Skocz do zawartości
Gmeru

2010: MEGA-TEST: LCD KDL-40NX800 Edge LED Deep Black Panel - dyskusja na temat serii NX "Styl"

Rekomendowane odpowiedzi

Zgaduje z aktualnego ustawienia telewizora, że nie ma dla niego innego miejsca? Jeśli tak to efekt końcowy nie dziwi, matryca błyszcząca z oknem centralnie naprzeciwko, bez rolet czy ciemnych zasłon niestety daje taki efekt... Polecałbym chociaż rozważyć ewentualne przemeblowanie, wtedy odbicia będą znacznie mniejsze, a przy zapewnieniu odpowiednich warunków praktycznie zniwelowane, po prostu matryce błyszczące są bardziej wymagające jeśli chodzi o ustawienie telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z tobą, tylko tyle że wcześniej stał tu 46X4500 i było cacy, jak wiadomo tam jest półmat. Wieczorem wszystko jest ok ale w słoneczne dni taki jak na fotce niestety. Przemeblowanie nie wchodzi w grę po wszystko stoi na kamiennej płycie która waży 100KG i nie bardzo mam gdzie ją przenieść.

Edytowane przez Dawidowski1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam.

Właśnie dostałem przesyłkę z nx700. Pobawiłem się trochę, ale szukam informacji jak udostępnić multimedia (foto, muzyka, film) z peceta na tv. Sieć na routerze bezprzewodowym, tv ładnie łączy się z siecią, internet hula aż miło, ale w menu tv jest zdawkowa informacja o konieczności zainstalowania na pc oprogramowania i za jego pomocą udostępnienia treści na TV. Nie wiem czy jest to jedyny sposób, bo za nic nie mogę znaleźć nazwy tegoż programu. Pozdrawiam.

P.S. Znalazłem cos o media serverach. To dobry trop, bo "trochę" tego jest :)?

P.S.2 Znalazłem Wild Media Server i działa, można było tak od razu...

Edytowane przez simonidez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem z siecią.Otóż praktycznie za każdym razem muszę ustawiać na nowo połączenie z routerem.Nie wiem czy to wina telewizora(nx700)czy routera.Może trzeba coś ustawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam krótkie pytanie: u nas w kraju sprzedają nx800, a u sąsiadów za odrą nx805; czy to tylko wersja handlowa czy może różnią się czymś ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miales 46X4500 i kupiles tego ? Czemu ? Ladniejszy wyglad ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć bez dokładniejszych danych na temat warunków, odległości do odbiornika, nasłonecznienia pomieszczenia oraz podawanego sygnału. Także sprecyzuj, telewizor jest dobry, ale hx700 posiadający podobną jakość obrazu przy tej samej przekątnej kosztuje sporo mniej, także tutaj dochodzą jeszcze kwestie estetyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy nx700 mógłby być jakimś kompromisem ?? Nie warto trochę dopłacić dla tych 200 hz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy warto dopłacać do 200hz to zależy od samego użytkownika, aktualnie mam już czwarty telewizor LCD z czego drugi wyposażony w układ kompensacji 100hz i szczerze mówiąc w zupełności mi to wystarcza (aczkolwiek zastrzegam, że nie oglądam jakoś dużo sportu). Nx700 cenowo wychodzi praktycznie tak samo jak hx700.

Edytowane przez MarcoGrando

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, a powiedz mi jak jest matryca w nx800? Byłem w weekend kupić sprzęt w Saturnie i Pan mi odradził nx'a :bo matryce chyba są Sharpa, bo mają zwroty z powodu wad. Za to polecił mi samsiunga c6500? Prosze o kilka uwag.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy, a powiedz mi jak jest matryca w nx800? Byłem w weekend kupić sprzęt w Saturnie i Pan mi odradził nx'a :bo matryce chyba są Sharpa, bo mają zwroty z powodu wad. Za to polecił mi samsiunga c6500? Prosze o kilka uwag.

Nie wiem czy jest sens pytać się sprzedawców w sklepach sieciowych bo polecają to co w danej chwili im się najbardziej opłaci. Na temat awaryjności nx800 nic nie słyszałem także polecam lekturę na forach pod tym kątem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki, też tak sądziłem. a może ktoś ma jakąś sugestię czemu u nas w kraju jest taka duża cena tego odbiornika. na zachodzie można już kupć od 2100$ 52".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli patrzysz na ceny w USA to równie dobrze możesz stosować przelicznik 1$=1euro... przerabiałem to już przy zakupie laptopa, dlaczego tak jest ciężko powiedzieć, ale generalnie komputery, telewizory są u nas droższe i raczej w najbliższym czasie to się niestety nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może trochę marudzę, ale czy GEMRU mógłby w kilku zdaniach [wiem że to trudne] porównać SONY nx800 i SHARPA le820 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiecie może czy SONY planuje inne rozdzielczości niż obecne 40 i 52 cale ? Osobiście odpowiadałoby mi 46.

Dzięki za wszelkie odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony BRAVIA: KDL-40NX715, KDL-46NX715, KDL-55NX815 Full HD 3D LED LCD TV

Sony Europe ogłosiła, że zamierza wprowadzić na rynek trzy nowe modele telewizorów BRAVIA Full HD 3D LED LCD TV: KDL-40NX715, KDL-46NX715, KDL-55NX815. Wszystkie modele będą posiadały podświetlanie krawędziowe, okulary 3D z aktywną migawką oraz trzy tunery: DVB-T, DVB-C i DVB-S2. Zgodnie z tradycją będą posiadały dostęp do usług online: Bravia Internet Video, moduł Wi-Fi, port USB na który będzie można podać sygnał w formacie: DivX, AVC, AVCHD, MPEG4, MPEG1, MP3, RAW, JPEG, BRAVIA Engine 3, 200Hz, Motionflow PRO, OptiContrast (optymalizuje wyświetlanie czerni i kontrast).

Cena i dostępność:

KDL-40NX715 (40 cali)

Cena detaliczna: 1.999,00 €

Dostępny: październik 2010

KDL-46NX715 (46 cali)

Cena detaliczna: 2.499,00 €

KDL-55NX815 (52 cale)

Cena detaliczna: 3.499,00 €

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no przyznam się że popełniłem i tv stoi u mnie na szafce [ale niedługo będzie wisiał -wieszak i montaż gratis od sony] dwa dni bawiłem się kalibracją obrazu i tak nie do końca jestem zadowolony [panowie montażyści również zrobią to gratis]. Szyba wcale nie przeszkadza bardziej niż w zwykłym tv. Czerń robi wrażenie, kolory takie jakie bym chciał, kąty widzenia... no Gmeru miał rację w treście, wystarczy odejść kilka kroków w tył i lekko w bok i ekran przykrywa się lekką mgiełką, ale czy to będzie 20st. czy 80st. w bok to nie powiększa się. Obraz pozostaje czytelny, choć "bledszy" [co moja żona skwitowała pytaniem: i co warto było wydać 2K więcej niż na samsiunga?] ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety ustawienia fabryczne nie są tutaj najmocniejszą opcją, aczkolwiek już nawet samodzielnie po pewnym czasie można osiągnąć dużo lepsze efekty, ale jeśli zrobią to monterzy to tym lepiej dla Ciebie ;).

Gmeru co do nowych modeli to są już w sprzedaży (nx710 i nx810) co ciekawe ten drugi posiada zaimplementowany dynamic edge LED ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nx700.Możecie podać jak macie ustawione telewizory.Mnie jakoś cierpliwości brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi