: możesz coś więcej napisać o hd800? Nie miałem go jeszcze w swoich rękach bo w polsce go jeszcze nie ma.

Z załatwieniem hd82 walczę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyraźnie przytoczyłem porównanie projektorów biznesowych :) możesz coś więcej napisać o hd800? Nie miałem go jeszcze w swoich rękach bo w polsce go jeszcze nie ma.

Z załatwieniem hd82 walczę :)

hd 800x to klon hd80 model sprzed 3 lat z kontrastem 4000:1 i 1100 ansi, fajny projek ale na dzis dzien sa juz duzo lepsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak, rzeczywiscie bylo cos takiego...pomilo mi sie z innym modelem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podobno w maju ma być dostęny LG CF3D full HD z okularami pasywnymi. Cena 9999$. Nie jest tanio ale jesłi byłby dobry obraz w 2D i 3D to warto przemyśleć temat. Z drugiej strony jest to duuuużo więcej niz za bardzo dobry projektor 2D no i ciagle te okulary.

Może zaraz po wakacjach będzie już jakiś tam wybór projektorów 3D a tym samym ceny normalne. Chyab tak jak pisze AreckiW warto choćby z dwa - trzy miesiące poczekać czy nadal projektory 3D będa jako news na stronach www czy będzie już można coś kupić.

pozdr. dawmac

Ten LG to ma cenę nowości, pierwszy jednoobiektywowy projektor 3D,

ale już wchodzi Optoma HD67 duuuuużo taniej, za niedługo będą kolejni.

CIERPLIWOŚCI Dawid, cierpliwości :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi