Skocz do zawartości
krzbor

Mój media center na mini-itx DH57JG

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zbudować MC na tej płycie z wykorzystaniem obudowy Feel 202. Poniżej opiszę budowę i moje uwagi – może się komuś przydają.

Płyta główna

Płyta główna to długo oczekiwany produkt firmy Intel – mini-itx pod nową serię procesorów Core i3/i5 i z mostkiem H57. Główną zaletą tej płyty jest możliwość wykorzystania grafiki zintegrowanej z procesorem. W tak zbudowanym komputerze jest praktycznie tylko jedno źródło ciepła – procesor. Podstawowym moim oczekiwaniem była cicha praca. Ten zestaw to strzał w dziesiątkę! Komputer jest słyszalny z odległości pół metra (w niemal idealnej ciszy). W salonie o jego działaniu przekonuje mnie wyłącznie dioda power. Płyta ma HDMI (z dźwiękiem) analogowe i cyfrowe audio i wiele innych przydatnych rzeczy. Po wpisaniu modelu w przeglądarce można dowiedzieć się więcej.

Oprócz płyty głównej DH57JG w skład komputera wchodzą:

- Procesor Core i3 530

- Pamięć 2x2GB (Kingston)

- DVD SONY AD-7670S (slim)

- Dysk Seagate Barracuda LP ST31000520AS

- Obudowa Feel 202

Dlaczego taki zestaw?

Procesor i3 530 jest najsłabszym z ze „stawki” Core. W moim przypadku jednak liczyła się niższa prędkość taktowania co oznacza mniejszą wydzielaną moc, a to z kolei oznacza mniej hałasu.

DVD w wersji slot-in – praktyczne rozwiązanie. Czytałem na innych forach o nienajlepszym spasowaniu obudowy Feel 202, a wiadomo, że klasyczne slimowe napędy mają całą przednią maskownicę wysuwaną – drobne niedopasowanie i będzie problem z zamknięciem takiego napędu. Rozważałem zakup BD, lecz cena za slot-in ponad 800 zł jest powalająca (w tej cenie można obecnie kupić dwa pełne stacjonarne odtwarzacze!)

Dysk Seagate to prawdziwe cacko - 3,5” a pobiera niewiele ponad 5W i do tego jest cichy (czego nie można powiedzieć o poprzednich napędach tego producenta)

Obudowa Feel 202 – wybrałem ją, bo mi się podoba – z przodu nie straszą „dziury” usb czy kolorowe gniada audio – wszystko zakryte za estetyczną klapką. Zasilacz 96W jest także w zupełności zadawalający. Dla mnie bardzo ważne jest także, że zasilacz jest zewnętrzny – kolejny „grzejnik” poza obudową, a w moim przypadku także poza szafką RTV.

Montaż

Niestety potwierdziły się głosy o nienajlepszym spasowaniu obudowy i jej krótkich kabelkach. Po otrzymaniu obudowy okazało się, że haczy klapka zakrywająca napęd DVD. Reklamowałem obudowę, dostałem nową, w której klapka identycznie haczy... No cóż można z tym żyć. Obudowa posiada wewnętrzny zasilacz (właściwie stabilizator dodatkowych napięć). Przewody zasilające są wystarczająco długie, jest także niezbędne złącze P4 (12V) dla procesora. W obudowie jest także przejściówka do podłączenia napędu slim – niestety tylko w wersji ATA. Na całe szczęście na allegro można kupić specjalny kabel SlimLineSata do podłączenia napędu z jednej strony i gniazda SATA + Molex z drugiej. Kabel audio ma wystarczającą długość, a z USB występuje na płycie w kilku miejscach. Niestety, kabel USB składa się z czterech wtyczek – 3,1,3,1. Wtyczki „3” to „+”, „D+” i „D-”, a wtyczka „1” to masa. Należy bardzo uważać z podłączaniem – zwracałem baczną uwagę na masę, lecz odwróciłem wtyczkę „3”. Podłączony „kluczyk” od razu padł.

Problem pojawił się w przypadku styków power, power LED i HDD LED. Styki te są po prostu za krótkie. Musiałem zdemontować przedni panel w celu dokonania przeróbek. Na całe szczęście przewody są montowane na złączach pinowych. Ze starego komputera wyjąłem kable, dolutowałem końcówki i jest OK. Jeśli ktoś jednak potrzebuje dodatkowej informacji to dodam, że dioda HDD LED jest praktycznie niewidoczna (można nie podłączać), a pozostałe przewody są obok siebie – można zatem połączyć dwoma parami przewodów.

Poniżej zdjęcie zmontowanego zestawu:

komp1.jpg

A tu zdjęcie z zamontowaną pokrywą.

komp2.jpg

Jak widać na zdjęciu część wentylatora jest zasłonięta, lecz nie powinno to zbytnio przeszkadzać przy chłodzeniu procesora. Dodam tylko, że wentylator jest standardowy – mieści się „na styk”. Po zmontowaniu komputera czas na resztę – OS, klawiaturę BT i pilot. Jeśli ktoś jest ciekawy, to proszę o wpis – opiszę dalsze perypetie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj - zastanawiam sie dokladnie nad tym samym wyborem "wnetrznosci" z uwagi na relatywnie niski pobor mocy plus oczywiscie dobre funkcje audio/video.

Slyszalem np. ze opisywany zestaw ma mozliwosc bit streamowania formatow audio BR do wzmacniacza no i oczywixcie, ze odtwarza wszystkie mozliwe formaty HD, w tym ten ktory mnie najbardziej interesuje czyli BD Rip w kontenerze mkv. Ogolem wyglada to na wymarzona platforme do servera i odtwarzacza media center - cichy, wydajny i malo konsumujacy (slyszalem ze na idle moze zejsc do nawet 25W).

Obudowe mam bezglosna mcubed mini tak wiec u mnie nie byloby zadnych wiatraczkow.

Tak wiec chetnie poznam dalsza czesc opisu Twojego htpc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o dźwięk - ta płyta ma dwie niezależne "karty" Realtek i Intel HD audio. W Windows widoczne są dwa urządzenia audio. Sprawia to trochę problemu - jeśli wybierzemy Realteka to będzie dźwięk na złączach analogowym (i prawdopodobnie optycznym) lecz nie będzie dźwięku po HDMI. Jeśli wybierzemy Intel HD Audio - dźwięk jest po HDMI lecz nie ma go na wyjściach analogowych. Ja mam telewizor po HDMI, a wzmacniacz po analogu. Na całe szczęście jako odtwarzacz wybrałem XBMC w wersji z DSPlayerem. W tym odtwarzaczu można wybrać wyjście audio. Jeśli domyślnym jest Intel, a w XBMC wybiorę Realteka, to filmy idą z dźwiękiem po HDMI (być może zasługa DSPlayera i ffdshow), a muzyka idzie po analogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak mozesz napisz cos o zuzyciu pradu przez zestaw (zwlaszcza w idle)

Niestety, nie mem miernika poboru prądu. Mało to jednak nie jest, obudowa jest dosyć ciepła.

Intel dostarcza oprogramowanie do monitorowania temperatury. W tej ciasnej obudowie i w szafce RTV niemal wszystkie wskaźniki mieszczą się w górnej granicy "zielonego" zakresu. Jedynie regulator napięcia procesora ma podwyższoną temperaturę (początek zakresu "żółtego").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki,a tak na marginesie - gdzie kupiles ta plyte intela, nie moge znalezc jeszcze w zadnym sklepie w Polsce (i ile dales?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzieki,a tak na marginesie - gdzie kupiles ta plyte intela, nie moge znalezc jeszcze w zadnym sklepie w Polsce (i ile dales?)

Bardzo trudno ją kupić. Ja nabyłem ją Tu. Niestety teraz jej nie mają. Cena jak na stronie. Ogólnie jak szukasz w necie wpisuj BOXDH57JG lub BLKDH57JG. Ja nabyłem wersję bulk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opiszę jeszcze jeden problem z tym zestawem. Chodzi o audio po analogu. Przy trochę większym wzmocnieniu z głośników wydobywały się różne dźwięki. Zmieniały się one zależnie od uruchomionego programu, a zwłaszcza tego, co było widoczne na ekranie. Początkowo myślałem, że to problemy z ekranowaniem audio, lecz zmiana pozycji kabli audio nie przynosiła rezultatu. Odpiąłem także przednie audio (myślałem, że wprowadza zakłócenia), lecz to także nie pomogło. Trochę zmartwiony kłopotami podłączyłem do wyjścia liniowego słuchawki i ku mojemu zaskoczeniu w słuchawkach była absolutna cisza, żadnych dźwięków. To nasunęło mi przypuszczenie, że urządzenia są połączone jeszcze w jakiś inny sposób np. masami. Było to jednak dziwne - obudowa ma zewnętrzny zasilacz, a podłączenie to tylko plus i minus 12V. Z ciekawości jednak sprawdziłem omomierzem. Jakież było moje zdziwienie - minus zasilacza był połączony z uziemieniem! Postanowiłem przeprowadzić prosty test - podłączyłem zasilacz przez przedłużacz bez uziemienia - dodatkowe dziwne dźwięki praktycznie zniknęły (są nadal słyszalne z bliskiej odległości lecz na bardzo dużym wzmocnieniu - gdyby coś było odtwarzane z całą pewnością bym tego nie usłyszał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem te płyty Tu Niestety nie znam tej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Również planuje zakup tej płyty, w szczególności zależny mi na mocnym CPU - planuje podłączyć kartę DVB na USB i oglądać kanały fullHD. Rozmawiałem dzisiaj z tym sprzedawcą na Allegro, potwierdził dostępność tych płyt u siebie, jutro powinien mieć wystawioną aukcję (płyty nowe, zafoliowane, gwarancja 3 lata). Wygląda na solidnego sprzedawcę, można zadzwonić i podpytać, bezproblemowy kontakt.

Podoba mi się także obudowa u niego w ofercie, niedroga a robi niezłe wrażenie. Dodatkowo posiada miejsce na napęd 5,25" Blu-Ray.

CBI-8989TG_1.jpg

Edytowane przez ErniDVB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podoba mi się także obudowa u niego w ofercie, niedroga a robi niezłe wrażenie. Dodatkowo posiada miejsce na napęd 5,25" Blu-Ray.

Obudowa rzeczywiście ciekawa, mnie jednak martwią dwa dodatkowe wentylatory: na zasilaczu i na obudowie. Nie wiem, czy to będzie ciche.

Edytowane przez krzbor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciągowy zasilacz niekoniecznie musi zostać podłączony, pozostaje pytanie czy wentylator w zasilaczu jest stosunkowo cichy.

@krzbor

Możesz napisać coś więcej o odtwarzaniu materiału fullHD? Jak wygląda obciążenie procesora? Ciekawe mnie rownież czy karta graficzna poprzez HDMI daje odpowiedniej jakości obraz na TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, nie posiadam klasycznych filmów full HD (nie pobierałem z Internetu). Jeśli ktoś ma jakiś materiał, to proszę o adres www (oczywiście fragment) - przetestuję go. Napisałem "klasycznych", gdyż mam aparat fotograficzny, który rejestruje filmy fullHD 50i. Testowałem ten film na notebooku z Windows 7 i obraz był wspaniały. Puściłem go na DH57JG pod Windows XP, odtwarzał się poprawnie (materiał AVCHD) choć nie tak płynnie. Przyczyną jest brak wsparcia do deinterlini metodą "bob" - poprzez powielenie liczby klatek przez układ grafiki - jest tylko klasyczne łączenie klatek czyli przejście na 25p. Załączyłem deinterlinię metodą BOB w kodeku ffdshow, lecz utraciłem płynność - nie wyrabiał się procesor. Znalazłem prawdopodobną przyczynę - Intel postawił na DXVA 2 - a ta jest dopiero od Visty. Postanowiłem obejść ten problem - przy użyciu różnych programów przerobiłem film na 50p (z użyciem DGBOB) i zakodowałem go XVIDem. FullHD przy takim kodowaniu to kilkanaście procent zużycia procesora. Sam jestem ciekaw, jak będą się odtwarzały filmy mkv lub czyste strumienie BD o bitrate ponad 30 MB/s - proszę o adres próbek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy z pierwszego linku, przeprowadzone na WMP z ffdshow. Windows XP.

10.2mbps-1080p-24fps-L4.1-5ref-DTS.mkv - płynne odtwarzanie obciążenie na poziomie 15%

28mbps-L4.1-DTS-MA.m2ts, 30mbps-L4.1-TrueHD.m2ts - obciążenie na poziomie 25% (50% na rdzeniu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, dzięki za info. Ale czy zaświeciły się magiczne lampki na wyświetlaczu amplitunera (DTS HD MA)? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie podobna konfiguracja

i3 530

Asus P7H55D-M EVO

4GB DDR3 G.Skill RijpJaws

Intel SSD X25-M 80GB

Antec Fusion Black

Corsair VX450W

Zestaw sprawuje sie bardzo fajnie, jest cichutki i bardzo szybki, pobiera mało prądu w idlu 55W, podczas oglądania BD ~68W, nie wiem jakim cudem gość uzyskuje w idlu 17W ściema jakaś.

Użycie procka przy oglądaniu BD jest minimalne ~5% na rdzeń.

Bitstream wypuszcza ładnie do ampli onkyo 905, świecą magiczne lampki DTS-HD MSTR czy TrueHD ;), do odtwarzania tego uzywam Totam Media Theathre 3 Platinum.

Jedyna rzecz jaka mi brakuje to lepsza obsługa wyświetlacza w obudowie w XBMC, tak aby dało sie chodzic po katalogach bez włączania TV np. zeby posluchac tylko muzyki, mam nadzieje ze zrobią lepszą obsługe w nowszych wersjach XBMC.

img1220s.jpg

img1197tp.jpg

img1204i.jpg

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oki, dzięki za info. Ale czy zaświeciły się magiczne lampki na wyświetlaczu amplitunera (DTS HD MA)? ;)

Niestety nie mam amplitunera. We wszystkich wymienionych filmach był dźwięk na TV SONY po hdmi. Niestety nie wiem "co idzie" po hdmi gdyż ffdshow może to dekodować automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
u mnie podobna konfiguracja

i3 530

Asus P7H55M-D EVO

4GB DDR3 G.Skill RijpJaws

Intel SSD X25-M 80GB

Antec Fusion Black

Corsair VX450W

Zestaw sprawuje sie bardzo fajnie, jest cichutki i pobiera mało prądu w idlu 55W, podczas oglądania BD ~68W, nie wiem jakim cudem gość uzyskuje w idlu 17W ściema jakaś.

To nie jest ściema. Zauważ z jakiego zasilacza on korzysta (zresztą jest podane w temacie filmiku). To jest picoPSU 150W-XT, taki jak na tej aukcji, który ma wysoką skuteczność. Ty używasz zasilacza 450W, co powoduje, że pobór energii jest znacznie większy (ponad 380W masz niewykorzystane). Dodatkowo zasilacze picoPSU są zasilane z 12V, co też robi swoje.

Ja przetestowałem dziś płytę DH57JG w połączeniu z procesorem core i3-540 (3,06 GHz). Pierwsze wrażenia:

- znakomita jakość i płynność na kanałach HD przy zastosowaniu kodeka CoreAVC 2.0.0 (przy Cyberlinku trochę zrywa, ale tutaj nie ma karty nVidii, Intel postawił na DXVA 2 - jest dopiero od Visty)

- soczyste kolory i wyśmienita ostrość - TV-sat oglądam na Samsungu LED XL2370 fullHD. To nie tylko moja opinia, potwierdzają to ludzie na zagranicznych forach, zintegrowana karta Intel HD naprawdę pięknie wyświetla obraz

- szybkie przełączanie kanałów - narazie testowałem na SmartDVB, podejrzewam, że na DVBViewer jest jeszcze lepiej

- bardzo szybkie uruchamianie systemu, w końcu to Intel core-i3

Z minusów: może nieco przeszkadzać głośność wentylatora na procesorze, ja narazie mam samą płytę bez obudowy na biurku i na kanałach HD wentylator kręci się nieco szybciej, jednak można pomyśleć o lepszym chłodzeniu (cichszy wentylator rozwiąże sprawę).

Film z przełączania kanałów HD w programie SmartDVB wrzucę jak tylko skończy się uploadować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To nie jest ściema. Zauważ z jakiego zasilacza on korzysta (zresztą jest podane w temacie filmiku). To jest picoPSU 150W-XT, taki jak na tej aukcji, który ma wysoką skuteczność. Ty używasz zasilacza 450W, co powoduje, że pobór energii jest znacznie większy (ponad 380W masz niewykorzystane). Dodatkowo zasilacze picoPSU są zasilane z 12V, co też robi swoje.

12V czy 220V nie ma znaczenia. Moc to napięcie razy prąd.

Skutecznością zasilacza można tłumaczyć różnicę na poziomie 20% a nie 400%.

Najlepsze wyniki jakie uzyskiwali ludzie z tych platform (z tego co wyczytałem) to około 30W.

17W ... to chyba raczej utopia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 W w idle czy full load?

na Atomie mam 24W w Idle a 32W w Full load ... tzn. mialem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo ze w idlu ;) jak mozna miec full load 30W jak procek ma 73TDP, najmniejszy pobór jakis widziałem w idlu na takiej konfiguracji to 35W na Zotacu H55 ITX.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najlepsze wyniki jakie uzyskiwali ludzie z tych platform (z tego co wyczytałem) to około 30W.

17W ... to chyba raczej utopia.

A jednak wynik z filmu Chińczyka jest miarodajny. ;) Co prawda nie udało mi się zejść do jego osiągu, ale gdybym powyłączał niektóre rzeczy w BIOSie możnaby było uzyskać te 17W.

Dysk Samsung HD502HI Green 3,5"

351p.th.jpg

Dysk Samsung HD502HI Green 3,5" - odłączony LAN

352j.th.jpg

Dysk Samsung HM500JI 2,5"

251h.th.jpg

Dysk Samsung HM500JI 2,5" - odłączony LAN

252r.th.jpg

Dysk Samsung HD502HI Green 3,5" - kanał full HD

35fullhd.th.jpg

Podczas pomiaru skorzystałem z pożyczonego zasilacza picoPSU-150-XT oraz pamięci firmy OCZ DDR3 1333 CL7 PE Low Voltage

Film z przełączania kanałów HD na karcie Prof-Tuners 7500 USB:

Edytowane przez ErniDVB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezle, u mnie trzeba odjąć 6-7W za wyswietlacz w obudowie bo tyle zjada ;) porzebie jeszcze u siebie w biosie, co nalezy wyłączyc aby obniżyc pobór w idlu ?

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi