Skocz do zawartości
vide

ps50b650 czy ps50b850

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na wymianę mego leciwego 26'' LCD od lg na coś dużo lepszego, pytanie teraz brzmi co wybrać, czytałem już wiele tematów na temat LCD i PLAZM - tym razem stawiam na plazmę. Zastanawiam się jak wielka różnica obrazu będzie miedzy tymi dwoma modelami. Ps50B650 jest cenowo po prostu idealny nie sądziłem ze znajdę 50'' tv w takiej cenie z takimi parametrami jednak ps50b850 jest produktem nowszym, czy warto dopłacić za ten model, czy obraz jest dużo lepszy.

Tv podłączony jest do enki, ps3 i kompa. Dodam tylko ze jestem naprawdę zadowolony z mego lg 26lc46, wyświetla on obraz zadowalająco dobrze (a to tylko hd redy i bez 100hz) a ja nie oczekuje od tv perfekcyjnego odwzorowania obrazu (inaczej musiał bym sobie na KURO zbierać prawdopodobnie).

A może wybrać coś innego??

Jak na razie jestem w 60% zdecydowany na 850-tke, kusi mnie jednak ta 650 swa ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba Ci się design droższego modelu i jesteś w stanie do tego designu dopłacić, kup B850. Jakość obrazu mają praktycznie identyczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli tylko o design sie rozchodzi to nie widzę sensu w dopłacaniu, mam miejsca w pokoju na 74mm tv zamiast 29mm ;) dzieki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nabieram pewności, że to jednak całkowicie inne konstrukcje i nie o sam design tutaj chodzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podoby dylemat, tyle że z wersją 58 calową. Moim subiektywnym zdaniem B850 jest o klasę wyżej niż B650.

Edytowane przez Dawidowski1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja miałem podoby dylemat, tyle że z wersją 58 calową. Moim subiektywnym zdaniem B850 jest o klasę wyżej niż B650.

miałeś okazję oglądać obie konstrukcje ?

na korzyść którego modelu wychodzi porównanie jakości obrazu?

Jak sprawuje sie b850 ? Był to dobry wybór w twoim wypadku (czy moze teraz wybrał byś coś innego? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną z przyczyn wyboru na B850 było to że tylko on był wersji 58 calowej, konkurencja ma 55cali. Dziś w dalszym ciągu wybrałbym B850, gra naprawdę dobrze a porównuję go z drugim TV Sony 46X4500. Co prawda to dwie różne technologie (Plazma vs LCD), ale i tak mam dobre porównanie.

P.S Oczywiście stałem przed wyborem B650 vs B850 bawiłem się nimi przez taki sam okres czasu, stąd moja powyższa wypowiedź. Poprostu B850 gra lepiej niz B650.

P.S 2 Uwaga na bzyczące i buczące modele B650 i B850. Trzeba napewno sprawdzić osobiście przed zakupem, w innym przypadku to loteria.

Pozdr

Edytowane przez Dawidowski1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja miałem podobny dylemat, tyle że z wersją 58 calową. Moim subiektywnym zdaniem B850 jest o klasę wyżej niż B650.

A moim subiektywnym zdaniem, po prawidłowej kalibracji, obraz jest praktycznie nie do odróżnienia. Zmierzam do tego, że manipulując nastawami, można doprowadzić obraz z jednego i drugiego do stanu identycznego, jak najbardziej zbliżonego do wzorca. I konia z rzędem temu, kto widząc wyłącznie obraz z matrycy (bez obudowy) powiedziałby który jest który ;).

Ale to moje własne zdanie, poparte tylko kilkoma godzinami porównań w ciągu jednego dnia, być może to trochę za mało czasu aby wykryć różnice naocznie. Kolorymetr też ich nie był w stanie wykryć po kalibracji. Różnice były w granicach błędu pomiarowego. Cóż, mamy zatem dwie subiektywne opinie. No i dobrze :lol:.

No ale jeśli ktoś taką różnicę dostrzega, to oczywiście warto dopłacić. Do różnicy w jakości obrazu, zawsze warto dopłacić. To nie ulega wątpliwości. Ba, nawet do spokojniejszego snu w nocy, z racji przekonania o 100% słuszności wyboru, też czasem warto dopłacić :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jeśli ktoś taką różnicę dostrzega, to oczywiście warto dopłacić. Do różnicy w jakości obrazu, zawsze warto dopłacić. To nie ulega wątpliwości. Ba, nawet do spokojniejszego snu w nocy, z racji przekonania o 100% słuszności wyboru, też czasem warto dopłacić ;).

Witam,zgadzam sie z ta tezą w 100%(no i jeszcze wazne zdanie drugiej polowy,bez pozniejszego marudzenia)pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marudzenie nie marudzenie. Ale tak to właśnie działa.

Czasem ktoś waha się co wybrać, kupuje tańszą opcję, tak trochę bez przekonania, a później go męczy: "a może jednak warto było dołożyć,w końcu kupuję sprzęt na lata..." I tak go gniecie i gniecie ten problem. Wbrew pozorom to całkiem istotna kwestia jest i wcale nie taka rzadka. Święty spokój też ma wymierną wartość :).

I wcale się w tym momencie nie nabijam z nikogo. Wiem jak to działa, bo miałem podobnie, jak swojego czasu, kupowałem słuchawki. I dlatego kupiłem HD600 zamiast HD580.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby nabrać pewności, należałoby poznać instrukcje serwisowe tych modeli i porównać budowę - grubość i design to chyba jednak nie wszystkie

róznice. Kilka płyt testowych powinno pokazać jakieś różnice - szkoda, że nikt nie przeprowadził takiej konfrontcji, a sam Samsung nie odpowiada

na pytania i mamy zagadkę. Idą zresztą nowe modele (859) więc chyba było co poprawiać (ew. ciąć koszty) - masz więc kolejną zagadkę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To tak jakby powiedzieć że klasa E jest lepsza od klasy S Mercedesa.

Wybacz, ale nie uważam tego akurat za trafne porównanie. Akurat rynek telewizorów ma swoją specyfikę. Producenci mielą w kółko tymi samymi płytami głównymi, matrycami, a stopniowanie jakości i ceny, uzyskują zmianami softu, wyposażenia, no i wyglądem. Philips, Panasonic, LG ... Samsung nie jest tu żadnym wyjątkiem. Zdarzają się oczywiście różnice bardziej istotne, na przykład LCD B650 i B750, ten drugi zawiera 2 identyczne procesory DSP pracujące równolegle, odpowiedzialne za kompensację ruchu. To można faktycznie nazwać istotną różnicą. Ale to tylko wyjątek potwierdzający regułę.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wybacz, ale nie uważam tego akurat za trafne porównanie. Akurat rynek telewizorów ma swoją specyfikę. Producenci mielą w kółko tymi samymi płytami głównymi, matrycami, a stopniowanie jakości i ceny, uzyskują zmianami softu, wyposażenia, no i wyglądem. Philips,

Panasonic, LG ... Samsung nie jest tu żadnym wyjątkiem. Zdarzają się oczywiście różnice bardziej istotne, na przykład LCD B650 i B750, ten drugi zawiera 2 identyczne procesory DSP pracujące równolegle, odpowiedzialne za kompensację ruchu. To można faktycznie nazwać istotną różnicą. Ale to tylko wyjątek potwierdzający regułę.

Nie chcę się spierać i polemizować bo pewnie ty i ja mamy rację :)

Ja wybierałem to co mi bardziej się podobało, czyli smuklejszy TV i jak na moje "oko" lepszy obraz.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ trudno naszą dyskusję nazwać sporem. Nie ma tu żadnej osi sporu. Autor wątku chciał poznać różne opinie i poglądy na daną kwestię, no i poznał. I bardzo dobrze :). Wyważenie za i przeciw, w stosunku do ceny i ostateczne wnioski i tak należą do Niego.

Każdy kupi to co mu pasuje. Ważne żeby to kupujący był ostatecznie zadowolony. W końcu wydaje swoje ciężko zarobione pieniądze i zadowolenie z zakupu powinno być priorytetem, a nie to co sądzą na dany temat inni. Trudno zaprzeczyć, że b850 jest po prostu i najzwyklej w świecie, smukły i ładny. Być może ma też lepiej dobrane nastawy "out of box". To też jest ważne, bo nie każdy ma ochotę kombinować z regulacjami i doktoraty z tego robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wszystkim za pomoc i opinie, wychodzi na to ze poczekam jeszcze chwile i kupie sobie 58b850, miałem okazje zobaczyć go "na żywo" i jestem mile zaskoczony. A jak już mam dopłacać do lepszego modelu to i mogę dopłacić by mieć 58'' zamiast 50'' przynajmniej nie będę musiał wymieniać go za kilka miesięcy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jaki wątek. To podłącze się pod niego. Też zamierzam kupić 650tke albo 850tke, ale raczej zmierzam ku 850 tylko włączył się stop. W głowie lata mi ten model 859 co ma być lub może już jest? Na to wychodzi, że 859 to poprawiny 850. 58" nie kupie bo będzie za duży i to nie wynika z tego, że 58" to już wielgas, tylko nie zmieści się.

Do wydania max 5000pln, za taką cenę mam od ręki 850tke. Prawdopodobnie 859 będzie mało droższy lub będzie taka sama cena jak 850 a 850 poleci z ceną w dół. Pytanie czy do 5000pln ten 850 czy tam 859 to dobry, jedyny wybór? Może coś innego z plazmy? nie wiem LG, panas? Musi być 50-52" , nic poniżej 50" i panel 1920x1080.

Wydaje mi się, że 850(859) to jedyny, słuszny wybór. Póki co nie chcę LCD, mam tośkę lcd i czas posmakowac plazmy. Więcej ogląda się SD materiału bo głównie dreambox odpalony i SD kanały i co jakiś czas jakiś HD kanał i filmy z popcorna a tu juz encody 1080p z DTS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prawdopodobnie 859 będzie mało droższy lub będzie taka sama cena jak 850 a 850 poleci z ceną w dół.

Póki co, to różnica ~ 500 Euro ( 2Kpln )

http://www.redcoon.de/index.php/cmd/shop/a...2/refId/idealo/

http://www.redcoon.de/index.php/cmd/shop/a...9/refId/idealo/

A co do różnicy w wyposażeniu-jakości, to się nie wypowiadam. Samo zlikwidowanie buczenia za 2Kpln. to trochę mało ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, no to lipa. Nikt nie da 2k więcej za 859, a więc 850 i szukanie modelu bez buczenia.

Wracając do do pytania czy do 5k 850 to dobry wybór? Może jest coś lepszego z plazmy, 50" i 19201080? Z moim obserwacji to nie ma nic, chyba, że nie umiem szukać ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi