Skocz do zawartości
Maniakk

Panasonic 42pv80 pionowe czarne paski na calym ekranie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak w temacie. Dzis zauważyłem pionowe czarne paski które wystepują na każdym programie. Nie ma zależności w jakich scenach, ale najbardziej są widoczne przy jasnych. Widac je także np przy szarościach.

Oto przykładowe zdjęcie CO o tym myślicie, jaka może byc przyczyna?? Nie wiem czy mam jeszcze gwarancje;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Tak jak w temacie. Dzis zauważyłem pionowe czarne paski które wystepują na każdym programie. Nie ma zależności w jakich scenach, ale najbardziej są widoczne przy jasnych. Widac je także np przy szarościach.

Oto przykładowe zdjęcie CO o tym myślicie, jaka może byc przyczyna?? Nie wiem czy mam jeszcze gwarancje;/

Witam,nie chce krakać,mam nadzieje,ze sie myle ale wyglada mi to na uszkodzoną matryce?Dowod zakupu(paragon)tel.do serwisu(sklepu)i dobrze by bylo miec jeszcze gwarancje.powodzenia.pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem na 10 min na "mrowienie" i paski znikneły. Gwarancje posiadam do początku kwietnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,no to fajnie,ok ale moze jednak zadzwon do serwisu powiedz o tym,zostalo malo gwarancji.Zawsze to lepiej upewnic sie -niz pozniej zalować.pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Wrzuciłem na 10 min na "mrowienie" i paski znikneły. Gwarancje posiadam do początku kwietnia.

Te linie są rzeczywiście pionowe, czy ukośne? Pytam, bo perspektywa z jakiej zrobiłeś zdjęcie nie daje odpowiedniego punktu odniesienia. Bo jeśli ukośne, to byłaby to bardzo rzadka przypadłość. Matryce sypią się zazwyczaj pionowo lub poziomo, jeśli mogę tak to ująć. Wynika to z samego charakteru konstrukcji ekranów.

Potrafią też pojawiać się uszkodzenia, w postaci zakłóceń od zasilania czy też elektroniki, ale wtedy mają one charakter bardziej chaotyczny, przynajmniej w torach cyfrowych.

W analogowych i owszem, tam zakłócenie mogą być regularne i pod różnymi kątami, w tym ukośne. A właśnie jakie to źródło sygnału, wewnętrzny tuner telewizora, czy jakieś inne?

Jeśli to źródło cyfrowe, a samo zakłócenie jest takie ukośne, to stawiałbym raczej na dziwny powidok. Aczkolwiek do ostatecznej diagnozy, jest zdecydowanie za mało informacji.

Telefon do serwisu z opisem usterki, ewentualnie podesłanie im później zdjęć na maila, pewnie by nie zaszkodziły. Być może znają taką przypadłość z innych egzemplarzy i od razu będą wiedzieć w czym rzecz.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linie są pionowe, na zdjęciu rzeczywiście mogą wydawać się ukośne.

Dziwne jest to iż po około 5-10 minutach na kanale z "mrowieniem" wszystko wróciło do normy.

W poniedziałek zadzwonię do serwisu, zobaczymy co powiedzą i opisze dalej sprawę na forum

Pozdrawiam i dzięki za szybkie odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi