Skocz do zawartości
Lizarazu

TEST: Samsung WS-32Z409P CRT Slim Fit "HD ready"

Rekomendowane odpowiedzi

Dyskusja jest żywa :lol: Fajnie, że wymieniacie się swoimi spostrzeżeniami a nawet racjami, jednakże nikt nie napisał jak "krowie na rowie" jak wejść w tryb serwisowy tego telewizora ? Przedmówcy napisali: w trybie Stand-by odbiornika nacisnąć na pilocie: Info-->Menu-->Mute-->Power. Robilem wszelakie testy, próbowalem naciskac te guziki na pilocie równocześnie, szybko po kolei,... niestety bez rezultatu. Moze zatem ktos z doswiaczeniem w obsludze tego telewziora napisałby króciutką instrukcję wypróbowaego wchodzenia do Menu Service'owego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='peterka1000' post='57407' date='27.08.2007, 23:29 ']Witam . Pomimo mojej krytyki tego tv , przejazdem znalazłem sie w MM i kupiłem jako trzeci dodatkowy telewizor do domu . Pomyslałem sobie niech strace te 999 zł nie kasa. Mam go w domu , podłaczyłem do dreamboxa i oczywiście do tunera Nki . Moje spostrzezenia tak na spokojnie tego tv są następujące : O dziwo mój egzemplarz ma geometrie o ironio prawie wzorową , a tak się o nią bałem :lol: . Niestety ale jak sie okazało inne jego wady mnie wnerwiaja . Telewizor niestety nawet na kanale Discovery HD nie ma ostrości jaka powinien mieć . Nie mówiac juz o obrazie na kanałach SD . , a brak 100 HZ na materiale HD jak i innych kanałach przy połaczeniu przez kabel Component czy HDMI poprostu powoduje łzawienie oczków . Nie wgłebiałem sie jeszce w instrukcje ani w tryb serwisowy ale mam pytanei do tych co maja ten tv dłuzej. Pisze ze moze on wyswietlic obraz 1080 i w 60 hz. I nie wiem czy to sie da jakoś włączyć , czy ten tryb dotyczy poprosty sygnału w NTSC ? Wygląd tego tv jak i pilota pierwsza klasa . Jak nie zniose tych 50 hz i dalej tak oczy beda łzawiły to chetnei odsprzedam ten tv za 1300 zł . Dwa lata gwarancji . A sam pozostane przy SONY KDL 32 d3000 i moim 1,5 rocznym THomsonie 29 cali , ktory gra o klase lepiej na kanałach sd i w 100 hz .[/quote]

a przełącz na 720p, bo Samsung nie ma więcej linii, nie dostaniesz takiej ostrości w HD jak na Sony KDL.
Jak będę u rodziców w Płocku następną razą, to się pobawię, ale poczytaj cały wątek o tym TV, tam dużo było na te tematy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='peterka1000' post='57407' date='27.08.2007, 23:29 ']Witam . Pomimo mojej krytyki tego tv , przejazdem znalazłem sie w MM i kupiłem jako trzeci dodatkowy telewizor do domu . Pomyslałem sobie niech strace te 999 zł nie kasa. Mam go w domu , podłaczyłem do dreamboxa i oczywiście do tunera Nki . Moje spostrzezenia tak na spokojnie tego tv są następujące : O dziwo mój egzemplarz ma geometrie o ironio prawie wzorową , a tak się o nią bałem :( . Niestety ale jak sie okazało inne jego wady mnie wnerwiaja . Telewizor niestety nawet na kanale Discovery HD nie ma ostrości jaka powinien mieć . Nie mówiac juz o obrazie na kanałach SD . , a brak 100 HZ na materiale HD jak i innych kanałach przy połaczeniu przez kabel Component czy HDMI poprostu powoduje łzawienie oczków . Nie wgłebiałem sie jeszce w instrukcje ani w tryb serwisowy ale mam pytanei do tych co maja ten tv dłuzej. Pisze ze moze on wyswietlic obraz 1080 i w 60 hz. I nie wiem czy to sie da jakoś włączyć , czy ten tryb dotyczy poprosty sygnału w NTSC ? Wygląd tego tv jak i pilota pierwsza klasa . Jak nie zniose tych 50 hz i dalej tak oczy beda łzawiły to chetnei odsprzedam ten tv za 1300 zł . Dwa lata gwarancji . A sam pozostane przy SONY KDL 32 d3000 i moim 1,5 rocznym THomsonie 29 cali , ktory gra o klase lepiej na kanałach sd i w 100 hz .[/quote]

Odświeżanie zależy od źródła. A co do ostrości to cóż, z próżnego i Salomon nie na naleje. Kineskop w Samsungu plus elektronika taki właśnie obraz dają. w Philipsie jednak jest oczko lepiej, coś pewnie na poziome Twojego Thomsona. Ale ogólnie widzę, że sprawdziła się stara zasada 3 x C.

Cena Czyni Cuda :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='czarny kot' post='57321' date='27.08.2007, 12:47 ']Radze ci nie grzebać w meni serwisowym gdy telewizor jest na gwarancji grozi to utratą gwarancji lepiej zadzwonić do serwisu, ja tak zrobiłem :rolleyes:[/quote]

I co serwis przyjechal? Jest trochę lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='peterka1000' post='57407' date='27.08.2007, 23:29 ']... a brak 100 HZ na materiale HD jak i innych kanałach przy połaczeniu przez kabel Component czy HDMI poprostu powoduje łzawienie oczków ...[/quote]
A jest format HD 100 Hz (obojętnie 720 lub 1080)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedoczekałem się na odpowiedz od tych ktorym udalo sie wejsc w tryb serwisowy - szkoda :(

Tajemnica polega na odpowiedniej odleglosci pilota od oczka podczerwieni na telewizorze - przy zbyt dalekiej odleglosci nie moglem wprowadzic telewizora w tryb serwsiowy.

[b]Telewizor powinien znajdowac sie w trybie czuwania (Stan-by) i następnie trzymajac pilota w odleglosci 50-100cm od niego kolejno tzn. jeden po drugim (a nie rownczesnie) pewnie naciskac klawisze Info-->Menu-->Mute-->Power[/b]

Menu serwisowe zawiera bardzo wiele opcji i radze przed jakimikolwiek zmianami zapisac sobie wszystkie ustawienia najlpeije wykonujac zdjecia z ekranu.
Pozdrawiam i wytrwalym zyczę powodzenia,
eaz.

Edytowane przez eaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='tomsi' post='57485' date='28.08.2007, 21:20 ']A jest format HD 100 Hz (obojętnie 720 lub 1080)?[/quote]

Tak jest, ale tylko w Erze :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w tym TV wyglądają gry z kompa ? nie ma żadnych czarnych pasków po bokach ? Jak wygląda pulpit, net ?
(mam geforce 8800gtx )

nie piszczie prosze żebym szukał ale tu jest tego tyle że... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='SlawekR' post='57661' date='29.08.2007, 23:36 ']Tak jest, ale tylko w Erze :P.[/quote]
Tak sie mi wydawało, ale są tacy (na tym forum), co go mają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Lord_Nerevar' post='58380' date='02.09.2007, 13:32 ']czym sie rozni 409 od 419 i co znaczy T na koncu lub P lub brak tych oznaczen :lol:[/quote]
Kolego , te literki na końcu tak naprawde w praktyce uzytkowej nic nie znacza . A czym się różni 409 od 419 , teoretycznie niczym i praktycznie tez nie , jedyna róznica tkwi w geometrii , tzn w 419 jest poustawiana dośc dobrze , a jak nie to się ją da poustawiac , natomiast w modelu 409 były kłopoty z geometria , które były nie za bardzo do ustawienia . Osobiście jak zastanawiasz się nad kupnem tego Tv i go jeszcze nie masz , to dołóż kase i kup tego philipsa 9551/12 . Ja kupiłem tego Samsunga 419 i po 3 dniach sprzedałem , bo nie dało się znieśc w nim ani zlikwidowac efektu tzw " Mydła " jak Sławek R mówi . Jeden to zniesie , a drugi taki jak ja nie . Dla mnie obraz musi byc jak żyleta , a nie z mgłą przesłaniającą obraz .Kupiłem Philipsa i obraz niebo , a ziemia . POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nic więc samsunga sobie odpuszcze :) aktualnie mam leciwego Grundiga ST 70-705 NIC/TEXT podłaczony compositem :lol: i w 800/600 jade :) (teraz to na nim pisze) wiec i tak byłą by ogromna różnica ;] ale chyba jedna kracja warto dolozyc te kilkaset złotych to czegoś lepszego, bo tv ma służyć jako monitor do pc - głównie gry, net.

Tak sie zapytam offtopowo, na tym grundigu jedyna opcja to Euro / Composite / Svideo (przejsciowka na euro) da sie jakoś wyeliminować migotanie ? bo filtr w sterowniku PC powodoje że robi się wszytsko rozmazane.

efekt mydła czyli ?

Edytowane przez Lord_Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Efeky mydła polega na tym , że na tv nie ma takiej ostrosci jak w realu , tylko widzisz obraz tak jak byś oglądał kogoś w czasie mgły lub przez zmąconą wode mydlinami , stąd porównanie do efektu "mydła " co niestety jest cechą wspólną telewizorów TZW SLIM , kosztem cienkiego kineskopu pozbawiono obraz ostrości jaką dysponują TZW "Kloce " o gabarytach dośc sporych . Więc albo ładny wygląd samego Tv albo ładny obraz na nim serwowany .Coś za coś . A co się tyczy zaś migotania , to na zwykłej bańce , czyli tv CRT nie licz na brak migotania i ostrośc taką jaką serwują monitory LCD . Poprostu taki urok tv CRT. Tv jak nazwa wskazuje zwłascza CRT służy do oglądania Tv i do tego został przeznaczony , nie zaś pod PCta. POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.
Proszę uprzejmie paru posiadaczy 419P o podanie 4 pierwszych wartości w menu serwisowym DEFLECTION PAL. Zgubiłem kartkę :D i nie mam wartości wyjściowych. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy to prawda że ostatnio w MEdia Markt ten TV byl po 900 złotych ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='peterka1000' post='58392' date='02.09.2007, 15:21 ']Efeky mydła polega na tym , że na tv nie ma takiej ostrosci jak w realu , tylko widzisz obraz tak jak byś oglądał kogoś w czasie mgły lub przez zmąconą wode mydlinami , stąd porównanie do efektu "mydła " co niestety jest cechą wspólną telewizorów TZW SLIM , kosztem cienkiego kineskopu pozbawiono obraz ostrości jaką dysponują TZW "Kloce " o gabarytach dośc sporych . Więc albo ładny wygląd samego Tv albo ładny obraz na nim serwowany .Coś za coś . A co się tyczy zaś migotania , to na zwykłej bańce , czyli tv CRT nie licz na brak migotania i ostrośc taką jaką serwują monitory LCD . Poprostu taki urok tv CRT. Tv jak nazwa wskazuje zwłascza CRT służy do oglądania Tv i do tego został przeznaczony , nie zaś pod PCta. POZDRAWIAM[/quote]

Zaciekłość z jaką atakujesz ten TV sprowokowała mnie nieco do wystukania paru przemyśleń.
Po pierwsze jestem posiadaczem tego Samsunga Ty chyba nie. Niektóre z twoich ocen są nietrafne do tego stopnia, że nie należy z nimi polemizować
Największą wadą jest, wg. mnie, słaba geometria. To jest cecha slim-ów a nie jak piszesz CRT efekt mydła.
Posiadam także odbiornik HD korzystam zatem z interfejsu HDMI jaki Tv udostepnia. NGC HD, Discovery HD wyglądają przepięknie, tu efekt kiepskiej geometrii jest mniej widoczny gdyż mamy do czynienia z treścią 16/9... i w tym momencie odechciało mi sie pisać :-( mogę tylko odesłać do moich poprzednich postów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja na swoim Samsungu zadnego efektu mydla nie zauwazylem. Owszem, troche poprawilem geometrie obrazu, ale o jakims mydle nie ma mowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='skarp7' post='58727' date='04.09.2007, 20:41 ']Zaciekłość z jaką atakujesz ten TV sprowokowała mnie nieco do wystukania paru przemyśleń.
Po pierwsze jestem posiadaczem tego Samsunga Ty chyba nie. Niektóre z twoich ocen są nietrafne do tego stopnia, że nie należy z nimi polemizować
Największą wadą jest, wg. mnie, słaba geometria. To jest cecha slim-ów a nie jak piszesz CRT efekt mydła.
Posiadam także odbiornik HD korzystam zatem z interfejsu HDMI jaki Tv udostepnia. NGC HD, Discovery HD wyglądają przepięknie, tu efekt kiepskiej geometrii jest mniej widoczny gdyż mamy do czynienia z treścią 16/9... i w tym momencie odechciało mi sie pisać :-( mogę tylko odesłać do moich poprzednich postów[/quote]
Jak jesteś ślepy to nie moja wina . Znam kilku ludzi co się zachwycają plazmami i nie widzą zielonej poświaty , tak samo jak w lcd nie widzą smużenia .Jak Ty nie widzisz jakim marnym Tv jest Samsung to nie moja wina . Zachwycaj się dalej nim zanim wydasz krocie u okulisty . :P . Mam teraz Philipsa 9551 i obraz niebo a ziemia , którego Ty pewnie i tak nie odróżnisz , skoro Twój Samsung tak " Przepięnie odbiera " Pozdrawiam i zamykam moje dywagacje na ten temat , bo szkoda na to czasu . Odpowiadam tylko na tym forum tym co pytają , nic więcej . Nie mam zamiaru się dalej spierac co do tego Tv i więcej postów już nie będe pisał na ten temat czy porad . Każdy niech sam sobie ocenia w sklepie , tak będzie najlepiej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='peterka1000' post='58753' date='04.09.2007, 22:48 ']Jak jesteś ślepy to nie moja wina . Znam kilku ludzi co się zachwycają plazmami i nie widzą zielonej poświaty , tak samo jak w lcd nie widzą smużenia .Jak Ty nie widzisz jakim marnym Tv jest Samsung to nie moja wina . Zachwycaj się dalej nim zanim wydasz krocie u okulisty . :P . Mam teraz Philipsa 9551 i obraz niebo a ziemia , którego Ty pewnie i tak nie odróżnisz , skoro Twój Samsung tak " Przepięnie odbiera " Pozdrawiam i zamykam moje dywagacje na ten temat , bo szkoda na to czasu . Odpowiadam tylko na tym forum tym co pytają , nic więcej . Nie mam zamiaru się dalej spierac co do tego Tv i więcej postów już nie będe pisał na ten temat czy porad . Każdy niech sam sobie ocenia w sklepie , tak będzie najlepiej .[/quote]

Pozwolę sobie zabrać głos, bo wątek zmierza w niebezpiecznym kierunku flame.

Akurat zgadzam się w dużej mierze z tym co pisze Peterka1000. TV Samsunga odbiera przeciętnie, to znaczy na poziomie typowego telewizora CRT klasy popularnej i jeśli ktoś do tej pory oglądał na jakimś TV kineskopowym 21, cali to dla niego Samsung będzie ok. Ale jeśli ktoś oglądał TV na topowym telewizorze CRT, to niestety dla niego przesiadka na 419 może przynieść niedosyt, w postaci pewnej miękkości w obrazie, trudnej do zaakceptowania z perspektywy wcześniejszego odbiornika.

Jasno z tego wynika, iż wrażenia zależą od tego z czym mieliśmy do czynienia wcześniej, stąd tak skrajnie rozbieżne opinie.

Mam do was tylko jedną małą prośbę, starajcie się jednak w dyskusji [b]trzymać emocje na wodzy[/b], bo łatwo przekroczyć cienką granicę pomiędzy rzeczową dyskusją, a obrzucaniem się epitetami. Przykład:'Jak jesteś ślepy to nie moja wina" nie było już potrzebne.

Tak, że jeszcze raz apeluję o umiar, naprawdę można dyskutować rzeczowo i na poziomie, nie zamieniajmy naszego forum w targowisko.

Pozdrawiam wszystkich.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja się wypowiem. W przeciwieństwie do peterka1000 mam tego "nieszczęsnego" Samsunga. Właśnie odebrałem go z serwisu, gdzie mieli mi naprawić plamę na kineskopie i geometrię (na priv'a namiar gdzie NIE NAPRAWIAĆ Samsunga w Trójmieście). I jest lepiej. Niewiele lepiej, ale lepiej. Nie mogę już go oddać, a dla mnie tysiąc kilkaset zł TO SĄ PIENIĄDZE. Trudno. Nie uważam tego TV za ideał, ale jakoś nie do końca zgadzam się z opinią peterka1000. Najpierw peterka1000 ogłasza, że jest superfachowcem, potem, że jest stuhercowe HDTV, potem, że Samsung jest do d..., potem go kupuje, potem sprzedaje, a potem z zajadłością atakuje tych, co mają Samsunga. Jednym pasi, innym nie. I niech tak zostanie. Jedni słuchają disco polo, drudzy rocka, a trzeci techno.
I każdy lubi to co lubi. W końcu mamy demokrację, nie? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To moze ja dołożę swoje 3 grosze. Otóż kupiłem ten TV w MM za wspomniane 999zł. Jedno jest pewne pomimo wad które ten TV posiada cena czyni cuda. Rzeczywiście nie da sie ukryć ze obraz jest gorszy (mam porównanie z LCD za 2300zł 3300zł i 4000zł. takie mają moi znajomi z którymi łączy mnie pasja do gier (X360) ) rzeczywiście obraz na moim TV jest najgorszy (jakieś 2000zł gorszy :-D)
Dobra teraz bez jaj. Jeśli chodzi o plamy to na swoim zauważyłem małą plame z prawej strony kineskopu. widać ją na białym tle gdy TV jest nie rozgrzany.
Po rozgrzaniu problem znika. Jeśli chodzi o geometrie, pozioma jest idealna. Nie mogę powiedzieć nic złego. Pionowa nie wydawała mi sie zła do póki nie odpaliłem ekranu testowego. Powiem tak do puki nie odpaliłem ekrany testowego nie widziałem jakiś problemów, dopiero potem zobaczyłem jak tak na prawdę wygląda geometria tego TV. I generalnie jeśli komuś pasuje obraz z tego samsunga to niech po prostu nie odpala ekranu testowego bo szkoda nerwów. Defacto jeśli chodzi o obraz w grach to nie widać praktycznie żadnych minusów jesli chodzi o wspomniana geometrie. To po prostu jest niezauważalne. Jesli chodzi o TV SD to nie mam powodów do narzekań, obraz jest ostry pełen kolorów. Ce denerwuje to rozmycie czcionek w grach na obrzeżach ekranu. Nie jest to takie rozmycie ze nie można przeczytać, ale widać smurzenie.
Podsumowując. Za cene 999zł jestem MEGA zadowolony z TV Za te cene (Nawet za jeszcze raz tyle) Nie można kupić tak dobrego odbiornika. Oczywiście z tego, co czytam problemy z geometrą sa większe lub mniejsze w zależności od egzemplarza. Ja nie narzekam. Aczkolwiek traktuje go raczej jako przejściówkę na ok. rok, kiedy to bede mógł kupić sobie wypas FullHD. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='tomsi' post='59035' date='06.09.2007, 18:47 ']To i ja się wypowiem. W przeciwieństwie do peterka1000 mam tego "nieszczęsnego" Samsunga. Właśnie odebrałem go z serwisu, gdzie mieli mi naprawić plamę na kineskopie i geometrię (na priv'a namiar gdzie NIE NAPRAWIAĆ Samsunga w Trójmieście). I jest lepiej. Niewiele lepiej, ale lepiej. Nie mogę już go oddać, a dla mnie tysiąc kilkaset zł TO SĄ PIENIĄDZE. Trudno. Nie uważam tego TV za ideał, ale jakoś nie do końca zgadzam się z opinią peterka1000. Najpierw peterka1000 ogłasza, że jest superfachowcem, potem, że jest stuhercowe HDTV, potem, że Samsung jest do d..., potem go kupuje, potem sprzedaje, a potem z zajadłością atakuje tych, co mają Samsunga. Jednym pasi, innym nie. I niech tak zostanie. Jedni słuchają disco polo, drudzy rocka, a trzeci techno.
I każdy lubi to co lubi. W końcu mamy demokrację, nie? :lol:[/quote]

Witam mam pytanie? do (tomsi) czy po wizycie twojego TV w serwisie plamy zniknęły. Mój też aktualnie jest w serwisie
miał fioletowe przebarwienia po lewej stronie ekranu, które po około 40 min. znikały w 95% .
Pan z serwisu powiedział, że jest to wada i jak nie da się jej usunąć to bedzie wniosek o wymianę sprzętu.
Dlatego jestem ciekawy czy w Twoim Samsungu sobie z tym poradzili.
Jeśli chodzi o geometrię to przy pomocy tablic serwisowych podaję link: (http://www.avforums.com/forums/showthread.php?t=353081) nawet nieżle ją poprawiłem. Tylko czy po powrocie z serwisu znowu nie będę musiał tego robić.

Edytowane przez olsztyntv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zniknęła, i nie zniknęła. Teraz jest zdecydowanie bledsza, a czasami w ogóle niewidoczna. U mnie była (jest?) po prawej stronie. I nie ma reguły, czy TV jest "zimny" czy "rozgrzany". W serwisie, do którego ja oddałem, powiedzieli, że nic nie widzą ( :angry: ), a potem, że powodem plamy jest grawitacja ziemska :angry::D:D . Ja im na to, że jak polecę w kosmos, to se ten TV wezmę i będzie OK.
A tak na poważnie, to jest nieco lepiej. Ale za jakiś tydzień oddam znowu do serwisu. I tak do skutku. Aż będzie OK, lub dadzą nowy.
A przy okazji ustawiałeś geometrię PRZED oddaniem do serwisu? I nie odebrali ci gwarancji? Bo tu na forum wszyscy krzyczą że wejście do menu serwisowego oznacza utratę gwarancji :angry:
Aha, plama pojawia się na BIAŁYM TLE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Dantex76' post='58609' date='03.09.2007, 23:29 ']Witam.
Proszę uprzejmie paru posiadaczy 419P o podanie 4 pierwszych wartości w menu serwisowym DEFLECTION PAL. Zgubiłem kartkę :lol: i nie mam wartości wyjściowych. :rolleyes:[/quote]

[code]DEFLECTION PAL
----------------------
V Amp......... 43
V Shift....... 28
H EW.......... 35
H Shift....... 47
V Linearity... 6
Upper Lin..... 0
Lower Lin..... 1
V SC.......... 3
H Parabola.... 41
Upper Corner.. 38