Skocz do zawartości
krzbor

Mój media center na mini-itx DH57JG

Rekomendowane odpowiedzi

no w idlu to moze jakos tam wycisneli wyłączając co sie da na mobo i poobniżali napiecia i taktowanie proca, ale jak tylko cos odpali to i tak skoczy do 60-70W.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na stronie Przykładowe pliki mkv znalazłem ciekawy zestaw plików o różnym bitrate. Wziąłem ten, który ma 42Mbit i sprawdziłem jego odtwarzanie na i3 530. W standardowym WMP (z ffdshow) odtwarzał się płynnie, choć obciążenie jednego z rdzeni (a właściwie jego połowie bo przecież jest HT) było na poziomie 100%. W XBMC z DSPlayerem (także z ffdshow) obraz nie był odtwarzany płynnie - przycinanie (komputer z Windows XP). Z sieci dowiedziałem się, że ffdshow powinien użyć większej liczby wątków (rdzeni). Tak też mam w konfiguracji ffdshow. Czy ktoś wie jak rozwiązać problem?

Edit

Znalazłem rozwiązanie!

W ffdshow należy zmienić kodek dla H.264 z libavcodec (który nie jest wielowątkowy dla tego formatu) na ffmpeg-mt, który jest wielowątkowy. Obciążenie procesora wzrosło do ok 30 %, jednak każdy z rdzeni był obciążony mniej więcej w tym samym stopniu - brak jakiegokolwiek przycinania (także w XBMC). Duży zapas świadczy o możliwości odtwarzania filmów z jeszcze większym bitrate. I jeszcze jedna zaleta - pliki m2ts z interlinią (50i) można odtwarzać z użyciem opcji deinterlinii Kernel-bob. FFdshow to naprawdę potężne narzędzie!

Edytowane przez krzbor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W miedzyczasie juz sobie sprawielm taki zestaw w oparciu o wspomniana plyte intel oraz najslabszy procesor i3.

Moge w zasadzie potwierdzic wszystkie pozytywne wrazenie tj:

1) Niskie zuzycie procesora przy plikach mkv 720p i 1080p (7-20% w zaleznosci od roznych kodekow). Uzywam Win& x86 Polecam zestaw kodekow shark07

2) To samo w blue -ray. Tu ponadto ladnie bitsteamuje dzwiek hd do a/v (uzywam total m 3). W wersji win7 x64 byl z tym maly problem (ktory obszedlem stosujac filtr reclock)

3) w systemie nie mam zadnego wiatraka ale to zasluga obudowy mcubed

4) zuzycie pradu w idle - 35W (2 dyski. 2,5 i 3,5 cala, 2 GB pamieci, specjalny zasilacz - podobny do pico (ale jednak chyba mniej wydajny, podlaczylbym pico 150W ale nie moge w Polsce znalezc zasilacza 12V o odpowiedniej mocy, bede wdzieczny za jakis namiar

5) brak ogolnych problemow z funkcja stand-by. Wszystko dziala jak powinno (poza ponizszym) co jest dla mnie istotne (moj poprzedni htpc mial problemy z wchodzeniem w s3)

Zauwazylem tylko 3 (w sumie nieduze) problemy:

1) plyta nie nawiazuje lacznosci hdpc (czy jakos tam) z moim wzmacniaczem (Yamaha 2065). Na jakims forum zagranicznym czytalem, ze mozna to obejsc stosujac dluzszy kabel hdmi (cos kolo 3 m) ale nie mam tkiego kabla a poradzilem sobie wgrywajac anydvd, ktory sciaga zabezpieczenia z plyt blu-ray.

2) podczas sciagania "kontentu" z sieci programem utorrent system niestety wchodzi w tryb stand by pomimo zaznaczonej specjalnej opcji (w utorrent). To jest dla mnie w zasadzie jedyny problem - na razie radze z nim sobie przelaczajac system na noc tak aby nie wchodzil w uspienie (sciagam tylko w nocy).

3) jeszze jedna niepokojaca rzecz - choc temperature procesora mam pod kontrola (max 55-60stopni a ok. 30 w idle) to jednak temperatura tzw. regulatora napiecia czasami wchodzi na zolty obszar (w programie diagnostycznym intela). Czy ktos z Was ma podobny problem? Tak wogole to szkoda, ze nie ma opcji underclock procesora i systemu - moglbym jej uzyc gdyz system ma sporo niewykorzystanej mocy (jak na htpc) i szkoda pradu.

Podsumowujac bardzo udany zestaw - najlepszy jaki dotad mialem (a mialem juz 3)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest ten sam problem z temperaturą regulatora napięcia (żółty zakres). Może ta temperatura jest normalna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Petermac,

Ja tez podczas bootowania nie mam wielu ekranow poczawszy od wejscia do biosa a skonczywszy na logo windows tj. pojawia mi sie dopiero tapeta windows. Bios natomiast pojawia sie jak podlacze hdmi bezposrednmio do TV bez posrednictwa a/v.

Generalnie jednak powyzsze mi nmie przeszkadza bo gdy juz mam windows to wszystko smiga jak trzeba.

Krzbor,

Dzieki za info o temp. regulatora napiecia - rzeczywiscie wyglada na to, ze tak ma chyba byc - poczekajmy moze ktos jeszcze potwierdzi to bedzie juz jasna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

heh no to widać ze nie tylko mój ampli ma z tym problemy, u mnie bios pojawia sie przez HDMI.

Jak odpalę htpc to również pierwszy ekran jaki uświadczam to ekran logowania do systemu "Zapraszamy" w Windows 7, do tego momentu ciemność widzę ;)

Dzieki za info o tym.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły test porównawczy DH57JG i platformy ATOM. Zobacz tu. Jak widać DH57JG z core i3 bije na głowę ATOMy. Jest też mowa o poborze mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

A ja dla odmiany mam problem z tą płytą. szukałem pomocy na innym forum ...niestety nikt nie udzielił mi odpowiedzi. Więc może tutaj któryś z kolegów pomoże mi w rozwiązaniu moich problemów????

Może na początek konfiguracja.

Płyta Intel DH57JG

Procesor i3 3.06 GHz

Pamięć ram OCZ 2GB DDR3 Dual Channel (w dwóch kościach 1GB) 1333Mh

Karta DVB TBS 6980

Zasilacz ATX 350W be quiet Pure Power BQT-L7-350W

Dysk twardy Western_Digital_WD_500GB

Przed zakupem sugerowałem się miedzy innymi opiniami z tego forum.

Pierwszy problem to restarty. Podczas pracy system losowo się restartuje . Czasem jest to po kilku minutach ,czasem po godzinie.

Na początku myślałem że to wina źle zainstalowanego systemu,więc przetestowałem HTPC na systemie windows 7 32 bit i 64 bit. Problem zawsze ten sam. Potem pomyślałem że może to wina sterowników,więc pobrałem najnowsze wersje ze strony intela,również bez efektów . Na koniec upgrade BIOS do najnowszej wersji. I znowu instalacja systemów ze starymi jak i nowymi sterownikami nie przyniosła efektu. Restarty dalej występują. Nie wiem czy w takiej sytuacji można wykluczyć że jest to wina systemu? Formatowałem już sporo komputerów ,ale z takim problemem się nie spotkałem.

Druga sprawa to OBRAZ.

Pomijając problem restartów, jakość wyświetlanego obrazu to masakra. Aktualnie posiadam dreamboxa 800 i jakość obrazu z tunera przewyższa odbiór z mojego HTPC . Kiedy składałem ten komputer założenie było takie ,że jakość obrazu przebiję każdy tradycyjny odbiornik satelitarny.

A tu "zong" odbiór na NG HD jest porównywalny z divixem....pixseloza , artefakty ,poprzeczne linie na obrazie, brak płynności wyświetlania.

Do odbioru tv zainstalowałem DVBViewer pro (oryginał) i kodeki cyberlinka. Potem dla próby zmieniłem na kodek Core AVC 2.0 ale tan całkowicie zawieszał mi program. Poza tym skórka w DVBViewerze podczas zmiany kanałów czy regulacji głośności migocze na zielono.

Dla sprawdzenia programu zainstalowałem go na innym komputerze dużo słabszym Dell studio hybrid ,(również z Inelem na pokładzie) + karta SkyStar 2 Usb i żadnego migotania skórki nie było. O dziwo nawet zmiana kanałów była szybsza i płynniejsza.

Wdzięczy będę za wszelakie sugestie,bo nie wiem czy odpuścić temat i po prostu odesłać płytę do serwisu ,czy popełniam gdzieś błąd podczas konfiguracji sprzętu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zasilłka jest sprawna a pewnie jest to te restarty przypisałbym pamięcią, moze dane moduły chodzą nie stabilnie z tą mobo, sprawdz na stronie intela czy te pamieci są w 100% kompatybilne, najlepiej bedzie ustawić im nizsze taktowanie poniżej defaulta i potestowac rózne ustawienia ich, zapuść im tez Memtesta, albo jak masz mozliwosc uzyj innego modułu.

Co do jakosci obrazu to porównujesz dany program z satki :) czy ogólną jakosc obrazu z wyjscia HDMI z komputera ? Ja mam płyte Asusa podpietą po HDMI do TV i jakosc obrazu jest rewelacyjna żyleta, nie mam najmniejszych zastrzeżeń.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj nowa historia.

Postanowiłem zainstalować system od nowa ,ale komputer w ogóle nie wstaje. Pali się kontrolka na przednim panelu ,ale uruchomić go nie mogę ,więc może zasilacz padł??

Jeżeli chodzi o obraz ,totalna porażka jest dużo gorszy niż z tunera satelitarnego (opisałem w poście powyżej) HTPC mam po hdmi 1m bezpośrednio do tv.

Obraz porównuje z Dreamboxem 800

Edytowane przez tomiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"jest porównywalny z divixem....pixseloza , artefakty ,poprzeczne linie na obrazie, brak płynności wyświetlania." takie objawy to tylko wina filtrów, grafów, kodeków, oprogramowania ze takie cuda się dzieją a nie komputera.

Osobiście nie używam karty sat w HTPC ale mam TT-3600 w desktopie takze wypowiadac sie nie bedę.

Co do padu zasiłki to ciężko powiedzieć, w jakim momencie nie chciał wstać? wiatraki sie krecą w budzie ?, probowales zrobic reset biosu, docisnąc pamieci, albo je od nowa wsadzić np. w inne gniazda ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"jest porównywalny z divixem....pixseloza , artefakty ,poprzeczne linie na obrazie, brak płynności wyświetlania." takie objawy to tylko wina filtrów, grafów, kodeków, oprogramowania ze takie cuda się dzieją a nie komputera.

Osobiście nie używam karty sat w HTPC ale mam TT-3600 w desktopie takze wypowiadac sie nie bedę.

Co do padu zasiłki to ciężko powiedzieć, w jakim momencie nie chciał wstać? wiatraki sie krecą w budzie ?, probowales zrobic reset biosu, docisnąc pamieci, albo je od nowa wsadzić np. w inne gniazda ?

Po podłączeniu do sieci świeci się tylko dioda na przednim panelu ,nic się nie dzieje po naciśnięciu przycisku. Wiatraki się nie kręcą. Resetu biosu nie robiłem pamięci raz zamieniałem miejscami (jak jeszcze komp działał) ktoś mi zasugerował zamianę slotów, po tym jak zaliczyłem dwa blue screeny. Potem blue screenów nie było ,ale restarty nie ustąpiły. No i ten paskudny obraz.

Jest tu na forum kolega ,który ma prawie identyczna (inny ram i zasilacz,kartę dvb ma identyczna ) konfiguracje HTPC co ja ,widziałem jego filmik na youtube z przełączania kanałów. I nawet na tym filmiku obraz jest lepszy niż u mnie.

Czy jakość obrazu może być zależna od rodzaju karty DVB? Przecież karta graficzna i procek na tej płycie odpowiadają za generowanie obrazu. Popraw mnie jeżeli się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k.graficzna jest wbudowana w procku takze wydaje mi sie ze na kazdej mobo czy to Asus czy intel obraz wychodzący bedzie takiej samej jakosci, owszem jest jeszcze kwestia jakosci wyjsc itd. ale tez nie sądze zeby płyta intela była jakos gorsza od tej strony niz inne firmy.

Uparłeś sie na porównywanie jakosci przy kanałach sat :) moze wlasnie na Dreamboxie stosowane są rózne ulepszacze obrazu stąd wydaje Ci sie lepszej jakosci obraz, ciezko mi powiedzieć, na jakosc obrazu tez wpływają sterowniki, filtry nie tylko sam układ.

Odpal jakis film na blu-ray i wtedy porównuj jakość obrazu np z jakaś stacjonarką, bo te kanały pseudo HD z satki to niezła kupa z bitratem niskim.

Co do kompa to cos musiało chyba paść jak nie daje zadnych oznak zycia, trzeba tez brać po uwage pad mobo.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ,

Czyli pozostaje serwis. Wysłać na serwis również zasilacz? Nie mam jak sprawdzić na innym zasilaczu.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ja wczoraj dzwoniłem do serwisu. Ekspertyza : "wymiana ramu" mają mi przysłać jakiegoś kingstona (poprzednio OCZ). Jak odbiorę i po testuję dam znać.

Teraz pytanie z innej beczki. Czy karta dvb ,może mieć wpływ na jakość wyświetlanego obrazu??? To samo pytanie odnośnie ramu. Jeżeli ram źle współpracuje z płytą główną może to zakłócać prace grafiki i "szatkować " obraz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e nie mówilem ze to wina ramu ;)

jakbyś wiedział to układ graficzny zintegrowany Intela ma najlepszą jakość obrazu na rynku nawet przebija jakością układy ATI np przy odtwarzaniu Blu-Ray takze w tym wypadku tylko i wyłącznie wpływ ma albo sama karta sat, program do niej, filtry, sterowniki, kodeki, ustawienia obrazu :) takze jest tego troche.

Co do szatkowania z winy ramu to ciezko powiedzieć ale raczej to nie ma nic wspólnego

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz.

Ostatnim razem,instalowałem DVBViewer (bo chwalą) (oryginał) do tego kodeki cyberlinka. Może po prostu spróbować z innym programem lub skonfigurować Media Center z 7-demki?

Mam też problem z DVBviewerem...podczas zmiany kanałów skórka migocze na zielono,ta sama historia się powtarza kiedy próbuje podgłośnić lub ściszyć ,czy to może być wina sterowników?

Edytowane przez tomiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa płyta do małego MC: Gigabyte GA-H55N-USB3. Przeczytałem gdzieś, że na tym USB3 jest napięcie nawet po wyłączeniu komputera (oczywiście nie zasilacza...) Może to być istotne przy budzeniu poprzez odbiorniki radiowe lub IR.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa płyta do małego MC: Gigabyte GA-H55N-USB3. Przeczytałem gdzieś, że na tym USB3 jest napięcie nawet po wyłączeniu komputera (oczywiście nie zasilacza...) Może to być istotne przy budzeniu poprzez odbiorniki radiowe lub IR.

Czy jest ktoś w stanie to potwierdzić? Jest jakaś lepsza alternatywa dla tej płyty?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi