Skocz do zawartości
sabe9

ach te błyszczące matryce....

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś może mi przybliżyć zalety matryc błyszczących i dlaczego to cholerstwo tak opanowuje rynek jeśli chodzi o nowe linie produktów w TV LCD / LED w przypadku większości producentów ??? nawet przy ''ciemnym'' pokoju gdzie światło słoneczne wpada w ograniczonym stopniu, to przecież wieczorem odbija się w tym jakiekolwiek sztuczne światło, lampa, żarówka, żyrandol... tragedia... w ciągu dnia zaś, widać okna, żaluzje, nasze twarze i postacie, zarysy mebli, itd.....

sęk w tym, że wszystkie nowinki techniczne w nowych TV, (widgety, internet TV, 3D, itd...) są zazwyczaj w nowych modelach właśnie zamkniętych w matrycach błyszczących.... potrafi to skutecznie zniechęcić, zdołować klienta który właśnie wydał kilka tys. zł na TV...

a ja uznaję tylko matowe !!! ale chyba tylko nowe PHILIPSY są z local diming (9704) i do tego z matowymi matrycami ...

jak sobie radzicie z błyszczącymi matrycami ? na oknach rolety ? żaluzje ?

pzdr

seb

Edytowane przez sabe9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaletą są bardziej nasycone kolory i troszkę większa ostrość. Poza tym same wady;-) Niestety wymyślono coś jeszcze gorszego. Szklaną maskownice na panel. Przy tym błyszczące matryce to pikuś jeżeli chodzi o odblaski. Przykładem może być Deep Black Panel w Sony. Dziadostwo odbija wszystko co się da i utrudnia życie. Lepiej by było gdyby producenci wypuszczali dopracowane telewizory z poprawnie działającym menu, normalnym dźwiękiem bez buczenia, strzelania i innych przyjemności.

I jeszcze jedno: Kiedy do cholery znikną te błyszczące obudowy?!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znów wolę oglądać na "błyszczących" matrycach. Te matryce matowe (zaznaczam, że to tylko moje zdanie) dają wrażenie oglądania przez miliony "mikropryzmatów". Np. kolor biały. Nie wiem, czy tylko ja to widzę? Do tego dochodzi gorsze nasycenie kolorów, kontrast,itd. Matową matrycę mam w monitorze - strasznie mnie denerwuje. Przez ten efekt, do niedawna telewizory lcd były poza moim zainteresowaniem. Dopiero teraz, kiedy na rynku jest wybór lcd'ków z błyszczącymi matrycami, mógłbym się na taki tv skusić. Dla mnie matryce błyszczące mają więcej zalet niż wad. Zaznaczam jeszcze raz, że to tylko moje zdanie (a może właśnie nie tylko moje?).

Wszystko zależy co kto lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście każdy wybierze to co mu bardziej odpowiada, w przypadku matryc błyszczących mamy lepszą czerń oraz kontrast (kolory kwestia gustu), wadami są natomiast refleksy przy złym ustawieniu. Jak sobie radzić? dobre rolety w większości przypadków wystarczają (ważne, żeby były ciemne)

Ksebas co do fortepianowych obudów to ciężko przewidzieć, zaczęło się chyba od laptopów i tak potem dalej poszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także wolę błyszcząca matryce - to na prawde zaden problem ustawic sobie tak zrodlo swiatła by sie nie odbijało. Na zdrowy rozum- jezeli lampa sie odbija na połysku to i oglądanie matowego ekranu w tym samym miejscu nie bedzie NA PEWNO komfortowe. Nikt mi nie powie ze jest inaczej

Natomiast obudowy połysk to debilizm do potęgi entej. Ostatnio byłem w Saturnie i nie było TV który by sie nie błyszczał - cholery idzie dostać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szerze mówiąc to nie narzekam na matrycę w HX700, faktycznie odbija, ale mając rolety problem znika, a do obrazu przyczepić się nie mogę. Coś za coś i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi