Skocz do zawartości
  • 0
Haile

Dekoder N + PC - nagrywanie programow ?

Pytanie

Witam,

od dłuzszego czasu spotykalem sie z roznymi opiniami na temat zgrywania z nki. Jedni twierdza, ze sie nie da, ale jak to mawiaja "nie da to sie parasola rozlozyc ...", inni twierdza, ze potrzebna jest specjalna karta z wejsciem hdmi, ktora mozna znalesc na jakiejsc amerykanskiej stronie za 200 $, w sklepach czarna magia podobno tuner cyfrowy TV wystarczy. Teoretycznie tak tylko, ze w tym tunerze mamy takie wejscie antenowe tylko wiec teraz jak pociagnac kabel z dekodera do karty TV ?

Za wszelka pomoc bede wdzieczny, jesli ktos swoja "sekretna" wiedza nie chce dzielic sie na forum prosze o PW lub tez przekazac jej dalej bez korzysci dla siebie za pomoc moge zaplacic jakies pare zl ;] (z reguly na polskich forach ciezko doszukac sie jakiejkolwiek pomocy za darmo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Witam,

od dłuzszego czasu spotykalem sie z roznymi opiniami na temat zgrywania z nki. Jedni twierdza, ze sie nie da, ale jak to mawiaja "nie da to sie parasola rozlozyc ...", inni twierdza, ze potrzebna jest specjalna karta z wejsciem hdmi, ktora mozna znalesc na jakiejsc amerykanskiej stronie za 200 $, w sklepach czarna magia podobno tuner cyfrowy TV wystarczy. Teoretycznie tak tylko, ze w tym tunerze mamy takie wejscie antenowe tylko wiec teraz jak pociagnac kabel z dekodera do karty TV ?

Za wszelka pomoc bede wdzieczny, jesli ktos swoja "sekretna" wiedza nie chce dzielic sie na forum prosze o PW lub tez przekazac jej dalej bez korzysci dla siebie za pomoc moge zaplacic jakies pare zl ;] (z reguly na polskich forach ciezko doszukac sie jakiejkolwiek pomocy za darmo)

Chcesz zgrywać nagrania z recordera n-ki, czy nagrywać je równocześnie z ich oglądaniem (gdy są nadawane). Jeśli gdy są nadawane, to napisz jaki masz sprzęt podpięty (jaki telewizor i jakim kablem), to opiszę ci jak sobie poradzić. Masz recorder czy białego nboxa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Bardzo proszę podeślij instrukcje postępowania również do mnie na Private, mam rekordera zastanawiam się nad turbo

Edytowane przez marchello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Bezpośrednie kopiowanie danych z dysku recordera (przez łącze USB lub Ethernet) nie jest i zapewne nigdy nie będzie możliwe. Jest to oczywiste, bo dawałoby dostęp do źródłowego materiału HD, który nawet przy przesyłaniu przez łącze HDMI jest szyfrowany, aby go nie dało się go bezstratnie kopiować.

Jedyny sposób na przeniesienie własnych nagrań z dysku recordera n-ki na dysk komputera lub DVD, BD to ich zgranie z wyjść wizyjnych tunera. Istnieje kilka metod:

1. Zgrywanie w HD, z podglądem w HD

Wymaga to posiadania urządzenia przechwytującego wizję w formacie YPbPr HD. Najrozsądniejszym sprzętem do tego celu jest zgrywarka Hauppauge HD PVR. Jest to czarna skrzynka, którą kablem component łączy się wyjściem YPbPr nboxa (białego lub któregoś z recorderów) i kablem USB z komputerem. Skrzynka akceptuje sygnał w formatach od SD do HD 1080i, kompresuje go w locie i wysyła kablem USB do komputera, gdzie dedykowany software umożliwia zapisywanie go na dysku. Zgrywać można w czasie nadawania audycji, lub podczas późniejszego odtwarzania jej z dysku recordera. Równocześnie ze zgrywaniem można tę samą audycję oglądać na TV podłączonym (kablem HDMI lub iHDMI w zależności od modelu TV) do wyjścia HDMI nboxa.

Istnieją na rynku inne urządzenia do zgrywania sygnału YPbPr HD, ale w domowych warunkach nie na wiele się zdadzą, bo nie oferują hardware'owej kompresji materiału przed jego zapisem. Brak kompresji oznacza zużycie ponad 100 MB dysku na każdą sekundę nagrania (w formacie YPbPr 1080i 4:2:2), godzina takiego nagrania zajęłaby ponad 360 GB. W przypadku Hauppauge HD PVR godzina nagrania w 1080i w jakości zbliżonej do źródłowej zajmuje 5 - 7 GB.

2. Zgrywanie w SD, z podglądem w SD

Wymaga to posiadania dowolnego urządzenia do przechwytywania sygnału wizji SD i analogowej fonii. Może to być dowolna karta telewizyjna (w formacie PCI lub USB) z wejściem composite lub s-video. Może to być dowolna zewnętrzna nagrywarka DVD lub Blu-ray z wejściami SCART RGB lub s-video. Urządzenia te podłącza się do wyjścia SCART nboxa za pomocą kabla SCART-SCART, SCART-composite+audio lub SCART-s-video+audio. Aby uzyskać sygnał na wyjściu SCART trzeba klawiszem RES przełączyć nboxa w tryb SD1 (composite), SD2 (RGB), lub SD2 (s-video) w zależności od rodzaju wejścia urządzenia przechwytującego wizję. Jeśli równocześnie ze zgrywaniem chcemy podglądać nagrywany materiał na telewizorze, to trzeba podłączyć go do tego samego wyjścia SCART, bo nboxy gdy generują obraz na wyjściu SCART, to nie generują go na wyjściach HDMI/YPbPr. Podłączenie to można wykonać wykorzystując rozdzielacz SCART-2xSCART, lub, w przypadku zewnętrznych nagrywarek, podpiąć TV do drugiego złącza SCART nagrywarki.

3. Zgrywanie w SD, z podglądem w HD

Wymaga to posiadania konwertera/scalera z component HD do RGB i dowolnego z urządzeń zgrywających z punktu 2. Konwerter łączy się do wyjścia YPbPr nboxa (białego lub recordera). Urządzenie zgrywające do dowolnego z wyjść konwertera (RGB SCART, composite lub s-video), a telewizor pozostaje podpięty do wyjścia HDMI nboxa. W czasie zgrywania nbox pozostaje ustawiony na 1080i (lub 720p). W tej konfiguracji w czasie zgrywania materiału na zewnętrzną nagrywarkę DVD, Blu-ray lub dysk komputera na telewizorze podłączonym do wyjścia HDMI obraz jest wyświetlany w pełnej rozdzielczości.

Edytowane przez JackS.
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

a jazeli ktos ma nagrywarke zwykla i dekoder bez nagrywarki ?? to da sie jakos na pc nagrac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

a jazeli ktos ma nagrywarke zwykla i dekoder bez nagrywarki ?? to da sie jakos na pc nagrac?

Dokładnie tak samo.

Jedyna różnica, to to, że zamiast nagrać na wewnętrznej nagrywarce i później zgrywać na zewnętrzną trzeba zgrywać na zewnętrzną od razu, gdy program jest emitowany na antenie.

Jeśli zależy Ci na tym, aby równocześnie z nagrywaniem na tę zewnętrzną nagrywarkę oglądać dany program w pełnej rozdzielczości, to trzeba robić to zgodnie z opisem w punkcie 3-cim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Bezpośrednie kopiowanie danych z dysku recordera (przez łącze USB lub Ethernet) nie jest i zapewne nigdy nie będzie możliwe. Jest to oczywiste, bo dawałoby dostęp do źródłowego materiału HD, który nawet przy przesyłaniu przez łącze HDMI jest szyfrowany, aby go nie dało się go bezstratnie kopiować.

To znaczy że w telewizorach mamy dekodery Nki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Tak jak w temacie interesuje mnie przynajmniej narywanie z tunera N

Dołączam jeszcze zdjęcia tyłów każde go moich urządzeń

Tuner

http://www.filip.us/pliki/data/nbox.jpg

Nagrywarka HDD

http://www.filip.us/pliki/data/R600_02.jpg

Amplituner

http://www.filip.us/pliki/data/txsr_307.jpg

TV

http://www.filip.us/pliki/data/Samsung_LEB550_rear.jpg

Edytowane przez Tit_A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Tit_A, Ctrl+V Ci się zacięło i tak w każdym temacie wklejasz to samo. Człowieku litości, błagam. Zakładasz na różnych forach jeden i ten sam temat po kilka razy, dopisujesz to samo w różnych tematach, przecież każdy Cie oleje za taka natarczywość.

Edytowane przez Slawko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Jak wyżej: proszę się uspokoić i pisać w jednym dedykowanym temacie. Kto ma zobaczyć to zobaczy.

Tak jak w temacie interesuje mnie przynajmniej narywanie z tunera N

Dołączam jeszcze zdjęcia tyłów każde go moich urządzeń

Tuner

http://www.filip.us/pliki/data/nbox.jpg

Nagrywarka HDD

http://www.filip.us/pliki/data/R600_02.jpg

Amplituner

http://www.filip.us/pliki/data/txsr_307.jpg

TV

http://www.filip.us/pliki/data/Samsung_LEB550_rear.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Przepraszam

Trochę jestem zdesperowany ..bo ...się pospieszyłem z zakupem R600

Bardzo przepraszam za niepotrzebny spam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Desperacja nie jest Twoim sprzymierzeńcem. Poczytaj, pomyśl, przeanalizuj to co juz zostało napisane w tym temacie i spróbuj podłączyć. Spokojnie, pokombinuj, zagłęb się w temat, a przyda Ci się nie tylko na teraz. R600 nagra Ci tylko i wyłącznie sygnał SD po analogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam wszystkich na forum.

Mam jak sądzę proste dla was pytanie.

Dysponuję zewnętrzną kartą TV podłączoną do laptopa, która przechwytuje jedynie sygnał SD. Nie zależy mi na jakości HD nagrywanych programów.

Jednak na dysku dekodera N-ki mam nagrane programy zarówno SD jak i HD. Czy taka karta SD przechwyci wszystkie programy za pomocą wejścia RGB i zgra w jakości SD, czy tych w jakości HD nie "zobaczy" a tym samym nie będzie w stanie ich nagrać???

Lub w drugą stronę, gdybym posiadał zgrywarkę Hauppauge HD PVR jak w opisie, czy taki sprzęt zgrywa zarówno programy SD i HD??

Z góry dziękuję za pomoc.

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mirku, pozwól, że odpowiem pytaniem na pytanie:

"A czy telewizor SD podpięty do nboxa, na którym oglądamy materiał HD (kanał lub nagranie) nie wyświetli obrazu?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

czyli da się enke podłączyć do peceta ?

Witam mam karte winfast 2000 xp expert i monitor asus 21.5 cala a chciałbym podłączyć sobie enke do peceta żeby oglądać tv (ewentualnie nagrywać) czy jet taka możliwość ? jak tak co kupić bądź co wymienić ? aha chciałbym wziąść dekoder hd z dyskiem jeśli się nie bedzie dało do pc podłaczyć a na tym mi najbardziej zależy

czy wystarczy tylko kabel composite czy ma to być jakiś inny ? jak on wygląda jaka cena ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

czyli da się enke podłączyć do peceta ?

Tak - Hauppauge HD PVR jesli HD, a jeśli SD to złapiesz byle jaką kartą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

(...) Wymaga to posiadania dowolnego urządzenia do przechwytywania sygnału wizji SD i analogowej fonii. (...) Może to być dowolna zewnętrzna nagrywarka DVD lub Blu-ray z wejściami SCART RGB lub s-video. (...)

Mam dekoder 2850ST gdzie problem jest pradopodobnie podobny jak w nboxie. "Biały" ma mniej wyjść i praktycznie pozostaje nagrywanie w SD (co by mnie zadowalało) tylko męczy mnie pewna sprawa. ADB 2850ST ma w opisie wpisaną obsługę "Macrovison 7.01" a to jest (chyba) system zabezpieczenia sygnałów analogowych. I moje pytanie: Czy podłączając do tego ADB np LG RH188 lub coś podobnego (obsługuje wejście RGB, a to daje najlepszą jakość sygnału analogowego SD) zdołam cokolwiek nagrać? Ktoś testował takie połączenie? Czy też zostaje mi zwykła karta telewizyjna i nagrywanie sygnału Composite ... na TV widać, że jakość jest gorsza :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A ja chciałem zapytać o jakość nagrywanych programów przez ten tuner (2850ST) chodzi mi o to czy jest sens inwestowania w dysk specjalnie dla tego urządzenia. Myślę tutaj o wykorzystaniu go jako cyfrowego magnetowidu. Jedynie czego oczekuje od niego to aby obraz się nie zacinał i nie latały "pixele" po ekranie. I jak rozumiem jest możliwość nastawienia nagrywania na daną godzinę i dekoder sam wykona tę czynność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam dekoder 2850ST gdzie problem jest pradopodobnie podobny jak w nboxie. "Biały" ma mniej wyjść i praktycznie pozostaje nagrywanie w SD (co by mnie zadowalało) tylko męczy mnie pewna sprawa. ADB 2850ST ma w opisie wpisaną obsługę "Macrovison 7.01" a to jest (chyba) system zabezpieczenia sygnałów analogowych. I moje pytanie: Czy podłączając do tego ADB np LG RH188 lub coś podobnego (obsługuje wejście RGB, a to daje najlepszą jakość sygnału analogowego SD) zdołam cokolwiek nagrać? Ktoś testował takie połączenie? Czy też zostaje mi zwykła karta telewizyjna i nagrywanie sygnału Composite ... na TV widać, że jakość jest gorsza :(

Zabezpieczenie przed nagrywaniem (Macrovision) załącza się na analogowych wyjściach wizji nboxa tylko gdy odtwarza on materiały z VoD. Zabezpieczenie to dotyczy nie tylko wyjścia RGB, ale również wyjść composite i s-video. Dotyczy również wyjścia component HD (YPbPr). Zabezpieczenie to jest nieaktywne w przypadku wyświetlania programów telewizyjnych i nagrań własnych zarejestrowanych na dekoderze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A ja chciałem zapytać o jakość nagrywanych programów przez ten tuner (2850ST) chodzi mi o to czy jest sens inwestowania w dysk specjalnie dla tego urządzenia. Myślę tutaj o wykorzystaniu go jako cyfrowego magnetowidu. Jedynie czego oczekuje od niego to aby obraz się nie zacinał i nie latały "pixele" po ekranie. I jak rozumiem jest możliwość nastawienia nagrywania na daną godzinę i dekoder sam wykona tę czynność.

Jakość materiałów zgrywanych na ten zewnętrzny dysk jest dokładnie taka jak jakość materiału jaki przychodzi z satelity. Na dysku tym jest nagrywany stream, tak jak on przychodzi - jeszcze przed zdekodowaniem go. Oznacza to, że materiały nadawane w HD są nagrane w HD, a te nadawane w SD, w SD. Oczywiście można zlecić nagranie jakiegoś konkretnego programu emitowanego w przyszłości i dekoder sam się załączy i nagra zaprogramowaną audycję.

A, żeby była pełna jasność - materiałów, które nbox nagrał sobie na tym zewnętrznym dysku nie odtworzysz na żadnym innym sprzęcie jak tylko na tym egzemplarzu nboxa, który wykonał to nagrywanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To rozumiem chodziło mi tylko o jakość czy da się to oglądać czy nie szarpie itd. Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To rozumiem chodziło mi tylko o jakość czy da się to oglądać czy nie szarpie itd. Dzięki :)

Czy da się oglądać, to zależy o który program Ci chodzi. Są tacy, co twierdzą, że na przykład telewizji Trwam nie da się oglądać. A ja myślę, że jako dobry kabaret - można. Szarpać dekoder też raczej nie szarpie, no chyba, że chodzi Ci o szarpanie po kieszeni za ten dodatkowy dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam serdecznie!

Czytalem temat, ale nie mogę znaleźć na allegro takiej nagrywarki.

Mógłby ktoś wrzucić jakis link. Oczywiscie chodzi mi o jak najtańsza opcje. Dodam ze potrzebuje tego sprzętu do nagrywania na PC meczy w HD oraz gameplayow z PS3. Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

a ja mam pytanko możliwe że odpowiedź była ale nie zauważyłem jest możliwość zgrywania nagrań sd lub hd z dysku dekodera na płytkę poprzez nagrywarkę stacjonarną hdd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Po pierwsze co rozumiesz przez "nagrywarkę stacjonarną hdd" ...?

Po drugie nie ma możliwości przegrywania zawartości dysku 1:1.

Możesz po prostu podłączyć sobie do wyjścia video Dekondera N'ki jakąś nagrywarkę np. DVD i zgrać sobie co chcesz. Ale będzie to chodzić wyłącznie w jakości SD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi