Skocz do zawartości
Gmeru

2010: MEGA-TEST: LCD KDL-40EX500 CCFL dla mas - dyskusja na temat serii EX "Dobry wybór" podświetlenie CCFL

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przesłać obraz z PC na TV za pomocą kabla ethernet ? Wystarczy podpiąć, kabel do TV i PC będzie działać ? Czy potrzeba jakiś programów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TYTUS62

Odradzam wchodzenie do menu serwisowego. Jest to ryzykowny zabieg, a wszelka usterka spowodowana zmianą w tym menu, może spowodować, że serwis odmówi naprawy w ramach gwarancji.

@abc123456

Bezpośrednio nie znam sposobu aby przez kabel ethernetowy przesłać obraz. Można przesyłać filmy, zdjęcia, muzykę poprzez serwer DLNA ( oczywiście jeśli telewizor posiada taką możliwość.).

link Na tym forum znajdziesz informacje o DLNA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem mam film AVI który waży 3,5 giga jest to rip z BR,

i niestety LIPA telewizor nie czyta mi tego pliku.

Pomyślałem że może pendrak jest za wolny, to przerzuciłem na dysk przenośny i to samo.

Moje pytanie brzmi CZY KTOŚ WIE CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi powiedzieć co może być przyczyną. Sprawdź jeśli możesz programem VLC media player ( narzędzia/informacje o kodeku ) w jaki sposób i jaką dokładnie rozdzielczość ma plik. Nie tak dawno przeprowadziłem wstępny test na EX725 i w wypadku .avi w wysokiej rozdzielczość czytał tylko MPEG4 XVID do rozdzielczości 1440x1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Problem jest taki, że EX520 nie ma "optymalizacji ruchu" (50Hz) więc nici z funkcji Motionflow. A to się przydaje przy oglądaniu filmów. Jeżeli masz jeszcze możliwość to lepiej kupić EX500.

Z różnych względów nie zakupiłem jeszcze tv'ka i teraz robię podejście numer dwa. Pytanie co lepiej brać. Czy Sony EX500 za 2290 (akurat u mnie w Euro stoi jeszcze) czy może lepiej dołożyć troszkę do EX720 bo różnica w cenie jest już dośc mała i można go dostać za około 2600, a może HX720, ale ten kosztuje już ponad 3000 i pytanie czy różnica w cenie jest uzasadniona ??? Dodam, że główne zastosowanie to: telewizja enka i kanały głównie HD ale i nie HD również oglądam siłą rzeczy czasami, filmy HD w mkv z popcorna alb o kompa oraz od czasu do czasu pogrywanie na PC podłączonym po HDMI. Na otwartej przeglądarce mi nie zależy, mam do tego kompa i tablet, wystarczą jakieś serwisy vod typu tvn player, ipla czy tvp. Zdecydowanie częściej będzie używany wieczorem. Co może istotne chciałbym go powiesić docelowo na ścianie więc istotna jest też dostępność gniazd bo w niektórych tv widzę, że są skierowane do tyłu i to może stanowić problem chyba.

Edytowane przez Ator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje się ktoś czy na EX500 będzie możliwość oglądania YouTube w HD ? Czy mogę tylko pomarzyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał zdecydowanie ex720. Obecnie w domu mam 32ex500 i robiłem ostatnio rozeznanie po tv sony bo wybieram coś właśnie dla siostry. Wybór padł na 40 cali z serii ex720. Ex720 jest dużo cieńszy i lepiej wygląda powieszony na ścianie, ma 3D (jeśli teraz nie korzystasz, to może będziesz za 2-3 lata i wówczas taka opcja Ci się przyda, kto wie - lepie mieć ta opcję niż nie), ma tez 200 Hz i nowszy procesor do obrazu . Seria HX oczywiście dobry wybór, ale zdecydowanie to już troszkę kasy więcej kosztuje. Przy obecnych cenach to według mnie 40 ex720 - najlepsze możliwości w stosunku do ceny.

Edytowane przez pgrzegor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odtwarza. Jest napisane w teście ;)

Tylko jak to włączyć ? Próbowałem znaleść jakąś opcje i nadal nie wiem jak uruchomić YT w HD ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@abc123456

Z tym YT w HD hmmmm nie chce wprowadzić w błąd. Pamiętam, że była aktualizacja oprogramowania, która dodawała tę opcję, jednakże nie pamiętam czy dotyczyła ona tylko serii zeszłorocznej ( x2x ), czy też i starszych modeli. Poszukaj opcji - wyświetlaj w najwyższej rozdzielczości czy jakoś tak :)

Dalej

EX500 czy EX720 hmmm powiem tak trudny wybór. EX500 był jednym z najlepszych telewizorów w swoim przedziale cenowym i naprawdę jest wart zakupu, jeśli się go dostanie. No ale EX720 ma lepszy procesor obrazu i ulepszony Motionflow ( Motionflow XR 200 - to 100Hz, tak dla jasności )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@abc123456

Z tym YT w HD hmmmm nie chce wprowadzić w błąd. Pamiętam, że była aktualizacja oprogramowania, która dodawała tę opcję, jednakże nie pamiętam czy dotyczyła ona tylko serii zeszłorocznej ( x2x ), czy też i starszych modeli. Poszukaj opcji - wyświetlaj w najwyższej rozdzielczości czy jakoś tak :)

Nie mam takiej opcji - wyświetlaj w najwyższej rozdzielczości. Według naklejki z tyłu mój TV został wyprodukowany 08.2011 w Hiszpanii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie według mojej wiedzy nie ma takiej aktualizacji. Czytałem, że jest planowana takowa do modelów zeszłoroczny ( x2x), w których można to nawet już uruchomić zmieniając ustawienia na kraj Niemcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałem do Sony, zobaczymy co odpiszą

jeśli się okaże że nie będzie tej funkcji to duża wtopa, trudno co 3 lata kupować nowy tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jakbym chciał obejrzeć film w HD z pendrive to na jaki format najlepiej przerobić ? Np: .mkv na .avchd ? Da radę coś takiego zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.mkv nie jest rozpoznawany, .avchd - nie jestem pewien. Nie widzę w I-Manualu ani instrukcji obsługiwanych formatów. Mogę doradzić abyś spróbował .avi z kodowanie DivX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jakbym chciał obejrzeć film w HD z pendrive to na jaki format najlepiej przerobić ? Np: .mkv na .avchd ? Da radę coś takiego zrobić ?

Jeśli masz plik mkv, to zmieniasz go za pomocą tsMuxer na m2ts, co zajmuje tylko krótką chwilkę, a potem winien bez problemu odpalić na tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPC Polska w pierwszym kwartale tego roku chce wprowadzić (w końcu!) moduły kart CI+ Strona www Sony potwierdza, że nasz TV obsługuje ten system, test na UPC również to potwierdził

http://www.upc.nl/kl...evisie/ci-plus/

mam nadzieję, że nie będzie problemów technicznych

Edytowane przez kwasekNH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wszystkich to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość i lekkie traktowanie :)

Czy ktoś z posiadaczy 40EX500 albo 40EX501 może mi powiedzieć czy ten tv odtwarza dvdrip-y kodowanie xvid rodz max 720x576 ? Takie dvdrip-y mi śmigają na  26EX301 z 2010 roku.

W innym temacie chcę powiedzieć się pewnymi przemyśleniami na temat obecnych tv (jestem miłośnikiem Soniaczy) ale to nie tutaj.

Posiadam Sony 40W705C oraz od niedawna w kuchni (po 14 calowym  Sharp, który działał od 1992 roku,) 26EX301 i jestem zachwycony tym jak to wygląda obudowa (gruba ramka, grubość, 2x8W audio) - jest stabilne (podstawa) - czerń i wysoki kontrast (obraz).

Dlatego szukam używanego tv na ccfl i wybór padł na 40EX500 albo 40EX501 bardziej 501 bo lubię czarną całą obudowę. Jak ktoś posiada taki tv w okolicach Elbląga proszę priv.

Sławek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Posiadam ten tv 40ex500 już 10 lat i jestem z niego bardzo zadowolony, postanowiłem jednak dać szanse innemu tv w 4k i 100hz do oglądania zwykłej tv i netflixa plus trochę gram na ps4. Nie wiem jednak jaką ten stary sony ma typ matrycy IPS czy VA bo preferowałbym taki sam tym. Jeśli ma ktoś wiedzę na ten temat prosiłbym o info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi