Skocz do zawartości
maru

Patriot Box Office Multimedia Player

Rekomendowane odpowiedzi

I trzeba było czytać uwagi o bootcode. Teraz pozostaje reanimacja przez SW3 lub UART, poczytaj na forum PBO lub kilka stron wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam mały problem z softami MedeBo i ACRBO. Po instalacji tych softów, po wyłączeniu playera nie chce się on ponownie włączyć, występuje problem z usb, które jakby blokuje włączenie odtwarzacza, muszę podpiąć playera do kompa (nia wyłączam go wcześniej) ręcznie odłączyć usb (bezpieczne usunięcie dysku) i wtedy player się włącza i działa bez zarzutu, aż do następnego wyłączenia. Objaw jest taki jakby player uruchamiał się w trybie podlączenia do kompa, a podłączony nie jest. Formatowanie dysku twardego nic nie daje, po włączeniu świeci się od razu dioda włączonego usb i player "zamiera" (podłaczam do kompa, usuwam bezpiecznie sprzęt, player się uruchamia). Dzieje sie tak niezależnie czy podepnę zewnętrzne urządzenie do gniazda usb czy nie. Na sofcie playonx dioda świeci, ale player "chodzi" bez zarzutu (włącza i wyłącza), bo niestety w tym sofcie nie działają mi pliki iso oraz mam problem z zewnętrznym dyskiem twardym (2Tb, nie "widzi" wszytskich filmów). Z kolei soft orginalny działa bez zarzutu jeśli chodzi o usb (nawet diodka gasnie po wyjęciu pena lub dysku z usb), jednak ten soft mi nie odpowiada. Czy ktoś miał podobny problem, czy można to jakoś rozwiązać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się działo podobnie, dlatego zrezygnowałem z tego softu. Wiem ze u innych sprawował się całkiem całkiem - być może to kwestia sprżetu. W każdym razie wróciłem do fabrycznego softu i wgrałem playOnX!. Z tym nie mam żadnego problemu. Bardzo dobrze działa transmission i mediaTomb. Ostatnio podłączyłem do tego jeszcze stare głosniki 5.1 i naprawde zrobiło się z tego fajne urządzenie. Ostatnio zaczyna jedynie padac wiatrak (albo to dysk) - przy starcie wydziela z siebie dziwne buczenie. Potem juz ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie odnośnie softu playonx_r4824_rev5_1_pbo otóż wgrałem ten soft i stwierdzam że jest on bardzo ubogi w działaniu - nie działa rss, BT, nie odtwarza plików obrazu iso. Czy można coś z tym zrobić aby był bardziej funkcjonalny. Do tej pory używałem soft ACRBO_v7.4.4.r5440_Euro(BC18) i był on bardziej funkcjonalnym działa w nim iso BT a kiedyś działało wszystko. Pozdrawiam i Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie działa rss, BT, nie odtwarza plików obrazu iso.

Nie działają, bo ich nie zainstalowałeś! Poczytaj jeszcze raz instrukcje, zwłaszcza o paczkach RSS oraz Optware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://playon.unixstorm.org/installation.php Czy to jest ta instrukcja z tej strony? Jeżeli ta to trochę się gubię z tą instalacją nie wiem czy te pliki mam rozpakować i przenieść na dysk w pbo czy ich nie rozpakowywać? i jak je zainstalować z poziomu playera pbo czy z kompa.

Jak byś mnie trochę naprowadził byłbym Ci wdzięczny. Ja wiem że dla Kogoś kto to pojął to jest łatwe ale jak się robi to pierwszy raz to nie jest tak kolorowo. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, z tej strony. Ogólnie mówiąc, po zainstalowaniu firwmware musisz wrzucić na dysk PBO (konkretnie na partycję NTFS) dwa pliki: scripts.zip oraz opt.tar. Następnie albo rozpakowujesz je ręcznie według podanej instrukcji lub otwierasz w przeglądarce WWW panel InfoSite, a w nim instalujesz obie paczki. RSS jest dość stare więc część serwisów (Youtube, Shoutcast, Megavideo) już nie działa, ale możesz nowe wersje doinstalować ręcznie. W razie problemów daj znać, to chętnie pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za oferowaną pomoc. Pobrałem te pliki i z kopiowałem na dysk pbo, następnie wszedłem na pbo przez przeglądarkę wszedłem w zakładkę optware i dałem instaluj. Zaczęło rozpakowywać i narazie nic się nie dzieje więc czekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje jakiś soft do PBO, który ma funkcję skoku do konkretnejminuty nagrania bez wchodzenia w menu "Go To". Włączamy materiał, wciskamy na klawiaturze numerycznej np. 32 i przeskakuje nam do 32 minuty. W oryginalnem sofcie można wybrać klawisze numeryczne podczas odtwarzania, ale nie daje to żadnego efektu.

Edytowane przez radius_bo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za oferowaną pomoc. Pobrałem te pliki i z kopiowałem na dysk pbo, następnie wszedłem na pbo przez przeglądarkę wszedłem w zakładkę optware i dałem instaluj. Zaczęło rozpakowywać i narazie nic się nie dzieje więc czekam.

Z zakładki Optware możesz korzystać dopiero po zainstalowaniu bazy (opt.tar), najpierw musisz wejść na Update. Jeśli dobrze skopiowałeś oba pliki do głównego katalogu na NTFS, to powinieneś mieć opcje zainstalowania. Najpierw dajesz Optware, czekasz, następnie RSS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy istnieje jakiś soft do PBO, który ma funkcję skoku do konkretnejminuty nagrania bez wchodzenia w menu "Go To". Włączamy materiał, wciskamy na klawiaturze numerycznej np. 32 i przeskakuje nam do 32 minuty. W oryginalnem sofcie można wybrać klawisze numeryczne podczas odtwarzania, ale nie daje to żadnego efektu.

W softach ACR można przeskakiwać (ale nie do konkretnej minuty) za pomocą strzałek Lewo/Prawo, nie wiem jak w innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zakładki Optware możesz korzystać dopiero po zainstalowaniu bazy (opt.tar), najpierw musisz wejść na Update. Jeśli dobrze skopiowałeś oba pliki do głównego katalogu na NTFS, to powinieneś mieć opcje zainstalowania. Najpierw dajesz Optware, czekasz, następnie RSS.

Tak zrobiłem i rss się pojawiło, ale nie wiem jak się zmienia ustawienia pogody i nie wszystko działa np. ipla BT, you tube wyszukuje ale nie odtwarza i wiele innych kanałów. Czy jest możliwość naprawienia tego. Ja korzystam z dostępu przez przeglądarkę internetową chrome.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem o tym że część serwisów nie działa, ta paczka jest z 2011 roku, sporo się zmieniło przez ten czas.

Jeśli chodzi o konfigurację pogody to: http://playon.unixstorm.org/weather.php

Czyli musisz zmienić lokalizację w pliku weather.conf albo przez Telnet, albo przez InfoSite. Możesz też włączyć serwer FTP (vsftpd) i wgrać zmodyfikowany weather.conf bezpośrednio do /home/scripts/Weather/

BT (transmission) się uruchamia przez Optware, to co jest w menu było podlinkowane do bardzo ubogiego btpd i dlatego nie działa (w changelog'u też o tym pisze). Przez InfoSite -> Edytor zobacz plik myS, w nim możesz włączać i wyłączać usługi. Poszukaj transmission i go uaktywnij (usunięcie znaku hash przed nim + zapisanie pliku przez ikonę zębatki). Przy następnym restarcie będzie już uruchomiony, a jeśli chcesz jednorazowo włączyć, to w Services - i tam wystartuj tą usługę. transmission domyślnie działa na porcie 9091, można zmienić w pliku konfiguracjnym. Aha, transmission znacznie lepiej chodzi pod partycją ext2/3, niż NTFS. Super prędkości też się nie spodziewaj, torrenty mocno obciążają sprzęt, a w tych odtwarzaczach jest zazwyczaj procesor 300-500 Mhz, więc szału nie ma.

ipla działa, ale czasami trzeba uruchomić iplatvproxy ręcznie.

Youtube jak już pisałem zmieniało się kilka razy, aktualizacja jest tutaj: http://playon.unixstorm.org/youtube.php

Jak chcesz Shoutcast/Icecast to zobacz SIRadio. I najważniejsze dla polskich użytkowników: http://playon.unixstorm.org/plims.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem o tym że część serwisów nie działa, ta paczka jest z 2011 roku, sporo się zmieniło przez ten czas.

Jeśli chodzi o konfigurację pogody to: http://playon.unixstorm.org/weather.php

Czyli musisz zmienić lokalizację w pliku weather.conf albo przez Telnet, albo przez InfoSite. Możesz też włączyć serwer FTP (vsftpd) i wgrać zmodyfikowany weather.conf bezpośrednio do /home/scripts/Weather/

BT (transmission) się uruchamia przez Optware, to co jest w menu było podlinkowane do bardzo ubogiego btpd i dlatego nie działa (w changelog'u też o tym pisze). Przez InfoSite -> Edytor zobacz plik myS, w nim możesz włączać i wyłączać usługi. Poszukaj transmission i go uaktywnij (usunięcie znaku hash przed nim + zapisanie pliku przez ikonę zębatki). Przy następnym restarcie będzie już uruchomiony, a jeśli chcesz jednorazowo włączyć, to w Services - i tam wystartuj tą usługę. transmission domyślnie działa na porcie 9091, można zmienić w pliku konfiguracjnym. Aha, transmission znacznie lepiej chodzi pod partycją ext2/3, niż NTFS. Super prędkości też się nie spodziewaj, torrenty mocno obciążają sprzęt, a w tych odtwarzaczach jest zazwyczaj procesor 300-500 Mhz, więc szału nie ma.

ipla działa, ale czasami trzeba uruchomić iplatvproxy ręcznie.

Dzięki za odpowiedz ale sprawdzę po Świętach. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

Youtube jak już pisałem zmieniało się kilka razy, aktualizacja jest tutaj: http://playon.unixstorm.org/youtube.php

Jak chcesz Shoutcast/Icecast to zobacz SIRadio. I najważniejsze dla polskich użytkowników: http://playon.unixstorm.org/plims.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy może mi ktoś wyjaśnić w jakim programie można edytować menu.rss aby można było dodawać wpisy do tego pliku. U mnie otwiera się jako wiadomość email programu windows live. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy może mi ktoś wyjaśnić w jakim programie można edytować menu.rss aby można było dodawać wpisy do tego pliku. U mnie otwiera się jako wiadomość email programu windows live. Pozdrawiam.

W jakimkolwiek notatniku, polecam Notepad++

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok.tylko że jak dodam do tego pliku (menu.rss) to player z zakładką kanały przestaje działac, czy po dodaniu trzeba coś więcej zrobić?
Zrobiłem tak: pobrałem plik , rozpakowałem go i dodałem do katalogu scripts w playerze następnie do menu.rss'dodałem item, i pbo na rss nie chce działać - wraca do menu głównego. Coś źle robię i nie wiem gdzie popełniam błąd.

Edytowane przez merc416

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo na pewno ten plik nie jest do końca poprawny. Wystarczy, że nie zamkniesz jednego taga lub item wstawisz nie tam gdzie trzeba i już nie działa. Wstaw swój plik menu.rss to powiem dokładnie co jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Z tym menu.rss dałem radę faktycznie nie tak robiłem. Ale inna sprawa to wstawiałem kanały PLIMS z tego linka który był podany i wszystko wgrałem a nawet więcej bo dodałem icone z tym że musiałem usunąć inny kanał bo nie mieściły się na ekranie. Ale to dalej nie działa, wyskakuje okno (unable to service request) więc coś dalej jest nie tak.

oto mój plik menu.rss

<?xml version='1.0' ?><rss version="2.0" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:media="http://purl.org/dc/elements/1.1/">
<mediaDisplay name="photoView" showHeader="no" rowCount="4" columnCount="6" drawItemText="no" showDefaultInfo="no" itemOffsetXPC="5" itemOffsetYPC="5" sliding="yes" itemBorderColor="64:64:255" itemHeightPC="21" itemWidthPC="17.2" itemBackgroundColor="0:0:0" idleImageXPC="90" idleImageYPC="5" idleImageWidthPC="5" idleImageHeightPC="8" backgroundColor="0:0:0" bottomYPC="100" sideTopHeightPC="0" mainPartColor="-1:-1:-1" sideColorBottom="-1:-1:-1" sideColorTop="-1:-1:-1">
<idleImage>/home/scripts/RTL/image/hdd_on.png</idleImage>
<idleImage>/home/scripts/RTL/image/hdd_off.png</idleImage>
<itemDisplay>
<image offsetXPC="8" offsetYPC="10" widthPC="84" heightPC="43">
<script>
getItemInfo(-1, "media");
</script>
</image>
<text offsetXPC="5" offsetYPC="70" widthPC="90" heightPC="20" fontSize="12" align="center">
<script>
getItemInfo(-1, "title");
</script>
</text>
</itemDisplay>
</mediaDisplay>
<channel>
<item>
<title>xLive</title>
<link>/home/scripts/xLive/menu.rss</link>
<media>/home/scripts/menu/Xlive.jpg</media>
<mediaDisplay name="photoView" showHeader="no" rowCount="2" columnCount="4" drawItemText="no" menuBorderColor="0:0:0" sideColorBottom="0:0:0" sideColorTop="0:0:0" itemImageXPC="10" itemOffsetXPC="10" backgroundColor="0:0:0" sliding="yes" idleImageXPC="40" idleImageYPC="40" idleImageWidthPC="20" idleImageHeightPC="26">
<idleImage>/home/scripts/xLive/image/busy1.png</idleImage>
<idleImage>/home/scripts/xLive/image/busy2.png</idleImage>
<idleImage>/home/scripts/xLive/image/busy3.png</idleImage>
<idleImage>/home/scripts/xLive/image/busy4.png</idleImage>
<idleImage>/home/scripts/xLive/image/busy5.png</idleImage>
<idleImage>/home/scripts/xLive/image/busy6.png</idleImage>
<idleImage>/home/scripts/xLive/image/busy7.png</idleImage>
<idleImage>/home/scripts/xLive/image/busy8.png</idleImage>
<backgroundDisplay><image offsetXPC=0 offsetYPC=0 widthPC=100 heightPC=100>/home/scripts/xLive/backgrounds/bg_livetv.jpg</image></backgroundDisplay>
</mediaDisplay>
</item>
<item>
<title>Youtube</title>
<link>/home/scripts/Metafeeds/youtube.rss</link>
<media>/home/scripts/menu/Youtube.jpg</media>
<mediaDisplay name="onePartView" sideLeftWidthPC="10" sideRightWidthPC="0" sideColorRight="0:0:0" sideColorLeft="0:0:0" headerImageWidthPC="0" headerImageXPC="10" headerXPC="10" itemImageXPC="12" itemImageYPC="18" itemImageHeightPC="8" itemImageWidthPC="9" capXPC="20" capYPC="17" capWidthPC="70" capHeightPC="7" itemXPC="21" itemYPC="18" itemHeightPC="8" itemWidthPC="60" itemPerPage="9" backgroundColor="0:0:0" idleImageXPC=45 idleImageYPC=42 idleImageWidthPC=10 idleImageHeightPC=16>
</mediaDisplay>
</item>
<item>
<title>MetaFeeds</title>
<media>/home/scripts/menu/Metafeeds.jpg</media>
</item>
<item>
<title>Favorites</title>
<media>/home/scripts/menu/Favorites.jpg</media>
</item>
<item>
<title>xGrooveShark</title>
<media>/home/scripts/menu/Xgrooveshark.jpg</media>
</item>
<item>
<title>Weather</title>
<link>/home/scripts/Weather/weather.rss</link>
<media>/home/scripts/menu/Weather.jpg</media>
</item>
<item>
<title>Flickr</title>
<link>/home/scripts/Flickr/flickr.rss</link>
<media>/home/scripts/menu/Flickr.jpg</media>
</item>
<item>
<title>News</title>
<link>/home/scripts/News/scripts/news.rss</link>
<media>/home/scripts/menu/News.jpg</media>
</item>
<item>
<title>xVoD</title>
<media>/home/scripts/menu/Xvod.jpg</media>
</item>
<item>
<title>RSS Ex</title>
<link>/home/scripts/translate/rss/menuEx.rss</link>
<media>/home/scripts/menu/Rssex.jpg</media>
</item>
<item>
<title>Picasa</title>
<link>picasa://</link>
<media>/home/scripts/menu/Picasa.jpg</media>
<mediaDisplay name=photoView backgroundImage="/home/scripts/Picasa/E92_335iCoupe_3-4drvrFrnt.jpg" rowCount=3 columnCount=7 viewAreaXPC=2 sideColorBottom=0:0:0 sideColorTop=0:0:0>
<idleImage> image/POPUP_LOADING_01.png </idleImage>
<idleImage> image/POPUP_LOADING_02.png </idleImage>
<idleImage> image/POPUP_LOADING_03.png </idleImage>
<idleImage> image/POPUP_LOADING_04.png </idleImage>
<idleImage> image/POPUP_LOADING_05.png </idleImage>
<idleImage> image/POPUP_LOADING_06.png </idleImage>
<idleImage> image/POPUP_LOADING_07.png </idleImage>
<idleImage> image/POPUP_LOADING_08.png </idleImage>
</mediaDisplay>
<submenu name="Search for Photo" description="Search all the Photos using keyword">
<nextPageItemCount> 48 </nextPageItemCount>
<input name="keyword"> keyword </input>
</submenu>
<submenu name="Login" description="Login in Picasa using User Name">
<input name="keyword"> keyword </input>
</submenu>
<!--
<submenu name="YehMoMo" description="Login in Picasa using User Name">
</submenu>
-->
</item>
<item>
<title>ISS</title>
<media>/home/scripts/menu/ISS.jpg</media>
</item>
<item>
<title>xJukebox</title>
<media>/home/scripts/menu/Xjukebox.jpg</media>
</item>
<item>
<title>Simple Jukebox</title>
<link>/usr/local/etc/srjg/MainJukebox.rss</link>
<media>/home/scripts/menu/Srjg.jpg</media>
</item>
<item>
<title>Movie Jukebox</title>
<link>/home/scripts/Movie_Jukebox/Movie_Jukebox.rss</link>
<media>/home/scripts/menu/MovieJukebox.jpg</media>
</item>
<item>
<title>PLIMS</title>
<link>htpp://127.0.0.1:82/PLIMS/menu.php</link>
<media>/home/scripts/PLIMS/plims.png</media>
</item>
<item>
<title>Streams</title>
<link>/home/scripts/Streams/category/main.rss</link>
<media>/home/scripts/menu/Streams.jpg</media>
</item>
<item>
<title>TVonTop</title>
<media>/home/scripts/menu/Tvontop.jpg</media>
</item>
<item>
<title>NTV</title>
<link>/home/scripts/NTV/ntv.rss</link>
<media>/home/scripts/NTV/image/main_logo.jpg</media>
</item>
<item>
<title>SVT Play</title>
<media>/home/scripts/menu/Svtplay.jpg</media>
</item>
</channel>
</rss>
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lighttpd masz uruchiomony?

Tak mam uruchomiony, tylko dzisiaj się zorientowałem że trzeba go uruchamiać po każdym włączeniu playera przez Playon!HD infosite w zakładce usługi.

Czy jest możliwość aby lighttpd załączał się automatycznie? Ale kanał PLIMS dalej mi nie działa a SIRadio działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba, wystarczy odhashowac start lighttpd w pliku /usr/local/etc/myS (np.w InfoSite -> Editor) i po restarcie lighttpd będzie automatycznie uruchomiony.

A co do PLIMS, to widzę że masz: htpp w item

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi