Skocz do zawartości
  • 0
Receptura

Podwójny dźwięk - problem z podłączeniem

Pytanie

Witam,

jestem tu nowy, to mój pierwszy tutaj post :)

Mam problem z podłączeniem swojego zestawu kina domowego (po wymianie TV i dekodera). Najpierw byl problem z DVD ponieważ nie był wykrywany a teraz gdy DVD już działa w 100%, jest problem z dźwiękiem gdy oglądam telewizję (gdy nie odtwarzam DVD). Problem polega na tym, że jednoczesnie do głośników jest podawany dźwięk i obraz z satelity i jeszcze dźwięk z anteny radiowej. Jak to wyeliminować? Cały czas dźwięk leci przez głośniki kina domowego - kable audio (L+R) są podłączone do dekodera.

SPRZĘT:

Telewizor: PANASONIC VIERA TH-46PY8P

Kino domowe: PANASONIC SC-HT850 (DVD Odtwarzacz (chyba): SA-HT850 - w zestawie)

Dekoder Cyfry+: Philips HD PVR 7201/91

DVD jest podłączone przez kabel Euro do portu AV2/S a TV z Dekoderem poprzez kable HDMI do portu HDMI1. Po wyjęciu Euro efekt znika, przy odtwarzaniu DVD nie występuje w ogóle taki problem. Po włączeniu tunera jest tylko głos z radia, po włączeniu HDMI i radia jest tylko głos z radia. Sygnał z radia jest z anteny "żyłka" dodanej do kina domowego. Sprawdzałem inne kombinacje połączeń, ale wtedy nie działa odtwarzacz DVD, jutro sprawdzę jeszcze połączenie AUDIO z DVD wprost do TV. Pisząc o dźwięku dodawanym z anteny radiowej miałem na myśli antenę taką jak do starych telewizorów, mocowana na dachach nie antenę do radia FM/AM !

Mam też problem z odbiorem telewizji HD - nie odbieram :) Mam oczywiście (stary - od poprzedniego dekodera) talerz o śr. 80cm na pojedynczy kabel antenowy. Po włączeniu któregokolwiek programu HD pojawia się komunikat "Sprawdź ustawienie anteny".

Ustawienia terminala (poziom sygnału 4):

pasmo dolne: 9760 (po zatwierdzeniu 9760 urządzenie samo zmienia na 9750, wtedy występuje zacinanie się obrazu i dźwięku na niektórych kanałach) ,

pasmo górne: 10600,

typ konwertera: pojedynczy,

satelita: Hotbird,

częstotliwosć: 10892,

polaryzacja: pozioma,

symbol rate: 27.5,

FEC: 3/4,

sygnał 22kHz: NIE.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Receptura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Zamieszałeś że nie pytaj.

Rozumiem że wzmacniacz nie posiada HDMI bo jeśli tak to wszystko do wzmacniacza HDMI i do TV HDMI

ew z DvD na wzmacniacz Komponent i coaxial/światłowód i dalej do TV takimi samymi przewodami bez dźwięku

ew te same przewody z obrazem bezpośrednio pod TV a sam dźwięk na wzmacniacz

ta zasada dotyczy wszystkich urządzeń.

HDMI zawsze kiedy da radę

kiedy nie da rady HDMI komponent ale wtedy dźwięk pójdzie osobno właśnie koaksjalnym albo światłowodem i w zależności od możliwości podłączasz dźwięk. Nie odbieraj możliwości urządzeniom g.....nymi przewodami.

jeśli dalej nie chalo opisz tylko wejścia i wyjścia do dyspozycji.

Pozdrawiam.

Edytowane przez antygłup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi