Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na gandalf.com.pl - 215

dokładnie 214,24 pln,przesyłka free,hehe,właśnie zamówiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alieny w końcu wylądowały w empiku.

Cena, jak dla mnie jest OK, wszystkie 4 dyski w jednym pudełku - oszczędność miejsca na półce, fajna okładka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 zł za film (bądź co bądź dla wielu kultowy) to jak na nasz kraj bardzo przyzwoita cena. A każdy z filmów jest w dwóch wersjach.

Edytowane przez depe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ALieny mają jedne z najlepszych dodatków jakie kiedykolwiek powstały do jakiegokolwiek filmu więc wydanie takie jak to, to dla mnie po prostu produkt wybrakowany.

Edytowane przez Gieferg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz gustu. Ja dodatków praktycznie nigdy nie oglądam. Szkoda mi czasu. Jeśli już, to tylko w kultowych dla mnie filmach oglądam., jak są, gag-reels i wycięte sceny.

Alienów kupiłem w wersji Jajo w styczniu ale sprzedałem na allegro - dodatków nawet nie tknąłem.

Edytowane przez depe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile razy oglądasz dodatki w roku?ja wogóle, a filmy kilka razy potrafie powtórzyc,no moze dodatki raz,ale jak ktos kupuje boxy dla dodatków tylko ,to ok,4 filmy po 55zł,to ile te dodatki sa warte jak saga 6 dyskowa kosztuje 600zł,2 stówy?mam za to kolejne 4 filmy,dodatki powinny byc gratis,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ile te dodatki sa warte jak saga 6 dyskowa kosztuje 600zł

To już nie mój problem, że ktoś tyle płaci (kwestia złodziejskich cen dystrybutorów w tej części Europy już była poruszana wystarczającą ilość razy), ja kupiłem 6-płytówkę za 130, a kupiłbym jeszcze taniej gdyby nie to, że chciałem się jeszcze załapać na Digi. Tak, bez napisów PL, ale kopia zapasowa filmu w nie zaopatrzona to koszt czystej płyty BD.

Edytowane przez Gieferg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli do tych 130 zł spokojnie można doliczyć kolejne 150 zł (koszt 4xBD50 + robota z subami, konwersje, wypalanie itp, parę godzin to musiało trwać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by nie gadał Polak zawsze jest w d.upie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli do tych 130 zł spokojnie można doliczyć kolejne 150 zł (koszt 4xBD50 + robota z subami, konwersje, wypalanie itp, parę godzin to musiało trwać)

Już bez przesady. Roboty jako takiej za wiele nie ma bo wszystko robi się samo po paru kliknięciach. Dopasowanie subów to po 5 minut na film.

Ja tam zrobiłem na BD25, obraz (poza Aliens) nieruszany, dźwięk DTS core eng + lektor z DVD na wszelki wypadek. 16 zeta. Mi tam wystarczy, ale ok, jak ktoś chce zachować dźwięk HD i 100% jakości to go wyjdzie nieco więcej, ale na pewno nie 150, nie wiem co ty za płyty kupujesz.

No ale jeśli same filmy można mieć za nieco ponad 200 zeta, to jak ktoś chce dodatki to może dokupić wydanie z UK (obecnie niecałe 14 funtów na Amazon.co.uk) i tak wyjdzie dużo taniej niż pierwsze polskie wydanie.

Edytowane przez Gieferg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ile razy oglądasz dodatki w roku?
Ale kto mówi o oglądaniu ileś tam razy? Nawet jeśli miałbym je obejrzeć tylko raz w życiu, to mając do wyboru obejrzeć jedne z najlepszych i najdogłębniejszych making-ofów jakie wydano, a nie zobaczyć ich w ogóle, wybieram to pierwsze.

Trudno mi sobie zresztą wyobrazić, by ktoś kto jest zafascynowany tymi filmami nie chciał obejrzeć tych dodatków. Czyżby chodziło o brak napisów PL?

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już bez przesady. Roboty jako takiej za wiele nie ma bo wszystko robi się samo po paru kliknięciach. Dopasowanie subów to po 5 minut na film.

Ja tam zrobiłem na BD25, obraz (poza Aliens) nieruszany, dźwięk DTS core eng + lektor z DVD na wszelki wypadek. 16 zeta. Mi tam wystarczy, ale ok, jak ktoś chce zachować dźwięk HD i 100% jakości to go wyjdzie nieco więcej, ale na pewno nie 150, nie wiem co ty za płyty kupujesz.

No ale jeśli same filmy można mieć za nieco ponad 200 zeta, to jak ktoś chce dodatki to może dokupić wydanie z UK (obecnie niecałe 14 funtów na Amazon.co.uk) i tak wyjdzie dużo taniej niż pierwsze polskie wydanie.

chodzi ci o możliwości techniczne czy wspieranie piractwa? jak dla mnie wydać 215pln za 4 i to oryg filmy to niewiele tym bardziej że nie jest to jakiś tam film, tylko klasyka gatunku. kiedyś miałem podobny sposób myślenia jak ty. muszę powiedzieć że sporo inwestuje w wydawnictwa, kolekcje BD i tym sposobem nauczyłem się szanować swoje płyty. wiele moich BD25 stało sie podstawkami do kawy w pracy bo jakoś łatwiej idzie mi upaćkanie płyty za 3.4 niz oryginału za 50pln

Edytowane przez marcint75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi ci o możliwości techniczne czy wspieranie piractwa? jak dla mnie wydać 215pln za 4 i to oryg filmy to niewiele tym bardziej że nie jest to jakiś tam film, tylko klasyka gatunku. kiedyś miałem podobny sposób myślenia jak ty. muszę powiedzieć że sporo inwestuje w wydawnictwa, kolekcje BD i tym sposobem nauczyłem się szanować swoje płyty. wiele moich BD25 stało sie podstawkami do kawy w pracy bo jakoś łatwiej idzie mi upaćkanie płyty za 3.4 niz oryginału za 50pln

Ja mysle, ze Kolega Gieferg nie namawia do piractwa, a jedynie ubolewa nad irracjonalnoscia cen polskich wydawnictw BD.

Komus, komu zwisa kalafiorem, brak dodatkow w nowej edycji Antologii, pewnie cieszy sie, ze urwal 300 z ceny 1 edycji. Dla milosnika kina, jakim jest niewatpliwie Kolega Giefreg, brak tegych materialow, to dotkliwa strata.

Przy okazji, na chlopski rozum biorac, wychodzi na to, ze 2 plyty z dodatkami, przedstawiaja wieksza wartosc dla Wydawcy, wyrazona w PLN-ach, niz 4 plyty z wlasciwymi filmami.

Dalej, tok rozumowania moze byc taki: Skoro nie ma dostepnej wersji 6 plytowej ( lub kosztuje ona 4-5x tyle co cywilizowanym swiecie, a wiadomo ze mozna dostac nowa za 14-18£), w zamian za to jest ogolocona z dodakow 4-plytowka za rownowartosc 40£, to chyba pora na to, aby piwo wypil "Polski Wydawca", a nie po raz kolejny polski konsument.

No bo czy Polak od razu musi byc [beeep]? Skoro moze miec za 14£ lepszy produkt od tego za 40£.

A to, ze tez sa tacy, ktorzy maja lepsze powody aby wydac 200 czy 500 PLN, niz kupowac plyty, ktore chcieliby bardzo miec ale chilowo maja wazniejsze wydatki niz BD, jednoczesnie nie potrafiac sie powstrzymac przed skopiowaniem, tego nie ma co komentowac chyba..

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mysle, ze Kolega Gieferg nie namawia do piractwa, a jedynie ubolewa nad irracjonalnoscia cen polskich wydawnictw BD.

Komus, komu zwisa kalafiorem, brak dodatkow w nowej edycji Antologii, pewnie cieszy sie, ze urwal 300 z ceny 1 edycji. Dla milosnika kina, jakim jest niewatpliwie Kolega Giefreg, brak tegych materialow, to dotkliwa strata.

Przy okazji, na chlopski rozum biorac, wychodzi na to, ze 2 plyty z dodatkami, przedstawiaja wieksza wartosc dla Wydawcy, wyrazona w PLN-ach, niz 4 plyty z wlasciwymi filmami.

Dalej, tok rozumowania moze byc taki: Skoro nie ma dostepnej wersji 6 plytowej ( lub kosztuje ona 4-5x tyle co cywilizowanym swiecie, a wiadomo ze mozna dostac nowa za 14-18£), w zamian za to jest ogolocona z dodakow 4-plytowka za rownowartosc 40£, to chyba pora na to, aby piwo wypil "Polski Wydawca", a nie po raz kolejny polski konsument.

No bo czy Polak od razu musi byc [beeep]? Skoro moze miec za 14£ lepszy produkt od tego za 40£.

A to, ze tez sa tacy, ktorzy maja lepsze powody aby wydac 200 czy 500 PLN, niz kupowac plyty, ktore chcieliby bardzo miec ale chilowo maja wazniejsze wydatki niz BD, jednoczesnie nie potrafiac sie powstrzymac przed skopiowaniem, tego nie ma co komentowac chyba..

zgadzam się z twoja wypowiedzią w 100% wydawcy w naszym pięknym choć dzikim kraju wala nas w d... jak się patrzy. jak stworzyć 6BD z oryginalnymi dodatkami za około 320 zł pisałem kilka postów temu. druga sprawa to taka że perełki typu ALIEN i inne nie wychodzą co tydzień i zanim się ukażą dla fana serii jest sporo czasu aby troszkę kaski odstawić. w końcu TV i sprzętu do kina nie zmienia się co tydzień tylko inwestuje po to by służył kilka lat. i podobnie jest według mnie z kolekcjami BD które dumnie prezentują się się na półeczce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam zrobiłem na BD25, obraz nieruszany, dźwięk DTS core eng + lektor z DVD na wszelki wypadek.

Wrzuć proszę skan z BDINFO, lub chociaż info po załadowaniu do TSMuxera .

Lektor do wersji kinowej, czy reżyserskiej ? No i jak zrobiłeś 23.976 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam zrobiłem na BD25, obraz nieruszany, dźwięk DTS core eng + lektor z DVD na wszelki wypadek.

Nie jest to możliwe. Obraz nieruszany + DTS core + sub PL w każdym Alien'ie przekracza 25 GB i nie mieści się bez kompresji na BD25, piszę o 'Edycjach Specialnych' filmów.

Najlżejszy jest A1 = 25,2 GB, najcięższy A2 = 35,0 GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jest to możliwe. Obraz nieruszany + DTS core + sub PL w każdym Alien'ie przekracza 25 GB i nie mieści się bez kompresji na BD25, piszę o 'Edycjach Specialnych' filmów.

Bez żadnej manipulacji video zmieściłem zarówno Aliena (kinowego + lektor stereo z DVD) jak i Aliena 3 (rozszerzonego + dłuższe zakończenie z wersji kinowej). Tyle, że ja je sobie nagrałem nie jako strukturę BD a jako bezstratny w stosunku do BD plik mkv (tyle że dźwięk core), co zajmuje trochę mniej miejsca (ale i tak zostało trochę wolnej przestrzeni na płycie).

Resurrection się faktycznie nie zmieścił, zapomniałem że tam kombinowałem z audio żeby go upchnąć.

Lektor do wersji kinowej, czy reżyserskiej ? No i jak zrobiłeś 23.976 ?

W Goldwave: effects -> Time Warp -> Change % 95.904.

Lektor do wersji kinowej, do reżyserskich nie było niestety lektora na DVD.

chodzi ci o możliwości techniczne czy wspieranie piractwa? jak dla mnie wydać 215pln za 4 i to oryg filmy to niewiele tym bardziej że nie jest to jakiś tam film' date=' tylko klasyka gatunku. kiedyś miałem podobny sposób myślenia jak ty.[/quote']

Czyli jaki?

Bo mój jest taki że na półce mam Alieny na oryginalnych polskich jednopłytówkach DVD, na angielskim Quadrilogy DVD, oraz angielską Antologię na blu + a do tego kopie zapasowe sklecone z tego co miałem na oryginałach i w przypadku A3 wspomnianą wcześniej wersję z podmienionym zakończeniem, a na DVD również zmontowaną samodzielnie kompletną (a nawet nieco rozszerzoną) wersję jedynki jaka oficjalnie nie istnieje i nie zaistnieje.

Edytowane przez Gieferg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez żadnej manipulacji video zmieściłem zarówno Aliena (kinowego + lektor stereo z DVD) jak i Aliena 3 (rozszerzonego + dłuższe zakończenie z wersji kinowej). Tyle, że ja je sobie nagrałem nie jako strukturę BD a jako bezstratny w stosunku do BD plik mkv (tyle że dźwięk core), co zajmuje trochę mniej miejsca (ale i tak zostało trochę wolnej przestrzeni na płycie).

OK. Teraz rozumiem.

Ja, z kolei, do wersji reżyserskiej Alien 1 'dokleiłem' sobie wyciętą scenę z Dallasem w 'Matce' - jest ona w wersji kinowej.

I chyba mam najdłuższą wersje filmu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resurrection się faktycznie nie zmieścił, zapomniałem że tam kombinowałem z audio żeby go upchnąć.

W Goldwave: effects -> Time Warp -> Change % 95.904.

Lektor do wersji kinowej, do reżyserskich nie było niestety lektora na DVD.

Czyli jaki?

Bo mój jest taki że na półce mam Alieny na oryginalnych polskich jednopłytówkach DVD, na angielskim Quadrilogy DVD, oraz angielską Antologię na blu + a do tego kopie zapasowe sklecone z tego co miałem na oryginałach i w przypadku A3 wspomnianą wcześniej wersję z podmienionym zakończeniem, a na DVD również zmontowaną samodzielnie kompletną (a nawet nieco rozszerzoną) wersję jedynki jaka oficjalnie nie istnieje i nie zaistnieje.

a to szacun :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja, z kolei, do wersji reżyserskiej Alien 1 'dokleiłem' sobie wyciętą scenę z Dallasem w 'Matce' - jest ona w wersji kinowej.

I chyba mam najdłuższą wersje filmu

Chyba nie :P

W wersji reżyserskiej Aliena brakuje wielu krótkich fragmentów, tutaj masz ich wykaz:

http://www.movie-censorship.com/report.php?ID=1385

Trudno byłoby takie parosekundowe fragmenty wstawiać, więc chcąc mieć wersję kompletną najprościej wziąć wersję kinową i do niej powstawiać kolejno te kilka scen dodanych w wersji reżyserskiej. Tak też zrobiłem, po czym dodałem do filmu jakieś 5 minut scen wyciętych nieobecnych w żadnej wersji, a jedynie w dodatkach (tylko te które były w jakości zbliżonej do samego filmu) co dało wersję 120-minutową (przy 25 fps, przy 23,976 byłoby 125). Na razie tylko na DVD ale i z BD się to pewnie kiedyś zrobi.

A najdłuższa wersja Aliena jaką widziałem miała 140 minut, wstawione były do niej wszystkie sceny wycięte znajdujące się w wydaniu AQ, ale jakość obrazu była dość kiepska (i do tego zmieniała się między scenami), ale oglądało się fajnie.

Edytowane przez Gieferg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wykonałem 'Alien Ultimate BD Version' :)

Czas trwania filmu: 120:40

Okazało się to bardzo proste. Wystarczy po zrzuceniu (oddzielnie) każdej wersji filmu porównać czasy trwania poszczególnych stream'ów w obu wersjach i do ostatecznego batch'a wrzucić te dłuższe.

Dzięki Gieferg za cenne wskazówki.

Dla tych, którzy by chcieli zrobić sobie taką wersje filmu podaje czasy trwania wszystkich 31 stream'ów.

Na pozycji pierwszej czas trwania stream'u z Director's Cut, na drugiej z Theatrical Cut.

01/ 7:47 - 7:47

02/ 0:34 - 0:40

03/ 1:13 - 1:13

04/ 0:31 - 0:31

05/ 2:26 - 2:26

06/ 3:54 - 2:18

07/ 7:46 - 7:46

08/ 11:02 - 11:45

09/ 2:25 - 2:25

10/ 1:26 - 0:52

11/ 4:16 - 4:16

12/ 4:01 - 4:18

13/ 3:30 - 3:30

14/ 3:20 - 3:34

15/ 3:12 - 3:12

16/ 1:42 - 1:55

17/ 1:11 - 1:11

18/ 8:13 - 8:37

19/ 1:06 - 1:06

20/ 2:55 - 4:24

21/ 3:26 - 3:26

22/ 3:34 - 3:52

23/ 2:49 - 2:49

24/ 0:51 - 0:53

25/ 2:33 - 2:33

26/ 2:31 - 2:57

27/ 5:44 - 5:44

28/ 3:41 - 1:50

29/ 1:38 - 1:38

30/ 3:09 - 3:44

31/ 13:04 - 13:40

Edytowane przez depe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to dokładnie robiłeś?

Tym sposobem można by sklecić też alternatywne wersje innych części np Alien 3 w wersji rozszerzonej ale z psem zamiast wołu, czy rozszerzony Alien Resurrection z oryginalnym openingiem i zakończeniem, które są o wiele lepsze od tych ze special edition.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zrzucamy obie wersje filmu (ja użyłem DVDFab) na dysk (pominąłem inne wersje językowe zostawiając tylko ENG DTS HD-Master oraz PL SUB)

a2.jpg

2. Pliki .m2ts (stream'y) mają różne numery - należy je uporządkować chronologicznie, bo inaczej Alien pożre wszystkich, a na końcu wyskoczy z klatki piersiowej Kane'a ;)

3. DVDFab encoduje pliki chronologicznie, więc wystarczy zrobić screen'a i w tej tej kolejności uporządkowac pliki. Dla pewności można jeszcze odtwarzać poszczególne stream'y porównując je z odtwarzanym filmem z BD.

a1.jpg

4. Otwieramy oba foldery z wersjami Director's Cut i Theatrical Cut i porównujemy czasy trwania poszczególnych stream'ów.

a6.jpg

Na screen'ie widać, że stream 10 w DC trwa 1:26, z stream 10 w TC trwa 0:52

5. Do jakiegoś programu muxującego (ja ostatnio testuje Freemake Video Converter) wrzucamy dłuższe stream'y (patrz mój poprzedni post).

a4.jpg

6. Muxujemy uzyskując film o długości 2:00:40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi